Acai bogyó

Acai bogyó

Az acai bogyó 5 lenyűgöző egészségügyi előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Az acai bogyó egy brazil „szuper gyümölcs”. Az amazóniai régióban őshonos, ahol alapvető élelmiszernek számít. Mindazonáltal nemrégiben világszerte népszerűvé vált, mivel különösen előnyös az egészségre és a jó közérzetre. Ez a sötétlila gyümölcs minden bizonnyal sok tápanyagot tartalmaz és további egészségügyi előnyökkel is szolgálhat.

Mi az az acai bogyó?

Acai bogyó Acai bogyó [Marajonida, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons]

Az acai bogyó az acai pálma 2,5 cm-es kerek gyümölcse, amely közép- és dél-amerikai esőerdőkben honos. Sötétlila héja és sárga húsa veszi körül a nagyméretű magot. Mivel olyan csonthéjas magjai vannak, mint a kajszibaracknak és az olajbogyónak, technikailag nem bogyó, hanem inkább csonthéjas. Ennek ellenére általában bogyónak nevezik.

Az amazóniai esőerdőkben az acai bogyó gyakori kísérője az ételeknek. Ahhoz, hogy ehető legyen, áztatják, hogy megpuhuljon a kemény külső héj, majd sötétlila pasztává pépesítik. Ízét gyakran a szeder és a cukrozatlan csokoládé keverékeként jellemzik.

A friss acai bogyó rövid eltarthatósági idejű és a termőterületén kívül nem kapható. Fagyasztott gyümölcspüréként, szárított porként vagy préselt gyümölcsléként exportálják. Az acai bogyót néha élelmiszerek – pl. fagylalt – ízesítésére is alkalmazzák, továbbá testápolási termékek – például krémek – összetevőjeként is használnak acai olajat.

Az acai bogyó az amazonasi esőerdők acai pálmáinak termése, fogyasztás előtt pépesítik

1. Tápanyagdús

Az acai bogyónak egyedülálló táplálkozási profilja van, mivel kissé magas zsír- és alacsony cukortartalommal rendelkezik. Az alábbiakban 100 gramm fagyasztott gyümölcspép tápértéke látható:

  • Energiatartalom: 70 kalória
  • Zsír: 5 gramm
  • Telített zsír: 1,5 gramm
  • Szénhidrát: 4 gramm
  • Cukor: 2 gramm
  • Rost 2 gramm
  • A-vitamin: az RDI 15%-a
  • Kalcium: az RDI 2%-a

Egy venezuelai tanulmány szerint az acai bogyó más nyomelemeket is tartalmaz, köztük krómot, cinket, vasat, rezet, mangánt, magnéziumot, káliumot és foszfort.

De az acai leghatásosabb egészségügyi előnyei a növényi összetevőiből származnak. Ezek közül a legjelentősebb az antocianin, amely az acai bogyónak mélylila színt kölcsönöz és antioxidánsként hat a szervezetben. Antocianinok találhatók más kék, fekete és lila ételekben is, például a fekete babban és az áfonyában.

Az acai bogyó egészséges zsírokat és kis mennyiségű cukrot tartalmaz, valamint számos ásványi anyagot és növényi összetevőt, ideértve az antocianinokat is

2. Tele antioxidánsokkal

Az antioxidánsok azért fontosak, mert a szervezetben semlegesítik a szabad gyökök káros hatásait. Ha az antioxidánsok nem semlegesítik a szabad gyököket, azok károsíthatják a sejteket és számos betegséghez vezethetnek, beleértve a cukorbetegséget, a rákot és a szívbetegségeket.

Az acai bogyó hihetetlenül nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, megelőzve más antioxidánsokban gazdag gyümölcsöket, például a kék- és a vörösáfonyát.

Az élelmiszerek antioxidáns-tartalmát általában az oxigén radikális felszívódási képességének (ORAC) pontszámával mérik. Az acai esetében 100 gramm fagyasztott pép ORAC értéke 15 405, míg ugyanennyi áfonyáé 4669. Ez az antioxidáns aktivitás az acai számos növényi összetevőjéből származik, beleértve az antocianinokat.

2008-ban a kutatók 12 diétázó önkéntesnek acai pépet, acai juice-t, almaszószt vagy antioxidáns nélküli italt adtak négy különböző időpontban, majd tesztelték vérük antioxidáns szintjét. Az acai pép és az almaszósz egyaránt növelte a résztvevők antioxidáns szintjét, ami azt jelenti, hogy az acai antioxidáns összetevői jól felszívódnak a bélben. Ez azt is jelzi, hogy az acai pép jobb antioxidáns forrás, mint az acai juice.

Az acai hihetetlenül gazdag antioxidánsokban, az áfonyában található mennyiség háromszorosával büszkélkedhet

3. Javíthatja a koleszterinszintet

Állatkísérletek arra utalnak, hogy az acai segíthet javítani a koleszterinszintet, csökkenti a teljes- és az LDL-koleszterin szintjét. És az is lehetséges, hogy hasonló hatással van az emberekre.

Egy 2011-es tanulmányban 10 túlsúlyos felnőtt egy hónapon keresztül naponta kétszer fogyasztott acai turmixokat. Összességében a vizsgálat végére alacsonyabb lett az összes és a „rossz” LDL-koleszterinszint. Ennek a tanulmánynak azonban volt néhány hátránya. Kicsi volt, nem rendelkezett kontrollcsoporttal és finanszírozását az acai elsődleges beszállítójától kapta.

Bár további kutatásokra van szükség, lehetséges, hogy az acai-ban található antocianinok felelősek lehetnek a koleszterinszintre gyakorolt pozitív hatásáért, mivel a vizsgálatok ezt a növényi összetevőt összekötötték a HDL és az LDL-koleszterin javulásával.

Ezenkívül az acai növényi szterineket tartalmaz, amelyek megakadályozzák a koleszterin felszívódását a szervezetben.

Számos állatkísérlet és legalább egy embervizsgálat azt sugallta, hogy az acai segíthet csökkenteni a vér koleszterinszintjét

4. Rákellenes hatása lehet

Bár egyetlen étel sem varázslatos pajzs a rák ellen, egyes élelmiszerekről ismert, hogy megakadályozzák a rákos sejtek kialakulását és terjedését.

Mind a kémcsőben, mind az állatkísérletekben kiderült ez a fajta rákellenes hatás az acai-ról. Egerekben az acai pép csökkentette a vastagbél- és hólyagrák előfordulását. Egy második, egereken végzett vizsgálat azonban azt találta, hogy nincs hatása a gyomorrákra.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az acai-nak a jövőben szerepe lehet a rák kezelésében, mégis több kutatásra van szükség, beleértve a humán kutatásokat is.

Állatkísérletekben és kémcsőben végzett vizsgálatokban az acai rákellenes szerként mutatott potenciált, azonban további vizsgálatokra van szükség az emberekben kifejtett hatásának meghatározásához

5. Fokozhatják az agy működését

Az acai-ban található sok növényi összetevő az életkor előrehaladtával is megvédheti agyat a károsodásoktól. Számos tanulmány kimutatta ezt a fajta védőhatást laboratóriumi patkányokban.

Az acai antioxidánsai ellensúlyozzák az agysejtek gyulladásának és oxidációjának káros hatásait, amelyek negatívan befolyásolhatják a memóriát és a tanulást. Egy tanulmányban az acai még az öregedő patkányok memóriájának javításában is segített

Az agy egészséges állapota fenntartásának egyik módja a mérgező vagy már nem működő sejtektől való megtisztítása, az autofágia néven ismert folyamat. Ez új idegek kialakulását teszi lehetővé, ezzel fokozva az agysejtek közötti kommunikációt.

Az életkor előrehaladtával ez a folyamat kevésbé hatékonyan működik. A laboratóriumi vizsgálatok során azonban az acai kivonat segített stimulálni ezt a kémiai választ az agysejtekben.

Az acai ellensúlyozhatja az agy gyulladásának és oxidációjának káros hatásait és elősegítheti annak kémiai reakcióját

Az acai bogyó lehetséges mellékhatásai

Tekintettel arra, hogy az acai egészséges, antioxidánsokban gazdag gyümölcs, nem sok hátránya van a fogyasztásának. Az óvatosság azonban arra int, hogy ne becsüljük túl a kapcsolódó egészségügyi állításokat.

Míg a kezdeti kutatások ígéretesek, az emberi egészségre gyakorolt hatásainak tanulmányozása nem kielégítő. Ezért fontos, hogy az egészségre vonatkozó állításokat némi fenntartással kezeljük.

Ne feledje továbbá, hogy ha előre feldolgozott pépként vásárolja, ellenőrizze az összetevő címkéjét és győződjön meg arról, hogy nem tartalmaz hozzáadott összetevőket. Néhány pürében nagyon magas a hozzáadott cukor mennyisége.

Az acai többnyire egészséges gyümölcs, kevés hátránnyal, azonban ügyeljen a hozzáadott cukor elkerülésére

Hogyan fogyasszuk az acai-t?

Mivel a friss acai bogyós gyümölcsök rövid eltarthatóságúak, főleg exportálják és három fő formában – püré, por és gyümölcslé – széles körben kaphatók.

A lében antioxidánsok vannak, de emellett magasabb a cukorszintje és kevesebb benne a rost. Továbbá a lé leszűrve kevesebb antioxidánst tartalmazhat.

A por vagy a kapszulázott acai por nyújtja a legkoncentráltabb tápanyagmennyiséget, rostot és zsírt, valamint növényi összetevőket. A por turmixba vagy egyéb ételhez keverve fogyasztható.

Az acai por vagy kapszula nyújtja a legkoncentráltabb módon a hasznos összetevőket

Összefoglaló

Magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően az acai bogyónak számos potenciális egészségügyi előnye van.

Az acai bogyóban erőteljes növényi összetevők találhatók, amelyek antioxidánsként működnek, előnyöket kínálnak az agy és a szív működéséhez, valamint az általános egészségi állapot fenntartásához. Egészséges zsírokat és rostokat is tartalmaz, ezáltal általában egészségbarát ételnek tartják.

Élvezze az acai turmixot vagy egyéb acai porral felturbózott ételeket, de vigyázzon a hozzáadott cukrokra, amelyek gyakran megtalálhatók a gyümölcslevekben és a fagyasztott pürékben.
Acai bogyót akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: