Amla

amla

Az amla hatásai és felhasználása

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Az amla (indiai egres) ázsiai területeken őshonos gyümölcsfa. Számos kulináris és gyógyászati felhasználása létezik, különösen szülőföldjén, Indiában. C-vitaminban gazdag és állítólag potenciális antioxidáns és szív-egészségügyi előnyökkel jár.

Mi az amla?

Amla Amla

Az amla (indiai egres) két tudományos néven is ismert - phyllanthus emblica és emblica officinalis. Ennek a kis fának sárgás-zöld virágai vannak, amelyek azonos színű, ehető bogyókká érnek. A gyümölcs körülbelül akkora, mint egy golflabda, csonthéjas maggal és vékony héjjal. Íze fanyar, kesernyés.

A gyümölcsöt Indiában főzéshez használják. Manapság a legtöbb étrend-kiegészítő szárított, porított gyümölcsből vagy gyümölcskivonatból készül. Továbbá a teljes növényt – beleértve a gyümölcsöt, a leveleket és a magokat – felhasználják a hagyományos indiai orvoslásban.

Az amla gyümölcseit Indiában főzéshez használják, máshol általában étrend-kiegészítőként alkalmazzák, a hagyományos indiai orvoslásban a teljes növényt hasznosítják

Potenciális előnyök

Az amlának számos potenciális előnye van, bár több, jó minőségű, emberre vonatkozó vizsgálatra van szükség a lehetséges hatások közül soknak a megerősítéséhez.

Gyomorégés

Egy 4 hetes, magas színvonalú tanulmány 68, gyomor-nyelőcső reflux betegségben (GERD) szenvedő, gyakori gyomorégéssel küzdő emberen vizsgálta a napi 1000 mg amla hatását a GERD tüneteire.

A kutatók megfigyelték, hogy az amla-csoportban nagyobb mértékben csökkent a gyomorégés és a reflux gyakorisága és súlyossága, mint a placebo csoportban.

Bár ez a tanulmány ígéretes, további kutatásokra van szükség az amla-kiegészítők gyomorégésre és GERD-re gyakorolt hatásainak teljes megértéséhez.

Öregedésgátló

Magas C-vitamin-tartalma miatt az amla ígéretes öregedésgátló hatással bírhat. A C-vitamin egy antioxidáns, amely segíthet megelőzni a sejtkárosodást, ami lelassíthatja a szervezet természetes öregedési folyamatait.

Az amla néhány öregedésgátló tulajdonsága:

  • Bőr: Antioxidáns-aktivitása mellett az amla segíthet megakadályozni a kollagén lebomlását, amely szilárd, de rugalmas fehérjemátrixot képez a bőrben és a lágy szövetekben
  • Haj: Thaiföldön az amla-kivonatot gyakran használják a haj növekedésének elősegítésére és néhány bizonyíték azt mutatja, hogy gátolhatja a hajhulláshoz hozzájáruló enzimek működését
  • Szem: Kémcsőben végzett vizsgálatok során az amla-kivonat a szemsejtek mitokondriális egészségének javításával védelmet nyújtott az életkorral összefüggő makula degeneráció (AMD) ellen

Rák

Kémcsőben és állatkísérletekben az amla-kivonat elölt bizonyos típusú rákos sejteket, beleértve az emlő, a méhnyak, a petefészek és a tüdőrákot.

Ezenkívül az amla-kivonat antioxidáns-aktivitása miatt szerepet játszhat a rák megelőzésében. Úgy tűnik, hogy az amla segíthet megakadályozni a daganat növekedéséhez és a rák kialakulásához vezető sejtmutációk kialakulását is.

Úgy gondolják, hogy az amlában található számos fitokémiai anyag, például tannin és flavonoid, a C-vitamin- és antioxidáns tartalommal együtt szerepet játszik a rák megelőzésében.

Az amlára és a rákra vonatkozóan azonban nem végeztek kutatásokat embereken, így ez a hatás korántsem igazolt. Ha rákkal küzd, feltétlenül kövesse az egészségügyi szakemberek tanácsait és ajánlásait.

Szívegészség

Az amla egyik leggyakoribb felhasználási területe a szív egészségének támogatása. Az amla számos módon csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, beleértve:

  • Antioxidáns hatások: Az amla-kivonat megvédhet a szívsérüléssel járó oxidatív károsodásoktól. Ezt számos állatkísérlet során igazolták.
  • Szabályozza az endothel működését: Egy, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeken végzett vizsgálat szerint napi 1 gramm amla elfogyasztása ugyanolyan mértékben javította az endotheliális funkciót, mint az atorvasztatin.
  • Gyulladáscsökkentő hatások: Humán vizsgálatok szerint az amla jelentősen csökkentheti a gyulladást, amelyet a szívbetegségek kialakulásának kulcsfontosságú tényezőjeként ismernek.
  • Normalizálja a vér zsírszintjét: Humán vizsgálatok szerint javult a vérzsírprofil az amla szedése után, beleértve az alacsonyabb trigliceridszintet, az összes és az LDL (rossz) koleszterinszintet, valamint a megnövekedett HDL (jó) koleszterinszintet is.
  • Csökkenti a vérnyomást: Az amla értágítóként segíthet csökkenteni a magas vérnyomásszintet. A magas vérnyomás a szívbetegségek kockázati tényezője.
  • Trombocitaellenes hatások: Végül az amla-kiegészítők megakadályozhatják a vérrögképződést, amely az artériák elzárásával szívrohamot vagy szélütést okozhat.

Mégis – bár néhány emberi vizsgálatot végeztek ugyan – további kutatásokra van szükség, mielőtt az amla bizonyítottan hatékony szívegészségügyi kiegészítő lehet.

Vércukorszint

Állatkísérletek során kimutatták, hogy az amla segít csökkenteni a vércukorszintet.

Ezeket a hatásokat egy 32 emberben végzett kis tanulmányban is megfigyelték, amelyben napi 1-3 gramm amlapor 21 napon át történő bevitele jelentősen csökkentette az éhomi és étkezés utáni vércukorszintet a kontroll csoporthoz képest.

Tekintettel ezekre a vércukorszint-csökkentő hatásokra, az amla szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében. Ennek ellenére több magas színvonalú humán tanulmányra van szükség.

Májkárosodás

Patkányvizsgálatok során az amla-kivonat védett a magas zsírtartalmú étrend és a májra mérgező N-nitrozodietilamin által okozott májkárosodás ellen. Ez valószínűleg gyulladáscsökkentő és antioxidáns aktivitásának köszönhető.

Ezt a hatást azonban emberben még nem vizsgálták.

Immunegészség

Végül C-vitamin-tartalma miatt az amlának immunerősítő hatása lehet. Az amla a C-vitamin javasolt napi beviteli értékének körülbelül 600–800%-át tartalmazza.

A C-vitamin számos módon optimalizálhatja az immunrendszert. Antioxidáns, így csökkenti a sejtkárosodást és a gyulladást.

Míg a rövid távú gyulladás normális és egészséges immunválasz, a krónikus gyulladás folyamatos immunválasz, amely hozzájárulhat a rossz egészségi állapothoz.

A krónikus gyulladás az olyan állapotok kialakulásának fokozott kockázatával jár, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség vagy az autoimmun rendellenességek.

Sőt, a C-vitamin támogathatja immunrendszert azáltal, hogy elősegíti a fagociták szaporodását, olyan speciális immunsejtekét, amelyek segítenek elpusztítani a káros betolakodókat. Ez segítheti a szervezetet védő antitestek kifejlesztésében, a vélt fenyegetések ellen.

Az amla elősegítheti a szív egészségét, öregedésgátló hatást fejthet ki, javíthatja az immunrendszer működését, csökkentheti a gyomorégés súlyosságát és a rák kockázatát, ezen lehetséges hatások teljes megértéséhez azonban további kutatásokra van szükség embereken

Lehetséges hátrányok

A friss amla beszerzése kihívást jelenthet, hacsak nem egy speciális indiai vagy ázsiai piac közelében lakik. Kiegészítőként történő alkalmazásának azonban lehetnek mellékhatásai.

Trombocitaellenes tulajdonságai miatt az amla hígíthatja a vért és megakadályozhatja a normális véralvadást. Ha vérzési rendellenessége van vagy vérhígítót szed, akkor feltétlenül beszéljen orvosával, mielőtt amlát fogyaszt étrend-kiegészítőként. Szintén emiatt műtét előtt abba kell hagynia az amla szedését.

Van néhány bizonyíték arra is, hogy csökkentheti a vércukorszintet, ezért ha 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenved vagy más vércukorszint-kezelést kap, ezt figyelembe kell vennie.

Tekintettel arra, hogy nincs bizonyíték a biztonságára vonatkozóan, kerülje az amlát akkor is, ha terhes vagy szoptat.

Friss amlához nehéz lehet hozzájutni, ezenkívül az amla-kiegészítők megakadályozhatják a normális véralvadást és csökkenthetik a vércukorszintet, ami káros is lehet

Felhasználás

Az amla gyümölcs fogyasztható nyersen is, bár nagyon savanyú és ez nem feltétlenül vonzó a legtöbb ember számára. Indiában gyakran pácolják vagy cukrozzák egyszerűen szirupnak.

Az amla-kiegészítőket elsősorban amlapor vagy porral töltött kapszula formájában forgalmazzák és értékesítik. A por felhasználható tea készítéséhez vagy italokhoz és turmixokhoz.

Emellett magas C-vitamin-tartalma miatt az amla gyümölcspor haj- és bőrápolási termékekként is alkalmazható

Mivel nincs bizonyíték a biztonságos és hatékony adagolással kapcsolatban, ne vegyen be többet, mint a címkén ajánlott napi adag.

Mielőtt elkezdené használni, beszéljen orvosával is, ha vérhígítót vagy cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszereket szed.

Az amla általában porított vagy kapszulázott változatban kapható, nem szabad többet fogyasztani belőle, mint a címkén ajánlott napi adag

Összefoglaló

Az amlát Indiában és más ázsiai országokban főzéshez és a hagyományos gyógyászatban használják. Az ebből a gyümölcsből készült kiegészítőknek számos potenciális előnyük van, beleértve az öregedésgátlást, a rák megelőzését, a gyomorégés csökkentését és a szív egészségét. A gyümölcsök C-vitamint is tartalmaznak, így segíthetnek az immunrendszer erősítésében.

Az amla emberek esetében történő biztonságos és hatékony adagolásával kapcsolatban nem sok kutatás áll rendelkezésre, ezért nem szabad többet bevenni, mint az amla-kiegészítő címkéjén feltüntetett ajánlott napi adag. Mint minden étrend-kiegészítő esetén, mindig beszéljen orvosával, mielőtt hozzáadná az amlát a napi rutinjához.
Amlát akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: