Maitake

Maitake

Minden, amit a maitake gombáról tudni érdemes

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Mi az a maitake gomba?

A maitake japánul táncoló gombát jelent. Állítólag a gomba nevét onnan kapta, hogy az emberek táncoltak a boldogságtól, amikor a vadonban megtalálták, ilyen hihetetlenek a gyógyító tulajdonságai.

Ez a gomba egyfajta adaptogén. Az adaptogének segítik a szervezetet bármilyen típusú mentális vagy fizikai nehézség elleni küzdelemben. A szervezet egyensúlyát megbomlott rendszereit is szabályozzák. Bár ez a gomba már csak az íze miatt is felhasználható a receptekben, gyógygombának számít.

A maitake vadon nő Japán, Kína és Észak-Amerika egyes részein. A tölgy-, szil- és juharfák alján nő. Akár otthon is termeszthető, bár jellemzően nem fejlődik olyan jól, mint a vadonban. A gombát általában az őszi hónapokban találhatja meg.

Bár a maitake gombát Japánban és Kínában már évezredek óta használják, az Európában és az Egyesült Államokban csak az elmúlt húsz évben vált népszerűvé. Azért tartják hasznosnak ezt a gombát, mert egészséget, vitalitást és hosszú életet ígér.

Milyen egészségügyi előnyök fűződnek a maitake gombához?

Más gombákkal összehasonlítva a maitake jobb eredményeket mutatott a rák és más egészségügyi állapotok megelőzésében és kezelésében. A maitake az általános immunitásra is pozitív hatással van.

A maitake gomba gazdag az alábbi összetevőkben:

 • antioxidánsok
 • béta-glükánok
 • B- és C-vitaminok
 • réz
 • kálium
 • rost
 • ásványi anyagok
 • aminosavak

Ezen kívül zsírmentes, alacsony nátriumtartalmú, alacsony kalóriatartalmú és koleszterinmentes.

A tudósok jelenleg azt tanulmányozzák, hogy a gomba milyen egyedülálló módon támogatja az általános egészséget és küzd a betegségek ellen.

Mit mondanak a kutatások

A laboratóriumi kutatások azt sugallják, hogy a maitake hatékony lehet bizonyos betegségek kezelésében. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megerősítsék az emberekre gyakorolt hatását, de a jelenlegi eredmények ígéretesek.

Rák

Egy 2013-as tanulmány szerint a maitake D-frakciója hasznos lehet a mellrák megelőzésében és kezelésében. A kutatók szerint ez a gomba felveheti a harcot a rákos sejtek növekedése és szaporodása ellen.

A maitake gombáról kimutatták, hogy gátolja a daganat növekedését egerekben. Emellett növelheti a daganat ellen küzdő sejtek számát is. Ez arra utal, hogy szájon át szedve emberekben is hatékony lehet a rák kezelésében.

Egy korábbi tanulmány szerint a maitake D-Fraction, amely egy kivonat, hatékonyan pusztítja el az emberi rákos sejteket. Egy olyan fehérjével együtt szedték, amely szintén a rák ellen küzd, és sikerült növelni a fehérje hatékonyságát.

Koleszterin

A kutatók egy 2013-as tanulmányban megállapították, hogy a maitake porított kivonata csökkentette a koleszterinszintet egerekben. Azt is kimutatták, hogy növeli az energiát adó zsírsavak mennyiségét. Emiatt a kutatók elmélete szerint a maitake gomba fogyasztása segíthet az artériák egészségének megőrzésében.

2-es típusú cukorbetegség

Egy 2015-ös vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a maitake gomba pozitív hatással lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő patkányokra. A vizsgálat során a maitake gomba fogyasztása pozitív hatással volt a patkányok glükózszintjére. Ez arra utal, hogy a gomba alkalmas lehet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére az embereknél is.

A maitake gomba a következő kezelésekben is hasznos lehet:

 • megfázás és influenzavírusok
 • magas vagy alacsony vérnyomás
 • immunműködés
 • a kemoterápia mellékhatásai

Hogyan illessze be a maitake gombát az étrendjébe?

Ha a maitake-t egészségének megőrzésére használja, bármilyen ételhez hozzáadhatja, amelyhez általában gombát adna. Hozzáadható rántáshoz, salátához, tésztához, pizzához, omletthez vagy leveshez. A gombát vajban kisüthetjük vagy grillezhetjük is. A maitake erős, földes ízű, ezért győződjön meg róla, hogy élvezi-e az ízét, mielőtt nagy mennyiségű ételhez adná.

Ha frissen vásárolja a maitake-et, vásárolja egészben, hogy megnövelje az eltarthatóságát. Tárolja papírzacskóban a hűtőszekrényben. Egyes élelmiszerboltokban szárítva is kapható. Jól fagyasztható, így ha frissen vásárolja, akkor is tarthat belőle otthon. Nyersen is lefagyaszthatja.

A maitake folyékony koncentrátumként, por formában vagy kapszulában is fogyasztható.

A helyes adagolás az életkortól, a testsúlytól és az egészségi állapottól, valamint az adott márkájú étrend-kiegészítő tényleges erősségétől is függ. Használat előtt mindenképpen olvassa el figyelmesen az utasításokat.

Nagy adagok szedése előtt mindig egyeztessen orvosával, és gondosan figyelje a szervezete reakcióit. Ha bármilyen szokatlan tünetet vagy kellemetlenséget tapasztal, hagyja abba a használatát, és forduljon orvosához.

Néhány hét vagy hónap is eltelhet, mire észrevehető különbséget érez. A C-vitaminnal együtt történő szedése állítólag fokozza előnyeit.

Figyelembe veendő kockázati tényezők

A maitake emészthető, amíg a gomba nem túl öreg. Ha idősebb, a gomba keménysége megnehezítheti az emésztést. A gomba megfőzésével javítható az emészthetősége.

Bár az allergiás reakció és a gyomorpanaszok ritkák, azért még lehetségesek. Leggyakrabban a maitake gomba jól tolerálható.

Ha cukorbetegségben szenved, fogyasztása előtt konzultáljon orvosával. A maitake hatással lehet a vércukorszintjére. A vérnyomását is csökkentheti, ezért mindenképpen beszélje meg orvosával a lehetőségeit, ha hipotenziója van. Nem szabad maitake gombát fogyasztani műtétet követő két héten belül, vagy ha vérzési rendellenességben szenved. Ha terhes, szoptat, vagy autoimmun betegségben szenved, használat előtt egyeztessen orvosával.

Összefoglaló

A maitake hatalmas gyógyulási potenciált mutat. Garanciák nincsenek, de a lehetőségek ígéretesek. Mindenképpen beszéljen orvosával, ha szeretné beilleszteni az étrendjébe vagy étrend-kiegészítőként szedni. Áttekinthetik a lehetséges kockázatokat és előnyöket, valamint tanácsot adhatnak az Ön számára legjobb megoldást illetően.

Általánosságban elmondható, hogy:

 • Keressen 100 százalékos, adalékanyagok nélküli terméket. Fontos, hogy pontosan tudja, mit vásárol.
 • Végezzen kutatást, és csak olyan cégtől vásároljon, amely elegendő információt nyújt a termékről.
 • Legyen különösen óvatos, ha cukorbetegség vagy vérnyomás kezelésére használja. Feltétlenül keresse fel orvosát jóváhagyásért vagy útmutatásért.
 • Ne feledje, hogy a maitake különböző módon hathat az emberekre.

Támogatnia kell immunitását és általános egészségi állapotát is azzal, hogy gondoskodik mentális és fizikai jólétéről.
Maitake-t akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: