Cordyceps

Cordyceps

A Cordyceps 6 előnye, amelyeket a tudomány is alátámasztott

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A Cordyceps egy parazita gombafaj, amely a rovarok lárváin nő. Amikor ezek a gombák megtámadják gazdaszervezetüket, kicserélik annak szöveteit, és hosszú, karcsú szárakat hajtanak, amelyek a gazdaszervezet testén kívül nőnek.

A rovar és a gomba maradványait kézzel gyűjtik, szárítják és évszázadok óta használják a hagyományos kínai orvoslásban fáradtság, betegség, vesebetegség és alacsony nemi vágy kezelésére.

A Cordyceps-kivonatot tartalmazó kiegészítők és termékek egyre népszerűbbé váltak számos állítólagos egészségügyi előnyük miatt.

A több mint 400 felfedezett Cordyceps faj közül kettő került az egészségügyi kutatások középpontjába: A Cordyceps sinensis és a Cordyceps militaris. E kutatások nagy része azonban állat- vagy laboratóriumi vizsgálatokra korlátozódik, így az egészségügyi szakértők jelenleg nem tudnak következtetéseket levonni az emberekre gyakorolt hatásukra vonatkozóan. A potenciális egészségügyi előnyeik azonban ígéretesek.

1. Fokozhatja az edzésteljesítményt

Cordyceps Cordyceps

A Cordyceps vélhetően növeli a szervezet adenozin-trifoszfát (ATP) molekula termelését, amely elengedhetetlen az izmok energiaellátásához. Ez javíthatja a szervezet oxigénfelhasználását, különösen edzés közben.

Egy tanulmányban a kutatók 30 egészséges idős, állókerékpárt használó felnőttnél tesztelték a mozgásképességre gyakorolt hatásukat. A résztvevők vagy napi 3 grammot kaptak a CS-4 nevű szintetikus Cordyceps-törzsből, vagy placebo tablettát hat héten keresztül. A vizsgálat végére a VO2 max 7%-kal nőtt a CS-4-et szedő résztvevőknél, míg a placebo tablettát kapó résztvevőknél nem mutatkozott változás. A VO2 max a fittségi szint meghatározására használt mérőszám.

Egy hasonló vizsgálatban 20 egészséges idősebb felnőtt 12 héten keresztül 1 gramm CS-4-et vagy placebót kapott. Míg a kutatók egyik csoportban sem találtak változást a VO2 max értékében, a CS-4-et kapó résztvevőknél javultak a fizikai teljesítmény más mérőszámai.

Egy vizsgálatban egy Cordyceps-tartalmú gombakeverék hatását is vizsgálták fiatalabb felnőttek edzésteljesítményére. Három hét elteltével a résztvevők VO2 max értéke 11%-kal nőtt a placebóhoz képest.

A jelenlegi kutatás azonban azt sugallja, hogy a Cordyceps nem hatékony az edzett sportolók fizikai teljesítményének javításában.

Kimutatták, hogy a cordyceps javítja az edzésteljesítmény mértékét idősebb és fiatalabb felnőtteknél, jól edzett sportolóknál azonban nem

2. Öregedésgátló tulajdonságok

Az idősek hagyományosan használják a Cordycepset a fáradtság csökkentésére, valamint az erőnlét és a nemi vágy fokozására. A kutatók úgy vélik, hogy antioxidáns-tartalmuk magyarázatot adhat öregedésgátló potenciáljukra.

Számos tanulmány megállapította, hogy a Cordyceps növeli az antioxidánsok szintjét az idős egerekben, ami segít javítani a memóriát és a szexuális funkciókat. Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek a szabad gyökök semlegesítésével küzdenek a sejtkárosodás ellen, ami hozzájárulhat a betegségekhez és az öregedéshez.

Az egyik tanulmány szerint a Cordyceps-et kapó egerek több hónappal tovább éltek, mint a placebót kapó egerek. Egy másik tanulmány szerint a Cordyceps meghosszabbította a gyümölcslegyek életét, ami tovább erősíti azt a meggyőződést, hogy öregedésgátló hatású.

Nem ismert azonban, hogy a Cordycepsnek ugyanezek az öregedésgátló hatásai megvannak-e az emberek esetében.

Az egereken végzett kutatások azt sugallják, hogy a Cordycepsnek öregedésgátló tulajdonságai vannak. Bár ezek az eredmények ígéretesek, nem tudni, hogy az emberekre is érvényesek-e

3. Lehetséges daganatellenes hatások

A Cordyceps azon képessége, hogy lassítsa a daganatok növekedését, jelentős érdeklődést váltott ki az elmúlt években. A kutatók úgy vélik, hogy a gombák többféle módon fejthetnek ki daganatellenes hatást.

A kémcsöves vizsgálatokban kimutatták, hogy a Cordyceps gátolja számos emberi rákos sejt növekedését, beleértve a tüdő-, vastagbél-, bőr- és májrákot.

Egereken végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a Cordyceps tumorellenes hatással van a limfómára, a melanomára és a tüdőrákra.

A Cordyceps a rákterápia számos formájával járó mellékhatásokat is visszafordíthatja. Az egyik ilyen mellékhatás a leukopénia. A leukopénia nem összetévesztendő a leukémiával, a leukopénia olyan állapot, amelyben a fehérvérsejtek (leukociták) száma csökken, csökkentve a szervezet védekezőképességét és növelve a fertőzések kockázatát.

Egy tanulmányban a Cordyceps hatását tesztelték olyan egereken, amelyeknél a sugárkezelést és a Taxollal, egy gyakori kemoterápiás szerrel végzett kezelést követően leukopénia alakult ki. Érdekes módon a Cordyceps visszafordította a leukopéniát. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a gombák segíthetnek csökkenteni a rákos kezelésekkel járó szövődményeket.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeket a vizsgálatokat állatokon és kémcsövekben végezték, nem embereken. A Cordyceps leukopéniára és daganatnövekedésre gyakorolt hatása emberekben nem ismert, így az egészségügyi szakértők jelenleg nem tudnak következtetéseket levonni.

A kémcsöves és állatkísérletek arra utalnak, hogy a Cordyceps alkalmas lehet a rák kezelésére, valamint a rákellenes kezelések egyes mellékhatásainak mérséklésére, ezeket a hatásokat azonban embereken nem mutatták ki, és további kutatásokra van szükség

4. Segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében

A Cordyceps egy speciális cukorfajtát tartalmaz, amely segíthet a cukorbetegség kezelésében. A cukorbetegség olyan betegség, amelyben a szervezet vagy nem termel inzulint, vagy nem reagál arra a hormonra, amely normális esetben a cukrot, a glükózt szállítja a sejtekbe energiaként.

Ha a szervezet nem termel elég inzulint, vagy nem reagál rá megfelelően, a glükóz nem tud bejutni a sejtekbe, így a vérben marad. Idővel a túl sok glükóz a vérben súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Ezért a cukorbetegek számára fontos, hogy vércukorszintjüket megfelelően szabályozzák.

Érdekes módon a Cordyceps az inzulin hatását utánozva egészséges tartományban tarthatja a vércukorszintet. Több, cukorbeteg egereken végzett vizsgálatban kimutatták, hogy a Cordyceps csökkenti a vércukorszintet.

Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a cukorbetegség gyakori szövődménye, a vesebetegség ellen is védelmet nyújthat. Egy 22 vizsgálatot áttekintő, 1746 krónikus vesebetegségben szenvedő embert vizsgáló tanulmány szerint azoknál, akik Cordyceps-kiegészítőket szedtek, javult a vesefunkció.

Ezek az eredmények azonban nem meggyőzőek. A felülvizsgálat szerzői megállapították, hogy a vizsgálatok közül sok alacsony minőségű volt. Ezért nem lehetett következtetéseket levonni a Cordyceps krónikus vesebetegségben szenvedő embereknél a veseműködésre gyakorolt hatásáról.

A krónikusan emelkedett vércukorszint gyakori a nem kontrollált cukorbetegségben szenvedőknél, és súlyos egészségügyi következményekkel járhat, az állatokon végzett kutatások azt sugallják, hogy a Cordyceps potenciálisan alkalmas lehet a cukorbetegség kezelésére

5. Lehetséges előnyök a szív egészségére nézve

Ahogy a Cordyceps szív egészségére gyakorolt hatásaival kapcsolatos kutatások megjelennek, a gombák előnyei egyre nyilvánvalóbbá válnak. Valójában a Cordyceps Kínában engedélyezett a szívritmuszavar kezelésére, olyan állapotra, amelyben a szívverés túl lassú, túl gyors vagy szabálytalan.

Egy tanulmány szerint a Cordyceps jelentősen csökkentette a szívsérüléseket krónikus vesebetegségben szenvedő patkányoknál. A krónikus vesebetegségből eredő szívsérülések feltehetően növelik a szívelégtelenség kockázatát, így e sérülések csökkentése segíthet elkerülni ezt a kimenetelét. A kutatók ezeket az eredményeket a Cordyceps adenozin tartalmának tulajdonították. Az adenozin a természetben előforduló vegyület, amely szívvédő hatású.

A Cordyceps a koleszterinszintre is jótékony hatással lehet. Állatkutatások kimutatták, hogy a Cordyceps csökkenti a „rossz” LDL-koleszterinszintet. Az LDL növelheti a szívbetegségek kockázatát, mivel a koleszterin felhalmozódásához vezet az artériákban.

Hasonlóképpen, a Cordycepsről kimutatták, hogy csökkenti a trigliceridszintet egerekben. A trigliceridek a vérben található zsírok egy típusa. Magas szintje a szívbetegségek nagyobb kockázatával függ össze.

Sajnos nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték annak megállapítására, hogy a Cordyceps az emberek szívének egészségére jótékony hatással van-e.

A Cordyceps jótékony hatással lehet a szív egészségére azáltal, hogy segít megelőzni a szívritmuszavarokat és csökkenti a trigliceridek és a „rossz” LDL-koleszterin szintjét

6. Segíthet a gyulladás elleni küzdelemben

A Cordyceps állítólag segít leküzdeni a gyulladást a szervezetben. Bár némi gyulladás jót tesz, a túl sok azonban olyan betegségekhez vezethet, mint a szívbetegségek és a rák.

Kutatások kimutatták, hogy amikor az emberi sejteket Cordycepsnek teszik ki, a szervezet elnyomja a gyulladást okozó speciális fehérjéket. Ezeknek a lehetséges hatásoknak köszönhetően a kutatók úgy vélik, hogy a Cordyceps hasznos gyulladáscsökkentő kiegészítőként vagy gyógyszerként szolgálhat.

Valójában a Cordycepsről kimutatták, hogy csökkenti a légutak gyulladását egerekben, ami az asztma potenciális terápiájává teszi. A gombák azonban kevésbé tűnnek hatékonynak, mint az általánosan előírt gyógyszerek, amelyeket gyulladások enyhítésére használnak. A Cordycepsnek helyi felhasználási lehetőségei is lehetnek. Egy tanulmány szerint egereknél helyileg alkalmazva csökkentette a bőrgyulladást, ami tovább bizonyítja gyulladáscsökkentő tulajdonságait.

A Cordyceps potenciális gyulladáscsökkentő tulajdonságait még nem figyelték meg embereken.

A kutatások szerint a Cordyceps csökkenti a gyulladásos markereket állatokban, az emberekben a gyulladásra gyakorolt hatása azonban még ismeretlen

A Cordyceps-kiegészítők szedése

A Cordyceps sinensis-t nagyon nehéz betakarítani, ennélfogva megfizethetetlenül drága, ezért a Cordyceps-kiegészítők többsége a Cordyceps CS-4 nevű, mesterségesen termesztett változatot tartalmazza.

Adagolás

Az embereken végzett korlátozott kutatások miatt nincs egyetértés az adagolással kapcsolatban.

A humán kutatásokban általánosan használt adagolás napi 1-3 g. Ez a tartomány nem jár mellékhatásokkal, és bizonyos egészségügyi előnyökkel is rendelkezik.

Mellékhatások és biztonság

Egyelőre egyetlen tanulmány sem vizsgálta a Cordyceps biztonságosságát emberekben.

Azonban a hagyományos kínai orvoslásban való használatának hosszú története azt sugallja, hogy nem mérgező. A kínai kormány jóváhagyta a Cordyceps CS-4 használatát kórházakban, és biztonságos, természetes gyógyszerként ismeri el.

A Cordyceps-kiegészítőket laboratóriumokban termesztik a vadon szedett Cordyceps sinensis magas költségei miatt, az adagok az embereknél 1-3 g között mozognak, jelenleg nincsenek tanulmányok az embereken való biztonságosságukról

Összefoglaló

A Cordyceps jól ismert a hagyományos kínai orvoslásban és évszázadok óta használják számos betegség kezelésére.

Bár a gomba sok területen ígéretesnek bizonyul, kevés kutatás van az emberekre gyakorolt hatásukról. Így több kutatásra van szükség, mielőtt a szakértők ajánlásokat tehetnek. Állatkísérletek és laboratóriumi vizsgálatok azt sugallják, hogy a Cordyceps javíthatja a szív egészségét és küzdhet a gyulladás, a rák, a cukorbetegség és az öregedés ellen. Sok ilyen vizsgálat azonban gyenge minőségű és az eredmények nem terjeszthetők ki emberekre. Mindazonáltal, voltak humán vizsgálatok a Cordyceps edzésteljesítményre gyakorolt hatásairól. A gombáról megállapították, hogy potenciálisan fokozza az energia- és oxigénfelhasználást edzés közben.

Jelenleg nincs egyetértés arról, hogy az embereknek milyen dózist kellene szedniük a potenciális egészségügyi előnyök kihasználásához, vagy hogy mennyire biztonságos. Csak az idő fogja megmondani, hogy a Cordyceps állat- és laboratóriumi vizsgálatokban megfigyelt egészségügyi előnyei az emberekre is érvényesek-e.
Cordyceps-et akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: