Maca por

Maca

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A maca por

A színtiszta energia

Perui ginzengként is emlegetik az egyik legújabb szuperételt, nemhiába: a maca gyökerét az Andok hegységben élő inkák is serkentő hatású gyógynövényként ismerték és használták, amellyel természetes módon tartották karban egészségüket.

A maca kifejezetten túlélő növény, csak 4200 méter feletti magasságban, zord időjárási viszonyok között él meg, ott, ahol más növény elpusztulna. Energetizáló gyógyhatásait valószínűleg ennek a szívósságnak, magas tűrőképességnek köszönheti. A kutatások szerint a maca gazdag aminosavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban, nyomelemekben, fitonutriensekben. Az inkák kincsének hormonháztartásra gyakorolt hatása rendkívüli, ezért minden, hormonális zavarra visszavezethető panasznál ajánlott étrendkiegészítő.

Maca por: több mint afrodiziákum

A nemi vágy fokozása, a fogamzóképesség javítása éppúgy szerepel előnyös hatásainak listáján, mint a testi erőnlét fokozása vagy a változókor tüneteinek enyhítése. Bár az őshonos perui kultúrában is ismert afrodiziákumként tartották számon, amely eredményesen növeli a férfi és női libidót, a maca por ennél jóval többet tud!

  • A maca por hatékony energetizáló szer, ráadásul a koffeinnel ellentétben úgy növeli energiaszintünket, hogy nem zavarja meg sem a szív, sem a mellékvese működését.
  • Szabályozza a hormonegyensúlyt, szabályozza a pajzsmirigy működését.
  • Csökkentheti a depressziót és a szorongást: macamide nevű tápanyaga ösztönzi pozitív érzelmi hangulatunkat, ezzel csökkentheti a depressziót.
  • Segíthet a menopauza időszakában - rendszeres szedésével jelentősen csökkenhet a hőhullámok száma és intenzitása.
  • A krill olajhoz hasonlóan javíthatja a mentális készséget - jótékony hatással lehet tanulási képességeinkre és a memóriára.
  • Javíthatja a vérkeringést, mérsékli a keringési panaszokat.
  • Megszépíti a bőrt, erősíti a fogakat, ösztönzi a hajnövekedést.

Mit tud a zselatinizált maca por?

A nyers maca port nem hőkezelik, ezért ez a kiszerelés minden, a növényben eredetileg található enzimet és tápanyagot megőriz. A zselatinizált maca készítménynél a gyökérpor keményítőtartalmát kíméletes hőkezeléssel eltávolítják, amelynek eredménye egy könnyebben emészthető, koncentrált, gyorsabb felszívódású termék. Ez a változat érzékeny gyomrúaknak, szigorú diétát tartóknak előnyösebb lehet.
A macagyökér 9 előnyös hatása

Macagyökér Macagyökér

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A maca robbanásszerű népszerűsége tett szert az utóbbi időkben.

A maca egy Peruban őshonos növény, amely leggyakrabban por vagy kapszulás kiszerelésben kapható.

A macagyökeret hagyományosan a termékenység és a nemi vágy növelésére használják. Energizáló és állóképesség-növelő hatásairól ismert.

Mi az a maca?

A maca növényt – tudományos nevén lepidium meyenii –, perui ginzengnek is nevezik. A perui Andokban, szélsőséges körülmények között, nagyon magasan, 4000 méter tengerszint feletti magasságban őshonos.

A maca keresztesvirágú növény, rokona a káposzta, kelkáposzta, brokkoli, karfiol. Peruban régóta használják kulináris és gyógyászati céllal.

A növény fő ehető része a gyökér. Több színben létezik, fehértől a feketéig. A maca gyökérét általában szárítják, őrlik és por formájában, ételhez, italhoz keverve fogyasztják, de kapszulában is kapható.

Érdemes megjegyezni, hogy a macával kapcsolatos kutatások még gyerekcipőben járnak.

A maca egy gyógynövény, amely elsősorban a perui hegyekben nagy magasságban, szélsőséges körülmények között él.

1. Tápanyagdús

A makagyökérpor nagyon tápláló, számos fontos vitamin és ásványi anyag kiváló forrása.

A makagyökér jó szénhidrátforrás, alacsony a zsírtartalma, nagy a rosttartalma. Tartalmaz néhány alapvető vitamint és ásványi anyagot, mint például C-vitamint, rezet, vasat.

Ezenkívül különféle növényi vegyületek is vannak benne, ideértve a glükozinolátokat és a polifenolokat.

A macagyökérpor gazdag szénhidrátban, vitaminokban és ásványi anyagokban, beleértve a C-vitamint, a rezet és a vasat, valamint számos bioaktív növényi vegyületet is tartalmaz

2. Növeli a férfiak és nők libidóját

A csökkent szexuális vágy gyakori probléma a felnőttek körében. Következésképpen nagy az érdeklődés a libidót fokozó természetes szerek iránt. A maca hatékony szexuális vágyfokozó és ezt az állítást kutatások is alátámasztják.

Egy 2010-es áttekintés, amely négy véletlenszerűen kiválasztott klinikai vizsgálatot tartalmazott, összesen 131 résztvevővel, bizonyítékot talált arra, hogy a maca javítja a szexuális vágyat legalább hat hetes fogyasztást követően.

A maca növeli a nemi vágyat mind a férfiak, mind a nők körében

3. Növelheti a férfiak termékenységét

A férfiak termékenységénél a sperma minősége és mennyisége nagyon fontos. Van néhány bizonyíték arra, hogy a macagyökér növeli a férfiak termékenységét.

Egy újkeletű összefoglaló öt kisebb tanulmány eredményeit tekintette át. Megállapította, hogy a maca javította a sperma minőségét mind a terméketlen, mind az egészséges férfiaknál.

Az egyik vizsgálat kilenc egészséges férfire terjedt ki. A maca négy hónapos fogyasztása után a kutatók megfigyelték a spermaszám és -mozgékonyság növekedését.

A maca növelheti a spermatermelődést és javíthatja annak minőségét, ezáltal javítva a férfiak termékenységét.

4. Segíthet a menopauza tüneteinek enyhítésében

A menopauza azt az időszakot jelenti a nő életében, amikor a menstruáció véglegesen leáll. Az ösztrogén természetes csökkenése ebben az időben számos kellemetlen tünetet okozhat. Ide tartoznak a hőhullámok, a hüvelyszárazság, a hangulatingadozás, az alvási problémák és az ingerlékenység.

Menopauzakorú nőkkel végzett négy vizsgálat egy áttekintése szerint a maca elősegítette a menopauza tüneteinek enyhítését, ideértve a hőhullámokat és az alvászavarokat.

Ezenkívül állatkísérletek azt sugallják, hogy a maca hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzéséhez. A nőknél menopauza után nagyobb az csontritkulás kockázata.

A maca enyhítheti a menopauza tüneteit, ideértve a hőhullámokat és az éjszakai alvászavarokat.

5. A maca javíthatja a hangulatot

Számos tanulmány kimutatta, hogy a macának hangulatjavító hatása lehet. Ez csökkenő szorongással és depressziós tünetekkel járhat, különösképp a menopauzás nők esetében.

A maca flavonoidoknak nevezett növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek feltételezhetően legalább részben felelősek ezekért a pszichológiai hatásokért.

A maca javíthatja a mentális jólétét és hangulatot a depresszió és a szorongás csökkentésével, különösen a menopauzás nők esetében.

6. Fokozhatja a sportteljesítményt és energizálhat

A macagyökérpor a testépítők és a sportolók körében népszerű étrend-kiegészítő. Azt állítják, hogy segít izomtömeg növekedésében, növeli az erőt és az energiát, továbbá javítja az edzés teljesítményét. Néhány állatkísérlet azt is megmutatta, hogy javítja a kitartást.

Ezenkívül egy nyolc férfi kerékpároson végzett tanulmány azt mutatta, hogy a maca-kivonattal kiegészített 14 napos időtartam után csökkent a 40 km-es kerékpáros út megtételéhez szükséges idő.

Jelenleg nincs olyan tudományos bizonyíték, amely igazolná az izomtömeggel vagy az erőnléttel kapcsolatos észrevételeket.

A maca-kiegészítő javíthatja az edzés teljesítményét – különösen a kitartást –, az alkalmazása során. Ennek az izomtömegre és az erőre gyakorolt hatását azonban még nem vizsgálták.

7. A maca lehetséges napvédő hatása a bőrön

A nap ultraibolya (UV) sugarai éghethetnek és károsíthatják a védtelen bőrt. Az idővel az UV-sugárzás ráncokat okozhat és növeli a bőrrák kockázatát.

Van néhány bizonyíték arra, hogy koncentrált maca-kivonat bőrére történő alkalmazása segíthet az UV-védelemben.

Egy tanulmány megállapította, hogy a 3 héten keresztül 5 patkány bőrére felvitt maca kivonat megakadályozta a bőr UV-sugárzástól való károsodását.

A védőhatást a macában található polifenol antioxidánsoknak és glükozinolátoknak tulajdonították.

Ne feledje, hogy a maca-kivonat nem helyettesítheti a hagyományos fényvédőt. Ezenkívül csak akkor védi a bőrt, ha a bőrre felhordják, nem pedig a fogyasztása által.

A bőrre történő felvitelkor a maca-kivonat segíthet megvédeni azt a nap UV sugarai ellen.

8. Segítheti a tanulást és az emlékezőképességet

A maca javíthatja az agyműködést. A perui bennszülöttek ezt a tulajdonságát hagyományosan használják a gyermekek iskolai teljesítményének javítására.

Állatkísérletekben a maca javította a tanulás képességét és a memóriát memóriakárosult rágcsálóknál. Ebben a tekintetben a fekete maca hatékonyabbnak tűnik, mint más fajták.

Néhány bizonyíték arra utal, hogy a maca, különösen a fekete változat, javíthatja a tanulást és a memóriát.

9. Csökkentheti a prosztatamegnagyobbodást

A prosztatamegnagyobbodás, más néven jóindulatú prosztata hiperplázia (BPH) gyakori az idősödő férfiaknál. A nagyobb prosztata különféle problémákat okozhat a vizeletáramlás során, mivel körülveszi a húgycsövet.

Érdekes módon néhány rágcsálókkal végzett vizsgálat arra utal, hogy a vörös maca csökkenti a prosztata méretét.

Javaslatok szerint a vörös maca prosztatára gyakorolt hatása nagy mennyiségű glükozinoláttal együtt hatásos. Ezek az anyagok a prosztatarák kockázatának csökkenésével járhatnak.

A prosztatamegnagyobbodás gyakori az idősebb férfiak körében és vizelési problémákat okozhat. Állatkísérletek alapján a vörös maca csökkentheti a prosztata méretét.

Hogyan kell használni a macát?

A macát könnyű beépíteni az étrendbe. Kiegészítőként szedhető vagy belekeverhető ételekbe, italokba.

A gyógyászati alkalmazásra szánt optimális adagot még nem sikerült meghatározni. A vizsgálatokban alkalmazott macagyökérpor napi adagja általában napi 1,5–5 gramm.

Por formájában vagy 500 mg-os kapszulákban kapható.

Noha a sárga maca a legkönnyebben elérhető típus, a sötétebb típusok, például a vörös és a fekete biológiai tulajdonságai eltérőek lehetnek.

A macagyökérpor könnyen beilleszthető az étrendbe és széles körben elérhető.

Biztonság és mellékhatások

A maca általánosságban biztonságosnak tekinthető.

A perui bennszülöttek azonban úgy vélik, hogy a friss macagyökér fogyasztása káros hatással lehet az egészségre, ezért azt javasolják, hogy először meg kell főzni.

Ezenkívül, pajzsmirigyproblémák esetén érdemes óvatosnak lenni a maca használatával. Ennek az az oka, hogy goitrogéneket tartalmaz, olyan anyagokat, amelyek megzavarhatják a pajzsmirigy normális működését.

Végül, a terhes vagy szoptató nőknek konzultálniuk kell orvosukkal, mielőtt macát szednének.

A maca biztonságosnak tekinthető a legtöbb ember számára, bár pajzsmirigyproblémákkal küzdőknek vigyázniuk kell vele.

Összefoglaló

A maca kiegészítők alkalmazása számos egészségügyi előnnyel járhat, a vizsgálatok többsége azonban nem átfogó és sokat csak állatokon végeztek el. Noha a maca ígéretes, mégis részletesebben kell tanulmányozni.
Macát akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: