Lucuma

Lucuma

A lucuma por 6 meglepő pozitívuma

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A lucuma a Dél-Amerikában őshonos pouteria lucuma fa gyümölcse. Kemény, zöld héja van, puha, sárga húsa száraz és édes, amelyet gyakran édesburgonya és vajkaramell keverékéhez hasonlítanak. Az „inkák aranyának” becézett lucumát évszázadok óta hagyományos gyógymódokhoz használják Dél-Amerikában.

Leggyakrabban por-kiegészítő formájában lehet hozzájutni. Számos lehetséges egészségügyi előnye miatt kedvelik. Sőt, édes íze miatt az asztali cukor és más népszerű édesítőszerek egészségesebb alternatívájaként használják.

1. Táplálóbb, mint a legtöbb édesítőszer

A lucuma nyersen is fogyasztható, de gyakran természetes édesítőszerként használják. Leggyakrabban szárított, porított kiegészítő formában kapható.

Egy evőkanál (7,5 gramm) lucuma por 30 kalóriát, 0 g fehérjét, 0 g zsírt, 6 g szénhidrátot, 1,5 g cukrot és 2 g rostot tartalmaz. A lucuma kevesebb cukrot, de több tápanyagot tartalmaz, mint az asztali cukor. Pontosabban, körülbelül fele annyi szénhidrátot és 75%-kal kevesebb cukrot tartalmaz, mint ugyanennyi étkezési cukor.

A lucuma por viszonylag elfogadható mennyiségű oldható és oldhatatlan rostot is tartalmaz, ellentétben a legtöbb általános édesítőszerrel, például az étkezési cukorral. Az oldhatatlan rostok hígítják a székletet és megakadályozzák a székrekedést azáltal, hogy segítik az élelmiszerek zökkenőmentes áthaladását a bélrendszerben. Az oldható rostok táplálják a jótékony bélbaktériumokat, amelyek viszont rövid szénláncú zsírsavakat (SCFA-kat) termelnek, például acetátot, propionátot és butirátot. Ezeket aztán a bélsejtek táplálékként használják fel, így egészségesek maradnak. Ezek a rövid szénláncú zsírok védelmet nyújtanak a gyulladás ellen és javítják a bélbetegségek tüneteit, beleértve az irritábilis bél szindrómát (IBS), a Crohn-betegséget és a fekélyes vastagbélgyulladást.

Egy evőkanál (7,5 gramm) lucumapor tartalmaz némi kalciumot, vasat, káliumot, niacint és C-vitamint – bár ezek a mennyiségek általában a napi érték (NÉ) kevesebb mint 1%-át teszik ki. Ennek ellenére táplálóbb, mint a többi népszerű édesítőszer.

A lucuma por alacsony cukortartalmú, mégis viszonylag gazdag rostokban és kisebb mennyiségű egyéb tápanyagot is tartalmaz, beleértve a kalciumot és a vasat

2. Különféle antioxidánsokat tartalmaz

A lucuma számos antioxidánst tartalmaz, amelyek olyan erős vegyületek, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyököknek nevezett, rendkívül reaktív molekulák által okozott károsodásoktól.

Az antioxidánsokban gazdag étrend fogyasztása segíthet megvédeni az olyan egészségügyi állapotoktól, mint a szívbetegségek és bizonyos rákos megbetegedések. Például a kutatások azt mutatják, hogy a lucuma különösen gazdag polifenolokban és karotinoidokban, az antioxidánsok két csoportjában, amelyek gyulladáscsökkentő, rákellenes és szív-egészségügyi tulajdonságaikról ismertek.

Különösen magas a xantofillokban, a karotinoidok egy csoportjában, amelyek felelősek a lucuma sárga színéért, amelyről úgy gondolják, hogy támogatja a szem egészségét és a jó látást.

A lucuma tele van C-vitaminnal, egy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező tápanyaggal is, amely számos fontos szerepet játszik a szervezetben, például támogatja a látást, az erős immunrendszert és a szív egészségét.

Ezenkívül a lucumában található polifenolokról úgy gondolják, hogy erős védelmet nyújtanak a krónikus betegségek, például a cukorbetegség és a szívbetegségek ellen.

A lucumában található antioxidánsok specifikus típusainak kutatása azonban korlátozott és további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük ennek a gyümölcsnek a potenciális antioxidáns előnyeit.

A lucuma gazdag antioxidánsokban, például karotinoidokban és polifenolokban, amelyek védelmet nyújthatnak különféle betegségek, köztük a cukorbetegség és a szívbetegségek ellen

3. Előnyös lehet a vércukorszint szabályozására

Annak ellenére, hogy szénhidrátban gazdag, a lucuma védelmet nyújthat a 2-es típusú cukorbetegség ellen. Ennek részben az lehet az oka, hogy a legtöbb szénhidrát összetett. A szénhidrátok három kategóriába sorolhatók:

  • Cukrok
    Ezek a rövid szénláncú szénhidrátok számos élelmiszerben megtalálhatók. Ilyen például a glükóz, a fruktóz és a laktóz. Gyorsan emészthetők és a vércukorszint megugrását okozhatják.
  • Keményítők
    Ezek hosszabb cukorláncok, amelyek a bélben cukrokká bomlanak le. Hosszabb ideig tart az emésztésük és kevésbé valószínű, hogy drasztikusan megugrik tőlük a vércukorszint.
  • Rost
    Ez egyfajta nem emészthető szénhidrát, amelyet a jótékony bélbaktériumok lebontanak és táplálékként használnak fel. Segít fenntartani a stabil vércukorszintet.

A cukrokat egyszerű-, míg a keményítőt és a rostokat összetett szénhidrátoknak tekintik. Az összetett szénhidrátokról – mint például a keményítők és a rostok, amelyek a lucumában található szénhidrátok nagy részét alkotják – kimutatták, hogy elősegítik az egészséges vércukorszint fenntartását. Sőt, a lucumában lévő oldható rostok védelmet nyújthatnak a cukorbetegség ellen azáltal, hogy javítják az inzulinérzékenységet és megakadályozzák a vércukorszint-emelkedést étkezés vagy uzsonna után.

Ezenkívül a kémcsövekben végzett kutatások azt mutatják, hogy a lucuma vércukorszint-csökkentő mechanizmusa hasonló lehet bizonyos antidiabetikus gyógyszerekéhez. Megakadályozza az alfa-glükozidáz enzim működését, ami az összetett szénhidrátok egyszerű cukrokká történő lebontásáért felelős, amelyek hajlamosak megemelni a vércukorszintet.

A lucumáról gyakran azt állítják, hogy alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy sokkal kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más édesítőszerek, például a tiszta cukor. Ha igaz, ez egy másik ok, amiért a lucuma előnyös lehet a vércukorszint szabályozásában. Azonban egyetlen tanulmány sem erősítette meg a lucuma alacsony glikémiás indexét. Mint minden édesítőszert, ezt is mértékkel érdemes fogyasztani.

Összességében több kutatásra van szükség a lucuma potenciális jótékony hatásairól a vércukorszint szabályozására.

A lucuma összetett szénhidrátokban és rostokban gazdag, csökkentheti a szervezetben az egyszerű cukrok felszívódását, ez segíthet megelőzni a vércukorcsúcsokat és szabályozni a vércukorszintet, bár ezen a területen a kutatás korlátozott

4. Elősegítheti a szív egészséges működését

A lucuma védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen, valószínűleg a polifenoltartalma miatt. A polifenolok jótékony növényi vegyületek, amelyekről úgy gondolják, hogy védelmet nyújtanak a magas vérnyomás és a szívbetegségek ellen.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy a lucuma megakadályozhatja az angiotenzin I-konvertáló enzim (ACE) működését, amely részt vesz a vérnyomás szabályozásában. Ezzel a lucuma csökkentheti a vérnyomást.

Bár az előzetes eredmények ígéretesnek tűnnek, a kutatás hiányos, és további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megerősítsék ezeket a szív-egészségügyi előnyöket az emberek esetében.

A lucuma a szív egészségéhez szükséges polifenolokat tartalmaz, az ACE-gátló képessége tovább javíthatja a szív egészségét a vérnyomás csökkentésével, mégis további kutatásra van szükség

5. Használható sütéshez vagy desszertekhez

A lucuma por a cukor helyettesítésére használható süteményekben és más desszertekben vagy pékárukban.

A lucuma textúrája a kristálycukorhoz hasonlítható, de íze jobban hasonlít a barna cukoréhoz. Így például a barna cukor kétharmadát bátran helyettesítheti lucumával. Ennek ellenére előfordulhat, hogy egy kicsit kísérleteznie kell, mert nem biztos, hogy ez minden receptnél jól működik.

A lucuma olyan ételek ízesítője is lehet, mint a fagylalt és más desszertek. Ráadásul hozzáadható joghurthoz, zabpehelyhez, turmixokhoz, hogy egy csipetnyi természetes édességet biztosítson felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

A lucuma por a barna cukor alternatívájaként használható piték, sütemények és egyéb pékáruk elkészítéséhez és más ételeket is ízesíthet, például fagylaltot, zabpelyhet és joghurtot

6. Könnyen hozzáadható az étrendhez

Friss lucuma gyümölcshöz nehéz hozzájutni, de a lucuma por széles körben elérhető, mind az interneten, mind az egészséges élelmiszereket forgalmazó boltokban.

Könnyedén kipróbálhatja a lucuma port, ha egy kevés müzlit, zabot vagy gabonapelyhet szór rá. Alternatív megoldásként keverje turmixhoz, vagy használja cukor helyett desszertekben vagy süteményekben.

Bár a lucuma sokféleképpen hozzáadható az étrendhez, ne feledje, hogy ezzel a kiegészítővel kapcsolatos kutatások korlátozottak és lehetséges mellékhatásai jelenleg nem ismertek.

A lucuma por megtalálható az interneten vagy az egészséges élelmiszereket forgalmazó boltokban, hozzáadható különféle ételekhez és italokhoz, például müzlihez, turmixhoz vagy pékáruhoz

Összefoglaló

A lucuma egy Dél-Amerikában őshonos gyümölcs, amelyhez leggyakrabban por alakú kiegészítőként lehet hozzájutni.

Számos egészségügyi előnyt nyújthat, mint például a vércukorszint szabályozása, a szív egészségének javítása és a jótékony antioxidánsok biztosítása. Ennek ellenére a kutatások korlátozottak.

Ha kíváncsi erre az egzotikus gyümölcsre és porra, próbálja meg kis mennyiségben helyettesíteni az étkezési cukrot az italaiban vagy ételeiben ezzel a természetes, egészséges édesítőszerrel.
Lucumát akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: