Propolisz

propolisz

A propolisz előnyei és felhasználása

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Mi az a propolisz?

Méhsejtek Méhsejtek

Tudtad, hogy a méhek nem csak mézet készítenek? A méhek propolisz nevű vegyületet is termelnek a tűlevelű fák vagy örökzöldek nedvéből. Amikor a nedvet saját váladékukkal és méhviasszal kombinálják, ragacsos, zöldesbarna anyagot hoznak létre, amelyet a méhkas baktériumok és kórokozók elleni védelmére használnak. Ez a propolisz.

Több ezer évvel ezelőtt az ókori civilizációk a propoliszt gyógyászati tulajdonságai miatt használták. A görögök tályogok kezelésére alkalmazták. Az asszírok sebekre és daganatokra kenték, hogy leküzdjék a fertőzést és elősegítsék a gyógyulási folyamatot. Az egyiptomiak múmiák balzsamozására használták.

A propolisz összetétele változhat a méhek elhelyezkedésétől és attól függően, hogy milyen fákhoz és virágokhoz férnek hozzá. Például az Európából származó propolisznak nem lesz ugyanolyan kémiai összetétele, mint a brazil propolisznak. Ez megnehezítheti a kutatók számára, hogy általános következtetéseket vonjanak le az egészségügyi előnyeiről.

Gyógyító vegyületek a propoliszban

A kutatók több mint 300 vegyületet azonosítottak a propoliszban. Ezeknek a vegyületeknek a többsége polifenol. A polifenolok antioxidánsok, amelyek a szervezetben a betegségek és a károsodások ellen küzdenek.

Pontosabban, a propolisz flavonoidoknak nevezett polifenolokat tartalmaz. A flavonoidokat a növények védekezésként állítják elő. Gyakran megtalálhatók olyan élelmiszerekben, amelyekről úgy gondolják, hogy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, beleértve a gyümölcsöket, a zöld teát, a zöldségeket és a vörösbort.

Kutatások eredményei

Úgy gondolják, hogy a propolisz antibakteriális, vírusellenes, gombaellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A propolisz tudományos kutatása azonban korlátozott. A kutatók nem tudják pontosan miért, de úgy tűnik, hogy ez a méhészeti termék védelmet nyújt bizonyos baktériumok, vírusok és gombák ellen.

Sebek

A propolisznak van egy speciális vegyülete, a pinocembrin, egy flavonoid, amely gombaellenes hatású. Ezek a gyulladásgátló és antimikrobiális tulajdonságok a propoliszt segítik a sebgyógyításban. Egy tanulmány szerint a propolisz segíthet a traumás égési sérüléseken átesett emberek gyorsabb gyógyulásában az új, egészséges sejtek növekedésének felgyorsításával.

Egy másik tanulmány szerint a szájsebek hízósejtjeinek csökkentésében a helyileg alkalmazott propolisz alkoholos kivonat hatékonyabb, mint a szteroidos krém. A hízósejtek gyulladást idéznek elő és lassítják a sebgyógyulást.

Herpesz és genitális herpesz

A 3 százalék propoliszt tartalmazó kenőcsök, mint például a Herstat vagy a Coldsore-FX, felgyorsíthatják a gyógyulási időt és csökkenthetik a tüneteket mind az ajakherpesz, mind a genitális herpesz okozta sebek esetén.

Egy tanulmány szerint, ha a propoliszt naponta háromszor alkalmazták, akkor gyorsabban gyógyult a herpesz, mint a kezelés nélkül. A kutatók azt találták, hogy a propolisz krém nemcsak a herpeszvírus mennyiségét csökkentette az ember szervezetében, hanem megvédte a szervezetet a herpesz jövőbeni kialakulásától is.

Rák

A propolisznak bizonyos rákbetegségek kezelésében is szerepe van. Az egyik tanulmány szerint az anyag rákellenes hatásai közé tartozik, hogy

  • megakadályozza a rákos sejtek szaporodását
  • csökkenti annak valószínűségét, hogy a sejtek rákossá válnak
  • blokkolja azokat az útvonalakat, amelyeken keresztül a rákos sejtek jeleket küldenek egymásnak

A tanulmány azt is javasolta, hogy a propolisz kiegészítő terápia legyen – de nem egyedüli – a rák kezelésére. Egy másik tanulmány megállapította, hogy a propolisz szedése hasznos kiegészítő terápia lehet az emlőrák kezelésében a mellráksejtekre gyakorolt daganatellenes hatása miatt.

Biztonsági aggályok

Még nincs elegendő bizonyíték annak megállapítására, hogy a propolisz termékek biztonságosak-e vagy sem, de nem tekinthetők magas kockázatúnak. Az emberek általában propoliszt vesznek fel, amikor mézet esznek. Ha azonban allergiás a mézre vagy a méhekre, akkor a propoliszt tartalmazó termékekre is reagálni fog. Hosszan tartó használat esetén a propolisz önálló allergiás reakciót is kiválthat.

A méhészek azok közé tartoznak, akiknél a legvalószínűbb a propoliszallergia kialakulása, mert intenzíven ki vannak téve ezeknek a vegyületeknek. A tipikus allergiás reakció az ekcémaszerű bőrkiütés. Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt propoliszt kezdene használni, különösen, ha allergiája vagy asztmája van.
Propoliszt akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: