Gyömbér

Gyömbér

A gyömbér 11 bizonyított egészségügyi előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A gyömbér számos egészségügyi előnnyel járhat gyulladáscsökkentő, émelygéscsillapító és egyéb tulajdonságai miatt. Segíthet a fogyásban, az ízületi gyulladás kezelésében, a menstruációs tünetek csökkentésében stb.

A gyömbér egy Délkelet-Ázsiából származó virágos növény. Ízt ad az édes és sós ételeknek és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. A Zingiberaceae családjába tartozik és közeli rokonságban áll a kurkumával, a kardamommal és a galangával.

A rizóma (a szár föld alatti része) az a rész, amelyet általában fűszerként használnak. Gyakran hívják gyömbérgyökérnek vagy egyszerűen gyömbérnek.

Használhatja a gyömbért frissen, szárítva, porítva, olajként vagy gyümölcsléként. Számos receptben, valamint feldolgozott élelmiszerekben, házi gyógymódokban és kozmetikumokban szerepel.

Mi a gyömbér 11 egészségügyi előnye?

1. Gingerolt tartalmaz, amely erős gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik

Gyömbér Gyömbér

A gyömbért régóta használják a hagyományos és alternatív gyógyászatban. Használták az emésztés elősegítésére, a hányinger csökkentésére, valamint az influenza és a megfázás elleni küzdelemben, hogy csak néhányat említsünk.

A gyömbér egyedülálló illata és íze természetes olajaiból származik, amelyek közül a legfontosabb a gingerol. A gingerol a gyömbér fő bioaktív vegyülete. Ez felelős a gyömbér számos gyógyászati tulajdonságáért.

Kutatások szerint a gingerol erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkezik. Például segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt, amely abból ered, hogy túl sok szabad gyök van a szervezetben.

A gyömbérnek magas a gingerol tartalma, amely erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik

2. Kezelheti a reggeli rosszullétet és az émelygést

A gyömbér hatásos lehet az émelygés ellen, beleértve a terhességgel összefüggő hányingert, amelyet reggeli rosszullétnek is neveznek.

A gyömbér segíthet enyhíteni az émelygést és a hányást bizonyos típusú műtéteken áteső embereknél, és segíthet csökkenteni a kemoterápiával összefüggő hányingert is.

Bár általában biztonságos, a legjobb, ha beszél orvosával, mielőtt nagy mennyiségeket szedné, ha terhes. Előfordulhat, hogy a gyömbér nem megfelelő a terhesség alatt azoknak az embereknek, akik közel állnak a szüléshez, és akiknek kórtörténetében magzatvesztés vagy hüvelyi vérzés szerepel. Alvadási zavarokkal küzdők számára is alkalmatlan lehet.

A gyömbér mindennapi szedése segíthet megelőzni a reggeli rosszullétet és egyéb, más típusú hányingert

3. Segíthet a fogyásban

Embereken és állatokon végzett vizsgálatok szerint a gyömbér szerepet játszhat a fogyásban.

Egy 2019-es áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a gyömbér étrend-kiegészítők szedése jelentősen csökkentette a testsúlyt, a derék-csípő arányt és a csípő arányát a túlsúlyos vagy elhízott embereknél.

A gyömbér súlycsökkenést befolyásoló képessége bizonyos mechanizmusoknak köszönhető, mint például a gyulladáscsökkentő képessége.

Állatokon és embereken végzett vizsgálatok szerint a gyömbér javíthatja a súllyal kapcsolatos értékeket, mint például a testsúlyt és a derék-csípő arányt

4. Segíthet az osteoarthritisben

Az osteoarthritis (OA) az ízületek degenerációja, ami olyan tünetekhez vezet, mint az ízületi fájdalom és merevség.

Egy áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a gyömbér segíthet a fájdalom és a rokkantság csökkentésében. A résztvevők napi 0,5–1 gramm gyömbért fogyasztottak 3–12 héten keresztül. A legtöbbeknél térd OA-t diagnosztizáltak. Más kutatások azonban nem találtak bizonyítékot ugyanezekre a hatásokra.

Sokan azonban abbahagyták a kezelést, mivel nem szerették a gyömbér ízét, vagy mert nyugtalanította a gyomrukat.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a gyömbér segíthet csökkenteni az osteoarthritis tüneteit, különösen a térdízületi gyulladást

5. Csökkentheti a vércukorszintet és mérsékelheti a szívbetegségek kockázati tényezőit

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a gyömbérnek antidiabetikus tulajdonságai is lehetnek.

Egy 2015-ös tanulmányban 41, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő ember 2 gramm gyömbérport vett be naponta. Egy 2022-es felülvizsgálat azt találta, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek éhomi vércukorszintje és HbA1c-értéke jelentősen csökkent gyömbér-kiegészítők bevétele után. Az áttekintés 10 vizsgálat eredményeit vizsgálta, amelyekben a résztvevők napi 1200–3000 milligrammot szedtek 8–13 héten keresztül.

Az eredmények nem utalnak arra, hogy a gyömbér-kiegészítők befolyásolták a lipidprofilt. 12 hét elteltével: éhomi vércukorszintjük 12%-kal, hemoglobin A1c (HbA1c) szintjük 10%-kal, apolipoprotein B/apolipoprotein A-I arányuk 28%-kal, malondialdehid (MDA) szintjük 23%-kal volt alacsonyabb.

A magas apolipoprotein B/apolipoprotein A-I arány és a magas malondialdehid (MDA) az oxidatív stressz következménye lehet, amely az oxidatív stressz mellékterméke. Mindkettő a szívbetegség kockázati tényezője. Ez azonban egy kis tanulmány volt, és további kutatásokra van szükség az eredmények megerősítéséhez.

Egy 2019-es felülvizsgálat arra is bizonyítékot talált, hogy a gyömbér csökkentheti a HbA1c-t a 2-es típusú cukorbetegeknél, de a szerzők nem jutottak arra a következtetésre, hogy csökkentheti az éhomi vércukorszintet.

A gyömbér csökkentheti a vércukorszintet és mérsékelheti a szívbetegségek különböző kockázati tényezőit a 2-es típusú cukorbetegeknél

6. Segíthet a krónikus emésztési zavarok kezelésében

A gyömbér segíthet az emésztési zavarok kezelésében azáltal, hogy felgyorsítja az élelmiszerek gyomoron való áthaladását.

Funkcionális diszpepsziáról beszélünk, ha egy személynek egyértelmű ok nélkül emésztési zavara van olyan tünetekkel, mint a hasi fájdalom, puffadás, túlzott teltségérzet, böfögés és hányinger. Gyakran fordul elő irritábilis bél szindróma esetén (IBS).

Egy tanulmányban a tudósok azt találták, hogy gyömbér- és articsókakészítmény főétkezés előtti fogyasztása jelentősen javította az emésztési zavarok tüneteit a funkcionális dyspepsiában szenvedőknél, összehasonlítva a placebóval.

Úgy tűnik, hogy a gyömbér felgyorsítja a gyomor kiürülését, ami jótékony hatással lehet az emésztési zavarokkal és a kapcsolódó gyomorpanaszokkal küzdő emberekre

7. Csökkentheti a menstruációs fájdalmat

A gyömbér segíthet enyhíteni a dysmenorrhoeát, más néven menstruációs fájdalmat.

Egyes kutatások azt sugallták, hogy a gyömbér hatékonyabban csillapítja a menstruációs fájdalmat, mint az acetaminofen/koffein/ibuprofen.

Azonban további vizsgálatokra van szükség.

A gyömbér a menstruációs fájdalom ellen ugyanolyan hatékony lehet, mint néhány gyógyszer

8. Segíthet csökkenteni a koleszterinszintet

A magas LDL (rossz) koleszterinszint összefüggésben áll a szívbetegségek fokozott kockázatával.

26 vizsgálat 2022-es áttekintésében a kutatók azt találták, hogy a gyömbér fogyasztása jelentősen csökkentette a triglicerid- és az LDL-koleszterin szintet, miközben növelte a HDL-koleszterin szintjét. Még a napi 1500 mg-nál kisebb adagok is hatásosak voltak.

Azonban nehéz lehet ilyen nagy adag gyömbért beépíteni az étrendbe, különösen, ha nem szereti a gyömbér ízét.

Van néhány bizonyíték arra, hogy a gyömbér jelentősen csökkentheti az LDL (rossz) koleszterinszintet

9. Segíthet csökkenteni a rák kockázatát

A gyömbérnek rákellenes tulajdonságai lehetnek a gingerolnak és számos más antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületnek köszönhetően.

Bizonyíték van arra, hogy ezek a vegyületek segíthetnek csökkenteni a gyomor-bélrendszeri rákos megbetegedések, például a vastag- és végbélrák, a hasnyálmirigyrák és a májrák kockázatát.

Egy tanulmányban 20, a vastag- és végbélrák kialakulásának magas kockázatával rendelkező ember 28 napon keresztül naponta 2 g gyömbért vett be. A vizsgálat végén a résztvevő belek bélése a vártnál kevesebb rákszerű elváltozást mutatott.

A gyömbérrel és a rákkockázattal kapcsolatos legtöbb tanulmány azonban nem vont be embereket.

A gyömbér gingerolt tartalmaz, amely a jelek szerint védőhatással rendelkezik a rák ellen, azonban további vizsgálatokra van szükség

10. Javíthatja az agyműködést és védelmet nyújthat az Alzheimer-kór ellen

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a 6-shogaol és a 6-gingerol – a gyömbérben található vegyületek – segíthet megelőzni az olyan degeneratív betegségeket, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a sclerosis multiplex.

Az oxidatív stressz és a krónikus gyulladás kulcsfontosságú mozgatórugói lehetnek az Alzheimer-kórnak és az életkorral összefüggő kognitív hanyatlásnak.

Egyes állatkísérletek azt sugallják, hogy a gyömbérben található antioxidánsok és bioaktív vegyületek gátolhatják az agyban fellépő gyulladásos válaszokat. Ez segíthet megelőzni a kognitív hanyatlást.

Állatkísérletek azt sugallják, hogy a gyömbér védelmet nyújt az időskori agykárosodás ellen

11. Segíthet a fertőzések leküzdésében

A gyömbér antimikrobiális tulajdonságai hasznossá tehetik a bakteriális és gombás fertőzések elleni küzdelemben.

Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy hatásos lehet a következők ellen:

  • Staphylococcus aureus (S. aureus), amely számos betegségért felelős
  • Escherichia coli (E. coli), bélfertőzések okozója
  • Candida albicans (C. albicans), amely gombás fertőzéseket okoz a szájban, hüvelyben stb.

Azonban további vizsgálatokra van szükség.

A gyömbér segíthet a káros baktériumok és gombák elleni küzdelemben, ami csökkentheti a fertőzések kockázatát

Kockázatok és mellékhatások

A legtöbb ember számára biztonságos a gyömbér mértékletes fogyasztása.

Nagy adagokban azonban néhány embernél a következő tüneteket okozhatja: kellemetlen hasi érzés, gyomorégés, hasmenés, száj- és torokirritáció.

Valószínűleg biztonságos terhesség és szoptatás alatt, de a legjobb, ha először beszél egy egészségügyi szakemberrel.

Összefoglaló

A gyömbér tápanyagokat és bioaktív vegyületeket tartalmaz, amelyek számos jótékony hatással lehetnek a szervezetre és az agyra.

Segíthet kezelni az émelygést, megelőzni a fertőzéseket, csökkenteni a rák kockázatát stb.

Azonban további kutatásokra van szükség annak igazolására, hogy a gyömbér rendelkezik ezekkel az előnyökkel.
Gyömbér termékek

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: