Ligetszépeolaj

Ligetszépeolaj

A ligetszépeolaj 10 hasznos tulajdonsága

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A ligetszépeolaj egy Észak-Amerikában őshonos növény magjából készül. A növényt hagyományosan zúzódások, aranyér, emésztési problémák, torokfájás kezelésére használják.

Gyógyhatása a gamma-linolénsav (GLA) tartalmából adódhat. A GLA egy omega-6 zsírsav, amely növényi olajokban található.

A ligetszépeolajat általában kiegészítőként vagy külsőleg történő kezelésként alkalmazzák.

1. Segíthet eltávolítani a pattanásokat

Ligetszépe Ligetszépe

Úgy vélik, hogy a ligetszépeolajban található GLA segíthet a pattanások eltávolításában azáltal, hogy csökkenti a bőrgyulladást és a léziót okozó bőrsejtek számát. Segíthet a bőr nedvességmegtartásában is.

Egy 2014-es tanulmány szerint a ligetszépeolaj segíthet az ajakgyulladás (cheilitis) enyhítésében. Egy másik tanulmány megállapította, hogy a GLA kiegészítők csökkentik mind a gyulladásos, mind a nem gyulladásos pattanásos elváltozásokat.

Alkalmazás: A cheilitis-vizsgálat résztvevői napi 3×6, 450 mg-os ligetszépeolaj kapszulát kaptak, összesen nyolc héten át.

2. Segíthet az ekcéma enyhítésében

Néhány ország – az Egyesült Államok kivételével –, jóváhagyta a ligetszépeolajat az ekcéma nevű gyulladásos bőrbetegség kezelésére.

Egy régebbi tanulmány szerint a ligetszépeolajban található GLA javíthatja a bőr felső rétegét, az epidermiszt. Egy 2013. évi szisztematikus áttekintés azonban arra a következtetésre jutott, hogy az orálisan szedett ligetszépeolaj nem kezeli hatékonyan az ekcémát. Az áttekintés nem vizsgálta a ligetszépeolaj hatékonyságát az ekcéma külsőleg történő kezelésének szempontjából.

Alkalmazás: A vizsgálatok során az alanyok 1-4 ligetszépeolaj kapszulát kaptak naponta kétszer, 12 héten át. Külsőleg történő alkalmazás esetén 4 hónapon át, napi kétszer 1 ml 20%-os ligetszépeolajat kentek a bőrre.

3. Segíthet a bőr általános egészségének fenntartásában

Egy 2005-ös tanulmány szerint a ligetszépeolaj szájon át szedhető kiegészítő hozzájárul a bőr simaságához és javítja annak rugalmasságát, nedvességét, szilárdságát, fáradtság-ellenállóképességét.

A tanulmányok alapján a GLA szükséges a bőr ideális felépítéséhez és működéséhez. Mivel a bőr önmagában nem képes GLA-t előállítani, a kutatók úgy vélik, hogy a GLA-ban gazdag ligetszépeolaj fogyasztása elősegíti a bőr egészséges állapotát.

Alkalmazás: Vegyen be 500 mg ligetszépeolaj kapszulát naponta háromszor, legfeljebb 12 héten át.

4. Segíthet a PMS-tüneinek enyhítésében

Egy korábbi tanulmány azt sugallja, hogy a ligetszépeolaj rendkívül hatékony a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteinek kezelésében, mint például a depresszió, ingerlékenység és a puffadás.

A kutatók szerint néhány nő PMS-t tapasztal, mert érzékeny a test normál prolaktinszintjére. A GLA a szervezetben olyan anyaggá alakul át (prosztaglandin E1), amelyről azt gondolják, hogy segít megakadályozni a PMS-t kiváltó prolaktin szintjének a megnövekedését.

Egy 2010. évi tanulmány szerint a B6-vitamint, E-vitamint és ligetszépeolajat tartalmazó kiegészítők enyhítik a PMS tüneteit. Ennek ellenére nem világos, hogy mekkora szerepet játszott ebben a ligetszépeolaj, mivel egy 2009-es szisztematikus felülvizsgálat nem találta hasznosnak a ligetszépeolajat a PMS kezelésére.

Alkalmazás: PMS esetén vegyen be 1–12 kapszulát (500–6000 mg) naponta egy-négy alkalommal 10 hónapon át. Kezdje a lehető legkisebb adaggal és növelje azt a tünetek enyhítéséhez, ha szükséges.

5. Segíthet minimalizálni az emlőfájdalmat

Ligetszépe virág Ligetszépe virág

Ha olyan súlyos mellfájdalmat tapasztal a menstruációs időszakban, hogy az már zavarja az életvitelét, a ligetszépeolaj szedése segíthet.

Egy 2010-es tanulmány szerint a ligetszépeolajban lévő GLA-ról úgy vélik, hogy csökkenti a gyulladást és segít gátolni a menstruációs ciklikus alatti mellfájdalmat okozó prosztaglandineket. A tanulmány megállapította, hogy a ligetszépeolaj vagy a ligetszépeolaj + E-vitamin napi dózisának hat hónapon át történő bevétele csökkentette a ciklikus alatt a mellfájdalom súlyosságát.

Alkalmazás: Hat hónapon keresztül vegyen be naponta 1-3 gramm vagy 2,4 ml ligetszépeolajat. Ugyanezen időtartam alatt 1200 mg E-vitamint is bevihet.

6. Segíthet a hőhullámok csökkentésében

A ligetszépeolaj csökkentheti a hőhullámok súlyosságát, amely a menopauza egyik legkényelmetlenebb mellékhatása.

Egy 2010-es szakirodalmi áttekintés szerint nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a vény nélküli gyógyszerek – például a ligetszépeolaj – hatással lennének a hőhullámokra.

Egy későbbi tanulmány azonban más következtetésre jutott. A tanulmány megállapította, hogy azok a nők, akik hat héten keresztül naponta 500 mg ligetszépeolajat szedtek, ritkábban, kevésbé súlyosan és rövidebb hőhullámokat tapasztaltak.

Egy kérdőív szerint a hőhullámok befolyásolják a mindennapi életet: javult a nők társadalmi aktivitása, a másokkal való kapcsolat minősége és a szexuális aktivitás is.

Alkalmazás: Vegyen be 500 mg ligetszépeolajat naponta kétszer hat héten keresztül.

7. Segíthet a magas vérnyomás csökkentésében

Ellentmondásos bizonyítékok vannak arról, hogy a ligetszépeolaj csökkenti-e a vérnyomást. További kutatás szükséges.

Egy 2013. évi tanulmány szerint, a ligetszépeolajat fogyasztóknál valamivel csökkent a szisztolés vérnyomás. A kutatók a csökkenést „klinikailag jelentős különbségnek” nevezték.

Egy 2011. évi szisztematikus áttekintés megállapította, hogy nincs elegendő bizonyíték annak meghatározásához, hogy a ligetszépeolaj hozzájárul-e a magas vérnyomás kockázatának csökkentéséhez a terhesség alatt vagy a preeclampsia (terhességi magas vérnyomás vagy terhességimérgezés) során.

Alkalmazás: Vegyen be normál adag, 500 mg ligetszépeolajat naponta kétszer, orvosi felügyelet mellett. Ezalatt ne szedjen más vérnyomás csökkentő kiegészítőket vagy gyógyszereket.

8. Támogathatja a szív egészségét

Ligetszépe növény Ligetszépe növény

A szívbetegségek rengeteg embert érintenek és sokan élnek a veszélyeztett csoportban is. Néhány ember a természetes gyógymódokhoz, például a ligetszépeolajhoz fordul segítségért.

Egy 2014-es tanulmány szerint patkányoknál a ligetszépeolaj gyulladásgátló hatású és segíti a vér koleszterinszintjének csökkenését. A legtöbb szívbetegségben szenvedő embernek valamilyen gyulladás van a szervezetében, bár nem bizonyították, hogy a gyulladás szívbetegséget okoz.

Alkalmazás: Orvos felügyelete mellett szedjen 10-30 ml ligetszépeolajat négy hónapon át, az általános szívegészség megőrzésének érdekében. Óvatosan használja, ha más szívgyógyszereket szed.

9. Segíthet az idegfájdalom csökkentésében

A perifériás neuropathia a cukorbetegség és más állapotok gyakori mellékhatása. A régebbi kutatások kimutatták, hogy a linolénsav szedése segít csökkenteni a neuropátia tüneteit, például: forró- és hideg érzékenység, zsibbadtság, bizsergés, gyengeség.

Alkalmazás: Szedjen napi 360–480 mg GLA-t tartalmazó ligetszépeolaj kapszulát legfeljebb egy éven keresztül.

10. Segíthet a csontritkulás enyhítésében

A csontritkulást gyakran a rheumatoid arthritis, egy krónikus, gyulladásos rendellenesség okozza. Egy 2011-es szisztematikus áttekintés szerint a ligetszépeolajban szereplő GLA képes csökkenteni a rheumatoid arthritis fájdalmas hatásait anélkül, hogy nemkívánatos mellékhatásokat okozna.

Alkalmazás: Vegyen be napi 560–6000 mg ligetszépeolajat 3–12 hónapon át.

Mellékhatások és kockázatok

A ligetszépeolaj használata általában a legtöbb ember számára rövid távon biztonságos. A hosszú távú használat biztonságát nem vizsgálták.

A ligetszépeolaj mellékhatásai általában enyhék és a következők lehetnek: gyomorrontás, gyomorfájdalom, fejfájás, lágy széklet. A lehető legkisebb mennyiség bevétele segíthet megelőzni a mellékhatásokat.

Ritka esetekben a ligetszépeolaj allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció néhány tünete: kéz- és lábgyulladás, kiütés, nehéz légzés, zihálás.

Ha vérhígítót szed, a ligetszépeolaj fokozhatja a vérzést. A ligetszépeolaj csökkentheti a vérnyomást, ezért ne használja, ha vérnyomáscsökkentő vagy vérhígító gyógyszereket szed. A ligetszépeolaj használata terhesség alatt nem ajánlott

Összefoglaló

Bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a ligetszépeolaj hasznos lehet önmagában vagy kiegészítő terápiaként történő szedés esetén, de további kutatásokra van szükség. Amíg a döntés nem világos, a ligetszépeolajat nem szabad az orvos által javasolt kezelési terv helyett használni.

A ligetszépeolajnak nincs szabványos adagolása. A legtöbb adagolási javaslat azon alapul, amelyet kutatásokban alkalmaztak. Beszéljen orvosával, hogy mérlegelje a ligetszépeolaj szedésének kockázatait és előnyeit és kérjen tanácsot az Ön számára megfelelő adagolásról.

A mellékhatások kockázatának csökkentése érdekében mindig használja a lehető legalacsonyabb adagot. Ha szokatlan vagy tartós mellékhatások jelentkeznek, hagyja abba a felhasználást és keresse fel az orvosát.
Ligetszépeolajat akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: