Vörösélesztős rizs

Vörösélesztős rizs

A vörösélesztős rizs előnyei

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Csak az elmúlt évtizedekben került fel a gyógyszertárak polcaira, de a vörösélesztős rizst már többszáz éve nagyra értékelik erős gyógyászati tulajdonságai miatt.

A vörösélesztős rizs a magas koleszterinszint egyik legjobb természetes ellenszere. Azon kevés természetes táplálékkiegészítők egyike, amelyek hatóanyagai gyakorlatilag megegyeznek a vényköteles gyógyszerekben találhatókkal.

Ráadásul a vörösélesztős rizs előnyei túlmutatnak a koleszterinszint csökkentésén, a legújabb kutatások azt mutatják, hogy jótékony hatással lehet a gyulladásra, a metabolikus szindrómára, a vércukorszintre stb.

Mi az a vörösélesztős rizs?

A vörösélesztős rizs egyfajta erjesztett rizs, amelyet meghatározott penészfajták, a monascus ruber vagy a monascus purpureus felhasználásával állítanak elő.

A hagyományos kínai gyógyászatban évszázadok óta használják erőteljes egészségjavító tulajdonságai miatt.

A vörösélesztős rizs a monacolin K vegyületet tartalmazza – ugyanazt a hatóanyagot, amely megtalálható a vényköteles koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekben, például a lovasztatinban. Emiatt gyakran használják a drága gyógyszerek költséghatékony alternatívájaként a koleszterinszint csökkentésére és a szív egészségének támogatására.

A kutatások más jótékony hatásokat is kimutattak, a rákos sejtek csökkent növekedésétől a jobb vércukor- és inzulinszintig.

Manapság a vörösélesztős rizst általában vény nélkül kapható kiegészítőként árulják, amelyet a koleszterinszint kezelésére és az általános egészségi állapot javítására használnak.

A vörösélesztős rizst úgy állítják elő, hogy a rizst meghatározott penészfajtával fermentálják, ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, mint a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek, és egyéb előnyeit is vizsgálták

Lehetséges előnyök

Támogathatja a szív egészségét

A szívbetegség súlyos állapot, amely milliókat érint, és a becslések szerint a halálozások 31,5%-áért felelős világszerte. A magas koleszterinszint – a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője – az artériák szűkülését és merevségét okozhatja, ami növeli a szívinfarktus és a szélütés kockázatát.

A vörösélesztős rizst gyakran használják természetes gyógymódként a koleszterinszint csökkentésére és a szív egészségének javítására. Néha kevesebb káros mellékhatása lehet, mint a magas koleszterinszint kezelésére alkalmazott vényköteles gyógyszereknek.

21 tanulmány áttekintése megállapította, hogy a vörösélesztős rizs hatékonyan csökkentette az össz- és LDL (rossz) koleszterinszintet, valamint a triglicerideket és a vérnyomást, amikor sztatin gyógyszerekkel kombinálták.

Ezenkívül a monacolin K javíthatja az endothel (az erek belső felszínét borító vékony, összefüggő réteg) működését, vagyis az erek rugalmasságát és alkalmazkodóképességét, ami kulcsfontosságú a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében.

Segíthet a metabolikus szindróma kezelésében

A metabolikus szindróma olyan állapotok csoportja, amelyek növelik a krónikus betegségek, például a szívbetegség, a cukorbetegség és a stroke kockázatát. A metabolikus szindróma bizonyos kritériumai közé tartozik a magas vérnyomás, a túlzott testzsír , a megnövekedett vércukorszint, valamint a koleszterin- vagy trigliceridszint megváltozása.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a vörösélesztős rizs segíthet e kockázati tényezők némelyikének kezelésében, és természetes alternatívaként használható a megelőzésük elősegítésére.

Az egyik legjobban dokumentált hatása a koleszterinszint csökkentésére való képessége. A kutatások azt mutatják, hogy hatékonyan csökkentheti mind a teljes, mind az LDL (rossz) koleszterinszintet.

Egy további kisebb, 18 hetes tanulmány kimutatta, hogy a vörösélesztős rizst tartalmazó étrend-kiegészítők képesek csökkenteni a vércukorszintet, az inzulinszintet és a szisztolés vérnyomást (a leolvasás legmagasabb értéke) metabolikus szindrómában szenvedő betegeknél.

Ráadásul egy magas zsírtartalmú étrenddel táplált egereken és egy kontrollcsoporton végzett 8 hetes tanulmány úgy találta, hogy a vörösélesztős rizs képes megakadályozni a koleszterinszint és a testtömeg növekedését.

Csökkentheti a gyulladást

A gyulladás egy normális immunválasz, amelynek célja, hogy megvédje a szervezetet az akut fertőzésektől és az idegen behatolóktól. Azonban úgy gondolják, hogy a tartós gyulladás hozzájárul az olyan krónikus állapotokhoz, mint a cukorbetegség, a rák és a szívbetegség.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a vörösélesztős rizs kiegészítők segíthetnek csökkenteni a gyulladást és hosszú távon támogathatják az egészség megőrzését.

Például egy 50 metabolikus szindrómában szenvedő emberen végzett vizsgálat kimutatta, hogy a vörösélesztős rizst és olívakivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő 8 héten át tartó szedése akár 20 százalékkal csökkentette az oxidatív stressz szintjét, amely a krónikus gyulladások egyik fő okozója.

Hasonlóképpen, egy tanulmány azt találta, hogy a vörösélesztőkivonat vesekárosodásban szenvedő patkányoknak való adagolása csökkenti a szervezetben a gyulladásban szerepet játszó specifikus fehérjék szintjét.

Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet

Bár a jelenlegi kutatások az állatokon és kémcsöveken végzett vizsgálatokra korlátozódnak, néhány bizonyíték arra utal, hogy a vörösélesztős rizs segíthet csökkenteni a rákos sejtek növekedését és terjedését.

Egy tanulmány kimutatta, hogy prosztatarákos egereknek vörösélesztős rizspor adásával szignifikánsan csökkenthető a daganat térfogata a kontrollcsoporthoz képest.

Azonban további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy felmérjük a vörösélesztős rizs hatását más típusú rákos megbetegedések esetén. Pontosabban, további vizsgálatokat kell végezni annak meghatározására, hogy a vörösélesztős rizs potenciális rákellenes hatásai hogyan érinthetik az átlag lakosságot.

A vörösélesztős rizs csökkentheti a szívbetegségek és a metabolikus szindróma kockázatát, csökkentheti a gyulladást a szervezetben, és potenciálisan rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, azonban további kutatásokra van szükség

Figyelmeztetések

Jogi státusz

A monacolin K a vörösélesztős rizsben található aktív vegyület, amelyet általában extrahálnak, és koleszterinszint-csökkentő sztatinokban és gyógyszerekben használnak.

A vörösélesztős rizs-kiegészítők továbbra is legálisak, de csak meghatározott maximális mennyiségű monacolin K-t tartalmazhatnak. A BIZOTTSÁG (EU) 2022/860 RENDELETE (2022. június 1.) az 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet III. mellékletének a vörösélesztős rizsből származó monakolinok tekintetében történő módosításáról az alábbiakat tartalmazza:

  • A fogyasztásra szánt termék egyedi adagja 3 mg-nál kevesebb monacolint tartalmazhat vörös élesztős rizsből
  • Terhes vagy szoptató nők, 18 év alatti gyermekek és 70 év feletti felnőttek nem fogyaszthatják
  • Ha bármilyen egészségügyi problémát észlel, kérjen tanácsot orvosától a termék fogyasztásával kapcsolatban
  • Nem fogyasztható, ha koleszterinszint-csökkentő gyógyszert szed
  • Nem szabad fogyasztani, ha már más, vörös élesztős rizst tartalmazó terméket fogyaszt

Kérjük, beszéljen egészségügyi szakemberével, mielőtt a vörösélesztős rizs szedését fontolgatja!

Mellékhatások

A vörösélesztős rizzsel kapcsolatos előnyök listája ellenére a kiegészítők szedése káros hatásokkal járhat, ezért a legjobb, ha beszél egészségügyi szakemberével, mielőtt elkezdi szedni ezt a kiegészítőt.

Az emésztőrendszeri problémák, mint a puffadás, a gázképződés és a gyomorfájdalom, a vörösélesztős rizs leggyakrabban tapasztalt mellékhatásai közé tartoznak. Szélsőségesebb esetekben izomproblémákat, májtoxicitást és allergiás reakciókat is okozhat, hasonlóan a vényköteles koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek mellékhatásaihoz.

Mivel a vörösélesztős rizs hosszú távú biztonságosságával kapcsolatos kutatások még mindig korlátozottak, terhes vagy szoptató nők számára sem ajánlott.

Ha a vörösélesztős rizs bevétele után bármilyen káros tünetet észlel, fontolja meg az adag csökkentését vagy a használatának az abbahagyását, és forduljon megbízható egészségügyi szakemberhez.

Gyógyszerkölcsönhatások

A vörösélesztős rizs monacolin K-t tartalmaz, egy kulcsfontosságú aktív komponenst, amelyet a koleszterinszint csökkentésére szolgáló sztatin gyógyszerek előállításához használnak. Emiatt ne szedjen vörösélesztős rizst, ha már sztatint szed, kivéve, ha egy egészségügyi szakember erre utasítja.

A vörösélesztős rizs kölcsönhatásba léphet ugyanazokkal a gyógyszerekkel, amelyekkel a sztatinok kölcsönhatásba lépnek, beleértve más koleszterinszint-csökkentő szereket, antibiotikumokat, bizonyos antidepresszánsokat, gombaellenes szereket és antiretrovirális szereket.

Ha bármilyen gyógyszert szed, feltétlenül beszéljen egy megbízható egészségügyi szakemberrel, mielőtt elkezdi a vörösélesztős rizs kiegészítő szedését.

Összefoglaló

A vörösélesztős rizs támogathatja a szív egészségét és csökkentheti a koleszterinszintet, a gyulladást, a rákos sejtek növekedését és a metabolikus szindróma kockázati tényezőit. A kiegészítésnek azonban számos lehetséges hátránya is van, amelyeket alaposan mérlegelni kell, mielőtt úgy dönt, hogy elkezdi használni.

Az egészségügyi szakemberrel való szoros együttműködés a legjobb módja annak, hogy eldöntse, ez a megfelelő-e az Ön számára, és hogyan válasszon egy jó minőségű és jó hírű márkától származó kiegészítőt.
Vörösélesztős rizst akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: