Fehérjepor

Fehérjepor

Vegán fehérjepor

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Az állati termékek elkerülése nem jelenti azt, hogy nélkülözni kell a fehérjét.

Akár úton vagy, akár egy edzés utáni gyors üzemanyag-feltöltésre vágysz, különféle növényi alapú – egyszerű vagy ízesített – fehérjeporokból választhatsz, amelyek vízzel, növényi alapú tejjel, turmixokkal, zabliszttel vagy más ételekkel keverhetők.

A növényekben, mint például a rizs, a borsó és a napraforgómag, nem koncentrálódik annyi fehérje, mint a húsokban és a halakban. Az élelmiszer-feldolgozók azonban kivonják a legtöbb zsírt és szénhidrátot, így elkülöníthetik a növényekben található fehérjét azért, hogy fehérjében gazdag porokat készíthessenek.

Néhány állítás ellenére a legtöbb növényi fehérje nem teljes, vagyis nem tartalmaz optimális mennyiségben esszenciális aminosavakat a test fehérjeszintézisének támogatására. Ez azonban nem jelent problémát különféle növényi fehérjék rendszeres fogyasztása esetén.

Következzenek tehát a legjobb vegán fehérjeporok és azok táplálkozási jellemzői.

Borsófehérje

A borsófehérje por nem édes zöldborsóból készül, hanem magasabb fehérjetartalmú unokatestvéreikből: sárga feles borsóból.

Egy adag (30 gramm) ízesítés nélküli BioMenü BIO BORSÓFEHÉRJE por kb. 25 gramm fehérjét és 116 kalóriát tartalmaz. Más hüvelyesekhez hasonlóan alacsony a metionin nevű esszenciális aminosav tartalma.

A BioMenü BIO BORSÓFEHÉRJE por azonban különösen gazdag elágazó láncú esszenciális aminosavakban (leucin, izoleucin és valin), amelyek üzemanyaggal látják el a dolgozó izmokat és a testet izomfehérjék előállítására serkentik.

Az egyik 12 hetes vizsgálatban 161 fiatal férfi naponta kétszer 25 gramm borsófehérje-port fogyasztott közvetlenül súlyzós edzés után. A leggyengébb résztvevők 20%-kal növelték a bicepsz izomvastagságát, szemben a placebo csoport mindössze 8%-ával.

Ezenkívül a borsófehérjével tapasztalt izomnövekedés hasonló volt a tejsavófehérjét fogyasztókéhoz.

Állatokkal és emberekkel végzett tanulmányok azt is sugallják, hogy a borsófehérje elősegítheti a teltségérzetet és csökkentheti a vérnyomást.

A borsófehérjepor gazdag elágazó láncú aminosavakban (BCAA-k), ami támogatja az izomépítést. Az előzetes kutatások szerint az izomnövekedés támogatásában ugyanolyan hatékony, mint a savófehérje. Segítheti a teltségérzés kialakulását és csökkentheti a vérnyomását.

Kenderfehérje

A kenderfehérje a kannabisznövény magjából készül, de olyan fajtából, amely csak nyomokban tartalmaz euforikus vegyületet.

Egy adag (30 gramm) ízesítés nélküli BioMenü BIO KENDERMAG fehérje por kb. 14 gramm fehérjét és 105 kalóriát tartalmaz. Kiváló rost-, vas-, cink-, magnézium- és alfa-linolénsav (ALA) forrás, az omega-3 zsír növényi formáját tartalmazza.

Mivel a kenderben alacsony a lizin esszenciális aminosav szintje, nem teljes fehérje. Ha azonban rutinszerűen hüvelyeseket vagy quinoát eszik , akkor ki tudja tölteni ezt a rést.

A kémcsőben végzett kutatások azt sugallják, hogy a kendermagfehérje értékes vérnyomáscsökkentő forrás lehet. Ennek hatásait azonban még nem vizsgálták emberekben.

Bár a kenderfehérjének mérsékelt a fehérje- és alacsony a lizin aminosavszintje, de magas a rost-, vas-, cink-, magnézium és ALA tartalma, továbbá omega-3 zsírt tartalmaz.

Tökmagfehérje

A tökmagnak egészében viszonylag magas a fehérje- és az egészséges zsírtartalma. Porkészítéskor a zsír nagy része eltávolításra kerül, ami csökkenti a kalóriatartalmát.

Egy adag (30 gramm) ízesítés nélküli BioMenü BIO TÖKMAGFEHÉRJE por kb. 20 gramm fehérjét és 116 kalóriát tartalmaz. Mivel alacsony a treonin és lizin esszenciális aminosavtartalma , ezért nem teljes fehérje.

A tökmagfehérje mégis nagyon tápláló, nagy mennyiségű magnéziumot , cinket, vasat és más ásványi anyagokat, valamint jótékony növényi vegyületeket tartalmaz.

Kevés tanulmány készült a tökmagfehérje egészségügyi előnyeiről, de bizonyítékok vannak arra, hogy antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

Amikor a májbetegségben szenvedő patkányoknak sütőtökmag-fehérjét adtak a szokásos étrend mellett, a máj egészségének bizonyos markerei javultak a kazein (tej) fehérjével kezelt patkányokéhoz képest.

Sőt, a tökmagfehérjét fogyasztó patkányok vérében a kazeincsoporthoz viszonyítva 22%-kal csökkent a „rossz” LDL-koleszterinszint és 48%-kal nőtt az antioxidáns aktivitás.

Noha a treonin és a lizin esszenciális aminosavszintje alacsony, a tökmag-proteinpor nagyon tápláló, sokféle ásványi anyagot biztosít nagy mennyiségben. Jó növényi vegyületei antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek.

Barnarizsfehérje

A barna rizsfehérje- por könnyen beszerezhető és viszonylag olcsó.

Egy adag (30 gramm) ízesítés nélküli BioMenü BIO RIZSFEHÉRJE por kb. xx gramm fehérjét és xx kalóriát tartalmaz. Kevés a lizin esszenciális aminosav tartalma, de jó BCAA-forrás az izomépítés támogatására.

Valójában egy előzetes tanulmány azt sugallja, hogy a barnarizsfehérjepor olyan hatákony lehet, mint a savófehérje, így súlyzós edzés után fogyasztva támogatja az izomnövekedést.

Egy nyolchetes fiatal férfiakon végzett vizsgálatban azoknál, akik hetente három napos súlyzós edzés után 48 gramm rizsfehérjeport fogyasztottak, a bicepsz izomvastagsága 12%-kal növekedett az azonos mennyiségű savófehérjét fogyasztó férfiakéhoz képest.

A rizstermékek egyik problémája a arzénszennyeződés. Válasszon olyan rizsfehérjeport, amelynél tesztelték az arzénszintet.

Noha nem teljes fehérje, a barnarizsfehérjepor gazdag BCAA-kban, és ugyanolyan hatékony lehet, mint a savófehérje az izomnövekedés támogatására a súlyzós edzésprogram részeként. Olyan márkát válasszon, amelynél tesztelték az arzénszennyeződést.

Napraforgómag-fehérje

A napraforgómagból izolált fehérje egy viszonylag új vegán fehérjepor opció.

Egy adag (30 gramm) ízesítés nélküli BioMenü BIO NAPRAFORGÓMAG-FEHÉRJE por 125 g kb. 16 gramm fehérjét, 100 kalóriát és izomépítő BCAA-kat tartalmaz.

Más magokhoz hasonlóan alacsony a lizin esszenciális aminosav tartalma. Azonban minden más nélkülözhetetlen aminosav gazdag forrása.

Mindeddig nincs olyan vizsgálat, amelyben a napraforgómag-fehérje és más izolált növényi fehérjeforrások egészségügyi hatásait hasonlítanák össze állatok vagy emberek esetében.

A napraforgómag fehérje BCAA-kat biztosít az izomnövekedés és regeneráció érdekében. Kevés a lizin esszenciális aminosav tartalma.

Chia fehérje

A chia mag a Salvia hispanica növény magja, ez a növény Dél-Amerikában őshonos. Népszerű étrend-kiegészítővé vált, például turmixok, zabkásak és pékáruk részeként, de chia fehérjepor is készíthető belőle.

Egy negyed csésze (28 gramm) adag chia fehérjepor körülbelül 50 kalóriát és 10 gramm fehérjét tartalmaz, a márkától függően. Más magból származó fehérjékhez hasonlóan alacsony a lizin esszenciális aminosav tartalma.

A chia porított formája fokozhatja az emészthetőségét. Egy kémcsőben végzett vizsgálat során a nyers mag fehérje emészthetősége csak 29%, míg a chia poré 80%-a. Ez azt jelenti, hogy így a szervezet több aminosavat képes felvenni.

A fehérje mellett a chia por 8 gramm rostot tartalmaz adagonként, valamint nagy mennyiségű vitamint és ásványi anyagot, köztük biotint és krómot

Összefoglaló

A vegán fehérjeporok segíthetnek a szervezet esszenciális aminosavakkal való ellátásban, amelyek a fehérjeszintézis támogatásához szükségesek, ideértve az izomnövekedést és a regenerációt is.

A gabonafélék, a hüvelyesek és a magok a növényi fehérjék tipikus forrásai, amelyekből porokat készítenek úgy, hogy kivonják a legtöbb zsírt és szénhidrátot, miközben elkülönítik a fehérjekomponenseket.

A növényi fehérjékben általában egy vagy több esszenciális aminosav szintje alacsony. Ez azonban nem probléma, ha rendszeresen különféle növényi fehérjéket fogyaszt.
Vegán fehérjeport akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: