Neem

Neem

A neem

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A neem (azadirachta indica) az indiai szubkontinensen őshonos fa. E fa különböző részeit régóta használják a hagyományos ázsiai orvoslásban. Hagyományosan fájdalom, láz és fertőzés kezelésére, fehér gallyait fogak tisztítására használták. Ennek ellenére kérdés, hogy ezek az állítások megalapozottak-e. Ez a cikk mélyrehatóan elemzi a neem kivonat mögött álló tudományos érveket.

Mi az a neem?

Neem Neem

A „falusi gyógyszertárnak” nevezett neem egyedülálló gyógynövény, mivel minden része - beleértve a leveleit, virágait, magjait, gyümölcsét, gyökereit és kérgét is - felhasználható.

Évszázados kéziratok tárják fel e fa néhány történelmi alkalmazását. Virágait az epevezeték rendellenességeinek, leveleit fekélyek, kérgét agybetegségek kezelésére használták.

A növény különféle részeiből több mint 140 különféle aktív vegyületet izoláltak. Ezek a hatóanyagok antioxidáns, antimikrobiális, parazitaellenes, gyulladáscsökkentő, antidiabetikus és sebgyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek.

Bár a neem működésének mechanizmusai nem teljesen egyértelműek, a növény vizsgálata azonban folyamatos.

A neem több mint 140 aktív vegyületet tartalmaz, amelyek számos antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatást fejthetnek ki, régóta gyógyítják vele a fekélyeket, a gyomor-bélrendszeri problémákat és az agyi betegségeket

A neem lehetséges egészségügyi előnyei

Bár a neem tudományos kutatása a kezdeti szakaszában van, ígéretesnek bizonyul az egészség számos vonatkozásában, beleértve a vércukorszint-kezelést, valamint a haj, a bőr, a fogak, a máj és a vesék számára nyújtotta előnyöket. Ne feledje, hogy további humán vizsgálatokra van szükség.

Erősítheti a haj egészségét

A neem magkivonat azadirachtint tartalmaz, amely egy aktív vegyület, amely képes harcolni a hajat és a bőrt érintő parazitákkal, például a tetvekkel. Az azadirachtin a paraziták növekedésének, a szaporodás és más sejtes folyamatok megzavarásával működik.

Egy tanulmányban, amely egy neem alapú sampon hatékonyságát tesztelte gyermekek fejtetvjein, a sampon 10 percig a hajon hagyva megölte a tetveket, miközben kíméletes volt a bőrhöz.

A neem-kivonatban és a neem-olajban található vegyület, a nimbidin gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságai miatt a korpát is kezelheti. A korpásodás és a fejbőr irritációja a gombák fejbőrön való felhalmozódásától következhet be.

Fokozhatja a fogak és a száj egészségét

A szájhigiénia elősegítése érdekében a neem-kéreg rágása általános gyakorlat Indiában.

A neem antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és immunerősítő tulajdonságai elősegíthetik a száj egészségét. Bár további kutatásokra van szükség, tanulmányok azt mutatják, hogy a neem enyhítheti a fájdalmat, és segíthet az ínygyulladás, a parodontitis és a fogszuvasodás kezelésében.

Ezenkívül a kémcsőben végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a neem minimalizálhatja a baktériumok azon képességét, hogy megtelepedjenek a fogak felületén, ezáltal csökkentve a plakkképződést.

Ráadásul egy 21 napos vizsgálatban, amelyen 45 fogínygyulladásban szenvedő ember vett részt, a neem szájvíz olyan hatékonynak bizonyult, mint a klórhexidin szájöblítő – nagy igénybevételre szánt szájvíz – az ínyvérzés és a lepedék csökkentésében.

Segítheti a máj és a vese egészségét

A neem antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai hozzájárulhatnak az oxidatív stressz leküzdéséhez, ami viszont elősegítheti a máj és a vese egészségét.

Az oxidatív stresszt az instabil molekulák, az úgynevezett szabadgyökök felhalmozódása okozza. Bár a test természetes módon szabadgyököket termel az anyagcsere melléktermékeként, a külső források növelik jelenlétüket.

Egyes gyógyszerek, beleértve a rákellenes gyógyszereket, fájdalomcsillapítókat és antipszichotikumokat, hozzájárulhatnak az oxidatív stresszhez, ami szövetkárosodást okozhat a májban és a vesében.

Érdekes módon egy patkányokon végzett vizsgálat azt találta, hogy a neem-levél kivonata csökkentette a nagy dózisú acetaminofen által kiváltott májkárosodást. Egy másik patkányvizsgálat hasonló hatásokat mutatott, ami arra utal, hogy a neem-kivonat javította a kemoterápiás gyógyszerek által okozott veseszövet károsodását. Embereken végzett vizsgálatokra azonban még szükség van.

Javíthatja a bőr egészségét

A neem-magolaj gazdag zsírsavakban, beleértve az oleinsavat, sztearinsavat, palmitinsavat és linolsavat. Összességében ezek a zsírsavak gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek támogathatják az egészséges bőrt.

Ne feledje, hogy míg az ayurvédikus orvoslás – egy hagyományos indiai gyógyító módszer – a neem-et használja a pikkelysömör és az ekcéma kezelésére, nagyon kevés tudományos tanulmány támasztja alá ezeket az állításokat.

Pattanás

Hagyományosan a neem-et pattanások kezelésére, bőrfoltok csökkentésére és a bőr rugalmasságának javítására használták. A vizsgálatok szerint a neem-olaj antibakteriális tulajdonságai leküzdik a pattanásokat.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy a neem-olaj hosszútávon segítheti a pattanáskezelést, ha szilárd lipid nanorészecskékhez (SLN) adják – egy új típusú gyógyszerkészítményhez –, amely stabil hatóanyag-felszabadulást kínál. Ugyanakkor szükséges az embereken végzett kutatás.

A fekély és a seb gyógyulása

Állatkísérletek arra utalnak, hogy a neem-levélkivonat fokozott gyulladásos reakcióval és új erek képződésével gyorsítja a sebgyógyulást.

Egy 2013-as, 34 napos esettanulmányban naponta kétszer helyileg alkalmazva 100 mg neem-olajat, teljesen meggyógyult a krónikus bőrfekély. Egy másik vizsgálatban 6 bélfekélyes ember naponta kétszer szedett 30 mg neem-kivonatot. 10 nap elteltével a savszekréció jelentősen csökkent, és 10 hét múlva a fekélyek szinte teljesen meggyógyultak. Mégis, ez egy meglehetősen kicsi tanulmány volt. További emberi kutatásokra van szükség.

Egyéb lehetséges előnyök

A neem-nek számos más egészségügyi előnye lehet, bár az eredmények vegyesek és további humánvizsgálatok szükségesek.

Maláriaellenes hatások

A neem limonoidoknak nevezett aktív vegyületeket tartalmaz. Egereken végzett vizsgálat megállapította, hogy a limonoidok ugyanolyan hatékonyak lehetnek a maláriával fertőzött sejtek megcélzásában, mint a klorokin felhasználásával végzett hagyományos kezelések. Egyes kémcsőben végzett vizsgálatok azonban nem mutatják a neem-kivonat pozitív hatását a malária kimenetelével kapcsolatban. Ne feledje, hogy a neem-et jelenleg nem használják széles körben a malária kezelésére.

Meddőség elleni kezelés

A neem-et a vazektómia alternatívájaként is figyelembe vették meddőséggátló hatása miatt. A vazektómia olyan műtéti eljárás, amely gátolja a herékben lévő spermiumok felszabadulását. Állatkísérletek szerint a neem immobilizálhatja és megölheti a spermiumokat, hosszú távú következmények nélkül.

Cukorbetegség kezelése

Egyes állatkísérletek azt mutatják, hogy a neem-levélkivonat szóba jöhet az új diabéteszes gyógyszereknél. Ez azért van, mert a neem-kivonat segíthet az inzulint termelő sejtek – az a hormon, amely segíti a vércukorszint szabályozását – és a vércukorszint csökkentésében. Mindazonáltal az emberi vizsgálatok hiányoznak.

Annak ellenére, hogy a neem-nek számos terápiás hatása van, az eredmények nem meggyőzőek, mivel kémcsőben és állatkísérleteken alapulnak, nagyon kevés humán vizsgálattal

A neem kockázatai és lehetséges mellékhatásai

Bár a neem termékek természetes forrásokból származnak, természetüknél fogva nem biztonságosak emberi fogyasztásra. Ezért fontos a neem termékek használatakor óvintézkedéseket tenni.

A neem magkivonatok különféle zsírsavakból és körülbelül 2% egyéb, mérgezőnek tekinthető anyagból állnak. Ezeknek az anyagoknak a szintje termékenként eltér és az extrakciós és tárolási módszerek befolyásolhatják.

Kerülje az orális bevitelt!

Bármely neem termék szájon át történő bevitelét fokozott óvatossággal kell kezelni, de a legjobb teljesen elkerülni.

Tapasztalatok azt mutatják, hogy a neem belsőleg történő alkalmazása neurológiai és pszichotikus tüneteket okozhat, mérgezéshez és veseelégtelenséghez vezethet.

Egyéb alkalmazások

A cukorbetegség kezelésére szedőknek a neem alkalmazása előtt konzultálniuk kell orvosukkal, hogy elkerüljék a nagyon alacsony vércukorszint kockázatát.

Míg a helyi alkalmazás biztonságosnak tűnik, ha más összetevőkkel hígítják, a bőrre való közvetlen alkalmazás nem ajánlott, mivel irritációt okozhat.

A neem-nek egyszeri adag bevitele után is hosszú távú fogamzásgátló hatása van a férfiak esetében. A spermiumok fejlődésének megállítása és a biztonságosságának korlátozott kutatása miatt kerülje a neemet, ha gyermekeket szeretne.

Csecsemőknek, gyermekeknek, terhes vagy szoptató nőknek nem szabad használni a neem-et, mivel vegyes a biztonsága és nincsenek átfogó kutatások.

Bár a neem biztonságosan alkalmazható helyileg hígítva, a szájon át történő bevitele károsíthatja az egészségét, jelenleg a kutatás nem elégséges a neem és a neem-alapú termékek kockázatainak és mellékhatásainak alapos meghatározásához, a neem kipróbálása előtt feltétlenül beszéljen orvosával

Összefoglaló

A neem egyedülálló növény, mivel minden része – levelei, virágai, magjai, gyümölcse, gyökere és kérge – gyógyhatással rendelkeznek.

Bár ennek a kiegészítőnek a tudományos kutatása még mindig a kezdeti szakaszában jár, a bizonyítékok arra utalnak, hogy kezelheti a korpásodást, a tetveket, az ínygyulladást és a fogkövet, valamint elősegítheti a sebgyógyulást.

Az adagolási információk azonban jelenleg ismeretlenek, és a szabályozás hiánya azt jelenti, hogy sok neem termék biztonságosságát és tisztaságát nem tesztelik. Ezért a legjobb, ha bármilyen neem termék kipróbálása előtt beszél egy egészségügyi szakemberrel.
Neem-et akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: