Zöld tea

Zöld tea

A zöld tea 10 bizonyítékokon alapuló haszna

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A zöld tea bolygónk egyik legegészségesebb itala. Tele van antioxidánsokkal, amelyek számos egészségügyi előnyt nyújthatnak:

  • jobb agyi funkció
  • zsírégetés
  • rák elleni védelem

De akár, még több pozitív hatása is lehet. Íme a zöld tea 10 lehetséges egészségügyi előnye.

1. Egészséges bioaktív vegyületeket tartalmaz

A zöld tea nem csupán hidratáló ital. A zöldtea-növény egészséges összetevőket tartalmaz. A tea gazdag természetes polifenolokban, amelyek az egészségünkre nézve is előnyösek, például csökkentik a gyulladást és segítik a rák elleni küzdelmet.

A zöld tea epigallokatechingallátnak (EGCG) nevezett katechint tartalmaz. A katechinek természetes antioxidánsok, amelyek – egyéb előnyökön túl – megakadályozzák a sejtkárosodást. Ezek az anyagok csökkenthetik a szabad gyök képződést a testben, védik a sejteket és molekulákat a károsodástól. A szabad gyökök szerepet játszanak az öregedésben és sokféle betegség kialakulásában.

Az EGCG a zöld tea egyik leghatékonyabb vegyülete. Kutatásokban tesztelték különféle betegségek kezelésének a képességét. Úgy tűnik, hogy ez az egyik alapvető összetevő, amely gyógyhatással ruházza fel a zöld teát.

Továbbá a zöld tea csekély mennyiségű ásványi anyagot is tartalmaz.

A zöld tea tele van polifenol antioxidánsokkal, többek között EGCG katehinnel, ezeknek az antioxidánsoknak számos jótékony hatása lehet az egészségre

2. Javíthatja az agy működését

Zöld tea ültetvény Zöld tea ültetvény

A zöld tea nemcsak éberséget kínál, hanem az agyi funkciók javítását is segítheti. Fő hatóanyaga a koffein, amely közismert stimuláns. Ugyan nem tartalmaz annyit, mint a kávé, de elegendő élményt nyújt anélkül, hogy a túl sok koffein bevitelével járó keserű hatásokat okozna. A koffein az adenozinnak nevezett gátló neurotranszmitter blokkolásával hat az agyra. Ily módon növeli az idegsejtek aktivitását és a neurotranszmitterek, például a dopamin és a norepinefrin koncentrációját.

A kutatások következetesen azt mutatják, hogy a koffein javíthatja az agy működésének különféle aspektusait, ideértve a hangulatot, éberséget, reakcióidőt és az emlékezetet.

Ugyanakkor a koffein nem az egyetlen agyműködést serkentő összetevője a zöld teának. A zöld tea a koffeinen kívül L-theanin-t is tartalmaz, amely átjuthat a vér-agy gáton. Az L-theanin növeli a GABA – szorongásgátló hatású – neurotranszmitter aktivitását. Ez növeli az agyban a dopaminszintet és az alfahullámok termelődését is. A tanulmányok azt mutatják, hogy a koffeinnek és az L-theanin-nek szinergikus hatása lehet. Ez azt jelenti, hogy a kettő kombinációja különösen erőteljes hatással lehet az agy működésének javítására. Az L-theanin és a kis adag koffein miatt a zöld tea sokkal enyhébb és másfajta stimulációt okozhat, mint a kávé.

Sokan azt állítják, hogy a zöld teától az energiaszintjük kiegyensúlyozottabb és az aktivitásuk nagyobb, mint a kávétól.

A zöld tea kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé, de ez is elegendő a kedvező hatás eléréséhez, ezenkívül L-theanin aminosavat tartalmaz, amely a koffeinnel szinergikusan együttműködhet az agy működésének javítása érdekében

3. Serkentheti a zsírégetést

Ha megnézel bármilyen zsírégető étrend-kiegészítőt, akkor az összetevők között valószínűleg megtalálod a zöld teát is. Ennek az az oka, hogy kutatások szerint a zöld tea fokozhatja a zsírégetést és az anyagcserét.

Egy vizsgálatban, amelyben 10 egészséges férfi vett részt, a zöld tea kivonat fogyasztása 4%-kal növelte az elégetett kalóriamennyiséget. Egy másik, 12 egészséges férfi bevonásával végzett vizsgálat szerint a zöld tea kivonat 17%-kal növelte a zsírok oxidációját, összehasonlítva a placebót szedőkkel. Néhány zöldteával kapcsolatos vizsgálat azonban nem mutatja az anyagcsere fokozódását, ezért a hatások az egyéntől és a vizsgálat felépítésétől függhetnek.

A koffein javíthatja a fizikai teljesítményt is azáltal, hogy a zsírszövet zsírsavait aktivizálja és energiává alakítja át. Két különböző tanulmány szerint a koffein körülbelül 11-12%-kal növelheti a fizikai teljesítményt.

A zöld tea fokozhatja az anyagcserét és – rövid távon – a zsírégetést, bár nem minden vizsgálat szerint tapasztalható ugyanez

4. Az antioxidánsok csökkenthetik egyes ráktípusok kockázatát

Zöld tea betakarítás Zöld tea betakarítás

A rákot a sejtek kontrollálatlan burjánzása okozza. Ez a világ egyik vezető haláloka.

Kutatások kimutatták, hogy az oxidatív károsodás krónikus gyulladást okozhat, amely idült betegségekhez – köztük akár rákhoz is – vezethet. Az antioxidánsok segíthetnek megvédeni a szervezetet az oxidatív károsodástól.

A zöld tea kiváló forrása az erős antioxidánsoknak.

A kutatások összefüggést mutattak ki a zöld tea és a rák kockázatának csökkenése között, mint például:

  • Mellrák: Tudományos statisztikák átfogó tanulmányozása szerint a zöld teát fogyasztó nők körében kb. 20-30%-kal alacsonyabb a mellrák – amely a nőket sújtó egyik leggyakoribb ráktípus – kialakulásának kockázata.
  • Prosztatarák: Az egyik tanulmány megállapította, hogy a zöld teát fogyasztó férfiaknál alacsonyabb a prosztatarák fejlődésének kockázata.
  • Vastagbélrák: 29 vizsgálat elemzése kimutatta, hogy a zöld teát ivóknak körülbelül 42%-kal kevesebb az esélyük a vastagbélrák kialakulására.

Számos tanulmány rámutat arra, hogy a zöld tea fogyasztóknál többféle ráktípus kialakulásának is csökken a valószínűsége, ám ezeknek a hatásoknak az alátámasztásához több, magas színvonalú kutatásra van szükség.

Annak érdekében, hogy a tea lehető legtöbb egészségügyi előnyét kihasználja, kerülje a tej hozzáadását, mert az – egyes tanulmányok szerint – néhány teában csökkentheti az antioxidánsok hatékonyságát.

A zöld tea hatékony antioxidánsokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújthatnak a rák ellen, mivel több kutatás bizonyítja, hogy a zöld tea fogyasztóknak alacsonyabbak a különböző rákos kockázatai

5. Védheti az agyat az öregedéstől

A zöld tea nemcsak rövid távon javíthatja az agyi működést, hanem megvédheti az agyat az öregedéstől.

Az Alzheimer-kór gyakori neurodegeneratív betegség, amely az idősebb felnőtteknél a demencia leggyakoribb oka.

A Parkinson-kór egy másik gyakori neurodegeneratív betegség, amely a dopamint termelő idegsejtek pusztulását okozza.

Számos kémcsőben végzett- és állatkísérlet kimutatta, hogy a zöld teában található katechinvegyületek különféle védelmi hatásokat gyakorolhatnak a neuronokra, ezáltal csökkentve a demencia kockázatát.

A zöld tea bioaktív vegyületei különféle védőhatásokat okozhatnak az agyban, ezzel csökkenthetik az idősebb felnőtteknél a demencia – egy gyakori neurodegeneratív rendellenesség – kockázatát

6. Mérsékelheti a rossz leheletet

A zöld teában található katechin hasznos lehet a szájhigiénia szempontjából.

Kémcsőben végzett vizsgálatok arra utalnak, hogy a katechinek gátolhatják a baktériumok szaporodását, potenciálisan csökkentve a fertőzések kockázatát.

A Streptococcus mutans a szájban gyakran előforduló baktérium. Fogkőképződést okoz és vezető szerepet játszik az lyukas fogak kialakulásában és a fogszuvasodásban.

Laboratóriumi tanulmányok azt mutatják, hogy a zöld teában található katechinek gátolhatják a szájban lévő baktériumok szaporodását, de nincs bizonyíték arra, hogy a zöld tea fogyasztása hasonló hatással bírna. Van azonban néhány bizonyíték arra, hogy a zöld tea csökkentheti a rossz leheletet.

A zöld teában található katechinek gátolhatják a szájban található baktériumok szaporodását, csökkentve a rossz lehelet kockázatát

7. Segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében

A 2-es típusú cukorbetegség aránya az utóbbi évtizedekben növekszik. Ez a betegség ma 10-ből körülbelül egy embert érint. A 2-es típusú cukorbetegség vércukorszint emelkedést eredményez, amelyet az inzulinrezisztencia vagy az inzulintermelésre való képtelenség okozhat.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a zöld tea javíthatja az inzulinérzékenységet és csökkentheti a vércukorszintet.

Egy japán alanyokkal végzett tanulmány azt mutatta, hogy azoknál, akik a legtöbb zöld teát itták, körülbelül 42%-kal alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázata.

7 tanulmány áttekintése szerint – összesen 286701 alanyt vizsgálva –, a teafogyasztóknál 18%-kal alacsonyabb a cukorbetegség kialakulásának a kockázata.

Néhány ellenőrzött vizsgálat azt mutatja, hogy a zöld tea enyhe csökkentést okozhat a vércukorszintben, ez mérsékelheti a 2. típusú cukorbetegség kockázatát

8. Elősegítheti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését

A szív- és érrendszeri megbetegedések – ideértve a szívbetegségeket és a stroke-ot is –, a világ vezető halálokai.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a zöld tea mérsékelheti ezeknek a betegségeknek a kockázatát az általános koleszterinszint, így az LDL (rossz) koleszterin szintjének csökkentésével együtt.

A zöld tea növeli a vér antioxidáns kapacitását, így védve az LDL molekulákat az oxidációtól, amely a szívbetegség felé vezető út egyik része.

Tekintettel a kockázati tényezőkre gyakorolt kedvező hatásokra, nem meglepő, hogy azoknál az embereknél, akik zöldteát fogyasztanak, akár 31%-kal alacsonyabb a kockázata kardiovaszkuláris betegség miatti elhalálozásnak.

A zöld tea csökkentheti az összes- és az LDL (rossz) koleszterinszintet, valamint megóvhatja az LDL molekulákat az oxidációtól, tanulmányok azt mutatják, hogy zöldteát fogyasztóknál alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata

9. Segíthet a fogyásban

Mivel a zöld tea rövid távon serkentheti az anyagcserét, érezhetően támogathatja a súlycsökkenést. Számos tanulmány szerint a zöld tea segíthet csökkenteni a testzsírt, különösen a hasi területen.

Egy ezzel kapcsolatos 12 hetes, véletlenszerű, kontrollos vizsgálatban 240 elhízott ember vett részt. A vizsgálatban a zöld teát fogyasztók csoportjában szignifikánsan csökkent a testzsírszázalék a testtömegben, a derék kerületében és a hasi zsírban, összehasonlítva a kontroll csoporttal.

Néhány vizsgálat azonban statisztikailag nem mutat szignifikáns javulást zöld tea fogyasztásakor a súlycsökkenésben, ezért a kutatóknak további vizsgálatokat kell végezniük e hatás megerősítésére.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a zöld tea fokozott fogyáshoz vezethet, ez különösen hatékony lehet a veszélyes hasi zsír csökkentésében

10. Segíthet hosszabb életkor elérésében

Tekintettel arra, hogy a zöld tea egyes összetevői hozzájárulhatnak a rák és a szívbetegségek elleni védelemhez, ezáltal hozzájárulhat a hosszabb életkorhoz.

Az egyik tanulmányban a kutatók 40530 tizenegy év alatti japán felnőttet vizsgáltak. Azok, akik a legtöbb zöld teát (napi öt vagy több csésze) ittak, szignifikánsan kisebb eséllyel haltak meg a vizsgált időszak alatt:

  • Az összes halálok: 23%-kal alacsonyabb a nőknél, 12%-kal a férfiaknál
  • Szívbetegség okozta halál: 31%-kal alacsonyabb a nőknél, 22%-kal a férfiaknál
  • Strokehalál: 42%-kal alacsonyabb a nőknél, 35%-kal a férfiaknál

Egy másik, 14001 idős japán egyén bevonásával végzett tanulmány úgy találta, hogy azok, akik a legtöbb zöld teát itták, 76%-kal kevesebb eséllyel haltak meg a 6 éves vizsgálati időszak folyamán.

Tanulmányok azt mutatják, hogy azok, akik zöld teát isznak, hosszabb ideig élhetnek, mint azok, akik nem

Összefoglaló

A zöld tea számos lehetséges egészségügyi előnnyel jár.

Annak érdekében, hogy jobban érezze magát, lefogyjon, és csökkentse a krónikus betegségek kockázatát, érdemes lehet megfontolnia, hogy a zöld tea fogyasztása az életének rendszeres részévé váljon.
Zöld teát akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: