L-karnitin

L-karnitin

Az L-karnitin előnyei

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Az L-karnitin egy természetesen előforduló aminosav-származék, amelyet gyakran étrend-kiegészítőként használnak. Hatással lehet a súlycsökkentésre és az agy működésére is. Az étrend-kiegészítőkre vonatkozó népszerű állítások azonban nem mindig felelnek meg a tudományos kutatások eredményeinek.

Ez a cikk megvizsgálja az L-karnitin-kiegészítők lehetséges kockázatait és előnyeit, és elmagyarázza, hogyan működik ez a tápanyag a testben.

Mi az L-karnitin?

Az L-karnitin egy tápanyag és étrend-kiegészítő. Fontos szerepet játszik az energiatermelésben azáltal, hogy zsírsavakat szállít a sejtek mitokondriumaiba. A mitokondriumok motorként működnek a sejtekben, zsírokat égetnek, hogy a szervezet által felhasználható energiát hozzanak létre.

A szervezet lizin és metionin aminosavakból L-karnitint állíthat elő. Ahhoz, hogy a szervezet elegendő mennyiségben tudja előállítani, rengeteg C-vitaminra van szüksége. L-karnitinhoz a szervezet által történő előállítás mellett kis mennyiségben állati termékek, például hús vagy hal fogyasztásával is hozzá lehet jutni. Lehetséges, hogy vegánok vagy bizonyos genetikai problémákkal küzdők nem képesek elegendő L-karnitinnal ellátni a szervezetüket.

Ezek teszik az L-karnitint létfontosságú tápanyaggá.

Szerepe a testben

Az L-karnitin fő szerepe a mitokondriális funkció és az energiatermelés a testben. A sejtekben segít a zsírsavaknak a mitokondriumokba történő átjuttatásában, ahol azok energiatermelés céljából elégethetők. Az L-karnitin-készletek körülbelül 98%-a az izmokban, a többi nyomokban a májban és a vérben található.

Az L-karnitin elősegítheti a mitokondriális funkció fokozását, amely kulcsszerepet játszik a betegségekkel kapcsolatban és az egészséges öregedésben.

Az újabb kutatások vizsgálják a karnitin különféle formáinak lehetséges előnyeit, amelyeket különféle állapotok kezeléséhez lehet felhasználni, ideértve a szív- és agy betegségeit is.

Az L-karnitin olyan aminosavszármazék, amely a zsírsavakat a sejtekbe szállítja, hogy ott energiává alakítsa át, de a test is előállíthatja és kiegészítőként is kapható

Segítheti-e a fogyást?

Elméletben van értelme az L-karnitin súlycsökkentő kiegészítőként történő felhasználásának.

Mivel az L-karnitin segít több zsírsav sejtekbe történő továbbításában energiaégetés céljából, feltételezhető, hogy ez növeli a zsírégetést és a fogyást. Az emberi test azonban rendkívül összetett, és az ember- és állatkísérletek eredményei vegyesek.

Egy 38 nővel végzett nyolchetes vizsgálatban – heti négy edzés mellett –, nem volt különbség a súlycsökkenésben azok között, akik L-karnitin-t szedtek, és azok között, akik nem.

Egy másik humán tanulmány során az L-karnitin zsírégetésre gyakorolt hatását figyelték meg egy 90 perces szobakerékpáros edzés során. Négy hét étrend-kiegészítő-szedés nem növelte a zsírégetést.

Azonban például 9 tanulmány egyik elemzéséből - főleg elhízott egyéneknél vagy idősebb felnőtteknél - azt a következtetést vonták le, hogy az L-karnitin-t szedők átlagosan 1,3 kg súlyt veszítettek. Több kutatásra van szükség az L-karnitin előnyeinek megerősítésére egy fiatalabb, aktívabb populációban.

Noha elhízott vagy idősebb felnőttek számára segíthet a fogyásban, a megfelelő étrend és a testmozgás sokkal fontosabb lehet.

Bár az L-karnitin működése arra utal, hogy hasznos lehet a fogyásban, hatásai - ha egyáltalán vannak - csekélyek

Hatások az agy működésére

Az L-karnitin javíthatja az agy működését.

Egyes állatkísérletek azt sugallják, hogy az acetil-forma, az acetil-L-karnitin (ALCAR) csökkentheti az életkorral összefüggő mentális hanyatlást és javíthatja a tanulás markereit.

Emberi tanulmányok azt mutatják, hogy az acetil-L-karnitin napi szedése segít visszafordítani az Alzheimer-kórhoz és más agyi betegségekhez kapcsolódó agyi funkciók csökkenését.

Ez a forma hasonló előnyt mutatott az általános agyi működésben olyan idősebb felnőtteknél, akik nem szenvedtek Alzheimer-kórban vagy más agyi betegségben.

Bizonyos esetekben ez a forma megvédi az agyat a sejtkárosodástól.

Egy 90 napos tanulmányban alkoholfüggőséggel küzdő embereknél, napi 2 g acetil-L-karnitin szedésével szignifikáns javulást tapasztaltak az agy működésének minden szegmensében.

További kutatásokra van szükség az egészséges egyéneknél tapasztalható hosszú távú előnyökről.

Az L-karnitin – különösen az acetil-L-karnitin – különféle betegségek esetén jótékony hatással lehet az agy működésére

Egyéb egészségügyi előnyök

Néhány további egészségügyi előny is kapcsolódik az L-karnitin kiegészítőkhöz.

Szív egészsége

Néhány tanulmány bizonyítja, hogy csökkenthető a vérnyomás és a szívbetegségekkel kapcsolatos gyulladásos folyamatok.

Egy vizsgálatban 2 g acetil-L-karnitin napi szedése a szisztolés vérnyomás csaknem 10-pontos csökkenését eredményezte – ez a vérnyomás legfontosabb mérőszáma, valamint a szív egészségének és a betegségek kockázatának fontos mutatója

Ezen kívül az L-karnitin kapcsolatba hozható a betegek javulásával olyan súlyos szívbetegségekben esetén, mint például a szívkoszorúér betegség és a krónikus szívelégtelenség.

Egy 12 hónapos tanulmány szerint csökkent a szívelégtelenség és a halálesetek kockázata azon résztvevők körében, akik L-karnitin kiegészítőket szedtek.

Sportteljesítmény

A bizonyítékok vegyesek, amikor az L-karnitinnek a sportteljesítményre gyakorolt hatásáról van szó. Azonban számos tanulmány a nagyobb vagy a többször, huzamosan szedett adagokhoz kapcsolódóan enyhe előnyöket említ.

Az L-karnitin előnyei közvetettek lehetnek és hetek vagy hónapok elteltével jelentkezhetnek. Ebben különbözik azon kiegészítőktől – mint például a koffein vagy a kreatin –, amelyek azonnal javíthatják a sportteljesítményt.

Az L-karnitin

  • javíthatja az edzés utáni regenerálódást;
  • növelheti az izmok oxigénellátását;
  • serkentheti a véráramlást és a nitrogén-oxid-termelést, így segít késleltetni a diszkomfort érzés kialakulását és csökkenti a fáradtságot;
  • csökkentheti az edzést követő izomfájdalmat;
  • növelheti a testnek és az izmoknak szükséges oxigén szállításához nélkülözhetetlen vörösvértestek-termelődését

2-es típusú diabétesz

Az L-karnitin csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit és az ahhoz kapcsolódó kockázati tényezőket.

Egy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeken végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a karnitin-kiegészítők jelentősen csökkentették a vércukorszintet a placebóhoz képest.

Képes lehet felvenni a harcot a cukorbetegséggel azáltal, hogy fokozza az AMPK nevű kulcs-enzim termelést, amely javítja a test szénhidrát-felhasználási képességét.

A kutatások azt sugallják, hogy az L-karnitin fokozhatja a sportteljesítményt és kezelheti az olyan egészségügyi körülményeket, mint például a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség

Biztonság és mellékhatások

A legtöbb ember számára legfeljebb napi 2 gramm viszonylag biztonságos és mentes minden komoly mellékhatástól.

Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik 21 napon át, naponta 3 grammot fogyasztottak, nem tapasztaltak negatív hatásokat.

Az L-karnitin biztonságosságára irányuló egyik áttekintésé szerint a napi kb. 2 grammos adag hosszútávon biztonságosnak tűnt. Azonban lehetnek enyhe mellékhatások, köztük az émelygés és a gyomorpanaszok.

Az L-karnitin-kiegészítők azonban idővel emelhetik a vér trimetil-amin-N-oxid (TMAO) szintjét. A magas TMAO-szint az ateroszklerózis fokozott kockázatához kapcsolódik, amely betegség elzárja az artériákat.

További tanulmányokra van szükség az L-karnitin kiegészítők biztonságosságáról.

Napi 2 gramm vagy annál kisebb adag a legtöbb ember számára jól tolerálhatónak és biztonságosnak tűnik. Kísérletek bizonyítékai utalnak arra, hogy az L-karnitin kiegészítők növelhetik az ateroszklerózis kockázatát.

Kellene szedned?

Az L-karnitin szintet az befolyásolja, hogy mennyit eszel, és mennyit termel a tested.

Ezért az L-karnitin-szint gyakran alacsonyabb a vegetáriánusok és vegánok körében, mivel mérséklik vagy elkerülik az állati eredetű termékek fogyasztását. E-miatt a vegetáriánusok és vegánok fontolóra vehetik az L-karnitin kiegészítők szedését. Azonban van olyan tanulmány, amely nem erősítette meg a karnitin-kiegészítők szedésének előnyeit ezekben a speciális csoportokban.

Kutatások azt mutatják, hogy az életkor előrehaladtával csökken az L-karnitin szintje, ezért itt is megfontolandó az étrendkiegészítőként történő szedése. Az egyik vizsgálatban 2 gramm L-karnitin csökkentette a fáradtságot és fokozta az izmok működését idős felnőtteknél.

Ezenkívül nagyobb a hiány kockázata azoknál, akik olyan betegségekben szenvednek, mint például májcirrózis és vesebetegség. Ha fennáll bármelyik ilyen feltétel, akkor az L-karnitin kiegészítő hasznos lehet.

Mint minden étrend-kiegészítő esetén, az L-karnitin szedése előtt is beszéljen az orvosával.

Bizonyos csoportok szedhetnek L-karnitin-kiegészítőket, ide tartoznak az idősebb felnőttek és azok az emberek, akik ritkán vagy soha nem esznek húst és halat

Összefoglaló

Az L-karnitin leginkább zsírégetőként ismert, de a kutatási adatok vegyes képet mutatnak. Valószínűtlen, hogy jelentős súlycsökkenést okozna.

Ugyanakkor a tanulmányok alátámasztják az L-karnitin felhasználását egészségre, agyi funkciókra és a betegségek megelőzésére. Az étrend-kiegészítők kedvezhetnek veszélyeztetettebb csoportoknak is, például az idősebb felnőtteknek, vegánoknak és vegetáriánusoknak.
L-karnitint akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: