Triphala

Triphala

Mik a triphala előnyei?

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Talán még sohasem hallottál a triphaláról, de már több mint 1000 éve gyógyítószerként használják.

A triphala egy növényi keverék három, Indiából származó gyógynövényből. A világ egyik legrégebbi egészségügyi rendszerében, a hagyományos ájurvédikus gyógyászatban használják, amely a 3000 évvel ezelőtti Indiából ered.

Számos állítólagos egészségügyi előnye miatt a triphala egyre népszerűbbé vált a világ minden táján.

Mi az a triphala?

A hagyományos ájurvédikus orvostudományban a triphalát már az ókori idők óta használják, a gyomorbetegségektől a fogászati problémák kezeléséig. Úgy vélik, hogy növeli az élettartamot és az általános egészséget is javítja.

Poliherbál gyógyszer, ami azt jelenti, hogy több gyógynövényből áll.

Az ájurvédikus orvostudományban, a hagyományos betegségmegelőzésre és egészségfenntartásra összpontosító, poliherbál készítményeket alkalmaznak.

Vélekedések szerint a szinergikus gyógynövények kombinációja hatékony terápiát eredményez és hozzájárul az eredményes kezeléshez, jobban, mint bármelyik önálló komponens.

A triphala az alábbi három, Indiában őshonos növény szárított gyümölcsének keveréke.

Amla (emblica officinalis)

Amla (emblica officinalis) Amla (emblica officinalis)

Más néven indiai egres, fontos szerepet játszik az ájurvédikus gyógyászatban.

Ez az egyik legrégebbi ismert, indiai ehető gyümölcs. Az indiai egres egy Indiában országszerte előforduló kis- és közepes méretű fa ehető gyümölcse. A bogyók savanyú, fanyar ízűek és rostos szerkezetűek. Emiatt a bogyókat gyakran pácolják, cukorszirupban áztatják vagy ételekbe főzik, az ízhatás fokozása érdekében.

Az indiai egres és kivonata az ájurvédikus gyógyászatban a székrekedés és a rák megelőzésére és kezelésére is használatos.

Az indiai egres nagyon tápláló, magas C-vitamin-, aminosav- és ásványianyag tartalmú.

Ezenkívül olyan erőteljes növényi vegyületeket is tartalmaz, mint a fenol, a tannin, a rutin, a kurkumin és az emblikol.

Számos laboratóriumi vizsgálat azt sugallja, hogy az indiai egresnek erős rákellenes tulajdonságai vannak. Például laboratóriumi vizsgálatokban kimutatták, hogy az indiai egres-kivonat gátolja a méhnyak- és petefészekrák-sejtek növekedését.

Nincs azonban bizonyíték arra, hogy az indiai egres megakadályozza az emberben a rák kialakulását.

Bibhitaki (terminalia bellirica)

Bibhitaki (terminalia bellirica) Bibhitaki (terminalia bellirica)

A terminalia bellirica egy nagy fa, amely jellemzően Délkelet-Ázsiában nő. Az ájurvédikus orvostudományban „bibhitaki” néven ismert, ahol a fa gyümölcse gyakori betegségek, például bakteriális- és vírusos fertőzések kezelésére szolgál.

A bibhitaki tanninokat, ellagsavat, gallus-savat, lignánokat és flavonokat tartalmaz, valamint számos más hatékony növényi vegyületet, amelyekről úgy gondolják, hogy felelősek a gyógyászati tulajdonságaiért.

Ez a hatásos gyógynövény-készítmény számos felhasználási módot kínál és segíthet az orvosi problémák széles körének kezelésében.

A bibhitaki különösen ismert gyulladásgátló tulajdonságairól. Az egyik vizsgálatban 500 mg terminalia bellirica lényegesen csökkentette a húgysavszintet köszvényben szenvedő betegeknél, továbbá a gyulladásos állapotot, amelyet a húgysav felhalmozódása okoz a szervezetben.

A bibhitakit gyakran használják az ájurvédikus gyógyszerekben a cukorbetegség és a vércukorszint szabályozásának kezelésére. Ez azért lehetséges, mert a bibhitakinak magas gallus-sav, ellagsav és kétféle fitokémiai anyag tartalma van, amelyek jótékony hatást gyakorolnak a vércukorszintre, az inzulinérzékenységre és a testtömegre. Ezek a növényi összetevők elősegítik a hasnyálmirigy inzulin kiválasztását, valamint állatkísérletekben kimutatták, hogy csökkentik a magas vércukorszintet és javítják az inzulinrezisztenciát.

Haritaki (terminalia chebula)

Haritaki (terminalia chebula) Haritaki (terminalia chebula)

A terminalia chebula egy gyógynövényfa, amely a Közel-Keleten, Indiában, Kínában és Thaiföldön nő. Ez a növény az ájurvédában „haritaki” néven ismert, ahol a terminalia chebula fa kis, zöld gyümölcsét használják gyógyszerként. Ez a triphala egyik fő összetevője. A haritakit nagy becsben tartják az ájurvédában és gyakran a „gyógyszerek királyának” nevezik.

Ősidők óta használják számos állapot javítására, beleértve a szívbetegségeket, az asztmát, a fekélyeket és a gyomorbetegségeket.

A haritaki olyan fitokémiai anyagokat tartalmaz, mint a terpének, polifenolok, antocianinok és flavonoidok, amelyek mindegyike hathatós egészségügyi előnyökkel jár. Tanulmányok kimutatták, hogy a haritaki erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Emellett a haritakit az ájurvédikus gyógyászatban az emésztési problémák, például a székrekedés kezelésére is használják. Állatkísérletek kimutatták, hogy a haritaki-kezelés növeli a bél-tranzit időt, ami segíthet a székrekedés enyhítésében.

A triphala hatásos gyógynövény, amely haritakiból, bibhitakiból és amlából áll. A hagyományos ájurvédikus gyógyászatban használják a betegségek megelőzésére és számos tünet kezelésére, beleértve a székrekedést és a gyulladást.

A triphala lehetséges egészségügyi előnyei

A triphala támogathatja számos közönséges betegség kezelését és krónikus betegségek megelőzését.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságok

A triphala számos antioxidánst tartalmaz, amelyek védőfunkciót látnak el a szervezetben.

C-vitamint, flavonoidokat, polifenolokat, tanninokat és szaponinokat tartalmaz, valamint más hatásos növényi vegyületeket. Ezek a vegyületek segítenek a szabad gyökök által okozott oxidatív stressz leküzdésében. A szabad gyökök olyan molekulák, amelyek károsíthatják a sejteket és krónikus betegségeket idézhetnek elő.

Kimutatták, hogy az antioxidánsokban magas étrend csökkenti a szívbetegségek, bizonyos ráktípusok, a cukorbetegség és a korai öregedés kockázatát.

Mi több, állatkísérletekben kimutatták, hogy a triphala csökkenti az arthritis által okozott gyulladást és károsodást.

Tanulmányok kimutatták, hogy az antioxidánsokkal bevitele is előnyökkel járhat, beleértve a szívbetegség elleni védelmet, a sportteljesítmény javítását és a gyulladás csökkentését.

Megvédhet bizonyos ráktípusokkal szemben

Számos laboratóriumi és állatkísérletben kimutatták, hogy a triphala védelmet nyújt bizonyos ráktípusok ellen. Kimutatták például, hogy gátolja a limfóma, valamint a gyomor- és hasnyálmirigy-rák növekedését egerekben. Ez a gyógynövénytartalmú orvosság a laboratóriumi vizsgálatokban a vastagbél- és a prosztataráksejtek pusztulását okozza.

A kutatók úgy találták, hogy a triphala nagy mennyiségű erős antioxidánsai, például a gallus-sav és a polifenolok hatásosak lehetnek a rák elleni küzdelemben.

Annak ellenére, hogy ezek az eredmények ígéretesek, a biztonság és a hatékonyság értékeléséhez humán kísérletek szükségesek.

Megvédhet a fogbetegségektől és a szuvasodástól

A triphala számos szempontból előnyös lehet a fogak egészségére.

A triphala antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek megakadályozni a plakk kialakulását, az üregek és a gingivitisz (fogínygyulladás) okát.

Egy 143 gyermeken végzett vizsgálat szerint a triphala-kivonatot tartalmazó szájvízzel való öblítés csökkentette a lepedékképződést, az ínygyulladást és a baktériumok elszaporodását a szájban.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a triphala-alapú szájvíz kezelés jelentősen csökkentette a plakkot és az ínygyulladást kórházi kezelésben részesülő, periodontális betegségben szenvedő betegeknél.

Támogathatja a fogyást

Néhány tanulmány kimutatta, hogy triphala segíthet a zsírégetésben, különösen a hasi területen.

Egy tanulmányban triphalával kiegészített, magas zsírtartalmú étrenddel táplált patkányoknak szignifikánsan csökkent a testtömege, az energia-bevitele és a testzsírja, szemben azokkal az rágcsálókkal, amelyeket nem kaptak triphalát.

Egy másik, 62 elhízott felnőttnél végzett vizsgálat azt állapította meg, hogy azok, akik napi 10 gramm triphala port kaptak, nagyobb súlycsökkenést, derék- és csípőkerület csökkenést értek el, mint azok, akik placebót kaptak.

Természetes hashajtóként használható

A triphalát ősidők óta használják természetes emésztési problémák kezelésére, mint például a székrekedés. Alternatívája a recept nélkül kapható hashajtóknak és hatékonyságát több tanulmányban is kimutatták.

Az egyik vizsgálatban izabgol-héjjal, senna-kivonattal és triphalával kezelt betegeknél a székrekedés tünetei jelentősen mérséklődtek, beleértve a feszülés csökkenését és a teljes kiürülést.

Egy másik, gyomor-bélrendszeri betegségekben szenvedő betegeken végzett vizsgálatban a triphala csökkentette a székrekedést, a hasi fájdalmat és a puffadást és javította a bélmozgások gyakoriságát és konzisztenciáját.

Állatkísérletekben kimutatták, hogy csökkenti a bélgyulladást és javítja a bélrendszeri károsodást.

A triphala erős gyulladáscsökkentő keverék, amely segíthet bizonyos ráktípusokok és más krónikus betegségek elleni védelemben. A vizsgálatok kimutatták, hogy segíthet a székrekedés kezelésében, a fogászati problémák megoldásában és a fogyásban.

Lehetséges mellékhatások

Míg a triphalát általában biztonságosnak tartják és potenciális egészségügyi előnyöket kínál, néhány embernél mellékhatásokat okozhat. Természetes hashajtó hatása miatt hasmenést és hasi diszkomfortot okozhat, különösen nagy dózisban.

A triphala nem ajánlott terhes vagy szoptató nőknek és nem adható gyermekeknek. Nincs tudományos tanulmány a triphala használatáról ezekben a populációkban, ezért biztonsága nem garantálható.

Továbbá kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel vagy csökkentheti azok hatékonyságát, beleértve a vérhígítószereket, mint például a warfarin.

A triphala egyik fő összetevője az indiai egres, ami egyes embereknél fokozhatja a vérzés és a véraláfutás kockázatát, így nem biztonságos vérzékeny betegek számára.

Ezen okokból fontos, hogy megkérdezze orvosát, mielőtt használná a triphalát vagy más kiegészítőt.

A triphala hasmenést és bélrendszeri kényelmetlenséget okozhat egyes embereknél, továbbá reakcióba léphet bizonyos gyógyszerekkel. Gyermekeknek, terhes és szoptató nőknek, valamint vérzékenységben szenvedőknek kerülniük kell.

Hogyan kell használni triphalát?

A maximális felszívódás érdekében javasoljuk, hogy a triphalát éhgyomorra, étkezések között fogyassza.

Az ajánlott napi adag – jellemzően – 500 mg és 1 gramm között mozog, bár nagyobb mennyiségek használhatók például székrekedés esetén.

A porított változatot meleg vízzel és mézzel keverjük össze, étkezés előtt kell bevenni.

Nyugtató italt lehet belőle készíteni ghee-vel – egyfajta tisztított vajjal – és forró vízzel összekeverve. Mézzel keverve pedig krémet készíthetünk belőle.

A nagy dózis hasmenéses tüneteket okozhat, ezért a legjobb, ha kisebb adaggal kezdjük és fokozatosan emeljük fel azt az ajánlott mennyiségig.

Bár a legtöbb ember számára a triphala biztonságosnak tekinthető, használat előtt forduljon orvosához, a biztonság és a megfelelő használat biztosítása érdekében.

A triphala számos kiszerelésben elérhető, de a leggyakoribb kapszula vagy por formájában. A nagyobb dózisok emésztési zavarokat okozhatnak, így a használatát kis mennyiséggel kell kezdeni.

Összefoglaló

A triphala az ősi ájurvédikus gyógyászat egyik alapanyaga, amely számos betegség kezelésével vált népszerű gyógynövénnyé.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy segíthet megelőzni a gyulladást, valamint laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy lehetséges, hogy védelmet nyújtanak bizonyos ráktípusok ellen.

Természetes alternatív kezelésként használják a székrekedés és a fogászati problémák, mint például a lepedékképződés és az ínygyulladás ellen. Továbbá segíthet a fogyásban.

Használata olyan sok állítólagos egészségügyi előnyt nyújt, hogy a triphalát érdemes természetes gyógyszerként alkalmazni a napi rutin során.
Triphalát akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: