Ginkgo biloba

Ginkgo biloba

A ginkgo biloba 12 pozitív tulajdonsága

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A ginkgo biloba vagy páfrányfenyő egy Kínában őshonos fa, amelyet évezredek óta termesztenek különféle felhasználási célokra. Mivel ez egy ősi növényrend egyedül fennmaradt tagja, néha élő kövületnek is nevezik.

Míg levelét és magját gyakran használják a hagyományos kínai orvoslásban, a modern kutatás elsősorban a ginkgo biloba-kivonatra koncentrál, amelyet a leveleiből készítenek. A ginkgo biloba-kiegészítők számos egészségügyi állítással és felhasználással társulnak, amelyek többsége az agyi működésre és a vérkeringésre fókuszál.

1. Erős antioxidánsokat tartalmaz

Ginkgo biloba levelek Ginkgo biloba levelek

A ginkgo biloba számos egészségügyi előnyének az antioxidáns tartalma lehet az oka. A ginkgo biloba jó minőségű flavonoidokat és terpenoidokat tartalmaz, amelyek az erős antioxidáns hatásukról ismert összetevők.

Az antioxidánsok leküzdik vagy semlegesítik a szabadgyökök káros hatásait. A szabadgyökök erősen reaktív részecskék, amelyek a testben termelődnek a normál anyagcsere-funkciók során, például élelmet energiává alakítva vagy méregtelenítéskor. Ennek ellenére képesek az egészséges szövetek károsítására is, hozzájárulva a korai öregedéshez és betegségek kialakulásához.

A ginkgo biloba antioxidáns hatásainak kutatása ígéretes. Ugyan még mindig nem tisztázott, hogy pontosan hogyan működik és mennyire lehet hatékony bizonyos betegségek kezelésében.

A ginkgo biloba erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek felveszik a harcot a szabadgyökök káros hatásaival és ezek állhatnak az egészséggel kapcsolatos előnyei hátterében

2. Segíthet a gyulladás leküzdésében

A gyulladás a test természetes reakciója sérülések vagy idegen anyagok behatolása esetén. A gyulladásra adott válasz során az immunrendszer különféle alkotóelemeket toboroz az idegen behatolók elleni küzdelemhez vagy a sérült terület gyógyításához.

Néhány krónikus betegség gyulladásos reakciót vált ki betegség vagy sérülés hiányában is. Idővel a túlzott gyulladás a szervezet szöveteiben és a DNS-ben tartós károsodást okozhat.

Évekig tartó – állatokon és kémcsőben végzett – kutatások azt mutatják, hogy a ginkgo biloba-kivonat számos betegség esetén csökkentheti mind a humán, mind az állati sejtekben a gyulladás jeleit.

Néhány olyan speciális állapot, amelyben a ginkgo biloba-kivonat bizonyította, hogy csökkenti a gyulladást: ízületi gyulladás, irritatív bélbetegség (IBD), rák, szívbetegség, ütések

Míg ezek az adatok biztatóak, humán tanulmányokra van szükség, mielőtt konkrét következtetéseket vonnak le a ginkgo biloba szerepéről ezen összetett betegségek kezelésében.

A ginkgo biloba képes csökkenteni különböző állapotok által okozott gyulladást, ez lehet az egyik oka a széleskörű egészségügyi alkalmazhatóságának

3. Javíthatja a keringést és a szív egészségét

Ginkgo biloba fa Ginkgo biloba fa

A hagyományos kínai orvoslásban a ginkgo biloba magvakat arra használják, hogy megnyissák a különféle szervrendszerek energia „csatornáit”, beleértve a veséket, a májat, az agyat és a tüdőt.

Sok állítólagos előnye lehet a ginkgo biloba nyilvánvaló képességének, hogy serkenti a test különböző részeiben a vér áramlását.

Egy szívbetegségben szenvedő, ginkgo biloba-val végzett vizsgálatban a véráramlás azonnali növekedését tapasztalták a test több részében is. Ennek tulajdonítható a nitrogén-oxid keringés szintjének 12%-os növekedése, amely az erek tágulásáért felelős. Hasonlóképpen egy másik tanulmány ugyanezt a hatást mutatta idős felnőtteknél, akiket ginkgo biloba-kivonattal kezeltek.

További kutatások rámutatnak a ginkgo biloba szerepére a szív és az agy egészségének védelmében és a stroke megelőzésében is. Ennek többféle magyarázata van, amelyek egyike az lehet, hogy a növényben gyulladásgátló vegyületek találhatók.

További kutatásokra van szükség annak tisztázásához, hogy a ginkgo biloba hogyan befolyásolja a keringést, valamint a szív és az agy egészségét.

A ginkgo biloba serkentheti a véráramlást azáltal, hogy elősegíti az erek tágulását, ennek hatásai lehetnek a rossz áramláshoz kapcsolódó betegségek kezelésében

4. Csökkentheti a pszichiátriai rendellenességek és a demencia tüneteit

Megvizsgálták azon lehetőséget, hogy a ginkgo biloba képes-e csökkenteni az Alzheimer-kórral kapcsolatos szorongást, stresszt és más tüneteket, valamint az öregedéssel kapcsolatos kognitív hanyatlást. Összességében a kutatási eredmények ellentmondásosak ezen a területen.

Egyes tanulmányok a kognitív hanyatlás mértékének jelentős csökkenését jelezték a ginkgo biloba-t használó, demenciában szenvedő embereknél, más kutatások azonban nem tudták megismételni ezt az eredményt.

21 tanulmány áttekintése rámutatott, hogy ha a hagyományos gyógyszerrel együtt alkalmazzák, a ginkgo biloba-kivonat növelheti az enyhe Alzheimer-kóros betegek funkcionális képességeit. Egy másik áttekintés négy tanulmányt vizsgált és a demenciával kapcsolatos tünetek spektrumának szignifikáns csökkenését találta, amikor a ginkgo biloba-t 22-24 héten át alkalmazták.

Ezek a pozitív eredmények összefügghetnek azzal a szereppel, amelyet a ginkgo biloba az agy véráramlásának javításában játszhat, különösen mivel érrendszeri demencia típusokra vonatkozik.

Összességében még túl korai lenne egyértelműen kijelenteni vagy megcáfolni a ginkgo biloba szerepét a demencia kezelésében, ám a legújabb kutatások ezt a részt világosabbá teszik.

Nem vonható le az a következtetés, hogy a ginkgo biloba kezeli az Alzheimer-kórt és a demencia más formáit, de bizonyos esetekben segíthet, azonban úgy tűnik, hogy a hagyományos kezelés mellett történő alkalmazása valószínűleg növekszik

5. Javíthatja az agy működését és a jó közérzetet

Ginkgo biloba levelek Ginkgo biloba levelek

Egypár feltételezés szerint a ginkgo biloba javíthatja az egészséges emberek agyműködését.

Néhány kisebb tanulmány alátámasztja azt az elképzelést, hogy a ginkgo biloba étrend-kiegészítők növelhetik a mentális teljesítményt és a jó közérzetet. Az ilyen vizsgálatok eredményei olyan állításokat támasztottak alá, amelyek a ginkgo biloba-t a jobb memóriával, fókusszal és figyelemösszpontosítással hozzák összefüggésbe. Az ezzel kapcsolatos kutatások átfogó áttekintése azonban arra a következtetésre jutott, hogy a ginkgo biloba nem eredményezett mérhető javulást a memória, a kognitív funkció és a figyelemkészség szempontjából.

Bár a ginkgo biloba-val javíthatja a mentális képességeket, erre nincs semmilyen garancia.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a ginkgo biloba javíthatja az egészséges emberek mentális teljesítményét, de az adatok nem konzisztensek

6. Csökkentheti a szorongást

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a ginkgo biloba csökkentheti a szorongás tüneteit.

Az egyik vizsgálatban 170 általános szorongással küzdő embert kezeltek 240 mg vagy 480 mg ginkgo biloba-val, illetve placebóval. A nagyobb ginkgo biloba-dózissal kezelt csoportnál 45%-nál nagyobb mértékben csökkentek a szorongás tünetek a placebo-csoporthoz képest.

Noha a ginkgo biloba csökkentheti a szorongást, a rendelkezésre álló kutatásokból még mindig korai lenne levonni a végleges következtetéseket.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a ginkgo biloba segíthet a szorongás kezelésében, bár ez valószínűleg antioxidánstartalmának köszönhető

7. Kezelheti a depressziót

Az állatkísérletek áttekintése szerint a ginkgo biloba étrend-kiegészítők segíthetnek a depresszió tüneteinek kezelésében.

Azokat az egereket, amelyek elkerülhetetlen stresszes helyzetben kaptak ginkgo biloba-t, kevésbé befolyásolta érzelmileg a stressz, mint azokat, amelyek nem kaptak. A tanulmány rámutatott, hogy ez a hatás a ginkgo biloba gyulladásgátló tulajdonságaival függ össze, amelyek javítják a test ellenállóképességét magas stresszhormonszint esetén. Ennek ellenére a depresszió összetett állapot, amelynek számos kiváltó oka lehet.

Több kutatásra van szükség annak érdekében, hogy jobban megértsük a ginkgo biloba és az emberi depresszió kapcsolatát.

A ginkgo biloba gyulladáscsökkentő hatásai lehetővé teszik a depresszió kezelését, de további kutatásra van szükség

8. Támogathatja a látást és a szem egészségét

Nagyon kevés kutatás vizsgálta, hogy a ginkgo biloba hogyan kapcsolódik a látáshoz és a szem egészségéhez, a kezdeti eredmények azonban ígéretesek.

Egy áttekintés kimutatta, hogy a glaukómában szenvedő, ginkgo biloba-val kezelt embereknél fokozódik a szem véráramlása, de ez nem feltétlenül jelent jobb látást. Két tanulmány újabb áttekintése a ginkgo biloba-kivonatnak az életkorral összefüggő makuladegeneráció előrehaladására gyakorolt hatását vizsgálta. Egyes résztvevők a látás javulásáról számoltak be, de ez nem volt általános értelemben statisztikailag szignifikáns.

Úgy tűnik, hogy ezek közül a pozitív eredmények közül sok a szem fokozott vérellátásához kapcsolódik. Nem világos, hogy a ginkgo biloba javítja-e a látást azoknál, akik még nem szenvednek látáskárosodásban.

További kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy a ginkgo biloba növeli-e a látásképességet vagy lassítja-e a degeneratív szembetegségek előrehaladtát.

Néhány kezdeti kutatás azt mutatja, hogy a ginkgo biloba étrend-kiegészítők serkenthetik a szem vérellátását, de nem feltétlenül javítják a látást, ezért további kutatásokra van szükség

9. Kezelheti a fejfájást és a migrént

A hagyományos kínai orvoslásban a ginkgo biloba nagyon népszerű fejfájás és migrén kezelésére. Nagyon kevés kutatás áll rendelkezésre a ginkgo biloba fejfájáskezelő képességéről, a fejfájás kiváltó okaitól függően azonban segíthet.

Például köztudott, hogy a ginkgo biloba gyulladásgátló és antioxidáns hatással rendelkezik. A ginkgo biloba hasznos lehet, ha a fejfájást vagy migrént a túlzott stressz okozza. Ezenkívül, ha a fejfájást a csökkent véráramlás vagy az összeszűkült erek okozzák, a ginkgo biloba értágító képessége mérsékelheti a tüneteket.

Ezzel szemben néhány migréntípust az erek túlzott kitágulása idéz elő. Ebben az esetben a ginkgo biloba-nak csekély hatása van, vagy egyáltalán nincs.

De ezek a példák csak következtetések és nem helyettesítik a bizonyítékokat.

Ha szeretné kipróbálni a ginkgo biloba-t migrénre, nem valószínű, hogy kárt okozna, csak tisztában kell lennie azzal, hogy nem feltétlenül segít.

Mivel képes növelni a véráramot és csökkenteni a gyulladást, a ginkgo biloba hatékonyan kezelhet bizonyos fejfájástípusokat

10. Javíthatja az asztma és a COPD tüneteit

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a ginkgo biloba javíthatja az asztma és más gyulladásos légzőszervi betegségek, például a COPD tüneteit.

Ezt a ginkgo biloba gyulladásgátló összetevőinek tulajdonítják, amelyek csökkentik a légutak gyulladását és megnövelik a tüdőkapacitást.

Egy 75 embert érintő vizsgálatban a ginkgo biloba-kivonat alkalmazását vizsgálták – glükokortikoszteroid gyógyszeres kezelés mellett – az asztma tüneteinek kezelésére. A ginkgo biloba-val kezelt személyek nyálában a gyulladásos vegyületek szintje szignifikánsan alacsonyabb volt, mint azoknál, akik csak hagyományos gyógyszereket kaptak.

Egy másik, 100 embert érintő tanulmány kiértékelte a ginkgo biloba-t tartalmazó kínai gyógynövénykeverékek alkalmazását a COPD-tüneteinek kezelésében. Azoknál, akiknél a gyógynövényt alkalmazták, a köhögés és a hörghurut jelentős csökkenését tapasztalták a három hónapos megfigyelés során, összehasonlítva a kontrollcsoporttal. Ezen a ponton nem lehet meghatározni, hogy ez a javulás kizárólag a ginkgo biloba-nak tulajdonítható-e vagy a kezelt csoportnál alkalmazott többi gyógynövény együttes hatása okozta.

Míg ezek az eredmények biztatóak, további kutatásokra van szükség a ginkgo biloba ezen speciális alkalmazásával kapcsolatban.

A ginkgo biloba gyulladásgátló hatása miatt kezelheti a légzőszervi betegségekkel kapcsolatos tüneteket, azonban további kutatásokra van szükség

11. Csökkentheti a PMS tüneteit

Az előzetes kutatások azt mutatják, hogy a ginkgo biloba segíthet a premenstruációs szindróma (PMS) fizikai és pszichológiai tüneteinek kezelésében is.

Egy 85 főiskolai hallgatóval végzett tanulmány szerint a ginkgo biloba fogyasztásakor 23%-kal csökkentek az észlelt PMS-tünetek. Érdekes, hogy ebben a vizsgálatban a placebo csoport a PMS-tünetek enyhe csökkenését tapasztalta, bár jóval alacsonyabb, 8,8%-os mértékben.

További kutatásokra van szükség a ginkgo biloba és a PMS tünetei közötti ok-okozati összefüggések jobb megértéséhez.

A ginkgo biloba segíthet a PMS-tünetek csökkentésében, de további kutatásokra van szükség

12. Szexuális rendellenességeket orvosolhat

Egyes források szerint a ginkgo biloba szexuális rendellenességeket is orvosolhat, mint például az erekciós problémákat vagy az alacsony libidót.

A ginkgo biloba képes javítani a vér nitrogén-monoxid-szintjét, ami az erek kitágításával javítja a vérkeringést. Ennek eredményeként a ginkgo biloba hasznos lehet a szexuális diszfunkció különféle tüneteinek kezelésében azáltal, hogy javítja a véráramlást a test ezen területein.

Néhány kutatás megvizsgálta a ginkgo biloba alkalmazását az antidepresszáns gyógyszerek által okozott szexuális rendellenességek kezelésére. Az eredmények azt mutatták, hogy ezekben az esetekben a ginkgo biloba nem volt hatékonyabb, mint a placebo. Ezenkívül kölcsönhatás léphet fel a ginkgo biloba és az antidepresszánsok között, ami csökkentheti a hatékonyságukat.

Egy tanulmány felmérte a ginkgo biloba-nak a szexuális vágyra és az elégedettség fokozására gyakorolt hatását olyan nőknél, akik ezzel egyidejűleg szexuális pszichoterápiában részesültek. A ginkgo biloba és a terápia kombinációja hosszabb távon hatékony volt a placebóhoz képest, de önmagában a ginkgo biloba nem segített.

A ginkgo biloba mérsékelheti a szexuális diszfunkció tüneteit, mivel hatással van a véráramra, kutatások azonban nem bizonyították ennek a hatékonyságát

Lehetséges mellékhatások

Fontos, hogy konzultáljon orvosával, mielőtt ginkgo biloba-t kezdene szedni. A legtöbb felnőtt esetében a ginkgo biloba szedésével kapcsolatos kockázat viszonylag alacsony, de vannak ettől eltérő esetek is.

Ha allergiás az alkil-fenolokat tartalmazó növényekre vagy bizonyos gyógyszereket szed, ne szedjen ginkgo biloba-t. A lehetséges mellékhatások a következők: hányinger, hasmenés, szédülés, fejfájás, gyomorfájdalom, kiütés, allergiás reakció

A ginkgo biloba kedvezőtlen kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel. Egyes interakciók növelhetik a vérzés kockázatát.

A lehetséges gyógyszeres interakciók a következők: vérhígítók (Warfarin, aszpirin), SSRI / MAOI / antidepresszánsok (Prozac, Zoloft), NSAID-ok (ibuprofen, Tylenol)

Mint minden étrend-kiegészítő esetében, fontos az orvossal való konzultáció a ginkgo biloba szedését megelőzően, továbbá hagyja abba a használatát, ha bármilyen negatív mellékhatása vagy káros gyógyszerkölcsönhatása jelentkezik

Adagolás

A ginkgo biloba-val végzett vizsgálatok egyik hiányossága az, hogy nem szabványosították az adagolást.

A bizonyítékok nagy része alapján azonban úgy tűnik, hogy a napi 120-240 mg-os adagok bevétele megfelelő. Nincs egyértelműen meghatározott maximális adag, de bölcs dolog alacsonyabb adaggal kezdeni és ezt később növelni a tolerancia elérése érdekében.

A legtöbb kutatás nem vizsgálta a napi 600 mg-nál nagyobb dózisokat, ezért valószínűleg nem jó ötlet ezen mennyiséget túllépni.

Ne feledje, hogy hat hétbe is telhet, amíg bármilyen hatást észlel.

Valószínűleg a leghatékonyabb a ginkgo biloba 120-240 mg-os adagokban történő szedése

Összefoglaló

A ginkgo biloba erős gyulladásgátló és antioxidáns képességgel rendelkezik, valamint javítja a vérkeringést. Ezek a tulajdonságok együttesen számos testrendszert és betegséget érinthetnek, bár a háttértudománynak még mindig van néhány tennivalója.

Bár a ginkgo biloba-t már évszázadok óta használják, nem teljesen értik a működését. A rendelkezésre álló kutatások nagy része következetlen vagy nem egyértelmű és ezt fontos szem előtt tartani. Mint minden gyógynövény-kiegészítő esetén, a szedése kockázatokkal jár. A ginkgo biloba súlyos egészségügyi komplikációkhoz vezethet, ha allergiás vagy bizonyos gyógyszereket szed. Ha úgy gondolja, hogy elkezd ginkgo biloba-t is szedni, először forduljon az orvosához.
Ginkgo bilobát akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: