Ánizs

Ánizs

Az ánizsmag 7 egészségügyi előnye és felhasználása

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Az ánizs (Pimpinella anisum) a sárgarépa, a zeller és a petrezselyem családjából származó növény. Akár 1 méter magasra is megnőhet.

Az ánizsnak jellegzetes édesgyökér íze van, gyakran használják desszertek és italok ízesítésére.

Erőteljes egészségjavító tulajdonságairól is ismert, természetes gyógymódot nyújthat számos betegség ellen.

1. Tápanyagokban gazdag

Ánizs Ánizs [David Monniaux, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons]

Bár az ánizsmagot viszonylag kis mennyiségben használják, még így is sok fontos mikrotápanyagot tartalmaz.

Az ánizsmag különösen gazdag vasban, ami létfontosságú az egészséges vérsejtek termeléséhez.

Kis mennyiségű mangánt is tartalmaz, egy kulcsfontosságú ásványi anyagot, amely antioxidánsként működik és az anyagcseréhez valamint a fejlődéshez szükséges.

Egy evőkanál (7 gramm) ánizsmag tartalmaz körülbelül:

 • Kalória: 23
 • Fehérje: 1 gramm
 • Zsír: 1 gramm
 • Szénhidrát: 3 gramm
 • Rost: 1 gramm
 • Vas: a napi referencia-bevitel (RDI) 13%-a
 • Mangán: az RDI 7%-a
 • Kalcium: az RDI 4%-a
 • Magnézium: az RDI 3%-a
 • Foszfor: az RDI 3%-a
 • Kálium: az RDI 3%-a
 • Réz: az RDI 3%-a

Ne feledje azonban, hogy a legtöbb recept valószínűleg kevesebb, mint egy evőkanálnyit igényel.

Az ánizsmag alacsony kalóriatartalmú, de megfelelő mennyiségű fontos ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a vasat, a mangánt és a kalciumot

2. Csökkentheti a depresszió tüneteit

A depresszió gyakori, de kimerítő állapot, amely a nők akár 25%-át és a férfiak 12%-át érinti világszerte. Érdekes módon egyes kutatások azt találták, hogy az ánizsmag segíthet a depresszió kezelésében.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az ánizsmag-kivonat erőteljes antidepresszáns tulajdonságokat mutatott egerekben, és ugyanolyan hatásos volt, mint a depresszió kezelésére megszokott gyógyszerek.

Sőt, egy másik, 107 ember bevonásával végzett vizsgálatban 3 gramm ánizsmagpor napi háromszori bevétele hatékonyan csökkentette a szülés utáni depresszió tüneteit.

Hasonlóképpen, egy 120 ember bevonásával végzett négyhetes vizsgálatban egy kapszula 200 mg-os ánizsolaj napi háromszori bevétele jelentősen csökkentette az enyhe vagy közepesen súlyos depresszió tüneteit a kontrollcsoporthoz képest.

Humán és állatkísérletek kimutatták, hogy az ánizsmag segíthet csökkenteni a depresszió tüneteit és ugyanolyan hatékony lehet, mint bizonyos típusú antidepresszánsok

3. Védelmet nyújthat a gyomorfekély ellen

A gyomorfekély egy fájdalmas seb, amely a gyomor nyálkahártyáján képződik és olyan tüneteket okoz, mint az emésztési zavar, a hányinger és az égő érzés a mellkasban.

Bár a hagyományos kezelés jellemzően a gyomorsavtermelés csökkentésére szolgáló gyógyszerek alkalmazását jelenti, az előzetes kutatások azt sugallják, hogy az ánizsmag segíthet megelőzni a gyomorfekélyt és csökkenteni a tüneteket.

Például egy állatkísérlet megállapította, hogy az ánizs csökkenti a gyomorsav-kiválasztást, segít megelőzni a gyomorfekély kialakulását és megvédi a sejteket a károsodástól.

Az ánizsmag gyomorfekélyre gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatások azonban még mindig nagyon korlátozottak. További vizsgálatokra van szükség annak megértéséhez, hogyan befolyásolhatja a fekély kialakulását és a tüneteket emberekben.

Bár a kutatások rendkívül korlátozottak, egy állatkísérletben az ánizsmag csökkentette a gyomorsavszekréciót és megvédett a gyomorfekély kialakulásától

4. Megakadályozhatja a gombák és baktériumok elszaporodását

Kémcsöves vizsgálatok azt mutatják, hogy az ánizsmag és vegyületei erős antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek megakadályozzák a fertőzéseket és blokkolják a gombák és baktériumok növekedését.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy az ánizsmag és az ánizs illóolaj különösen hatékony bizonyos gombatörzsek ellen, beleértve az élesztőgombákat és a dermatofitákat, amelyek bőrbetegségeket okozhatnak.

Az anetol, az ánizsmag hatóanyaga, gátolja a baktériumok szaporodását is. Egy kémcsöves vizsgálatban az anetol blokkolta a kolerát okozó baktériumtörzs növekedését, amely fertőzés súlyos hasmenéssel és kiszáradással jellemezhető.

További kutatásokra van azonban szükség annak vizsgálatára, hogy az ánizsmag hogyan befolyásolhatja a gombák és baktériumok növekedését az emberben.

Kémcsöves vizsgálatok azt mutatják, hogy az ánizsmag és összetevői csökkenthetik bizonyos gomba- és baktériumtörzsek növekedését

5. Segíthet enyhíteni a menopauza tüneteit

A menopauza a női reproduktív hormonok természetes csökkenése az öregedés során, ami olyan tüneteket okoz, mint a hőhullámok, fáradtság és száraz bőr. Az ánizsmagról azt gondolják, hogy utánozza az ösztrogén hatásait a szervezetben, ami potenciálisan csökkenti a menopauza tüneteit.

Egy négyhetes vizsgálatban 72 hőhullámban szenvedő nő naponta háromszor placebót vagy 330 mg ánizsmagot tartalmazó kapszulát vett be. Az ánizst szedőknél közel 75%-kal csökkent a hőhullámok súlyossága és gyakorisága.

Az ánizsmag egyes vegyületei segíthetnek megelőzni a menopauza egyik jellegzetes tünetét – a csontvesztést, amely a szervezetben a csökkenő ösztrogénszint következtében jelentkezik.

Egy tanulmány megállapította, hogy egy 81% anetolt, az ánizs aktív összetevőjét tartalmazó illóolaj segített megelőzni a csontvesztést és csökkenteni a patkányok csontritkulását.

Ezen ígéretes eredmények ellenére további kutatásra van szükség annak meghatározására, hogy maga az ánizsmag hogyan befolyásolhatja a nők menopauza tüneteit.

Az ánizsmag és vegyületei csökkenthetik a hőhullámokat és megakadályozhatják a csontvesztést, de további kutatásokra van szükség.

6. Kiegyensúlyozhatja a vércukorszintet

Egyes kutatások azt mutatják, hogy az anetol, az ánizsmag hatóanyaga, egészséges táplálkozással párosítva kordában tarthatja a vércukorszintet.

Egy 45 napos, cukorbeteg patkányokon végzett vizsgálatban az anetol segített csökkenteni a magas vércukorszintet azáltal, hogy megváltoztatta számos kulcsfontosságú enzim szintjét. Az anetol az inzulint termelő hasnyálmirigy-sejtek működését is fokozta.

Egy másik állatkísérlet arról is beszámolt, hogy az anetol javította a cukorbeteg patkányok vércukorszintjét.

Ne feledje, hogy ezek a vizsgálatok koncentrált anetolt használnak – sokkal nagyobb mennyiséget, mint amit egy tipikus adag ánizsmagban találunk.

További vizsgálatokra van szükség annak felmérésére, hogy az ánizsmag hogyan befolyásolja az emberek vércukorszintjét.

Állatkísérletek azt mutatják, hogy az anetol csökkentheti a vércukorszintet és javíthatja az inzulintermelő sejtek működését

7. Csökkentheti a gyulladást

Sok esetben a gyulladást az immunrendszer normális válaszának tekintik a sérülések és fertőzések elleni védelem érdekében. A hosszú távú gyulladás magas szintje azonban olyan krónikus állapotokhoz köthető, mint a szívbetegség, a rák és a cukorbetegség.

Állatokon és kémcsöveken végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy az ánizsmag csökkentheti a gyulladást, javítva az egészséget és megelőzve a betegségeket.

Például egy egereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy az ánizsmag olaj csökkentette a duzzanatot és a fájdalmat. Más kutatások azt mutatják, hogy az ánizsmag gazdag antioxidánsokban, amelyek csökkenthetik a gyulladást és megelőzhetik a betegséget okozó oxidatív károsodást.

Állatokon és kémcsöveken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az ánizsmag magas antioxidáns tartalommal rendelkezik és csökkentheti a gyulladást a krónikus betegségek megelőzéséhez

Lehetséges mellékhatások

A legtöbb ember biztonságosan fogyaszthat ánizst a káros mellékhatások kockázata nélkül.

Azonban allergiás reakciót válthat ki, különösen, ha allergiás az azonos családba tartozó növényekre – például édesköményre, zellerre, petrezselyemre vagy kaporra.

Ezenkívül az ánizs ösztrogénutánzó tulajdonságai ronthatják a hormonérzékeny állapotok tüneteit, például a mellrák vagy az endometriózis esetében.

Ha a kórelőzményében szerepelnek ilyen állapotok, forduljon orvosához, ha aggályai vannak.

Néhány ember allergiás lehet az ánizsmagra, az ánizs utánozhatja az ösztrogén hatását a szervezetben, ami ronthatja bizonyos hormonérzékeny állapotok tüneteit

Adagolás és kiegészítők

Bár általában szárított magvakként vásárolják, az ánizs olaj, por és kivonat formájában is kapható. Az ánizsmag, az olaj és a kivonat mind-mind felfrissítheti a pékáruk és a sütemények ízét, vagy fokozhatja a szappanok és bőrápoló krémek aromáját.

A legtöbb recepthez néhány teáskanál (4–13 gramm vagy 5–15 ml) őrölt ánizsmag, -olaj vagy -kivonat szükséges. Ne feledje, hogy minden forma eltérő koncentrációban tartalmaz ánizst, ezért fontos, hogy módosítsa a receptjét attól függően, hogy milyen formát használ. Például, ha egy recepthez 1 teáskanál (5 ml) ánizskivonat szükséges, akkor 1/4 teáskanál (1 ml) ánizsolajat vagy 2 teáskanál (8 gramm) őrölt ánizsmagot is használhat helyette.

Gyógyászati felhasználásra a napi 600 mg és 9 gramm közötti ánizs dózisok hatékonynak bizonyultak olyan állapotok kezelésében, mint a depresszió.

Az ánizsmagpor napi 20 grammig terjedő adagja biztonságosnak tekinthető egészséges felnőttek számára.

Az ánizs por, kivonat, olaj és mag formájában is kapható, a legtöbb recept kis mennyiségű ánizsmagot, olajat vagy kivonatot igényel – mivel egy kevés is sokat jelent

Összefoglaló

Az ánizsmag egy erőteljes növény, amely sokféle tápanyagban gazdag és számos egészségügyi előnnyel büszkélkedhet.

Gombaellenes, antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik és leküzdheti a gyomorfekélyt, kordában tarthatja a vércukorszintet, valamint csökkentheti a depresszió és a menopauza tüneteit.

Tápláló étrenddel és egészséges életmóddal kombinálva az ánizsmag számos szempontból javíthatja egészségét.
Ánizst akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: