Azukibab

Azukibab

Azukibab: táplálkozás, előnyei és elkészítési módja

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Az azukibab, más néven adzuki vagy aduki, egy kis bab, amelyet Kelet-Ázsiában és a Himalájában termesztenek. Bár többféle színben kapható, a vörös azukibab a legismertebb.

Az azukibabot számos egészségügyi előnnyel hozzák összefüggésbe, a szív egészségétől és a fogyástól kezdve a jobb emésztésen át a cukorbetegség alacsonyabb kockázatáig. Ráadásul könnyen beilleszthetők a legkülönfélébb ételekbe.

Tele tápanyagokkal

Azukibab Azukibab

A legtöbb babhoz hasonlóan az azukibab is tele van rosttal, fehérjével, összetett szénhidráttal és jótékony növényi vegyületekkel.

Egy 100 grammos adag a következőket tartalmazza: energia 128 kalória, fehérje 7,5 g, zsír kevesebb mint 1 g, szénhidrát 25 g, rost 7. 3 g, folsav a napi érték 30%-a, mangán a napi érték 29%-a, foszfor a napi érték 17%-a, kálium a napi érték 15%-a, réz a napi érték 15%-a, magnézium a napi érték 13%-a, cink a napi érték 12%-a, vas a napi érték 11%-a, tiamin a napi érték 8%-a, B6-vitamin 5%-a, riboflavin a napi érték 4%-a, niacin a napi érték 4%-a, pantoténsav a napi érték 4%-a, szelén a napi érték 2%-a.

Az azukibab megfelelő mennyiségű antioxidánst is tartalmaz, amelyek olyan jótékony növényi vegyületek, amelyek megvédhetik a szervezetet az öregedéstől és a betegségektől. Tanulmányok szerint az azukibab akár 29 különböző típusú antioxidánst is tartalmazhat, így az egyik antioxidánsban leggazdagabb élelmiszer.

Azonban, mint minden bab, az azukibab is tartalmaz antinutrienseket, amelyek csökkentik a szervezet azon képességét, hogy a babból származó ásványi anyagokat felszívja.

Az áztatás, a csíráztatás és az erjesztés három jó módja annak, hogy csökkentsük az antinutriensek szintjét, és könnyebben emészthetővé tegyük a babot.

Az azukibab gazdag fehérjében, rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és jótékony növényi vegyületekben. Az áztatás, csíráztatás és fermentálás megkönnyíti ezeknek a tápanyagoknak a felszívódását.

Javíthatja az emésztést

Az azukibab javíthatja az emésztést és a bélrendszer egészségét.

Ez nagyrészt azért van így, mert a bab különösen gazdag oldható rostokban és rezisztens keményítőben. Ezek a rostok emésztetlenül haladnak át a bélrendszereden, amíg el nem érik a vastagbelet, ahol táplálékul szolgálnak a jó bélbaktériumok számára.

Amikor a barátságos baktériumok a rostokkal táplálkoznak, rövid szénláncú zsírsavakat - például butirátot - hoznak létre, amelyeket a kutatások egészségesebb bélrendszerrel és a vastagbélrák kockázatának csökkenésével hoznak összefüggésbe.

Állatkísérletek továbbá arra utalnak, hogy a bab magas antioxidáns-tartalma csökkentheti a bélgyulladást, ami tovább segíti az emésztést.

Az azukibab gazdag egészséges rostokban és antioxidánsokban, amelyek mindkettő hozzájárulhat az emésztés javításához és a bélbetegségek, például a vastagbélrák kockázatának csökkentéséhez

Segíthet csökkenteni a cukorbetegség kockázatát

Az azukibab hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatához is. Ez részben azért van így, mert rostban gazdag, ami javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti az étkezések utáni vércukorszint-emelkedést.

Mi több, a kémcsöves és állatkísérletek arról számolnak be, hogy az azukibabban található fehérje gátolhatja a bélrendszeri alfa-glükozidáz működését. Az alfa-glükozidáz egy olyan enzim, amely az összetett szénhidrátok kisebb, könnyebben felszívódó cukrokká történő lebontásához szükséges. Ezért a hatásuk blokkolása csökkentheti a vércukorszint-emelkedéseket, mint egyes cukorbetegség elleni gyógyszerek.

Az azukibab antioxidánsokban is gazdag, ami a szakértők szerint gyulladáscsökkentő és cukorbetegség-ellenes hatással is bírhat.

A rostokban és antioxidánsokban gazdag azukibab segíthet megakadályozni a cukrok felszívódását a bélben, ami hozzájárulhat a vércukorszint javulásához és a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatához

Segíthet a fogyásban

Az azukibab valószínűleg segít a túlsúly leadásában.

Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy az azukibabban található vegyületek növelhetik az éhségérzetet csökkentő és a teltségérzetet fokozó gének expresszióját.

A kémcsöves és állatkísérletek továbbá arra utalnak, hogy az azukibab-kivonatokban található egyes vegyületek szintén hozzájárulhatnak a fogyáshoz.

Ezenkívül a bab fehérjében és rostban is gazdag, amely két olyan tápanyag, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik az éhségérzetet és növelik a teltségérzetet, ami potenciálisan fogyáshoz vezethet.

Egy hathetes vizsgálatban azok a résztvevők, akik naponta legalább 1/2 csésze (90 gramm) hüvelyest fogyasztottak, 2,9 kilogrammal többet fogytak, mint azok, akik nem ettek hüvelyeseket.

Mi több, a randomizált, kontrollált tanulmányok közelmúltbeli áttekintése arról számolt be, hogy a bab segít csökkenteni a testsúlyt és a testzsírt.

Az azukibab rostokban, fehérjében és jótékony vegyületekben gazdag, amelyek csökkenthetik az éhségérzetet, fokozhatják a teltségérzetet és hosszú távon segíthetnek a fogyásban

Javíthatja a szív egészségét

Az azukibab fokozhatja a szív egészségét.

Kémcsöves és állatkísérletek összefüggésbe hozták az adzukibab kivonatokkal a vérnyomást, valamint a triglicerid-, az össz- és a „rossz” LDL-koleszterinszintet – és a májban történő zsírfelhalmozódást.

Az embereken végzett vizsgálatok szintén következetesen összefüggésbe hozzák a hüvelyesek rendszeres fogyasztását az alacsonyabb koleszterinszinttel és a szívbetegségek kockázatának csökkenésével.

Egy kis vizsgálatban az egy menstruációs cikluson keresztül azukibablevet fogyasztó nők vérének trigliceridszintje 15,4-17,9%-kal csökkent, szemben a kontrollcsoport megnövekedett szintjével.

Ezenfelül randomizált, kontrollált vizsgálatok arról számolnak be, hogy a babban gazdag étrend csökkentheti a szívbetegségek kockázati tényezőit, beleértve a vérnyomást, a koleszterinszintet és a triglicerideket.

A hüvelyesek, köztük az azukibab szívvédő hatása a gazdag rosttartalmuknak, valamint antioxidánsaiknak és más növényi vegyületeiknek köszönhető.

Az azukibabban található vegyületek csökkenthetik a vérnyomást, a koleszterin- és trigliceridszintet, amelyek mindegyike hozzájárulhat az egészségesebb szívhez

Egyéb lehetséges előnyök

Az azukibab további előnyöket kínálhat. A legjobban kutatottak közé tartoznak:

  • Segíthet a születési rendellenességek csökkentésében: Ez a tápanyag fontos a terhesség alatt, és összefüggésbe hozható a neurális csődefektusok kockázatának csökkenésével.
  • Küzdhet a rákos sejtek ellen: Kísérletekben végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az azukibab más babféléknél hatékonyabban akadályozza meg a rákos sejtek terjedését a bélben, a mellben, a petefészekben és a csontvelőben.
  • Segíthet hosszabb életet élni: A bab természetes módon alacsony metionin aminosavtartalommal rendelkezik. A metioninban szegény étrend összefüggésbe hozható a hosszabb élettartammal.
  • Erősítheti a csontokat: A gyakori babfogyasztás segíthet a csontok erősítésében és a csípőtáji törések kockázatának csökkentésében.

Ezeknek az előnyöknek a megerősítéséhez azonban komolyabb vizsgálatokra van szükség.

Az azukibab számos további egészségügyi előnnyel járhat, a csontok egészségének javításától kezdve a rákos sejtek terjedésének megakadályozásáig. Folsavban is gazdag, és segíthet hosszabb életet élni, bár több humán kutatásra van szükség.

Azukibabból készült ételek

Az azukibab tápanyagokban gazdag kiegészítője bármely étrendnek.

Egyik népszerű elkészítési módja, hogy a babot cukorral megfőzzük és édes piros péppé pürésítjük. Ezt a pasztát számos sós étel és ázsiai desszert töltelékeként használják.

Az azukibabot lisztté is lehet őrölni, és különféle süteményekhez felhasználni. Ezenkívül levesek, saláták, chilis és rizsételek kellemes kiegészítője.

A natto egy másik azukibabból készült étel. Ez a népszerű japán erjesztett babétel általában erjesztett szójababból készül, de egyesek helyette az erjesztett azukibab enyhébb ízét élvezik.

A vörösbabpaszta a legnépszerűbb azukibabból készült étel. Az azukibabból azonban lisztet is lehet őrölni, natto készítéséhez is felhasználható, vagy könnyen beépíthető számos meleg vagy hideg ételbe.

Hogyan kell elkészíteni?

Az azukibab nagyon egyszerűen elkészíthető. Íme a követendő fő lépések:

  1. Tegyük a babot egy szűrőbe, és öblítsük le hideg víz alatt.
  2. Szedje ki az összes deformált babot és a nem odavaló részecskéket.
  3. Tegyük a babot egy nagy fazékba, fedjük le több centiméternyi vízzel, és áztassuk nyolc órán át.
  4. Csöpögtessük le a babot, és töltsük fel a fazekat legalább háromszor annyi vízzel, mint amennyi a bab.
  5. Forraljuk fel, és főzzük 45-60 percig, vagy amíg a bab megpuhul.
  6. A főtt babot azonnal használjuk fel, vagy 3-5 napon belüli felhasználás céljából tegyük a hűtőbe. A bab a fagyasztóban akár nyolc hónapig is eláll.

Az azukibab is csíráztatható. Ehhez tegyük a beáztatott babot egy üvegedénybe. Fedjük le az üveg száját egy darab vászonnal, amelyet egy zsinórral, gumiszalaggal vagy egy befőttesüveg fedőszalagjával rögzítünk.

Ezután fordítsa meg az üveget, és rögzítse ferdén, hogy a víz lefolyjon, és a levegő keringjen a babok között.

Öblítse és csepegtesse le a babot naponta kétszer 3-4 napon keresztül, és helyezze vissza az üveget ugyanabba a helyzetbe, mint korábban. Miután a bab kicsírázott, öblítse le jól, és tárolja lezárt üvegben a hűtőszekrényben. A kicsírázott babot 2-3 napon belül fogyassza el.

Az azukibabot könnyű a semmiből elkészíteni, megfőzhetjük vagy csíráztathatjuk, mielőtt hozzáadjuk az ételhez

Összefoglaló

Az azukibab gazdag tápanyagokban, például rostokban, fehérjében és mangánban.

Számos egészségügyi előnnyel, többek között fogyással, jobb emésztéssel, valamint a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával hozhatók összefüggésbe.

Készíthet belőlük vörösbabpasztát, csíráztathatja, vagy egyszerűen megfőzheti a babot.
Azukibab termékek

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: