Ashwagandha

Ashwagandha

Az ashwagandha 12 bizonyított egészségügyi előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Az ashwagandha egy hihetetlenül egészséges gyógynövény.

„Adaptogénnek” minősül, ami azt jelenti, hogy segíthet a szervezet stressz-kezelésében.

Az ashwagandha mindenféle egyéb előnyöket is nyújt a testnek és az agynak. Például csökkentheti a vércukor- és kortizolszintet, fokozhatja az agy működését és segíthet a szorongás és a depresszió tüneteinek leküzdésében.

1. Ősi gyógynövény

Az ashwagandha az ájurvéda egyik legjelentősebb gyógynövénye. Több, mint 3000 éve használják a stressz enyhítésére, az energiaszint növelésére és a koncentráció javítására.

Az „ashwagandha” szanszkritül „a ló szaga”, amely az egyedi szagára és az erőnövelő képességére utal. A botanikus neve withania somnifera. Több más néven is ismert, például „indiai ginzeng” vagy „téli cseresznye”.

Az ashwagandha egy kis cserje sárga virágokkal, amely Indiában és Észak-Afrikában őshonos. A növény gyökéréből vagy leveleiből származó kivonatot vagy port különböző kezelésekre használják.

Számos egészségügyi előnye abból fakad, hogy magas koncentrációban tartalmaz vitanolidot, amelyről kimutatták, hogy a gyulladás és a tumor növekedése ellen küzd.

Az ashwagandha az indiai ájurvédikus orvostudomány kiemelkedő gyógynövénye, amely egészségügyi előnyei miatt népszerű táplálékkiegészítővé vált

Ashwagandha növény Ashwagandha növény

2. Csökkenti a vércukorszintet

Számos tanulmányban kimutatták, hogy az ashwagandha csökkenti a vércukorszintet. Egy laboratóriumi vizsgálat megállapította, hogy az izomsejtekben fokozta az inzulinkiválasztást és javította az inzulinérzékenységet. Számos vizsgálat megerősítette azon képességét, hogy csökkenti a vércukorszintet az egészséges és a cukorbeteg embereknél is.

Ezen túlmenően, egy négy hetes, skizofréniával kapcsolatos vizsgálatban az ashwagandha-val kezeltek átlagosan 13,5 mg/dl vércukorszint-csökkenést mutattak ki éhgyomorra, szemben a placebót kapó 4,5 mg/dl-rel. Ráadásul, egy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő 6 fős csoporton végzett vizsgálatban 30 napon át ashwagandha-t használva jobban csökkent az éhgyomorra mért vércukorszint, mint orális diabéteszes gyógyszerekkel.

Az ashwagandha csökkentheti a vércukorszintet az inzulinkiválasztásra és az érzékenységre gyakorolt hatásai révén

3. Rákellenes tulajdonságokkal bír

Állati és laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy az ashwagandha apoptózist idéz elő, ami a rákos sejtek programozott pusztulása.

Az új rákos sejtek növekedését számos módon akadályozza. Először is úgy gondolják, hogy az ashwagandha reaktív oxigénfajtákat (ROS) hoz létre, amelyek toxikusak a rákos sejtekre, de a normális sejtekre nem. Másodszor, a rákos sejtek kevésbé lehetnek ellenállók az apoptózissal szemben.

Az állatkísérletek arra utalnak, hogy segíthet a rák számos típusának kezelésében, beleértve a mell-, tüdő-, vastagbél-, agy- és petefészekrákot is. Az egyik kísérletben – amelyet petefészek-daganatos egereken végeztek – az ashwagandha önmagában vagy rákellenes gyógyszerrel kombinálva 70-80%-kal csökkentette a tumor növekedését. A kezelés megakadályozta a rák más szervekre történő átterjedését is.

Annak ellenére, hogy ilyen vizsgálatokat embereken még nem végeztek, a kutatás eddig biztató.

Állati- és laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az ashwagandha elősegíti a tumorsejtek pusztulását és hatékony lehet a rák különféle típusai ellen

4. Csökkenti a kortizolszintet

A kortizol „stresszhormon” néven ismert, mivel a mellékvesék a stresszre adott válaszként szabadítják fel, valamint akkor, amikor a vércukorszint túl alacsony.

Sajnos bizonyos esetekben a kortizol szintje krónikusan megemelkedhet, ami magas vércukorszinthez és a zsír tárolásának megnövekedéséhez vezethet.

Vizsgálatok kimutatták, hogy az ashwagandha segíthet csökkenteni a kortizolszintet. Egy krónikusan stresszes felnőtteken végzett vizsgálatban azoknál, akiket ashwagandával kezeltek, szignifikánsan nagyobb mértékben csökkent a kortizol szintje a kontroll csoporthoz képest. A legmagasabb adagot szedőknél átlagosan 30%-kal.

Az ashwagandha étrend-kiegészítők segíthetnek csökkenteni a kortizol szintjét krónikusan stresszes egyénekben

Ashwagandha gyökér Ashwagandha gyökér

5. Segíthet a stressz és a szorongás csökkentésében

Az ashwagandha leginkább talán a stressz csökkentésére való képességéről ismert.

A kutatók arról számoltak be, hogy az idegrendszer kémiai jelzésének szabályozásával blokkolta a patkányok agyában lévő stresszútvonalat.

Számos kontrollált humán vizsgálat kimutatta, hogy a stressz és szorongásos zavarok esetén is hatékonyan csökkentheti a tüneteket. Egy 64 krónikus stresszben szenvedő emberen végzett 60 napos vizsgálatban az ashwagandha-t szedő csoportban a szorongás és az álmatlanság 69%-os átlagos csökkenését jegyezték fel, míg a placebo csoportban ez 11% volt. Egy másik hat hetes vizsgálatban az ashwagandha-t szedő emberek 88%-a számolt be a szorongás csökkenéséről, szemben a placebót szedők 50%-ával.

Az ashwagandha bizonyítottan csökkenti a stresszt és a szorongást mind az állati, mind az emberi kísérletek esetében

6. Csökkenti a depresszió tüneteit

Bár nem tanulmányozták alaposan, néhány tanulmány szerint az ashwagandha segíthet a depresszió enyhítésében.

Egy kontrollált 60 napos vizsgálatban, 64 stresszes felnőttnél, akik naponta 600 mg magas koncentrációjú ashwagandha kivonatot szedtek, a súlyos depresszió 79%-kal csökkent, míg a placebo csoport 10%-os növekedést mutatott. Ennek a vizsgálatnak azonban csak az egyik résztvevője volt depressziós. Ezért az eredmények relevanciája nem egyértelmű.

A rendelkezésre álló korlátozott kutatások arra utalnak, hogy az ashwagandha segíthet a depresszió csökkentésében

7. Növelheti a tesztoszteronszintet és a férfiak termékenységét

Az ashwagandha kiegészítők hatással lehetnek a tesztoszteronszintre és a reproduktív egészségre.

Az egyik 75 meddő férfival végzett vizsgálatban az ashwagandha-val kezelt csoport fokozott spermaszámot és mozgékonyságot mutatott. Ráadásul a kezelés a tesztoszteronszint jelentős növekedéséhez vezetett. A kutatók azt is jelentették, hogy a gyógynövényt szedő csoport vérében antioxidáns szintje nőtt.

Egy másik vizsgálatban az ashwagandha-t stressz miatt szedő férfiaknál magasabb antioxidáns szint és jobb spermiumminőség volt tapasztalható. Három hónapos kezelés után a férfiak partnereinek 14%-a teherbe esett.

Az ashwagandha segít növelni a tesztoszteron szintet és jelentősen javítja a sperma minőségét és a férfiak termékenységét

8. Növelheti az izomtömeget és -erőt

Kutatások kimutatták, hogy az ashwagandha tökéletesítheti a testfelépítést és növelheti a testi erőt.

Egy olyan tanulmány szerint, amely az ashwagandha biztonságos és hatékony adagolását vizsgálta, az egészséges férfiak, akik naponta 750-1250 mg porított ashwagandha gyökeret fogyasztottak, 30 nap elteltével izomerő növekedést értek el.

Egy másik tanulmányban az ashwagandha-t szedők jelentősen nagyobb növekedést értek el az izmok erejében és méretében. Valamint több, mint kétszeresére növelték a testzsír százalékos csökkenését a placebo csoporthoz képest.

Ashwagandha bizonyítottan növeli az izomtömeget, csökkenti a testzsírt és növeli a férfiak erejét

9. Csökkenti a gyulladást

Számos állatkísérlet kimutatta, hogy az ashwagandha segít csökkenteni a gyulladást.

Embereken végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy növeli a természetes gyilkos sejtek aktivitását, vagyis az immunsejtekét, amelyek a fertőzés elleni küzdelmet és az egészség fenntartását segítik.

Kimutatták továbbá, hogy csökkenti a gyulladás markereit, mint például a C-reaktív fehérjét (CRP). Ez a marker kapcsolódik a szívbetegségek fokozott kockázatához. Egy ellenőrzött vizsgálatban a napi 250 mg-os standardizált ashwagandha-kivonattal kezelt csoport átlagosan 36%-os CRP csökkenést mutatott, szemben a placebo csoport 6%-os csökkenésével.

Az ashwagandha bizonyítottan növeli a természetes gyilkos sejtaktivitást és csökkenti a gyulladás markereit

10. Csökkenti a koleszterin- és a trigliceridszintet

A gyulladáscsökkentő hatásai mellett az ashwagandha a koleszterin- és trigliceridszint csökkentésével segíthet a szív egészségének javításában.

Az állatkísérletek azt mutatták, hogy jelentősen csökkenti ezeket a vérzsírokat. Egy patkányon végzett vizsgálat azt mutatta, hogy az összes koleszterin szintjét 53%-kal, a trigliceridekét közel 45%-kal csökkentette.

Míg az ellenőrzött humán kísérletek kevésbé drámai eredményeket mutattak, megfigyeltek néhány lenyűgöző javulást ezekben a markerekben. A krónikusan stresszes felnőtteknél végzett 60 napos vizsgálatban a legmagasabb dózisú standardizált ashwagandha-kivonatot szedő csoportnál átlagosan 17%-kal csökkent a „rossz” LDL-koleszterin- és 11%-kal a trigliceridszint.

Az ashwagandha segíthet mérsékelni a szívbetegségek kockázatát a koleszterin- és a trigliceridszint csökkentésével

11. Javíthatja az agyi funkciót, beleértve a memóriát is

A laboratóriumi és az állatkísérletek arra utalnak, hogy az ashwagandha csökkentheti a sérülések vagy betegségek által okozott memória- és agyfunkciós problémákat.

A kutatások kimutatták, hogy elősegíti az antioxidáns aktivitást, amely megvédi az idegsejteket a káros szabadgyököktől.

Az egyik vizsgálatban az ashwaganda-val kezelt epilepsziás patkányokban majdnem teljes mértékben megszűnt a térbeli memória károsodása. Ezt valószínűleg az oxidatív stressz csökkentése okozza.

Bár az ashwagandha-t az ájurvédikus gyakorlatban hagyományosan emlékezőképesség fokozására használták, ezen a területen csak kis mennyiségű emberi kutatás történt.

Egy kontrollált vizsgálatban az egészséges férfiaknál, akik naponta 500 mg standardizált kivonatot vittek be, jelentősen javult a reakcióidő és a teljesítmény, azokhoz a férfiakhoz képest, akik placebót kaptak.

Egy másik nyolchetes vizsgálat 50 felnőtt esetében azt mutatta, hogy napi kétszer 300 mg ashwagandha gyökérkivonat jelentősen javította az általános memóriát, a feladatmegoldó képességet és a koncentrációt.

Az ashwagandha javíthatja az agy működését, a memóriát, a reakcióidőt és a feladatmegoldó képességet

12. Az ashwagandha a legtöbb ember számára biztonságos és széles körben elérhető

Az ashwagandha biztonságos kiegészítő a legtöbb ember számára. Bizonyos egyéneknek azonban nem szabad fogyasztaniuk, beleértve a terhes és szoptató nőket.

Az autoimmun betegségekben szenvedőknek is el kell kerülniük az ashwagandha-t, hacsak az orvos nem engedélyezi. Ez magában foglalja a rheumatoid arthritis, a lupus, a hashimoto tirroiditis és az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőket.

Továbbá a pajzsmirigy-betegség kezelésére szánt gyógyszereket fogyasztóknak óvatosnak kell lenniük az ashwagandha szedése során, mivel ez egyes embereknél fokozhatja a pajzsmirigy hormontermelését.

Az ashwagandha csökkentheti a vércukorszintet és a vérnyomást is, így szükség lehet a gyógyszerek adagolásának módosítására.

Az ashwagandha javasolt adagja a kiegészítő típusától függ. A kivonatok hatékonyabbak, mint a nyers ashwagandha gyökér- vagy levélpor. Ne feledje, hogy kövesse a címkén szereplő utasításokat.

A standardizált gyökérkivonatot általában 500 mg-os kapszulákban alkalmazzák naponta egyszer vagy kétszer.

Bár az ashwagandha a legtöbb ember számára biztonságos, bizonyos személyek nem használhatják, hacsak az orvos nem engedélyezi. A standardizált gyökérkivonatot naponta egyszer vagy kétszer 500 mg-os kapszulában vagy por formájában, folyadékba keverve kell fogyasztani.

Összefoglaló

Az ashwagandha egy hagyományos gyógynövény, többszörös egészségügyi előnyökkel.

Csökkentheti a szorongást és a stresszt, segíthet a depresszió elleni küzdelemben, növelheti a férfiaknál a termékenységet és a tesztoszteronszintet és az agyi funkciókat.

Az ashwagandha kiegészítése egyszerű és hatékony módja lehet az egészség és az életminőség javításának.
Ashwagandhát akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: