Útifűmaghéj

Útifűmaghéj

Az útifűmaghéj (psyllium) egészségügyi előnyei

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Mi az a psyllium?

Útifű Útifű

A psyllium egy rostféle, amely az útifű (plantago ovata) növény magjának héjából készül. Időnként ispaghula néven is említik.

Leginkább hashajtóként ismert. Kutatások azonban azt mutatják, hogy az útifűmaghéj szedése az emberi test több szerve számára hasznos, ideértve a szívet és a hasnyálmirigyet is.

Az emésztőrendszer egészsége

A psyllium egy ömlesztett hashajtó. Ez azt jelenti, hogy felszívja a vizet a bélben, megkönnyíti a bélmozgást és mérsékelheti a puffadást. Alkalmilag használható a székrekedés enyhítésére vagy beépíthető az étrendbe, hogy támogassa az emésztőrendszer általánosan megfelelő működését.

Az irritábilis bél szindrómában (IBS) és a Crohn-betegségben szenvedő emberek is jól ismerik a bél rendellenességeit. Az útifűmaghéj ezen állapotok kezelésében játszott hatékonyságáról szóló tanulmányok eredményei továbbra is vegyesek.

A psyllium egy prebiotikum, olyan anyag, amely a bélben található probiotikumok egészséges kolóniáinak növekedéséhez szükséges.

Az emésztőrendszerben található jó baktériumok egészséges kolóniái elengedhetetlenek az egészséges immunfunkcióhoz. Így a test hatékonyabban képes leküzdeni a fertőzéseket, csökkenteni a gyulladást és ellátni az egészséges szöveteket és sejteket.

Emellett képes a bélmozgás szabályozására és a krónikus állapot kezelésére, az útifűmaghéj képes lágyítani a székletet, amelynek feltétele az elegendő vízbevitel. Ez jól jöhet rövid lefolyású betegségek esetén, mint például a székrekedés. Ilyen módon megelőzheti a székrekedés szövődményeit, például az aranyeret.

Az előzetes kutatások azt mutatják, hogy a psyllium segíthet az ezen állapotokkal járó fájdalmas tünetek kezelésében. Mivel nincs valódi tudományos megegyezés, beszéljen orvosával, hogy kiderítse, segíthet-e az útifűmaghéj.

A szív egészsége

A kutatások kimutatták, hogy az oldható rost szedése elősegítheti az emberek koleszterinszintjének kezelését. A megfelelő koleszterinszint szabályozás mindenki számára fontos, ám az 50 év felettiek számára nélkülözhetetlen.

Az egyik tanulmány kimutatta, hogy a napi psyllium bevitel – legalább hat héten át – hatékony módszer az elhízott vagy túlsúlyos emberek számára, hogy nagyon kevés mellékhatással csökkentsék a koleszterinszintjüket.

Ha azt tanácsolták, hogy figyelnie kell a koleszterinszintjére, kérdezze meg orvosát, hogy az útifűmaghéj hozzáadása az alacsony zsírtartalmú, alacsony koleszterintartalmú étrendhez segít-e Önnek.

Számos tanulmány kimutatta, hogy az olyan rostok, mint az útifűmaghéj, az egészséges táplálkozás részeként csökkenthetik az ember szívbetegség-kockázatát. A psyllium a vérnyomás csökkentésével, a lipidszint beállításával és a szívizom erősítésével befolyásolhatja szív egészségét.

Útifű Útifű

Súlykontroll

Az egészséges testsúly fenntartása sok ember számára aggodalomra ad okot, különösen azoknak, akik krónikus állapotban vannak, például cukorbetegség miatt. Amellett, hogy jótékony hatással van a szívre és a vércukorszintre, az útifűmaghéj segíthet a fogyásban.

Mivel a psyllium felszívja a folyadékot a testben, gátolhatja a teltségérzet kialakulását. Ez segíthet az étkezés mennyiségének kontrollálásában. Ha azt javasolják, hogy fogyjon le, beszéljen orvosával az útifűmaghéj szedésének lehetőségéről.

Cukorbetegség

A cukorbetegeknek figyelniük kell az étrendjükre az inzulin és a vércukorszint egészséges egyensúlyának fenntartása érdekében. Néhány kutatás azt sugallja, hogy a rostok, például az útifűmaghéj, segíthetnek az embereknek az egészséges glikémiás egyensúly fenntartásában.

Az útifűmaghéj adagolása

Az útifűmaghéj pontos adagolása az alkalmazott terméktől függ. Az adagolás követelményei attól is függhetnek, hogy mire használják az útifűmaghéjat. Általában napi egy-három alkalommal veheti be a terméket egy pohár vízzel.

Néhány kutatás kimutatta, hogy napi 7,9 gramm (+/- 3,6 gramm) útifűmaghéj fogyasztása probiotikumokkal biztonságos és hatékony módszer a Crohn-kór kezelésére. Más eredmények azonban azt mutatják, hogy az oldódó rost, például az útifűmaghéj egyes embereknél súlyosbíthatja a tüneteket.

Egy tanulmány megállapította, hogy napi kétszer 5 gramm útifűmaghéj bevétele segítheti a 2. típusú cukorbetegségben szenvedőket a vércukorszint szabályozásában. Ám hangsúlyozták, hogy az útifűmaghéj-terápiát az egyénhez kell igazítani.
Útifűmaghéjat akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: