Lucerna

Lucerna

Lucerna

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A lucerna (medicago sativa) olyan növény, amelyet több száz éve termesztenek állati takarmányként. Régóta nagyra becsülik a többi takarmányforráshoz képest kiváló vitamin-, ásványianyag- és fehérjetartalma miatt.

A lucerna a hüvelyesek családjába tartozik, de gyógynövényként is megállja a helyét. Úgy tűnik, hogy eredetileg Dél- és Közép-Ázsiából származik, de évszázadok óta termesztik szerte a világon. Amellett, hogy takarmányként alkalmazzák, régóta használják emberi gyógynövényként is. Magja vagy szárított levele kiegészítőként fogyasztható, illetve a magvakat kihajtatva lucernacsíra formájában fogyaszthatjuk.

A lucerna tápanyagtartalma

Lucerna Lucerna

Az lucernát általában gyógynövény-kiegészítőként vagy lucernacsíra formájában fogyasztják.

Általában megfelelő K-vitamin-forrást biztosít és sok más tápanyagot is tartalmaz, beleértve a C-vitamint, rezet, mangánt és folátot. A lucernacsíra ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazza, és nagyon alacsony kalóriatartalmú. Például 1 csésze (33 gramm) lucernacsíra mindössze 8 kalóriát és a következőket tartalmazza: a napi érték 8%-a K-vitaminból, 3%-a C-vitaminból, 3%-a folsavból, 2%-a tiaminból, 3%-a riboflavinból, 2%-a magnéziumból, 2%-a vasból és 6%-a rézből.

Egy csésze 1 gramm fehérjét és 1 gramm szénhidrátot is tartalmaz, ami a rostokból származik.

A lucernában ezenkívül magas a bioaktív növényi vegyületek aránya, beleértve a szaponinokat, kumarinokat, flavonoidokat, fitoszterolokat, fitoösztrogéneket és alkaloidokat.

A lucerna K-vitamint és kis mennyiségben sok egyéb vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, sok bioaktív növényi vegyületben is gazdag

A lucerna segíthet a koleszterinszint csökkentésében

A lucerna koleszterincsökkentő képessége az eddigi legjobban tanulmányozott egészségügyi előnye.

Számos állatkísérlet kimutatta, hogy csökkentheti az összkoleszterin-, az LDL (rossz) koleszterin- és a triglicerid szintjét, miközben növeli a HDL (jó) koleszterinszintet – ami csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

A lucerna koleszterincsökkentő hatását magas szaponintartalmának tulajdonítják. Ezt úgy éri el, hogy csökkenti a koleszterin felszívódását a bélben és fokozza az új koleszterin előállításához használt vegyületek kiválasztását.

A jelenlegi tanulmányok ígéretesnek bizonyulnak a lucernával, mint potenciális koleszterinszint-csökkentő szerrel kapcsolatban. Azonban több kutatásra van szükség embereken.

Állatkísérletekben kimutatták, hogy a lucerna csökkenti a koleszterinszintet, ennek valószínűleg az az oka, hogy szaponinoknak nevezett növényi vegyületeket tartalmaz

Egyéb lehetséges egészségügyi előnyök

A lucerna gyógynövényként való hagyományos felhasználásának számos oka van. Ezek közé tartozik a vérnyomás csökkentése, a vizelethajtó hatás, az anyatejtermelés fokozása, az ízületi gyulladás kezelése és a vesekövek eltávolítása. E javasolt egészségügyi előnyök többségét még nem kutatták, néhányukat azonban bizonyos mértékig tanulmányozták.

Javult az anyagcsereműködés

A lucerna egyik hagyományos felhasználási módja, hogy antidiabetikus vagy vércukorszint-csökkentő szer.

Számos állatkísérlet kimutatta, hogy a lucerna javítja a kardiometabolikus egészséget azáltal, hogy csökkenti a vérzsír- és vércukorszintet.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy a lucerna ugyanolyan hatással lenne-e az emberre.

Menopauza tüneteinek enyhítése

A lucernában magas a fitoösztrogén nevű növényi vegyületek szintje, amelyek kémiailag hasonlóak az ösztrogén hormonhoz. Ez azt jelenti, hogy ugyanazokat a hatásokat okozhatják a szervezetben, mint az ösztrogén.

A fitoösztrogének ellentmondásosak, de számos előnnyel járhatnak, beleértve a menopauza tüneteinek enyhítését, amelyeket az ösztrogénszint csökkenése okoz.

A lucerna menopauza tüneteire gyakorolt hatását nem kutatták alaposan, de van néhány bizonyíték, amely alátámasztja a hőhullámok csökkentésére való használatát.

Vannak azonban lehetséges kockázatok is. Fontos, hogy beszéljen egy egészségügyi szakemberrel, ha azt fontolgatja, hogy ezeket a tüneteket kezeli.

Antioxidáns hatások

A lucernát régóta használják az ájurvédikus gyógyászatban gyulladások és oxidatív károsodások okozta állapotok kezelésére.

Valójában a lucerna erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, mivel egyes állatkísérletek kimutatták, hogy megakadályozza a szabad gyökök által okozott oxidatív stressz okozta károsodást. Pontosabban, a lucerna képes csökkenteni a sejthalált és a szabad gyökök által okozott DNS-károsodást. Mindezt úgy éri el, hogy csökkenti a szabad gyökök képződését, és javítja a szervezet védekezőképességét.

Ezek az eredmények azonban patkányokon, egereken és csirkéken végzett kémcsöves sejtvizsgálatokban jelentkeztek. További kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy a lucerna ugyanolyan hatással lenne-e az emberi résztvevőkre.

A lucernának számos lehetséges egészségügyi előnye van, de csak néhányat értékeltek tudományosan, elősegítheti az anyagcsere egészségét, csökkentheti a menopauza tüneteit és támogathatja az antioxidáns állapotot, de további humán vizsgálatokra van szükség

Biztonság és mellékhatások

Bár a lucerna valószínűleg biztonságos a legtöbb ember számára, néhány ember számára káros mellékhatásokat okozhat.

Ha terhes

Mivel a nyers lucernacsíra és a lucernamagból készült kiegészítő termékek potenciális élelmiszer-biztonsági kockázatokkal járnak, terhesség esetén kerülni kell ezeket a termékeket.

Ha vérhígítót szed

A K-vitamin nagy dózisai a vérhígító gyógyszerek, például a warfarin hatását csökkenthetik. Ezért fontos, hogy az ezeket a gyógyszereket szedők elkerüljék a K-vitamin bevitelük nagymértékű változásait.

Ha Önnek autoimmun betegsége van

Olyan esetekről is beszámoltak, amikor a lucerna-kiegészítők egyes embereknél a lupust reaktiválták. Ez a hatás feltehetően a lucernában található L-kavanin aminosav lehetséges immunstimuláló hatásának köszönhető, ezért a lupusban vagy más autoimmun betegségben szenvedőknek azt tanácsoljuk, hogy kerüljék a lucerna szedését.

Ha legyengült az immunrendszere

A lucernamagok csíráztatásához szükséges nedves körülmények ideálisak a baktériumok szaporodásához. Következésképpen a boltokban értékesített csírákat néha baktériumok szennyezik, és korábban több bakteriális kitörést is összefüggésbe hoztak a lucernacsírával.

A szennyezett csírák elfogyasztása bárkit megbetegíthet, de a legtöbb egészséges felnőtt meggyógyul, hosszú távú következmények nélkül. A károsodott immunrendszerű emberek számára azonban egy ilyen fertőzés nagyon súlyos lehet.

Ezért azt tanácsolják, a gyermekeknek, terhes nőknek, idősebb felnőtteknek vagy bárki másnak, akinek legyengült immunrendszere van, hogy kerüljék a lucernacsírát és a lucernamagból származó kiegészítő termékeket.

A lucerna ártalmas lehet néhány ember számára, beleértve azokat is, akik terhesek, vérhígítót szednek, akiknek autoimmun betegségük van, vagy károsodott az immunrendszerük

Hogyan adjunk lucernát az étrendünkhöz

A lucerna-kiegészítőket por- vagy tabletta formájában is lehet szedni, illetve teát is lehet készíteni belőle.

Mivel kevés humán vizsgálatot végeztek lucerna magvakkal, levelekkel vagy kivonattal, nehéz biztonságos vagy hatékony adagot ajánlani.

A lucerna bevitelének másik módja az, ha csíraként fogyasztjuk. A lucernacsírát sokféleképpen hozzáadhatja étrendjéhez, például szendvicsbe vagy salátába keverve.

Ügyeljen azonban a bakteriális fertőzés magas kockázatára. Célszerű óvintézkedéseket tenni annak biztosítására, hogy a csírákat biztonságos körülmények között neveljék és tárolják.

Szedhet étrend-kiegészítőket vagy ehet lucernacsírát, a csíra könnyen adható szendvicsekhez, salátákhoz és sok máshoz

Összefoglaló

Kimutatták, hogy a lucerna segít csökkenteni a koleszterinszintet és előnyös lehet a vércukorszint szabályozásában és a menopauza tüneteinek enyhítésében is.

Az emberek azért is szedik, mert antioxidánsokat, valamint olyan tápanyagokat tartalmaz, mint a K-vitamin, réz, folsav és magnézium. A lucerna emellett rendkívül alacsony kalóriatartalmú.

Ennek ellenére néhány embernek kerülnie kell a lucernát, beleértve a terheseket, a vérhígító gyógyszereket szedőket és az autoimmun betegségekben szenvedőket.

Annak ellenére, hogy a lucernával kapcsolatban több magas színvonalú kutatásra van szükség, sokféle okból egészségfejlesztő tápláléknak tekinthető.
Lucernát akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: