Eritrit

Eritrit

Eritrit: kalóriamentes cukor?

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Alacsony kalóriatartalmú édesítőszer: az eritrit. Túl szép, hogy igaz legyen! Természetes, nem okoz mellékhatásokat és szinte pontosan olyan íze van, mint a cukornak - de kalória nélkül! Alapvetően minden benne van, ami jó a megszokott cukorban, negatívumok nélkül, bár egyesek megkérdőjelezik előnyeit.

Ez a bizonyítékokon alapuló cikk áttekinti az eritrit előnyeit és lehetséges mellékhatásait.

Mi az az eritrit?

Eritrit Eritrit

Az eritrit a cukoralkoholoknak nevezett vegyületek osztályába tartozik. Az élelmiszer-termelők sokféle cukor-alkoholt használnak. Ide tartoznak a xilit, a szorbit és a maltit. Legtöbbjük alacsony kalóriatartalmú édesítőszerként funkcionál cukormentes vagy alacsony cukortartalmú termékekben.

A legtöbb cukoralkohol kis mennyiségben megtalálható a természetben, különösen a gyümölcsökben és zöldségekben. Ezeknek a molekuláknak a felépítése lehetővé teszi számukra, hogy stimulálják az édes íz receptorait a nyelven.

Úgy tűnik, hogy az eritrit nagyon különbözik a többi cukoralkoholtól.

Először is, sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz:

  • Asztali cukor: 4 kalória/gramm
  • Xilit: 2,4 kalória/ gramm
  • Eritrit: 0,24 kalória/gramm

A cukor kalóriatartalmának csupán 6%-át tartalmazza, viszont az édes íz élményének 70%-át!

Nagyüzemi gyártás során cukor, melasz vagy keményítő erjesztésével állítják elő.

Az eritrit egy cukoralkohol, amelyet alacsony kalóriatartalmú édesítőszerként használnak, az azonos mennyiségű cukorban található kalóriának csak körülbelül 6%-át tartalmazza

Az eritrit biztonságos?

Összességében úgy tűnik, hogy az eritrit nagyon biztonságos. Többféle vizsgálatot végeztek állatokon a toxicitására és az anyagcserére gyakorolt hatására vonatkozóan. A nagy mennyiségű eritrit hosszú távú adagolása ellenére sem észleltek súlyos mellékhatásokat.

A legtöbb cukoralkoholra vonatkozik egy fontos figyelmeztetés: emésztési problémákat okozhatnak. Egyedülálló kémiai szerkezetük miatt a test nem képes megemészteni őket, ezért módosulás nélkül átjutnak az emésztőrendszer nagy részén, legalább a vastagbélig. A vastagbélben a rezidens baktériumok fermentálják őket, amely folyamat melléktermékeként gáz termelődik.

Következésképpen, a nagy mennyiségű cukoralkohol fogyasztása puffadást és emésztőrendszeri problémákat okozhat. Valójában a rostok FODMAP (fermentálható oligo-, di- és monoszacharidok, valamint poliolok [Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polyols]) néven ismert kategóriájába tartoznak.

Az eritrit azonban más, mint a többi cukoralkohol. Nagyrésze még a vastagbél elérése előtt felszívódik a véráramba. Egy ideig a vérben kering, míg végül változatlanul kiürül a vizelettel. Az eritrit körülbelül 90%-a ürül ki ilyen módon.

Bár az eritritnek nincsenek súlyos mellékhatásai, nagy mennyiségű fogyasztása emésztési zavarokat okozhat, amint azt a következő fejezet elmagyarázza.

Az elfogyasztott eritrit legnagyobb része felszívódik a véráramba és kiválasztódik a vizelettel, továbbá úgy tűnik, hogy kiváló biztonsági profillal rendelkezik

Az eritrit mellékhatásai

Az elfogyasztott eritrit körülbelül 90%-a felszívódik a véráramba. A fennmaradó 10% emésztetlenül jut el a vastagbélig.

A cukoralkoholok többségével ellentétben úgy tűnik, hogy ellenáll a vastagbélbaktériumok által történő erjesztésnek.

Táplálkozási tanulmányok szerint legfeljebb 1 gramm/testtömeg-kilogrammig nagyon jól tolerálható. Azonban egy tanulmány kimutatta, hogy 50 gramm eritrit egy adagban növelte az émelygést és a gyomorkorgást.

Azon kívül, hogy ha egyszerre hatalmas mennyiséget eszel belőle, nem valószínű, hogy gyomor problémákat okozna, az eritrit-érzékenység azonban emberenként változhat.

A bevitt eritrit körülbelül 10%-a nem szívódik fel a vérben és a vastagbélbe jut, emiatt az eritrit nagy mennyiségben történő fogyasztása emésztési mellékhatásokat okozhat

Nem emeli a vércukor- vagy az inzulinszintet

Az emberek nem rendelkeznek az eritrit lebontásához szükséges enzimekkel. Az eritrit felszívódik a véráramba, majd változatlanul kiválasztódik a vizelettel.

Ha egészséges emberek eritritet kapnak, a vércukorszint vagy az inzulinszint nem változik. Nincs hatással a koleszterinre, a trigliceridekre vagy más biomarkerekre sem.

Azok számára, akik túlsúlyosak, cukorbetegek vagy más, metabolikus szindrómával kapcsolatos problémáik vannak, az eritrit a cukor kiváló alternatívájának tűnik.

Az eritrit nem emeli a vércukorszintet és ez kiváló cukorpótlóvá teszi a cukorbetegek számára

Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

Cukorbeteg patkányokon végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy antioxidánsként működik, ezzel talán csökkentve a magas vércukorszint okozta érkárosodást.

Egy másik, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő 24 felnőttnél végzett vizsgálat azt mutatta, hogy egy hónapon keresztül minden nap 36 gramm eritrit szedése javította az erek működését, potenciálisan csökkentve a szívbetegség kockázatát.

Az eritrit azonban nem áll vitán felül. Egy tanulmány a magas véreritrit-szintet a fiatal felnőttek zsírgyarapodásával kapcsolta össze.

További vizsgálatokra van szükség, mielőtt bármilyen állítás megfogalmazható lenne ezen eredmények egészségügyi relevanciájáról.

Az eritrit antioxidánsként működik és javíthatja az erek működését a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél, ezek az előnyök csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, de további vizsgálatokra van szükség

A túlzott cukorbevitel egyik gyakori káros mellékhatása a fogak rossz állapota, a lyukas fogak és a fogszuvasodás. A szájban található káros baktériumok cukrot használnak arra, hogy energiához jussanak. Ennek során a fogzománcot roncsoló savakat szabadítanak fel. Ennek eredményeként az édes ízű cukoralkoholok, mint a xilit és az eritrit, „fogbarát” termékeknek bizonyulnak, mivel a szájbaktériumok nem tudják felhasználni őket energia előállításához. A xilit és az eritrit egyaránt közvetlenül gátolják a baktériumok elszaporodását.

Több tanulmány vizsgálta az eritrit fog kilyukadásra gyakorolt hatását és az eredmények vegyesek. Egyes tanulmányok a fogkő és a káros baktériumok csökkenését mutatták ki, míg más esetekben nem tapasztalták az üregek számának csökkenését. Egy 485 iskolás gyermek részvételével végzett hároméves tanulmány szerint azonban az eritrit jobban védett a fogszuvasodás ellen, mint a xilit vagy a szorbit. Egy áttekintés ugyanezt a következtetést vonta le, azt állítva, hogy az eritrit hatékonyabb a foglepedékkel és a fogszuvasodással szemben, mint a xilit vagy a szorbit.

Az eritrit gátolhatja a baktériumok elszaporodását a szájban, emellett a cukorral ellentétben nem táplálja a fogszuvasodást okozó baktériumokat

Összefoglaló

Összefoglalva úgy tűnik, hogy az eritrit kiváló édesítőszer:

  • Szinte nem tartalmaz kalóriát
  • A cukor édesítő képességének 70%-ával rendelkezik
  • Nem emeli a vércukor- vagy az inzulinszintet
  • Humán vizsgálatok nagyon kevés mellékhatását mutatták ki: esetleg kisebb emésztési problémákat okoznak egyes embereknél
  • Azok a vizsgálatok, amelyek során az állatokat hosszú ideig hatalmas mennyiségben etették vele, nem mutatnak káros hatásokat

Az egészségtudatos emberek dönthetnek úgy, hogy ételeiket stevia-val vagy mézzel édesítik. A méz azonban sok kalóriát és fruktózt tartalmaz, valamint sokan nem értékelik a stevia utóízét.

Úgy tűnik, hogy mind közül az eritrit a legjobb megoldás.
Eritritet akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: