Shiitake

shiitake

Miért jó a shiitake gomba?

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A shiitake gomba az egyik legnépszerűbb gomba világszerte. Gazdag, zamatos íze és sokrétű egészségügyi előnyei miatt nagyra értékelik. A shiitake vegyületei segíthetnek a rák elleni küzdelemben, erősíthetik az immunitást és támogathatják a szív egészségét.

Mi az a shiitake gomba?

Shiitake gomba Shiitake gomba, Eric Steinert, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons shiitake gomba

A shiitake ehető gomba, amely Kelet-Ázsiában őshonos. Sárgásbarna vagy sötétbarna, sapkája 5-10 centiméteresre nő. Míg általában zöldségként fogyasztják, a shiitake olyan gomba, amely természetes módon pusztuló keményfán él.

A shiitake körülbelül 83%-át Japánban termesztik, bár az Egyesült Államokban, Kanadában, Szingapúrban és Kínában is termesztik. Megtalálható frissen, szárítva, vagy különféle étrend-kiegészítőkben.

A shiitake barna sapkájú gomba, amelyet világszerte élelmiszerként és táplálékkiegészítőként is használnak

A shiitake gomba táplálkozási profilja

A shiitake alacsony kalóriatartalmú. Megfelelő mennyiségű rostot, valamint B-vitamint és néhány ásványi anyagot is tartalmaz.

4 szárított shiitake (15 gramm) tápanyagai:

 • Kalória: 44
 • Szénhidrát: 11 gramm
 • Rost: 2 gramm
 • Fehérje: 1 gramm
 • Riboflavin: a napi érték (DV) 11%-a
 • Niacin: a DV 11%-a
 • Réz: a DV 39%-a
 • B5-vitamin: a DV 33%-a
 • Szelén: a DV 10%-a
 • Mangán: a DV 9%-a
 • Cink: a DV 8%-a
 • B6-vitamin: a DV 7%-a
 • Folsav: a DV 6%-a
 • D-vitamin: a DV 6%-a

Ezenkívül a shiitake sok olyan aminosavat tartalmaz, mint amilyet a hús. Poliszacharidokkal, terpenoidokkal, szterolokkal és lipidekkel is büszkélkedhet, amelyek közül néhánynak immunerősítő, koleszterinszint-csökkentő és rákellenes hatása van.

A shiitake bioaktív vegyületeinek mennyisége attól függ, hogy a gombát hogyan és hol termesztik, tárolják és dolgozzák fel.

A shiitake gomba alacsony kalóriatartalmú, számos vitamint, ásványi anyagot és egyéb egészségjavító vegyületet is tartalmaz

Hogyan használják?

A shiitake gombának két fő felhasználási területe van – élelmiszerként és étrend-kiegészítőként.

Shiitake teljes értékű élelmiszerként

Friss és szárított shiitake-vel is főzhetsz, bár a szárítottak valamivel népszerűbbek. A szárított shiitake umami íze még intenzívebb, mint frissen. Az umami íz lehet sós vagy hússzerű. Az umamit gyakran az ötödik íznek tekintik az édes, a savanyú, a keserű és a sós mellett.

Mind a szárított, mind a friss shiitake gombát rántáshoz, levesekhez, pörköltekhez és egyéb ételekhez használják.

Shiitake kiegészítőként

A shiitake gombát régóta használják a hagyományos kínai orvoslásban. Japán, Korea és Kelet-Oroszország orvosi hagyományainak is részét képezik. A kínai orvoslás szerint a shiitake javítja az egészséget, a keringést és hosszú élettartamot biztosít.

A tanulmányok azt sugallják, hogy a shiitake bioaktív vegyületeinek némelyike védelmet nyújthat a rák és a gyulladás ellen. Azonban sok vizsgálatot állatokon vagy kémcsőben végeztek, nem embereken. Az állatkísérletek gyakran olyan adagokat alkalmaznak, amelyek jóval meghaladják azokat az adagokat, amelyeket az emberek általában táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel kapnának.

Bár a javasolt előnyök ígéretesek, további kutatásra van szükség.

A shiitake-t régóta használják élelmiszerként és étrend-kiegészítőként egyaránt

Elősegítheti a szív egészségét

A shiitake gomba javíthatja a szív egészségét. Például három olyan vegyülete van, amely segít csökkenteni a koleszterinszintet:

 • Eritadenin: ez a vegyület gátolja a koleszterintermelésben szerepet játszó enzimeket
 • Szterolok: ezek a molekulák segítenek megakadályozni a koleszterin felszívódását a bélben
 • Béta-glükánok: ez a rostfajta csökkentheti a koleszterinszintet

Egy magas vérnyomású patkányokon végzett vizsgálat azt találta, hogy a shiitake por megakadályozza a vérnyomás emelkedését.

Egy magas zsírtartalmú étrenddel táplált laboratóriumi patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy azoknak, amelyek shiitake-et kaptak, kevesebb zsír rakódott le a májukban, kevesebb lepedék keletkezett az artériák falán, és alacsonyabb lett a koleszterinszintjük, mint azoknak, amelyek nem ettek gombát.

Mégis, ezeket a hatásokat humán vizsgálatokban kell megerősíteni, mielőtt bármilyen szilárd következtetést le lehetne vonni.

A shiitake számos vegyülete csökkentheti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát

Erősítheti az immunrendszert

A shiitake segíthet az immunrendszer erősítésében is. Egy tanulmány szerint, amikor naponta két szárított shiitake-t adtak embereknek, egy hónap elteltével az immunmarkereik javultak és gyulladásszintjük csökkent.

Ez az immunhatás részben a shiitake gombában található poliszacharidok egyikének tudható be.

Míg az emberek immunrendszere hajlamos gyengülni az életkorral, egy egereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy a shiitake-ből származó táplálék-kiegészítő segített visszafordítani az immunrendszer életkorral összefüggő hanyatlását.

A shiitake gomba rendszeres fogyasztása erősítheti az immunrendszert

Lehetséges rákellenes hatású vegyületeket tartalmaz

A shiitake gombákban lévő poliszacharidok rákellenes hatással is bírhatnak. Például a lentinan poliszacharid segít a daganatok elleni küzdelemben azáltal, hogy aktiválja az immunrendszert. A lentinanról kimutatták, hogy gátolja a leukémiás sejtek növekedését és terjedését.

Kínában és Japánban a lentinan injekciós formáját a kemoterápia és más főbb rákkezelések mellett alkalmazzák gyomorrákos betegek immunfunkciójának és életminőségének javítására.

A bizonyítékok azonban nem elegendőek annak megállapítására, hogy a shiitake gomba fogyasztása hatással van-e a rákra.

A lentinan a shiitake gombában található poliszacharid, amely segíthet a rák elleni küzdelemben

Egyéb lehetséges előnyök

A shiitake gomba segíthet a fertőzések leküzdésében és a csontok egészségének javításában is.

Ígéretes antibakteriális és vírusellenes hatás

A shiitake számos vegyülete antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes hatással rendelkezik. Egyes tudósok úgy gondolják, hogy az antibiotikum-rezisztencia növekedése miatt fontos feltárni a shiitake antimikrobiális potenciálját. Ennek ellenére, bár az izolált vegyületek kémcsövekben antimikrobiális hatást mutatnak, a shiitake fogyasztása valószínűleg nem lesz hatással az emberek vírusos, bakteriális vagy gombás fertőzéseire.

Erősítheti a csontjait

A shiitake gomba a D-vitamin egyetlen természetes növényi forrása. A szervezetnek D -vitaminra van szüksége az erős csontozat felépítéséhez, de nagyon kevés élelmiszer tartalmazza ezt a fontos tápanyagot. A gombák D-vitamin szintje a termesztés módjától függően változik. Ha UV-fénynek vannak kitéve, több D-vitamin termelődik bennük.

Egy vizsgálatban az alacsony kalcium- és D-vitamin-tartalmú diétával táplált egereken csontritkulás tünetei jelentkeztek. Összehasonlításképpen, azok, amelyek kalciummal és UV-sugárzással erősített shiitake-t kaptak, nagyobb csontsűrűséggel rendelkeztek.

Ne feledje azonban, hogy a shiitake D2-vitamint tartalmaz. Ez egy gyengébb forma a D3-vitaminhoz képest, amely a zsíros halakban és néhány más állati eredetű élelmiszerben található.

A shiitake vegyületei antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, bár nem valószínű, hogy a gombák elfogyasztása hasznot jelent. A magasabb D-vitaminszintű shiitake fogyasztása javíthatja a csontsűrűséget

Lehetséges mellékhatások

A legtöbb ember nyugodtan fogyaszthatja a shiitake-t, bár előfordulhatnak mellékhatások. Ritka esetekben az embereknél bőrkiütés alakulhat ki nyers shiitake fogyasztásakor. Ezt a shiitake dermatitisnek nevezett állapotot a lentinan okozza.

Ezenkívül a porított gombakivonat hosszú ideig tartó használata egyéb mellékhatásokat is okozhat, beleértve a gyomorpanaszokat és a napfényre való érzékenységet.

Egyesek azt is állítják, hogy a gombák magas purinszintje köszvényes betegeknél tüneteket okozhat. Mindazonáltal a kutatások azt sugallják, hogy a gombaevés összefüggésben áll a köszvény kockázatának csökkenésével.

A shiitake mellékhatásokat, például bőrkiütéseket, míg a shiitake kivonat emésztési problémákat és fokozott napfényérzékenységet is okozhat

Összefoglaló

A shiitake-t régóta használják élelmiszerként és kiegészítőként egyaránt.

Bár e gombák egészségügyi előnyeiről szóló kutatások ígéretesek, nagyon kevés humán tanulmány létezik.

A shiitake azonban alacsony kalóriatartalmú, és sok vitamint, ásványi anyagot és bioaktív növényi vegyületet tartalmaz. Összességében kiváló kiegészítője az étrendnek.
Shiitake gombát akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: