Makadámdió

Makadámdió

A makadámdió 10 egészségügyi és táplálkozási előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A makadámdió vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és antioxidánsokban gazdag. Előnyei közé tartozhat a fogyás, a bélrendszer egészségének javítása, valamint az olyan betegségek elleni védelem, mint a cukorbetegség vagy a szívbetegség.

A makadámdió fán termő dió, amelynek finom, vajszerű íze és krémes állaga van.

Az Ausztráliában őshonos makadámdiófákat ma már a világ számos pontján termesztik, például Brazíliában, Costa Ricában, Hawaiin és Új-Zélandon.

A legtöbb dióféléhez hasonlóan a makadámdió is gazdag tápanyagokban és jótékony növényi vegyületekben. Számos előnyös tulajdonsággal is összefüggésbe hozható, többek között a jobb emésztés, a szív egészsége, a testsúly- és a vércukorszint szabályozása.

1. Tápanyagokban gazdag

Makadámdió Makadámdió

A makadámdió kalóriadús dió, amely magas egészséges zsír-, vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik. 28 gramm makadámdió az alábbiakat tartalmazza:

 • Fehérje: 2 gramm
 • Szénhidrát: 4 gramm
 • Cukor: 1 gramm
 • Rost: 3 gramm
 • Mangán: a napi érték (DV) 58%-a
 • Tiamin: a DV 22%-a
 • Réz: a DV 11%-a
 • Magnézium: a DV 9%-a
 • Vas: a DV 6%-a
 • B6-vitamin: a DV 5%-a

A makadámdió egyszeresen telítetlen zsírokban is gazdag, egy olyan zsírtípusban, amely azáltal, hogy csökkenti a teljes és az LDL (rossz) koleszterinszintet, támogathatja a szív egészségét.

Ezek a diófélék alacsony szénhidrát- és cukortartalmúak, és mérsékelt rosttartalommal rendelkeznek. Ez a kombináció teszi valószínűtlenné, hogy megemeljék a vércukorszintet, ami különösen előnyös lehet a cukorbetegek számára.

A makadámdió gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban, ugyanakkor alacsony a szénhidrát- és cukortartalma, ráadásul egészséges, egyszeresen telítetlen zsírokkal büszkélkedhet

2. Tele van antioxidánsokkal

A legtöbb dióféléhez hasonlóan a makadámdió is nagyszerű antioxidánsforrás.

Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket, amelyek olyan instabil molekulák, amelyek sejtkárosodást okozhatnak, és növelhetik az olyan betegségek kockázatát, mint a cukorbetegség, az Alzheimer-kór és a szívbetegségek.

Ezenkívül a makadámdió büszkélkedhet az összes dióféle közül a legmagasabb flavonoidtartalommal. Ez az antioxidáns küzd a gyulladás ellen és segít a koleszterinszint csökkentésében.

Továbbá ez a dió gazdag tokotrienolokban, az E-vitamin egy olyan antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező formájában, amely segíthet a koleszterinszint csökkentésében. Ezek a vegyületek még a rák és az agyi betegségek ellen is védelmet nyújthatnak.

A makadámdió tele van flavonoidokkal és tokotrienolokkal, olyan antioxidánsokkal, amelyek megvédik a szervezetet a sejtkárosodástól és a betegségektől

3. Javíthatja a szív egészségét

A makadámdió csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Különböző tanulmányok szerint napi 8-42 gramm dióféle fogyasztása akár 10%-kal is csökkentheti az össz- és az LDL (rossz) koleszterinszintet.

Érdekes módon egy magas koleszterinszintű embereken végzett kis tanulmány megállapította, hogy a makadámdióban gazdag étrend ugyanolyan mértékben csökkentette e vérjelző szintjét, mint a szívbarát, alacsony zsírtartalmú étrend.

Mi több, napi 42-84 gramm makadámdió fogyasztása jelentősen csökkentheti a gyulladásos markerek, például a leukotrién B4 szintjét. A gyulladás a szívbetegségek egyik kockázati tényezője.

A kutatók úgy vélik, hogy a makadámdió szívre gyakorolt jótékony hatása a magas egyszeresen telítetlen zsírsavtartalmából eredhet.

Ezt a zsírt következetesen összefüggésbe hozzák a jobb szívegészséggel, valamint a stroke és a halálos szívroham alacsonyabb kockázatával.

A makadámdió gazdag szívbarát, egyszeresen telítetlen zsírokban, a napi kis mennyiségű étkezés csökkentheti a szívbetegségek kockázati tényezőit, például a magas koleszterinszintet és a gyulladást

4. Csökkentheti a metabolikus szindróma kockázatát

A metabolikus szindróma olyan kockázati tényezők összessége, mint például a magas vércukor- és koleszterinszint, amelyek növelik a stroke, a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A kutatások azt mutatják, hogy a makadámdió védelmet nyújthat mind a metabolikus szindróma, mind a 2-es típusú cukorbetegség ellen.

Egy nemrégiben készült áttekintés például a diófélékben, köztük a makadámdiófélékben gazdag étrendet az éhgyomri vércukorszint csökkentésével kapcsolta össze. Az ebben a felülvizsgálatban szereplő étrendben az emberek napi 28-84 gramm makadámdiót fogyasztottak. Jelentősen javult a hemoglobin A1c szintjük, ami a hosszú távú vércukorszint-szabályozás egyik mutatója.

Ezenkívül az egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag étrend – amely a makadámdió zsírjának 80%-át teszi ki – segíthet csökkenteni a metabolikus szindróma kockázati tényezőit, különösen a 2-es típusú cukorbetegeknél.

Általánosságban elmondható, hogy a diófogyasztás a metabolikus szindrómában vagy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél alacsonyabb vércukorszinthez és testtömeghez is kapcsolódik.

A diófélék, köztük a makadámdió rendszeres fogyasztása csökkentheti a metabolikus szindróma kockázatát, és hozzájárulhat az alacsonyabb, stabilabb vércukorszinthez

5. Segíthet a fogyásban

Annak ellenére, hogy kalóriában gazdag, a makadámdió segíthet a fogyásban.

Ez részben a benne lévő fehérje- és rostmennyiséggel magyarázható, ami két olyan tápanyag, amelyről ismert, hogy csökkentik az éhségérzetet és elősegítik a teltségérzetet.

A kutatások azt mutatják, hogy a diófélékben lévő zsírok egy része az emésztés során a dió rostos falában maradhat. Így a makadám és más diófélék kevesebb kalóriát tartalmazhatnak, mint azt korábban gondolták. Egy 3 hetes vizsgálatban 71 fiatal japán nő naponta kenyeret evett 10 gramm makadámdióval, kókuszdióval vagy vajjal. A makadámdiós csoportba tartozók a vizsgálat végére 0,4 kg-ot fogytak, míg a többi csoportba tartozók súlya nem változott.

A makadámdió egyszeresen telítetlen zsírokban is gazdag, különösen omega-7 zsírsavban, amely megvéd a nem kívánt súlygyarapodástól.

Egy 12 hetes vizsgálatban a nagy mennyiségű - palmitoleinsavban gazdag – makadámolajjal, nagy zsírtartalmú diétával etetett elhízott egerek zsírsejtjei jelentősen kisebbek voltak, mint azoké, amelyek nem kaptak ebből a termékből.

Nem világos azonban, hogy a makadámdió ugyanolyan jótékony hatással van-e az emberre.

A makadámdió csökkentheti az éhségérzetet és elősegítheti a teltségérzetet, ami előnyös lehet a fogyás szempontjából, emellett kevesebb kalóriát is tartalmazhat, mint korábban hitték

6. Javíthatja a belek egészségét

A makadámdió rostokat tartalmaz, amelyek javítják az emésztést és a bélrendszer általános egészségét.

Mint a legtöbb dió esetében, a makadámdióban lévő oldható rostok prebiotikumként működhetnek, ami azt jelenti, hogy segít táplálni a jótékony bélbaktériumokat.

Ezek a barátságos baktériumok viszont rövid szénláncú zsírsavakat (SCFA-kat), például acetátot, butirátot és propionátot termelnek, amelyek csökkenthetik a gyulladást és védelmet nyújthatnak az olyan betegségekkel szemben, mint az irritábilis bél szindróma (IBS), a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás.

Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy az SCFA-k csökkenthetik a cukorbetegség és az elhízás kockázatát.

A makadámdióban lévő oldható rost segíti az emésztést azáltal, hogy táplálja a jótékony bélbaktériumokat, ez pedig javíthatja a bélrendszer egészségét

7–9. Egyéb lehetséges előnyök

Kutatások azt sugallják, hogy a makadámdió további egészségügyi előnyökkel is járhat, többek között:

 1. 7. Rákellenes tulajdonságok biztosítása: A makadámdió flavonoidokat és tokotrienolokat tartalmaz, olyan növényi vegyületeket, amelyekről a kémcsövekben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy segíthetnek a rákos sejtek leküzdésében vagy elpusztításában. Azonban további kutatásokra van szükség.
 2. 8. Az agy egészségének javítása: Kémcsöves és állatkísérletek azt mutatják, hogy a tokotrienolok megvédhetik az agysejteket az olyan állapotoktól is, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Ennek ellenére emberi kutatásra van szükség.
 3. 9. A hosszú élettartam növelése: A diófélék, köztük a makadámdió rendszeres fogyasztása körülbelül egyharmadával csökkentheti az idő előtti elhalálozás kockázatát.

Ne feledje, hogy ezek a lehetséges tulajdonságok messze nem bizonyítottak. További humán vizsgálatokra van szükség.

A makadámdió rendszeres fogyasztása csökkentheti az idő előtti halálozás kockázatát, és segíthet a rák és az agyi betegségek elleni védelemben, azonban fontos megjegyezni, hogy további kutatásokra van szükség, mielőtt határozott következtetéseket lehetne levonni

10. Könnyen hozzáadható az étrendhez

A makadámdió sokoldalú és könnyen beilleszthető a legtöbb diétába.

Általában a nyers makadámdió a legegészségesebb forma. A szárazon pörköltek jó alternatívát jelentenek, ha nincs időnk saját kezűleg megsütni, de igyekezzünk elkerülni az olajon pörkölt változatokat, amelyek feleslegesen hozzáadott zsírokat tartalmaznak.

Ehet egész makadámdiót, darálhatja és szórhatja levesekbe és meleg ételekbe, vagy salátákban a krutont helyettesítheti.

A makadámdió vaj egy másik módja e diófélék élvezetének. A mogyoróvajhoz hasonlóan kenhetjük kenyérre, kekszre és gyümölcsszeletekre, valamint adhatjuk zabpehelyhez vagy joghurthoz.

Végül, ezeket a dióféléket be lehet áztatni és péppé őrölni, hogy tejmentes sajtot vagy tejet készítsünk belőlük. Ez a paszta különböző desszertek alapját is képezheti.

A makadámdió a legtöbb étrend sokoldalú kiegészítője, fogyasztható egészben, őrölve, nyersen, pörkölve vagy dióvajként, és különleges kiegészítője lehet főételeknek, rágcsálnivalóknak és desszerteknek.

Összefoglaló

A makadámdió vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban, antioxidánsokban és egészséges zsírokban gazdag.

Potenciális előnyei közé tartozik a fogyás, a bélrendszer egészségének javítása, valamint a cukorbetegség, a metabolikus szindróma és a szívbetegségek elleni védelem.

Ha kíváncsi vagy erre a dióra, próbálja meg még ma beilleszteni az étrendjébe.
Makadámdió termékek

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: