Mangó

Mangó

A mangó fogyasztásának egészségügyi előnyei

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A világ egyes részein a mangót (mangifera indica) a „gyümölcsök királyának” hívják. Nagy, csonthéjas magja van. A mangó Indiában és Délkelet-Ázsiában őshonos, több mint 4000 éve termesztik. Többszáz féle mangó létezik, mindegyik egyedi ízű, alakú, méretű és színű.

Ez a gyümölcs nem csak finom, hanem lenyűgöző táplálkozási profillal is büszkélkedhet. Tény, hogy tanulmányok a mangót és tápanyagait összefüggésbe hozzák olyan egészségügyi előnyökkel, mint például a jobb immunitás, emésztőrendszer és látás, valamint bizonyos ráktípusok alacsonyabb kockázata.

Következzék a mangó táplálkozási előnyeinek áttekintése.

Tápanyagdús

A mangó kalóriaszegény, de tele van tápanyagokkal.

Egy csésze (165 gramm) szeletelt mangóban hozzávetőlegesen az alábbiak találhatók:

 • Kalória: 99
 • Fehérje: 1,4 gramm
 • Szénhidrát: 24,7 gramm
 • Zsír: 0,6 gramm
 • Élelmi rost: 2,6 gramm
 • C-vitamin: ajánlott napi bevitel (RDI) 67%-a
 • Réz: az RDI 20 %-a
 • Folsav: az RDI 18 %-a
 • B6-vitamin: az RDI 11,6 %-a
 • A-vitamin: az RDI 10 %-a
 • E-vitamin: az RDI 9,7 %-a
 • B5-vitamin: az RDI 6,5 %-a
 • K-vitamin: az RDI 6 %-a
 • Niacin (B3-vitamin): az RDI 7 %-a
 • Kálium: az RDI 6 %-a
 • Riboflavin (B3-vitamin): az RDI 5 %-a
 • Mangán: az RDI 4,5 %-a
 • Tiamin (B1-vitamin): az RDI 4 %-a
 • Magnézium: az RDI 4 %-a

Kis mennyiségben foszfort, pantoténsavat, kalciumot, szelént és vasat is tartalmaz.

Egy csésze (165 gramm) mangó biztosítja a C-vitamin RDI-jének közel 70%-át – ez egy vízoldható vitamin, amely támogatja az immunrendszert, segíti a testben a vas felszívódását, elősegíti a növekedést és a regenerálódást.

A mangó alacsony kalória-, mégis magas tápanyagtartalmú – különös tekintettel a C-vitaminra, amely támogatja az immunitást, a vas felszívódását, a növekedést és a regenerálódást

Magas antioxidánstartalom

Mangódarabok Mangódarabok

A mangó tele van polifenolokkal - növényi vegyületekkel, amelyek antioxidánsként működnek. Több mint egy tucat különféle típusú polifenol található benne, beleértve a mangiferint, katechineket, antocianineket, kvercetinet, kaempferolt, ramnetint, benzoesavat és még sok mást.

Az antioxidánsok igen fontosak, mivel megvédik a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól. A szabadgyökök erősen reaktív vegyületek, amelyek a sejtekhez kötődhetnek és károsíthatják azokat. Kutatások összekapcsolták a szabadgyökök káros hatásait az öregedés jeleivel és a krónikus betegségekkel.

A polifenolok közül a mangiferin keltette a legnagyobb érdeklődést, néha „szuper antioxidánsnak” nevezik, mivel különösen hatásos.

Laboratóriumban és állatokon végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a mangiferin ellensúlyozhatja a rákhoz, cukorbetegséghez és más betegségekhez kapcsolódó károkat.

A mangó több mint egy tucat különféle típusú polifenolt tartalmaz, beleértve a mangiferint, amely különösen hatékony, a polifenolok a testben antioxidánsként működnek

Fokozhatja az immunitást

A mangó kiváló forrása az immunerősítő tápanyagoknak. Egy csésze (165 gramm) mangó biztosítja a napi A-vitamin-szükséglet 10%-át.

Az A-vitamin elengedhetetlen az egészséges immunrendszerhez, mivel elősegíti a fertőzések leküzdését. Az alacsony A-vitaminszint nagyobb fertőzési kockázattal jár.

Ráadásul 165 gramm mangó biztosítja a napi C-vitamin szükséglet közel háromnegyedét. Ez a vitamin segíthet a testnek a fehérvérsejtek előállításában, amely többféle betegség leküzdéséhez elengedhetetlen. Elősegítheti ezeknek a sejteknek a hatékonyabb működését és javítja a bőr védekező képességét.

A mangó tartalmaz továbbá folsavat, K-vitamint, E-vitamint és számos B-vitamin típust, amelyek szintén hozzájárulnak az immunitás fenntartásához.

A mangó kiváló forrása a folsavnak, számos B-vitaminnak, valamint az A-, C-, K- és E-vitaminoknak - ezek mindegyike hozzájárul az immunitás fokozásához

Támogathatja a szív egészségét

Mangó Mangó

A mangó számos tápanyagot tartalmaz, amelyek támogatják az egészséges szívműködést. Például magnéziumot és káliumot, amelyek hozzájárulnak az egészséges pulzustartomány fenntartásához, és az erek nyugalmát, ezzel biztosítva az alacsonyabb vérnyomást.

A mangó egy egyedülálló antioxidánst is tartalmaz, az úgynevezett mangiferint.

Állatkísérletek azt mutatták, hogy a mangiferin megvédi a szívsejteket a gyulladás, az oxidatív stressz és az apoptózis (kontrollált sejthalál) ellen. Ezenkívül csökkentheti a vér koleszterin-, triglicerid- és szabad zsírsav-szintjét.

A mangó magnéziumot, káliumot és mangiferin antioxidánst tartalmaz, amelyek mind támogatják az egészséges szívműködést

Támogathatja az emésztőrendszer működését

A mangónak számos olyan tulajdonsága van, amelyek nagyon hasznosak az emésztőrendszer egészsége számára.

Az egyik az amilázoknak nevezett emésztő enzimek. Az emésztő enzimek lebontják a nagy élelmiszer-molekulákat, hogy azok könnyen felszívódhassanak. Az amilázok bonyolult szénhidrátokat cukrokra bontanak, mint például glükóz és maltóz. Ezek az enzimek aktívabbak az érett mangóban, ezért azok édesebbek, mint az éretlenek.

Sőt, mivel a mangó rengeteg vizet és élelmi rostot tartalmaz, segíthet megoldani az emésztési problémákat, mint például a székrekedés és a hasmenés.

Egy krónikus székrekedésben szenvedő felnőtteken végzett négyhetes tanulmány szerint a mangó napi fogyasztása hatékonyabb volt az állapot tüneteinek enyhítésében, mint egy hasonló mennyiségű oldható rostot tartalmazó kiegészítő.

Ez azt jelenti, hogy a mangónak az élelmi rost mellett más összetevői is vannak, amelyek támogatják az emésztőrendszert.

A mangó emésztő enzimekkel, vízzel, élelmi rosttal és egyéb vegyületekkel rendelkezik, amelyek elősegítik az emésztőrendszer egészséges működését

Támogathatja a szem egészségét

A mangó tele van tápanyagokkal, amelyek támogatják az egészséges szemműködést.

Két kulcsfontosságú antioxidáns tápanyag a lutein és a zeaxanthin. Ezek felhalmozódnak a retinában, főleg annak magjában, a makulában. A retina belsejében a lutein és a zeaxantin természetes napvédő hatású, elnyeli a felesleges fényt. Ezenkívül úgy tűnik, hogy megvédik a szemet a káros kék fénytől.

Továbbá a mangó kiváló A-vitamin forrás, amely szintén támogatja a szem egészségét. Az A-vitamin hiánya a szem kiszáradásához és az éjszakai vaksághoz kapcsolódik. Az A-vitamin súlyos hiánya még nagyobb problémákat okozhat, például a szaruhártya hegesedését.

A mangó luteint, zeaxantint és A-vitamint tartalmaz - amelyek támogatják a szem egészségét, a lutein és a zeaxantin védelmet nyújthat a napfény ellen, míg az A-vitamin hiánya látási problémákat okozhat

Javíthatja a haj és a bőr egészségét

Mangófa Mangófa

A mangóban magas a C-vitamin tartalom, amely szükséges az egészséges hajhoz és bőrhöz. Ez a vitamin elengedhetetlen a kollagén előállításához – ez egy olyan fehérje, amely struktúrát ad a bőrnek és a hajnak. A kollagén rugalmassá teszi a bőrt és gátolja a megereszkedést és a ráncok kialakulását.

Ezenkívül a mangó jó A-vitamin forrás, amely hajnövekedés és faggyú előállítás ösztönző - egy folyadék, amely segít a fejbőr hidratálásában, a haj egészségéért. Ráadásul, az A-vitamin és más retinoidok beépülnek a bőrbe és védik a napsugárzástól.

Az A- és C- vitamin mellett a mangóban magas a polifenolok mennyisége, amelyek antioxidánsokként funkcionálnak. Ezek az antioxidánsok megvédik a szőrtüszőket az oxidatív stressz káros hatásaitól.

A mangó C-vitamint tartalmaz, amely rugalmasságot biztosít a bőrnek, megakadályozza a megereszkedést és a ráncok kialakulását, ezenkívül A-vitamint is szolgáltat, amely szükséges a haj egészségéhez

Segíthet bizonyos rák-kockázatok csökkentésében

A mangóban magas a polifenolok aránya, amelyeknek rákellenes tulajdonságai lehetnek. A polifenolok hozzájárulhatnak az oxidatív stressz elleni védekezéshez, amely sokféle rákhoz köthető.

Kémcsőben és állatkísérletekben úgy találták, hogy a mangó-polifenoljai csökkentik az oxidatív stresszt, megsemmisítik a különböző rákos sejteket vagy megállítják a növekedésüket, ideértve a leukémiát, a vastagbél-, tüdő-, prosztata- és mellrákot.

A mangiferin, a mangó egyik fő polifenolja, a közelmúltban felhívta a figyelmet ígéretes rákellenes hatásaira. Állatkísérletekben csökkentette a gyulladást, védte a sejteket az oxidatív stressz ellen és vagy leállította a rákos sejtek növekedését, vagy elpusztította.

Míg ezek a tanulmányok ígéretesek, humán vizsgálatokra van szükség a mangó polifenolok rákellenes hatásainak jobb megértéséhez.

A mangó polifenolok leküzdhetik az oxidatív stresszt, amely a vastagbél-, tüdő-, prosztata-, emlő- és csontrákhoz kapcsolódik

Összefoglaló

A mangó vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, számos egészségügyi előnnyel bír, beleértve a potenciális rákellenes hatásokat, valamint a jobb immunitást, az emésztőrendszer, a szem, a bőr és a haj egészségét.
Mangót akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: