Kendermag

kendermag

A kendermag 6 bizonyítékokon alapuló egészségügyi előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A kendermag a kender növény magja. A kendermag rendkívül tápláló, egészséges zsírokban, fehérjében és különféle ásványi anyagokban gazdag.

1. A kendermag hihetetlenül tápláló

Kendermag Kendermag

A kendermag nagyon tápláló, enyhe diós ízű. A kendermag több mint 30% zsírt tartalmaz. Két esszenciális zsírsavban, a linolsavban (omega-6) és az alfa-linolénsavban (omega-3) kivételesen gazdag. Gamma-linolénsavat is tartalmaznak, amelyet számos egészségügyi előnnyel hoznak összefüggésbe.

A kendermag kitűnő fehérjeforrás, mivel teljes kalóriatartalmának több, mint 25%-a kiváló minőségű fehérjéből származik. Ez jóval több, mint a hasonló chia magé és lenmagé, amelyek csak 16-18% fehérjét tartalmaznak.

A kendermag nagyszerű E-vitamin- valamint ásványi anyag, például a foszfor-, kálium-, nátrium-, magnézium-, kén-, kalcium-, vas- és cinkforrás.

A kendermag nyersen, főzve vagy pörkölve is fogyasztható. A kendermagolaj szintén nagyon egészséges. Kínában már legalább 3000 éve használják élelmiszerként és gyógyszerként is.

A kendermag egészséges zsírokban és esszenciális zsírsavakban gazdag, kiváló fehérjeforrás, nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint, foszfort, káliumot, nátriumot, magnéziumot, ként, kalciumot, vasat és cinket

2. A kendermag csökkentheti a szívbetegség kockázatát

A szívbetegség az első számú halálok világszerte. Érdekes módon a kendermag fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

A magvak nagy mennyiségű arginint tartalmaznak, amely nitrogén-monoxidot termel a szervezetben. A nitrogén-monoxid egy gázmolekula, amely kitágítja és ellazítja az ereket, így csökkenti a vérnyomást és a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Egy több, mint 13000 ember bevonásával végzett átfogó vizsgálatban a megnövekedett argininbevitel csökkentette a C-reaktív fehérje (CRP) szintjét. A CRP szintje akkor emelkedik meg a vérben, ha a szervezetben valahol gyulladás zajlik. A magas CRP szint összefüggésben áll a szívbetegségekkel.

A kendermagban található gamma-linolénsav a gyulladás csillapításával is összefüggésbe hozható, ami szintén csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát.

Ezenkívül állatkísérletek kimutatták, hogy a kendermag vagy a kendermagolaj csökkentheti a vérnyomást, csökkentheti a vérrögképződés kockázatát és elősegítheti a szív szívroham utáni regenerálódását.

A kendermag az arginin és a gamma-linolénsav kiváló forrása, amelyek a szívbetegségek kockázatának csökkenéséhez vezetnek

3. A kendermag és a kendermagolaj jótékony hatással lehet a bőrbetegségekre

A zsírsavak befolyásolhatják a szervezet immunválaszait. Tanulmányok azt mutatják, hogy az immunrendszer működése az omega-6 és omega-3 zsírsavak egyensúlyától függ.

A kendermag a többszörösen telítetlen- és az esszenciális zsírsavak megfelelő forrása. Az omega-6 és az omega-3 aránya körülbelül 3:1, ami az optimális tartománynak tekinthető.

Tanulmányok kimutatták, hogy a kendermagolaj javíthatja az ekcémás betegeknél a vér esszenciális zsírsav szintjét.

A kendermagolaj enyhítheti a száraz bőr tüneteit, mérsékelheti a viszketés okozta kellemetlenségeket és így akár elkerülhetővé teheti a bőrgyógyítás szükségességét.

A kendermag egészséges zsírokban gazdag, az omega-6 és az omega-3 aránya 3:1, ami jótékony hatással lehet a bőrbetegségekre és enyhíti az ekcémát és annak kellemetlen tüneteit

4. A kendermag a növényi alapú fehérje nagyszerű forrása

A kendermagban található kalória körülbelül 25%-a fehérjéből származik, ez a szám viszonylag magasnak mondható. A tömege alapján a kendermag hasonló mennyiségű fehérjét biztosít, mint a marha- és bárányhús – 30 gramm (2-3 evőkanál) kendermag körülbelül 11 gramm fehérjét tartalmaz.

Teljes értékű fehérjeforrásnak számít, ami azt jelenti, hogy minden esszenciális aminosavat biztosít. A szervezet nem tud esszenciális aminosavakat előállítani, ezért ezekhez az étrendből kell hozzájutni.

A teljes értékű fehérjeforrás nagyon ritka a növényvilágban, mivel a növényekből gyakran hiányzik az egyik aminosav: a lizin. A quinoa egy másik példa a teljes, növényi alapú fehérjeforrásra.

A kendermag jelentős mennyiségben tartalmaz metionint és ciszteint, valamint nagyon magas az arginin- és a glutaminsav tartalma.

A kendermagfehérje emészthetősége is nagyon jó – jobb, mint sok gabonából, diófélékből és hüvelyesekből származó fehérje esetében.

A kendermagban található kalória körülbelül 25%-a fehérjéből származik, sőt, minden esszenciális aminosavat tartalmaz, így teljes értékű fehérjeforrás

5. A kendermag csökkentheti a PMS és a menopauza tüneteit

A reproduktív korú nők akár 80%-a szenvedhet a premenstruációs szindróma (PMS) okozta fizikai vagy érzelmi tünetektől. Ezeket a tüneteket nagy valószínűséggel a prolaktin hormonra való érzékenység okozza.

A kendermagban található gamma-linolénsav (GLA) prosztaglandin E1-et termel, amely csökkenti a prolaktin hatását. Egy PMS-ben szenvedő nők körében végzett vizsgálatban napi 1 gramm esszenciális zsírsav – benne 210 mg GLA – fogyasztása jelentősen csökkentette a tüneteket. Mivel a kendermag magas GLA-tartalommal rendelkezik, számos tanulmány kimutatta, hogy segíthet csökkenteni a menopauza tüneteit is.

A pontos folyamat nem ismert, de a kendermagban lévő GLA szabályozhatja a hormonális egyensúlyhiányt és a menopauzával kapcsolatos gyulladásokat.

A kendermag csökkentheti a PMS-hez és a menopauzához kapcsolódó tüneteket a magas gamma-linolénsav (GLA) szintjének köszönhetően

6. Az egész kendermag elősegítheti az emésztést

A rostok elengedhetetlen részei az étrendnek, és az emésztőrendszer jobb egészségéhez kapcsolódnak. Az egész kendermag jó forrása mind az oldható, mind az oldhatatlan rostnak, amelyekből 20, illetve 80%-ot tartalmaz.

Az oldható rostok gélszerű anyagot képeznek a bélben, ami értékes tápanyagforrás a jótékony emésztőbaktériumok számára, emellett csökkentheti a vércukorszint kiugrását és szabályozhatja a koleszterinszintet.

Az oldhatatlan rostok zömítik a székletet, és elősegíthetik, hogy az élelmiszer és a salakanyag áthaladjon a bélrendszeren. Ezt is összefüggésbe hozták a cukorbetegség kockázatának csökkenésével.

Az egész kendermag nagy mennyiségű rostot tartalmaz – oldható és oldhatatlan egyaránt –, ami jót tesz az emésztőrendszer egészségének

Zárszó

Bár a kendermag csak a közelmúltban vált népszerűvé Nyugaton, sok társadalomban kiváló tápértékű, alapvető élelmiszer.

Nagyon gazdag egészséges zsírokban, kiváló minőségű fehérjében és számos ásványi anyagban.

Összességében a kendermag hihetetlenül egészséges. Lehet, hogy azon kevés szuperételek egyike, amelyek méltóak a hírnevükre.

Kendermagolaj hajra és bőrre, külsőleg és belsőleg

Kendermagolaj hajra

Mi az a kendermag olaj?

A kendermagolaj tiszta zöld olaj, amelyet hidegen sajtolt kendermagból állítanak elő. A kendermagolajnak számos egészségügyi előnye van, többek között, hogy megvédi a hajat a károsodástól.

A kendermagolaj lehetséges előnyei a haj számára

Nincs sok klinikai kutatás a kendermagolaj hajra való használatának előnyeiről. A gyakorlat hívei azt sugallják, hogy más hasonló, hajra jótékony hatású olajok kutatása a kendermagolajra is vonatkozhat.

Például egy 2015-ös kutatás szerint bizonyos olajok – mint például a kókuszolaj – szerepet játszhatnak a haj károsodás elleni védelmében azáltal, hogy:

 • megakadályozza, hogy a haj túl sok vizet szívjon fel
 • segít megakadályozni bizonyos anyagok bejutását a hajhagymákba
 • megakadályozza a haj töredezését a kenés fokozásával
 • megakadályozza a haj töredezését a nedves haj fésüléshez szükséges erejének csökkentésével

Egyesek úgy vélik, hogy ezek a kendermagolajra is vonatkozhatnak.

Omega-3, omega-6 és antioxidánsok a haj számára

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak jótékony hatásúak a haj számára, szájon át történő bevitel esetében. A kendermagolajban mindkettőből bőven van.

Egy 2015-ös tanulmány például javulást mutatott ki az omega-3 és omega-6 táplálékkiegészítőket hat hónapon át orálisan szedő résztvevők hajvastagságában és hajsűrűségében.

A tanulmány kutatói azt is felfedezték, hogy az omega-3 és omega-6 zsírsavak antioxidánsokkal kombinálva megakadályozták a hajhullást.

Mi van a kendermagolajban?

A kendermagolaj 3:1 arányban tartalmaz omega-6 és omega-3 esszenciális zsírsavakat. Kisebb mennyiségben tartalmaz három másik többszörösen telítetlen zsírsavat is: olajsavat, sztearidonsavat és gamma-linolénsavat.

Egy evőkanál kendermagolaj 14 gramm zsírt, 1,5 gramm telített zsírt és 12,5 gramm többszörösen telítetlen zsírt tartalmaz.

A kendermagolaj a következőket is tartalmazza: antioxidánsok (például E-vitamin), karotin, fitoszterolok, foszfolipidek, klorofill.

A szerény mennyiségű vas és cink mellett a kendermagolaj számos ásványi anyagot is tartalmaz, többek között: kalcium, magnézium, kén, kálium, foszfor.

Zárszó

Bár nincs konkrét klinikai kutatás állításaik alátámasztására, a kendermagolaj hajra való alkalmazásának támogatói, akár helyileg, akár étrend-kiegészítőként alkalmazzák, úgy vélik, hogy az olaj hidratálja és erősíti a hajat, valamint serkenti a haj növekedését.

Ezek a tapasztalatok anekdotikus bizonyítékokon és hasonló, a hajra jótékony hatású olajokkal kapcsolatos kutatásokon alapulnak.

Kenderolaj bőrre

Áttekintés

A kendermagolajat gyakran „kenderolajnak” is nevezik, és hidegen sajtolt kendermagból vonják ki. A kenderolaj gyakran finomítatlan. Ez egy tiszta zöld olaj, ami általában diós ízű.

A kenderolaj számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, beleértve azokat is, amelyek javítják a bőr egészségét. Tápláló vitaminjainak és hidratáló tulajdonságainak köszönhetően rendkívül jótékony hatással van a bőr egészségére.

Milyen jótékony hatással van a kenderolaj a bőrödre?

A kendermagolaj a külsőleg történő használata vagy a fogyasztása révén számos bőrápolási előnyt nyújthat.

Mérsékli a zsírosodást

A kenderolaj tökéletes a legtöbb bőrtípusra, mivel képes hidratálni anélkül, hogy eltömítené a pórusokat. Segíthet még a zsíros bőr egyensúlyának kiegyensúlyozásában, hidratálásában és a bőr zsírtermelésének szabályozásában.

A bőrszárazság azt is előidézheti, hogy a bőr túlzott mennyiségű zsírt termel, ami viszont serkentheti a pattanások kialakulását. A kenderolaj megakadályozza a bőr kiszáradását anélkül, hogy eltömítené a pórusokat. Ez segít csökkenteni a felesleges zsír okozta pattanásokat.

Hidratálja és csillapítja a gyulladást

Az egyik omega-6 zsírsav, amelyet a kenderolaj tartalmaz, a gamma-linolénsav (GLA), amely erős gyulladáscsökkentőként hat, miközben serkenti a bőr termelődését és a sejtgenerációt.

Ez segíthet csillapítani a bőr gyulladását és irritációját, beleértve a pattanásokat és bizonyos állapotokat, például a pikkelysömört, miközben táplálja és hidratálja a bőrt.

Kezeli az atópiás dermatitist

A kendermagolajat részben az teszi olyan jótékony hatásúvá a bőr számára, hogy gazdag omega-6 és omega-3 zsírsavakban. Ezeknek a tápanyagoknak a fogyasztása segíthet olyan bőrbetegségek kezelésében, mint az atópiás dermatitis.

Egy vizsgálat bizonyítékot talált arra, hogy az étrendi kendermagolaj 20 hét után csökkentette a klinikai atópiás dermatitisz tüneteit és megjelenését.

Öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik

Amellett, hogy hidratálja és nyugtatja a bőrt, a kenderolaj öregedésgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. A kenderolaj segíthet csökkenteni a finom vonalakat és ráncokat, valamint megakadályozza az öregedés jeleinek kialakulását.

A kenderolajban található linolsavat és olajsavat a szervezet nem tudja előállítani, de döntő szerepet játszhatnak a bőr egészségében és az öregedésgátlásban. Ezért ezek fontos tápanyagok, amelyeket hozzá kell adni az étrendhez.

Hogyan használják a kenderolajat?

Számos módszer létezik arra, hogy a kenderolaj jótékony hatást fejtsen ki a bőrre.

A kenderolaj helyi alkalmazása

Az első módszer az, hogy a kenderolajat közvetlenül a bőrére viszi fel. Ez akkor működhet, ha azonnali irritációt vagy száraz bőrfoltokat észlel, amelyeket gyorsan szeretne megnyugtatni.

Az olaj használata előtt próbáljon ki egy tapasztesztet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem jelentkezik nem kívánt reakció:

 • Mossa meg és szárítsa meg a felkar egy kis részét (például a könyökhajlatot).
 • Vigyen fel egy kis mennyiségű tiszta kenderolajat. (Ha az alább ismertetett kender és illóolaj keveréket használja, a tiszta olajtól eltérő helyen és más időpontban tesztelje.)
 • Fedje le a foltot kötéssel, és hagyja a helyén 24 órán át, ügyelve arra, hogy a kötés ne nedvesedjen meg.
 • Ha bármilyen bőrpír, égő érzés, viszketés vagy egyéb irritáció lép fel, feltételezhető, hogy érzékeny az olajra, és ne használja azt. Ha reakció lép fel, azonnal távolítsa el a kötést, és mossa le a helyet szappannal és vízzel.
 • Ha nem lát vagy nem érez semmilyen reakciót, akkor az olaj valószínűleg biztonságosan használható.

Ha a kenderolajat pattanások kezelésére használja és helyileg szeretné alkalmazni, vigye fel az olajat közvetlenül a tiszta bőrre és hagyja hatni egy-két percig, mielőtt meleg vízzel lemosná.

Kenderolaj és illóolaj keverék. A kenderolajat és más gyulladáscsökkentő és nyugtató összetevőket is kombinálhatja az alábbi recepttel, amelyet közvetlenül a bőrre kenhet:

 • 1/4 csésze kenderolaj
 • 2 teáskanál olvasztott kókuszolaj (mikrohullámú sütőben is megolvasztható; tegyük a kívánt mennyiséget egy mikrohullámú sütőben használható edénybe és 30 másodperces időközönként, az egyes intervallumok között kevergetve melegítsük, amíg teljesen felolvad)
 • 4-5 csepp bőrerősítő illóolaj, például levendula- vagy rozmaringolaj

Megjegyzés: Az illóolajokat, például a levendula- vagy rozmaringolajat csak helyileg és hígított keverékben szabad használni. Ne vegyen be belsőleg illóolajokat. Sok közülük mérgező.

A kenderolaj szájon át történő alkalmazása

A második módszer a kenderolaj fogyasztása, amely ugyanolyan jótékony hatást biztosít a bőr számára és további általános egészségügyi előnyökkel jár, mint az olaj helyi alkalmazása. Ha szájon át szedi a kenderolajat, kisebb a bőrirritáció vagy bőrkiütés kockázata, bár átmeneti emésztési zavarokat okozhat.

A kenderolaj szájon át történő bevétele előtt beszéljen kezelőorvosával.

Ha szájon át veszi be, napi 1-2 teáskanálnyi mennyiséget fogyaszthat – akár egyszerre, akár két adagra osztva.

Ha nem szereti a kenderolajat közvetlenül fogyasztani, mondjuk az íze miatt, akkor különféle receptekben is felhasználhatja. Az egyik lehetőség az, hogy élelmiszerekhez, például turmixokhoz, salátaöntetekhez vagy levesekhez keverjük. Vagy főzéshez is használható.

Mik a mellékhatások és kockázatok?

A kendermagolaj használata a legtöbb ember számára biztonságos.

Helyi használat esetén egyesek enyhe irritációt tapasztalhatnak, ezért először vigye fel egy kis tesztfoltra a bőrön (akár tiszta kenderolajat, akár illóolajokkal hígított kenderolajat használ).

A kendermagolaj fogyasztása néhány embernél negatív mellékhatásokat okozhat:

 • A leggyakoribb mellékhatás a széklet fellazulása vagy az emésztési zavar, amely az olajos, zsíros jellege miatt fordulhat elő. Ennek elkerülése érdekében kezdje azzal, hogy naponta vegyen be egy kisebb mennyiségű kenderolajat és fokozatosan növelje az adagot.
 • A kendermag kölcsönhatásba léphet a vérhígítókkal azáltal, hogy potenciálisan gátolj a vérlemezkék képződését, ezért a kendermagolaj rendszeres szedése előtt beszéljen az orvosával.

Összefoglaló

Akár helyileg, akár orálisan alkalmazzák, a kendermagolaj számos előnnyel jár a bőr egészsége szempontjából.

A kenderolaj használata a legtöbb ember számára biztonságos, és segíthet a bőr hidratálásában.

Kezdje napi 1/2-1 teáskanál kenderolajjal, mielőtt még növelné az adagot.
Kendermagot akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: