Kakaó

Kakaó

A kakaópor 11 egészségügyi és táplálkozási előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Úgy vélik, hogy a kakaót először a közép-amerikai maja civilizáció használta. Spanyol hódítók a XVI. században hozták be Európába, ami egészséget támogató gyógyszerként gyorsan népszerűvé vált.

A kakaóbab feldolgozása során elsőként a kakaóbabot összezúzzák, ha a zúzás durva, akkor zúzott nyers kakaóbab keletkezik, ha pedig finom, akkor kakaómassza. A kakaómasszából kivonják a zsírt, így készül a kakaóvaj és a maradékból lesz – szárítás után – a kakaóporópor.

Ma a kakaó a csokoládégyártásban játszott szerepéről a legismertebb. Azonban a modern kutatások kimutatták, hogy valóban tartalmaz olyan fontos összetevőket, amelyek előnyösek lehetnek az egészségére nézve.

1. Gazdag polifenolokban, amelyek számos egészségügyi előnyt nyújtanak

Kakaóbab Kakaóbab

A polifenolok a természetben előforduló antioxidánsok, amelyek olyan élelmiszerekben találhatók, mint a gyümölcsök, zöldségek, tea, csokoládé és a bor.

Számos egészségügyi előnnyel hozhatók összefüggésbe, beleértve a gyulladás csökkenését, a jobb véráramlást, az alacsonyabb vérnyomást és a megfelelő koleszterin- és vércukorszintet.

A kakaó a polifenolok egyik leggazdagabb forrása. Különösen bőséges flavanolokban, amelyek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

A kakaó feldolgozása és melegítése miatt azonban elveszítheti jótékony tulajdonságait. A keserűség csökkentése érdekében gyakran lúgosítják, ami a flavanol-tartalom 60%-os csökkenését eredményezi.

Tehát bár a kakaó nagyszerű polifenolforrás, nem minden kakaót tartalmazó termék nyújtja ugyanazokat az előnyöket.

A kakaó gazdag polifenolokban, amelyek jelentős egészségügyi előnyöket nyújtanak, beleértve a gyulladás csökkentését és a koleszterinszint normalizálását, a kakaó csokoládévá vagy más termékekké történő feldolgozása azonban jelentősen csökkentheti a polifenol-tartalmat

2. Csökkentheti a magas vérnyomást a nitrogén-oxid-szint javításával

A kakaó mind porított, mind étcsokoládé formájában segíthet a vérnyomás csökkentésében. Ezt a hatást először Közép-Amerika kakaóivó szigetlakóinál figyelték meg, akiknek sokkal alacsonyabb volt a vérnyomása, mint a nem kakaóivó szárazföldi rokonaiknál.

Úgy gondolják, hogy a kakaóban található flavanolok javítják a vér nitrogén-oxid-szintjét, ami javíthatja az erek működését és csökkentheti a vérnyomást.

Egy áttekintés 35 kísérletet elemzett, amelyekben 1,4-105 gramm kakaótermékkel vagyis nagyjából 30-1218 mg flavanollal látták el a pácienseket. Megállapították, hogy a kakaó kicsi, de jelentős, 2 Hgmm-es vérnyomáscsökkenést eredményezett. Továbbá a hatás nagyobb volt azoknál az embereknél, akiknek már eleve magasabb volt a vérnyomása.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a feldolgozás jelentősen csökkenti a flavanolok mennyiségét, így ez a hatás valószínűleg nem érhető el átlagos csokoládéval.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a kakaóban sok flavanol található, amely csökkenti a vérnyomást azáltal, hogy javítja a nitrogén-oxid szintjét és támogatja az erek működését

3. Csökkentheti a szívroham és a stroke kockázatát

Kakaóvaj Kakaóvaj

A vérnyomás csökkentése mellett úgy tűnik, hogy a kakaónak más tulajdonságai is vannak, amelyek csökkenthetik a szívroham és a stroke kockázatát. A flavanolban gazdag kakaó javítja a vér nitrogén-oxid szintjét, amely ellazítja és kitágítja az artériákat és az ereket, és javítja a véráramlást.

Ráadásul a kakaóról kiderült, hogy csökkenti a „rossz” LDL-koleszterin szintjét, az aszpirinhez hasonlóan vérhígító hatású, javítja a vércukorszintet és csökkenti a gyulladást. Ezeket a tulajdonságokat a szívroham, a szívelégtelenség és a stroke alacsonyabb kockázatához kötik.

Kilenc, összesen mintegy 158 ezer emberen végzett tanulmány áttekintése azt találta, hogy a magasabb csokoládéfogyasztás a szívbetegségek, agyvérzés és a halál lényegesen alacsonyabb kockázatával jár.

Két svéd tanulmány kimutatta, hogy napi egy adag (19-30 gramm) csokoládé fogyasztása alacsonyabb szívelégtelenség-kockázathoz kapcsolódik, de a hatás nem volt tapasztalható nagyobb mennyiség fogyasztása esetén.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy kis mennyiségű kakaóban gazdag csokoládé gyakori fogyasztása a szív számára védő hatással járhat.

A kakaó javíthatja a véráramlást és csökkentheti a koleszterinszintet, naponta egy adag csokoládé elfogyasztása csökkentheti a szívroham, a szívelégtelenség és a stroke kockázatát

4. A polifenolok javítják az agy véráramlását és az agy működését

Számos tanulmány megállapította, hogy a polifenolok ¬– például a kakaóban találhatók –, csökkenthetik a neurodegeneratív betegségek kockázatát az agy működésének és véráramlásának javításával. A flavanolok átjutnak a vér-agy gáton és részt vesznek a biokémiai folyamatokban, amelyek idegsejteket és az agy működéséhez fontos molekulákat termelnek. Ezenkívül a flavanolok befolyásolják a nitrogén-oxid termelését, amely ellazítja az erek izmait, javítva az agy véráramlását és vérellátását.

Egy kéthetes vizsgálatban 34 idősebb felnőtt vett részt magas flavanol tartalmú kakaó fogyasztásával, és megállapították, hogy az agyi véráramlás egy hét után 8%-kal, két hét után pedig 10%-kal nőtt.

További tanulmányok azt sugallják, hogy a kakaóban található flavanolok napi bevitele javíthatja az emberek mentális teljesítményét.

Ezek a tanulmányok azt mutatják, hogy a kakaó pozitív szerepet játszik az agy egészségében és lehetséges pozitív hatásokat gyakorol az olyan neurodegeneratív betegségekre, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór, azonban további kutatásokra van szükség.

A kakaóban található flavanolok támogathatják az idegsejtek termelődését, az agyműködést, javíthatják a vér áramlását és az agyszövet ellátását, szerepük lehet a korral járó agyi degeneráció megelőzésében, például az Alzheimer-kór esetén, de további kutatásokra van szükség

5. Különböző eszközökkel javíthatja a depresszió hangulatát és tüneteit

A kakaónak az életkorral összefüggő mentális degenerációra gyakorolt pozitív hatása mellett az agyra gyakorolt hatása javíthatja a hangulatot és a depresszió tüneteit is.

A hangulatra gyakorolt pozitív hatások oka lehet a kakaó flavanoljai, a triptofán természetes hangulatstabilizáló szerotoninná történő átalakulása, koffeintartalma vagy egyszerűen a csokoládéfogyasztás érzékszervi öröme.

A csokoládéfogyasztással és a terhes nők stresszszintjével foglalkozó egyik tanulmány megállapította, hogy a csokoládé gyakoribb bevitele a csecsemők esetén csökkent stresszt és jobb hangulatot okoz. Egy másik tanulmány kiderítette, hogy a magas polifenol tartalmú kakaó fogyasztása fokozta a nyugalmat és az elégedettséget. Ezenkívül egy idősebb férfiaknál végzett tanulmány kimutatta, hogy a csokoládéfogyasztás az általános egészségi állapot javulásához és a pszichológiai jóléthez kapcsolódik.

Míg e korai vizsgálatok eredményei ígéretesek, még több kutatásra van szükség a kakaó hangulatra és depresszióra gyakorolt hatásáról, mielőtt határozottabb következtetések vonhatók le.

A kakaó pozitív hatással lehet a hangulatra és a depresszió tüneteire azáltal, hogy csökkenti a stressz szintjét, fokozza a nyugalmat, az elégedettséget és az általános pszichológiai jólétet, azonban további kutatások szükségesek

6. A flavanolok javíthatják a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit

Kakaópor Kakaópor

Noha a csokoládé túlzott fogyasztása minden bizonnyal káros a vércukorszint szabályozására, a kakaónak valójában van néhány cukorbetegség elleni hatása.

Laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a kakaó-flavanolok lelassíthatják a szénhidrátok megemésztését és felszívódását a bélben, javíthatják az inzulinszekréciót, csökkenthetik a gyulladásokat és stimulálhatják a vérből az izomba történő felvételt. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a nagyobb flavanolbevitel, beleértve a kakaóból származóakat is, a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatát eredményezhetik. Emellett egy humán tanulmány áttekintése kimutatta, hogy a flavanolban gazdag étcsokoládé vagy kakaó fogyasztása csökkentheti az inzulinérzékenységet, javíthatja a vércukorszint szabályozását és csökkentheti a gyulladást cukorbeteg és nem cukorbetegek embereknél egyaránt.

Ezen ígéretes eredmények ellenére vannak következetlenségek a kutatásban, egyes tanulmányok csak korlátozott hatást, a cukorbetegség valamivel rosszabb kontrollját vagy egyáltalán nem észlelhető hatást mutatnak.

Mindazonáltal ezek az eredmények a szív egészségére gyakorolt konkrétabb pozitív hatásokkal együtt azt jelzik, hogy a kakaó-polifenolok pozitív hatással lehetnek mind a cukorbetegség megelőzésére, mind pedig a kontrolljára, bár további kutatásokra van szükség.

A kakaó és az étcsokoládé csökkentheti a cukorbetegség kockázatát és fenntarthatja az egészséges vércukorszintet, van azonban néhány ellentmondó eredmény a tudományos bizonyítékokban, ezért további kutatásokra van szükség

7. Számos meglepő módon segítheti a súlykontrollt

Némileg paradox módon a kakaófogyasztás – még csokoládé formájában is – segíthet a testsúlykontrollban. Úgy gondolják, hogy a kakaó segíthet az energiafelhasználás szabályozásában, az étvágy és a gyulladás csökkentésében, valamint a zsíroxidáció és a teltségérzet fokozásában.

Egy lakossági tanulmány szerint azoknak az embereknek, akik gyakrabban fogyasztottak csokoládét, alacsonyabb volt a testtömeg-indexük (BMI), mint azoknak, akik ritkábban ették, annak ellenére, hogy az előbbi csoport több kalóriát és zsírt fogyasztott. Ezenkívül egy alacsony szénhidráttartalmú étrendet alkalmazó súlycsökkentő tanulmány kimutatta, hogy egy csoport, amely napi 42 gramm 81%-os csokoládét evett, gyorsabban fogyott, mint a szokásos étrendű csoport.

Más vizsgálatok azonban azt találták, hogy a csokoládéfogyasztás súlynövelő hatású. Sokuk azonban nem tett különbséget az elfogyasztott csokoládé típusai között - a fehér és a tejcsokoládénak nincsenek ugyanolyan előnyei, mint a feketének.

Összességében úgy tűnik, hogy a kakaó és a kakaóban gazdag termékek hasznosak lehetnek a fogyásban vagy a testsúly fenntartásában, de további vizsgálatokra van szükség.

A kakaótermékek az alacsonyabb súlyhoz kapcsolódnak, a kakaó hozzáadása az étrendhez segíthet a gyorsabb fogyásban, további kutatások szükségesek azonban annak meghatározására, hogy pontosan milyen típusú és mennyi kakaó az ideális

8. Lehetnek rák ellen védő tulajdonságai

A gyümölcsökben, zöldségekben és más élelmiszerekben található flavanolok rákvédő tulajdonságaik, alacsony toxicitásuk és kevés káros mellékhatásuk miatt nagy érdeklődést váltottak ki.

Az összes étel közül a kakaóban a legmagasabb a flavanol-koncentráció, így jelentősen befolyásolhatja azok mennyiségét az étrendben.

A kakaóval kémcsőben végzett vizsgálatok azt találták, hogy összetevői antioxidáns hatással bírnak, megvédik a sejteket a reaktív molekulák károsodásaitól, harcolnak a gyulladások ellen, gátolják a sejtek növekedését, rákos sejtek pusztulását idézik elő és segítenek megakadályozni a rákos sejtek terjedését.

Kakaóban gazdag étrenddel vagy kakaókivonatokkal végzett állatkísérletek pozitív eredményeket hoztak az emlő-, hasnyálmirigy-, prosztata-, máj- és vastagbélrák, valamint a leukémia elleni harcban.

Embereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a flavanolban gazdag étrend a rák kockázatának csökkenésével jár. A konkrétan a kakaóra vonatkozó bizonyítékok azonban ellentmondásosak, mivel egyes vizsgálatok nem találtak pozitívumot, egyesek pedig még fokozott kockázatot is észleltek.

A kakaó és a rák kapcsolatán végzett kisméretű humán vizsgálatok azt sugallják, hogy erős antioxidáns lehet és szerepet játszhat a rák megelőzésében, azonban sokkal több kutatásra van szükség.

A kakaóban található flavanolokon végzett laboratóriumi és állatkísérletek kimutatták, hogy ígéretes rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, de a humán vizsgálatok hiányosak

9. A teobromin és a teofillin tartalma segíthet az asztmában szenvedőknek

Az asztma krónikus, gyulladásos betegség, amely a légutak elzáródását, gyulladását okozza és életveszélyes lehet. Úgy gondolják, hogy a kakaó előnyös lehet az asztmások számára, mivel asztmaellenes vegyületeket tartalmaz, például teobromint és teofillint.

A teobromin hasonló a koffeinhez és segíthet a tartós köhögésben. A kakaópor körülbelül 1,9 gramm teobromint tartalmaz 100 grammonként. A teofillin segíti a tüdő kitágulását, a légutak ellazulását és csökkenti a gyulladást. Állatkísérletek kimutatták, hogy a kakaó-kivonat csökkentheti mind a légutak összehúzódását, mind a szövetvastagságot.

Ezeket a megállapításokat azonban még nem vizsgálták klinikailag emberen és nem világos, hogy a kakaó biztonságos-e más asztma-gyógyszerekkel együtt.

Ezért, bár ez egy érdekes kutatási terület, túl korai megmondani, hogyan lehet a kakaót felhasználni az asztma kezelésében.

A kakaó-kivonat állatkísérletekben bizonyította néhány asztmaellenes tulajdonságát, azonban emberi vizsgálatokra van szükség, mielőtt azt kezelésként ajánlhatnánk

10. Antibakteriális és immunstimuláló tulajdonságai jótékony hatással lehetnek a fogakra és a bőrre

Számos tanulmány tárta fel a kakaó lyukas fogakkal és ínybetegségekkel szemben védő tulajdonságait. A kakaó számos olyan összetevőt tartalmaz, amelyek antibakteriális, anti-enzimatikus és immunstimuláló tulajdonságokkal bírnak, ezek hozzájárulhatnak a száj egészségére gyakorolt hatásaihoz.

Egy vizsgálatban a kakaó-kivonatot kapó, orális baktériumokkal fertőzött patkányoknál a fogüregek száma szignifikánsan csökkent azokhoz képest, amik csak vizet kaptak.

Jelentős humán vizsgálatok azonban nincsenek, valamint az emberek által fogyasztott kakaótermékek többsége cukrot is tartalmaz. Ezért új termékeket kell kifejleszteni a kakaó szájegészségügyi előnyeinek kipróbálására.

A közhiedelem ellenére a csokoládéban lévő kakaó nem okoz pattanásokat. Valójában a kakaó polifenoljairól kiderült, hogy jelentős előnyöket jelentenek a bőr számára.

Kimutatták, hogy a kakaó hosszú távú fogyasztása hozzájárul a napvédelemhez, a bőr vérkeringéséhez és javítja a bőr felszínét és hidratáltságát.

A kakaó az lyukas fogakat okozó baktériumok elleni küzdelem révén hozzájárulhat az egészséges fogak fenntartásához, de ez nem vonatkozik a cukortartalmú termékekre, emellett támogatja az egészséges bőrt azáltal, hogy megvédi a napfénytől és javítja a keringést, a bőr felületét és a hidratációt

11. Könnyű beilleszteni az étrendbe

Nem egyértelmű, hogy mennyi kakaót kell fogyasztani az egészségügyi előnyök elérése érdekében. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság napi 2,5 gramm magas flavanol tartalmú kakaóport vagy 10 gramm magas flavanol tartalmú étcsokoládét javasol – amely legalább 200 mg flavanolt tartalmaz –, a szív egészségének javítása érdekében. Ezt a számot azonban más kutatók túl alacsonynak ítélték meg, akik azt állítják, hogy nagyobb mennyiségű flavanol szükséges az előnyök eléréséhez.

Összességében fontos kiválasztani a magas flavanol tartalmú kakaóforrásokat - minél kevésbé feldolgozott, annál jobb.

Jó minőségű és legalább 70% kakaót tartalmazó étcsokoládét fogyasszunk, adjunk kakaóport, zúzott, nyers kakaót, turmixhoz, pudinghoz, készítsünk belőle csokoládéhabot, szórjuk meg vele a gyümölcsöket.

A szív egészsége érdekében adjon étrendjéhez 2,5 gramm magas flavanol tartalmú kakaóport vagy 10 gramm magas flavanol tartalmú csokoládét

Összefoglaló

A kakaó évezredek óta elbűvöli a világot.

A kakaó egészségügyi előnyei közé tartozik a gyulladás csökkentése, a szív és az agy egészségének javítása, a vércukorszint szabályozása és a testsúlykontroll, valamint az egészséges fogak és bőr.

Tápláló és kreatív módon könnyen hozzáadható étrendhez. Ha maximalizálni kívánja az egészségügyi előnyöket, mindenképpen használjon lúgosítatlan kakaóport vagy étcsokoládét, amely több mint 70% kakaót tartalmaz.

Ne feledje, hogy a csokoládé jelentős mennyiségű cukrot és zsírt tartalmaz, ezért, ha használni akarja, tartsa be az észszerű adagokat, és kombinálja az egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel.
Kakaót akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: