Árpafű

Árpafű

Az árpafűről

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Az árpafüvet gyakran szuperételnek nevezik, és kiegészítőként használják a fogyás elősegítésére, az immunrendszer működésének fokozására és az általános egészségi állapot támogatására.

Mi az árpafű?

Árpafű Árpafű

Az árpát a világ negyedik legfontosabb gabonanövényeként tartják számon. Az árpafű az árpa növény levele. Széles körben tanulmányozták jótékony egészségügyi hatásai miatt, és gyakran megtalálható zöldséglevekben és kiegészítőkben. Bár a friss árpafűhöz nehéz hozzájutni, más formában is elérhető, beleértve a porokat, gyümölcsleveket és tablettákat. Gyakran kombinálják más zöld összetevőkkel, például kelkáposztával, spirulinával vagy búzafűvel.

Az árpafű az árpa növény levele, többféle formában kapható, beleértve a porokat, gyümölcsleveket és tablettákat

Tápanyagok

Az árpafű gazdag számos fontos tápanyagban. A szárított árpafű kiváló rostforrás, egy evőkanálnyi (10 gramm) közel 3 gramm rostot tartalmaz.

Ráadásul az árpafű minden adagja megfelelő mennyiségű A-vitamint tartalmaz, egy zsírban oldódó vitamint, amely szabályozza az immunrendszer működését, a sejtnövekedést és a látást.

Magas a C-vitamin tartalma is, amely központi szerepet játszik sok mindenben, a bőr egészségétől a sebgyógyuláson át a száj egészségéig.

K-vitamint is biztosít, egy nélkülözhetetlen mikrotápanyagot, amely szükséges a véralvadáshoz, a csontképzéshez, a szív egészségéhez és más egyebekhez.

Végül pedig polifenolokban és flavonoidokban gazdag. Ezek a vegyületek antioxidánsként hatnak az oxidatív stressz csökkentésére és a krónikus betegségek elleni védelemre.

Az árpafű jó forrása számos tápanyagnak, köztük rostoknak, polifenoloknak, flavonoidoknak, valamint az A-, C- és K-vitaminnak

Egészségügyi előnyök

Az árpafüvet számos lehetséges egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe.

Kiegyensúlyozhatja a vércukorszintet

Egyes tanulmányok szerint az árpafű segíthet fenntartani az egészséges vércukorszintet.

Ennek oka lehet az oldhatatlan rosttartalma, amely egy vízben nem oldódó rosttípus. Feltételezik, hogy a rostbevitel növelése csökkentheti a vércukorszintet és javíthatja az inzulinérzékenységet, megkönnyítve a szervezet számára az inzulin hatékony felhasználását.

Ennek ellenére az árpafű hatásairól szóló tanulmányok korlátozottak és sok elavult. További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy ennek a növénynek a fogyasztása hogyan befolyásolhatja a vércukorszintet.

Támogathatja a szív egészségét

Az árpafű hozzáadása az étrendhez nagyszerű mód a szív egészségének támogatására.

Egy régebbi tanulmány szerint 36 cukorbeteg emberen, 15 gramm árpalevél-kivonat 4 hétig tartó szedése csökkentette az LDL (rossz) koleszterin oxidációját, amely a szívbetegség kockázati tényezője. Mi több, egy régebbi állatkísérletben az árpalevél esszenciával etetett nyulak összkoleszterin- és trigliceridszintjei csökkentek a kontrollcsoporthoz képest.

Az árpafű olyan vegyületeket is tartalmaz, mint a szaponarin, a gamma-amino-vajsav (GABA) és a triptofán, amelyek mindegyike összefüggésbe hozható a vérnyomás- és a gyulladás csökkentésével, valamint a szív egészségének javulásával.

A legtöbb rendelkezésre álló kutatás azonban elavult és néhány tanulmány ellentmondó eredményeket hozott. Ezen túlmenően számos tanulmány az árpafűpor koncentrált kivonatát alkalmazta, ami nem biztos, hogy ugyanazt az eredményt adja, mint az árpafű hozzáadása az étrendhez.

Ezért több jó minőségű vizsgálatot kell végezni annak behatóbb vizsgálatára, hogy az árpafű fogyasztása hogyan befolyásolhatja az ember szívének egészségét.

Elősegítheti a fogyást

Az árpafű alacsony kalóriatartalmú, de magas rosttartalmú, így nagyszerű kiegészítője az egészséges fogyókúrás étrendnek.

A rostok lassan mozognak a testben, így hosszabb teltségérzetet biztosít, ezzel csökkentve a sóvárgást és az éhséget. Valójában számos tanulmány kimutatta, hogy a rostbevitel növelése elősegítheti a fogyást.

Például egy 252 nő bevonásával végzett vizsgálatban minden egyes gramm rost naponta 0,25 kg-os súlycsökkenést és 0,25%-kal kevesebb testzsírt okozott 20 hónap alatt. Hasonlóképpen, egy 6 hónapos vizsgálat 345 túlsúlyos vagy elhízott felnőtt részvételével azt mutatta, hogy azok, akik több rostot ettek, többet fogytak, és könnyebben betartották az előírt étrendet. Ezenkívül egy magas zsírtartalmú diétán lévő patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy az árpafűlé ivása hatékonyabban csökkentette a testsúlyt és a testtömeg-indexet (BMI), mint a kontroll állatok esetében.

Azonban több kutatásra van szükség embereken az árpafű súlycsökkenésre gyakorolt hatásának értékeléséhez.

Bár több kutatásra van szükség, néhány humán és állatkísérlet arra utal, hogy az árpafű elősegítheti a fogyást, javíthatja a vércukorszintet és támogathatja a szív egészségét

Lehetséges hátrányok

Bár az árpafű általában biztonságosan fogyasztható a legtöbb ember számára, van néhány mellékhatás és óvintézkedés, amelyet érdemes megfontolni.

Kiegészítők vásárlásakor ne felejtsen el jó hírű kereskedőtől vásárolni és olyan termékeket keressen, amelyek töltőanyagoktól, adalékanyagoktól és mesterséges összetevőktől mentesek.

Ezenkívül vegye figyelembe, hogy egyes árpafűből készült termékek nagy mennyiségű mikrotápanyagot, például K-vitamint vagy káliumot tartalmazhatnak.

A vérhígítót szedőknek figyelniük kell a K-vitamin-bevitelükre. Ezenkívül a vesebetegségben szenvedőknek azt tanácsolhatják, hogy korlátozzák a káliumbevitelt, hogy segítsék a vér káliumszintjének a normál tartományon belül tartását.

Ezért, ha gyógyszereket szed, vagy bármilyen más egészségügyi problémája van, beszéljen egészségügyi szolgáltatóval, mielőtt árpafű-kiegészítőket használna.

Végül pedig azoknak, akik liszt- vagy gluténérzékenyek, körültekintően kell eljárniuk az árpafűből készült termékek vásárlásakor. Bár a glutén csak az árpaszem magjában található, fennáll a keresztszennyeződés veszélye.

Az árpafű-kiegészítők szedését nem szabályozzák úgy, mint a gyógyszerekét, ezenkívül egyes kiegészítők nagy mennyiségben tartalmazhatnak bizonyos tápanyagokat. Ha cöliákiában szenved vagy gluténérzékeny, legyen óvatos az árpafűből készült termékekkel.

Összefoglaló

Az árpafű gyakori összetevője a zöldség- és gyümölcsleveknek, étrend-kiegészítőknek és zöldségporoknak.

Számos tápanyagban gazdag, elősegítheti a fogyást, javíthatja a szív egészségét és támogathatja a jobb vércukorszint szabályozást, bár több humán vizsgálatra van szükség ezen előnyök megerősítéséhez.

Az árpafűpor széles körben elérhető és számos különféle receptben jól használható, beleértve a turmixokat, zöldség- és gyümölcsleveket.
Árpafüvet akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: