Camu camu

Camu camu

A camu camu 7 bizonyítékokon alapuló egészségügyi előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A camu camu, vagyis a myrciaria dubia egy savanyú bogyó, hasonló színű, mint a cseresznye. Az amazoniai esőerdőkben honos, de számos állítólagos egészségügyi előnye miatt világszerte népszerűvé vált. A friss camu camu bogyók savanykás ízűek, ezért általában kiegészítőként, porok, tabletták vagy gyümölcslé formájában árulják.

A camu camu szuperélelmiszernek számít - elsősorban bizonyos tápanyagok és erőteljes növényi vegyületek, köztük a magas C-vitamin tartalma miatt.

1. Magas a C-vitamin tartalma

Camu camu bogyó Camu camu bogyó

A camu camu gazdag C-vitaminban. A C-vitamin számos fontos szerepet játszik a testben. Például erősíti az immunrendszert, és a bőrt, a csontokat, izmokat támogató fehérje, a kollagén képződéséhez is szükség van rá.

Sőt, a C-vitamin erős antioxidánsként működik, és megvédi a sejteket az instabil, szabad gyököknek nevezett molekuláktól. Noha a szabad gyökök a sejtműködés normális melléktermékei, túl sok képződhet a stressz, a nem megfelelő étrend és a szennyezés hatásának eredményeként.

Amikor a szervezetben a szabad gyökök száma meghaladja az antioxidánsokét, kialakul az oxidatív stressz, amelyet olyan krónikus állapotokhoz kötnek, mint a cukorbetegség, a szívbetegségek és a rák.

Az antioxidánsokban gazdag ételek, például a C-vitamin fogyasztása megelőzheti az oxidatív stressz kialakulását. A camu camu a becslések szerint körülbelül 3 gramm C-vitamint tartalmaz 100 grammonként.

Erős savanyú íze miatt azonban ritkán fogyasztják frissen, jellemzően por formájában értékesítik. Mivel a porból az összes vizet eltávolítják, így a friss bogyókhoz képest magasabb a C-vitamin tartalma.

A termék tápértékjelölései szerint a camu camu por teáskanalanként (5 g) tartalmazhatja akár a C-vitamin napi bevitel referenciaértékének (RDI) 750%-át. Azonban a C-vitamin szintje változhat például attól függően, hogy hol termesztették a gyümölcsöt.

A camu camu gazdag C-vitaminban, amely erőteljes antioxidánsként működik a szervezetben és létfontosságú a bőr és az immunrendszer egészsége szempontjából

2. Erős antioxidánsokat tartalmaz

A camu camu lenyűgöző antioxidáns kapacitással és rengeteg C-vitaminnal rendelkezik. Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek megvédik a sejteket a szabad gyökök okozta károsodásoktól. A szervezetben lévő szabad gyökök feleslege idővel krónikus állapotokhoz, például szívbetegségekhez vagy rákhoz vezethet.

A camu camu magas antioxidáns tartalma különösen azoknak kedvezhet, akik cigarettáznak, mivel a dohányzás túlzott mennyiségű szabad gyököt hoz létre, ami oxidatív stresszhez vezet.

Egy 20 férfi dohányoson végzett, egy hetes vizsgálatban azoknál, akik napi 0,3 csésze (70 ml) 1050 mg C-vitamint tartalmazó camu camu-gyümölcslevet fogyasztottak, jelentősen csökkent az oxidatív stressz és a gyulladásos markerek, például a C-reaktív fehérje (CRP). Ráadásul ezek a markerek nem változtak a placebo csoportban, akik pedig C-vitamin tablettát kaptak. Ez azt jelzi, hogy a camu camu bogyókból származó más antioxidánsok kombinációja erősebb antioxidáns hatású, mint önmagában a C-vitamin.

A camu camu olyan antioxidánsok kombinációját tartalmazza, amelyek a szabad gyököknek nevezett reaktív molekulák ellen küzdenek, ami különösen előnyös lehet a dohányzók egészségére nézve

3. Harcolhat a gyulladás ellen

A camu camu hatékonyan csökkentheti a gyulladást a szervezetben. A krónikus gyulladás negatívan befolyásolja a sejtek egészségét és olyan állapotokhoz kapcsolódik, mint a rák, a szívbetegség és az autoimmun betegség. A camu camu gyümölcspép ellagsavat tartalmaz, egy antioxidánst, amelyről kimutatták, hogy gátolja a gyulladást kiváltó aldóz-reduktáz enzimet.

Egy dohányzó férfiaknál végzett vizsgálat szerint 0,3 csésze (70 ml) 1050 mg C-vitamint tartalmazó camu camu-lé egy héten keresztül történő fogyasztása jelentősen csökkentette az interleukin (IL-6) és a magas érzékenységű C-reaktív fehérje (hsCRP) gyulladásos markereit. Ugyanezeket a hatásokat nem tapasztalták a kontrollcsoportban, amely ugyanolyan mennyiségű tablettás C-vitamint vett be. Ez arra utal, hogy a camu camu olyan előnyös összetevőkből állhat, amelyek segítik a szervezetet a gyulladás leküzdésében.

A camu camu gyümölcs magjai erőteljes gyulladáscsökkentő vegyületeket is tartalmaznak. Egy egereken végzett vizsgálat szerint a magokból nyert kivonat elnyomta a gyulladást. Bár ezek az eredmények ígéretesek, további kutatásokra van szükség a camu camu lehetséges gyulladáscsökkentő hatásainak jobb megértéséhez.

Kimutatták, hogy a camu camu csökkenti a gyulladásos markereket, de további kutatásokra van szükség ezen eredmények tisztázásához

4-7. Egyéb lehetséges előnyök

A camu camu lehetséges egészségügyi előnyeivel kapcsolatos tudományos kutatások korlátozottak, néhány tanulmány szerint azonban a camu camu a következő előnyökkel járhat:

  1. Súlycsökkentés: Állatkísérletek azt mutatják, hogy a camu camu csökkentheti a testtömeget az elégetett kalóriák számának növelésével és a bélbaktériumok pozitív megváltoztatásával.
  2. Javuló vércukorszint: Egy 23 egészséges emberen végzett kutatás kimutatta, hogy a camu camu minimalizálhatja a vércukorszint emelkedését magas szénhidráttartalmú étkezés után.
  3. Antimikrobiális tulajdonságok: Egy kémcsőben végzett vizsgálat során a camu camu héja és magjai csökkentették az Escherichia coli és a Streptococcus mutans potenciálisan káros baktériumok szaporodását.
  4. Egészségesebb vérnyomás: Kémcsőben és humán vizsgálatokban megfigyelték, hogy a camu camu az erek tágításával elősegítheti a vérnyomás normalizálódását.

Fontos megjegyezni, hogy az ezeken a területeken végzett vizsgálatok korlátozottak, és a camu camu-val kapcsolatos rendelkezésre álló kutatások nagy része kémcsőben és állatkísérletekből származik. Ezért több, magas színvonalú tanulmányra van szükség a camu camu lehetséges egészségügyi előnyeinek megerősítéséhez.

A camu camu antibakteriális tulajdonságokkal bír és segíthet csökkenteni a vérnyomást, a súlyt és a vércukorszintet, ezen eredmények alátámasztásához azonban további kutatásokra van szükség

A camu camu használata

A camu camu nagyon savanyú, így a magában történő fogyasztása a legtöbb ember számára kellemetlen. Ehelyett megtalálható a camu camu pép, püré és gyümölcslé formájában - gyakran édesítve, az íz javítása érdekében.

Ennek ellenére a bogyó legnépszerűbb por formájában. Ennek azért van értelme, mivel a víz eltávolításakor a camu camu koncentrációja magasabb lesz, valamint meghosszabbodik az eltarthatósági idő.

A camu camu por könnyen hozzáadható turmixokhoz, zabhoz, müzlihez, joghurtokhoz és salátaöntetekhez, így más ízekkel kombinálva elfedhető a savanykás íz. Jó tipp, hogy főzés után mindig adjunk camu camu-t az ételhez, hogy megakadályozzuk a hő hatására történő tápanyagveszteséget, különösen a C-vitamint esetében.

A camu camu nagyon savanyú, ezért az étrendhez való hozzáadásának leggyakoribb módja por vagy kapszula formájában történik

A camu camu lehetséges mellékhatásai

A camu camu lehetséges mellékhatásai a magas C-vitamin-tartalommal függenek össze. 1 teáskanál (5 gramm) camu camu 682 mg C-vitamint (RDI 760%) nyújthat. A C-vitamin tolerálható felső határa (TUL) napi 2000 mg. Az ennél alacsonyabb mennyiséget a legtöbb ember számára biztonságosnak tekintik.

A túlzott C-vitamin fogyasztás emésztési zavarokat okozhat, például hasmenést és hányingert. Ezek a tünetek általában megszűnnek, ha a C-vitamin bevitele csökken.

A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását, ezért a vas túlterhelésben - például hemochromatosis-ban - szenvedőknek esetleg tartózkodniuk kell a camu camu-tól.

Azonban a camu camu a legtöbb ember számára biztonságos és a C-vitamin túlterhelés ritka, mivel vízben oldódó tápanyag, ezért a szervezetben nem tárolódik el.

Amíg betartja az ajánlott adagolást, nem valószínű, hogy túl sok C-vitamint szedne. Javasolt ellenőrizni a címkét, mivel a különböző márkák eltérő mennyiségű C-vitamint tartalmazhatnak. Továbbá, ha gyógyszereket szed, ajánlott konzultálni egészségügyi szakemberrel, mielőtt camu camu port szedne.

A camu camu kiváló C-vitamin-forrás, ennek ellenére a túlzott fogyasztása emésztőrendszeri zavarokhoz vagy vas-túlterheléshez vezethet az erre fogékony embereknél

Összefoglaló

A camu camu gyümölcs és a mag egyaránt gazdag tápanyagokban és erős antioxidánsokban, beleértve a C-vitamint és a flavonoidokat.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a camu camu hatékony lehet a gyulladás leküzdésében, valamint a vércukor és a vérnyomás csökkentésében.

Bár a friss camu camu gyümölcs savanyú ízű, por vagy kapszula formájában könnyen beilleszthető étrendbe.
Camu camu-t akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: