CLA

CLA

CLA - konjugált linolsav

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Nem minden zsír egyforma. Némelyiküket egyszerűen energiatermelésre használja a szervezet, míg másoknak erőteljes egészségügyi hatásai vannak.

A konjugált linolsav (CLA) [Conjugated Linolenic Acid] a húsban és a tejtermékekben található zsírsav, amelyről úgy vélik, hogy különféle egészségügyi előnyöket nyújt. Népszerű fogyás-segítőként tartják számon.

Mi az a CLA?

A linolsav a leggyakoribb omega-6 zsírsav, amely nagy mennyiségben található meg a növényi olajokban, de kisebb mennyiségben számos más élelmiszerben is. A „konjugált” előtag a zsírsavmolekulában lévő kettős kötések elrendezésével kapcsolatos.

A CLA-nak 28 különböző formája létezik. A különbség ezen formák között az, hogy kettős kötéseik különböző módon vannak elrendezve. Fontos megjegyezni, hogy az ilyen apróságok is megváltoztathatják sejtjeinket.

A CLA lényegében egyfajta többszörösen telítetlen omega-6 zsírsav. Más szavakkal, ez egy transzzsír, de a transzzsír természetes típusa, amely számos egészséges élelmiszerben előfordul.

Számos tanulmány kimutatta, hogy az ipari transzzsírok – amelyek különböznek a természetes transzzsíroktól, például a CLA-tól – nagy mennyiségben fogyasztva károsak.

A CLA egyfajta omega-6 zsírsav, bár technikailag transzzsír, nagyon különbözik az ipari transzzsíroktól, amelyek károsak az egészségre

Segíthet-e a zsírégetésben és a fogyásban?

A CLA biológiai aktivitását először kutatók fedezték fel, akik megállapították, hogy egerek esetében segíthet a rák elleni küzdelemben. Később más kutatók megállapították, hogy csökkentheti a testzsírszintet is.

Ahogy az elhízás világszerte egyre nagyobb problémát okoz, megnőtt az érdeklődés a CLA használata, mint lehetséges súlycsökkentő kezelés iránt.

Valójában a CLA lehet az egyik legátfogóbban tanulmányozott fogyókúrás kiegészítő a világon.

Állatkísérletek arra utalnak, hogy a CLA többféleképpen csökkentheti a testzsírt. Egereken végzett vizsgálatok során úgy találták, hogy csökkenti a táplálékfelvételt, fokozza a zsírégetést, serkenti a zsírlebontást és gátolja a zsírtermelést.

A CLA-t alaposan tanulmányozták randomizált, ellenőrzött kísérletekben is, ami az embereken végzett tudományos kísérletek aranystandardja – bár vegyes eredményekkel. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a CLA jelentős zsírvesztést okozhat az emberben. A testzsír csökkentésével és az izomtömeg növelésével is javíthatja a testösszetételt.

Sok tanulmány azonban nem mutatott ki semmilyen hatást. 18 kontrollos vizsgálat áttekintése során megállapították, hogy a CLA mérsékelt zsírvesztést okoz.

A hatások az első hat hónapban a leglátványosabbak, ezt követően a zsírvesztés intenzitása lassul. E tanulmány szerint a CLA átlagosan heti 1 kg zsírvesztést okozhat körülbelül hat hónapon keresztül. Egy másik vizsgálat szerint a CLA körülbelül 1,3 kg-mal több súlycsökkenést okozott, mint a placebo.

Bár ezek a súlycsökkentő hatások statisztikailag szignifikánsak lehetnek, eléggé kicsik – és mellékhatások is előfordulhatnak.

Bár a CLA-kiegészítők összefüggésben állnak a zsírvesztéssel, a hatásaik kicsik, megbízhatatlanok, és nem valószínű, hogy változást hoznak a mindennapi életben

Lehetséges egészségügyi előnyök

A természetben a CLA leginkább a kérődző állatok zsíros húsában és tejében található.

Sok hosszútávú megfigyeléses tanulmány értékelte a betegség kockázatát azoknál az embereknél, akik nagyobb mennyiségű CLA-t fogyasztanak. Nevezetesen, azok az emberek, akik sok CLA-t vesznek fel az élelmiszerekből, alacsonyabb kockázatnak vannak kitéve különféle betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség és a rák kialakulásának.

Ezenkívül az olyan országokban végzett tanulmányok, ahol a tehenek túlnyomórészt fűvel táplálkoznak, nem gabonával, azt mutatják, hogy azoknál, akiknek szervezetében a legtöbb CLA található, alacsonyabb a szívbetegség kockázata. Ezt az alacsonyabb kockázatot azonban a fűvel táplált állati termékek egyéb védőkomponensei is okozhatják, például a K2-vitamin. Természetesen a füves marhahús és a tejtermékek számos egyéb okból is egészségesek.

Számos tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik a legtöbb CLA-t fogyasztják, javult az anyagcsere egészsége és számos betegség kockázata alacsonyabb

Nagy adagok súlyos mellékhatásokat okozhatnak

A bizonyítékok azt sugallják, hogy kis mennyiségű természetes CLA élelmiszerből történő bevitele előnyös.

A táplálékkiegészítőkben található CLA-t azonban úgy állítják elő, hogy a linolsavat kémiailag módosítják növényi olajokból. Általában más formájúak, mint az élelmiszerekben természetesen megtalálható CLA. Ahogy az lenni szokott, egyes molekulák és tápanyagok jótékony hatásúak, ha természetes mennyiségben találhatók meg valódi élelmiszerekben – de nagy adagokban fogyasztva károsak.

A tanulmányok azt mutatják, hogy ez a helyzet a CLA-kiegészítőkkel. A nagy dózisú CLA fokozott zsírfelhalmozódást okozhat a májban, ami egy lépcsőfok a metabolikus szindróma és a cukorbetegség felé.

Számos állaton és emberen végzett vizsgálat kimutatta, hogy a CLA gyulladást válthat ki, inzulinrezisztenciát okozhat, és csökkentheti a „jó” HDL-koleszterintet.

Ne feledje, hogy számos vonatkozó állatkísérletben sokkal nagyobb adagokat használtak, mint amennyihez az emberek a kiegészítőkből hozzájutnak.

Egyes ésszerű dózisokat alkalmazó humán vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a CLA-kiegészítők számos enyhe vagy közepes mellékhatást okozhatnak, beleértve a hasmenést, az inzulinrezisztenciát és az oxidatív stresszt.

A legtöbb táplálékkiegészítőben található CLA eltér az élelmiszerekben természetesen megtalálható CLA-tól, számos állatkísérlet során figyelték meg a CLA káros mellékhatásait, például a megnövekedett májzsírt-szintet

Adagolás és biztonság

A legtöbb CLA-vizsgálat napi 3,2–6,4 grammos dózist alkalmazott. Egy felülvizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy legalább napi 3 gramm szükséges a fogyáshoz.

A napi 6 grammig terjedő adagok biztonságosnak tekinthetők, és nem számoltak be súlyos káros mellékhatásokról az embereknél.

A CLA élelmiszerekhez való hozzáadása általában biztonságosnak tekinthető, ne feledje azonban, hogy a mellékhatások kockázata az adag növelésével nő.

A CLA-val kapcsolatos vizsgálatok általában napi 3,2–6,4 grammos adagokat alkalmaztak, a bizonyítékok azt mutatják, hogy napi 6 grammig nem okoz súlyos káros hatásokat, de a nagyobb dózisok növelik a kockázatokat

Összefoglaló

A tanulmányok azt mutatják, hogy a CLA csak szerény hatással van a fogyásra.

Bár napi 6 grammig nem okoz súlyos mellékhatásokat, aggodalomra adnak okot a CLA-kiegészítők hosszú távú egészségügyi hatásai.

Sejthetően néhány kiló zsír leadása nem éri meg a lehetséges egészségügyi kockázatokat – különösen azért, mert vannak jobb módszerek is a zsírégetésre.
CLA-t akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: