Fahéj

Fahéj

A fahéj 10 bizonyítékokon alapuló egészségügyi előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A fahéj nagyon ízletes fűszer. Évezredek óta nagyra értékelik gyógyhatásait. A modern tudomány megerősítette azt, amit az emberek már sok-sok éve tudnak.

Itt található a fahéj 10 egészségügyi előnye, amelyeket tudományos kutatások támasztanak alá.

1. A fahéj magas hatóanyagtatalmú, erős gyógyhatású fűszer

A fahéj fűszert a fahéjfa (Cinnamomum) kéregének belső rétegéből állítják elő. Összetevőként való felhasználása a történelem során az ókori Egyiptomig nyúlik vissza. Régen ritka és értékes volt, a királyokhoz méltó ajándéknak tekintették. Manapság a fahéj olcsó, minden élelmiszerboltban elérhető, különféle ételek összetevőjeként használatos.

A fahéjnak két fő típusa van:

  • a ceyloni fahéj, amely „igazi” fahéj néven is ismert
  • a kasszia fahéj a ma legelterjedtebb fajta, amit egyszerűen „fahéjnak” nevezünk

A fahéj készítése a fahéj törzsének lehántolásával kezdődik, majd a belső kéreg kivonása után a fás részeket eltávolítják. A száradás után összegöndörödött tekercseket fahéjrúdnak nevezik. Fahéjpor készítéséhez a rudakat megőrlik. A fahéj jellegzetes illata és íze a fahéjaldehid-tartalmú olajos résznek köszönhető. A tudósok úgy vélik, hogy ez a vegyület felelős a fahéj egészségre és anyagcserére gyakorolt erőteljes hatásaiért.

A fahéj népszerű fűszer, magas fahéjdehid-tartalma van, amelyről úgy gondolják, hogy ez felelős a fahéj egészségi előnyeinek nagyrészéért

2. A fahéj tele van antioxidánsokkal

Cinnamomum verum Cinnamomum verum

Az antioxidánsok megvédik a testet a szabadgyökök által okozott káros oxidatív hatásoktól. A fahéj tele van erőteljes antioxidánsokkal, például polifenolokkal.

Egy olyan vizsgálatban, amely 26 fűszer antioxidáns-hatását hasonlította össze, a fahéj egyértelmű győzelmet aratott, sőt az olyan „szuper ételeket”, mint például a fokhagymát és az oregánót is megelőzte. Valójában olyan hatékony, hogy a fahéj természetes ételkonzerváló anyagként is használható.

A fahéj nagy mennyiségben tartalmaz nagyon hatékony antioxidánsokat: polifenolokat

3. A fahéjnak gyulladásgátló tulajdonságai vannak

A gyulladás hihetetlenül fontos. Segít a testnek a fertőzések leküzdésében és a szövetkárosodás helyreállításában. A gyulladás azonban problémává is válhat, ha krónikus és a test saját szövetei ellen irányul.

A fahéj hasznos lehet ebben a tekintetben. Tanulmányok azt mutatják, hogy ez a fűszer és antioxidánsai erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.

A fahéjban található antioxidánsok gyulladásgátló hatásúak, amelyek csökkenthetik a betegségek kockázatát

4. A fahéj csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

A fahéjat a szívbetegségek – amelyek a korai elhalálozás leggyakoribb okai világszerte – kockázatának csökkentésével is összefüggésbe hozzák.

2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek esetében kimutatták, hogy napi 1 gramm vagy körülbelül fél teáskanál fahéj jótékony hatással van a vérmarkerekre.

Csökkenti az összes koleszterin-, a „rossz” LDL koleszterin- és a trigliceridek szintjét, amíg a „jó” HDL koleszterin szintje stabil marad. A közelmúltban egy nagy átfogó tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy napi mindössze 120 mg fahéjjal már elérhetők ezek a hatások. Ebben a tanulmányban a fahéj megemelte a „jó” HDL-koleszterinszintet.

Állatkísérletekben kimutatták, hogy a fahéj csökkenti a vérnyomást.

Mindezek együttes alkalmazásával drasztikusan csökkentheti a szívbetegség kockázatát.

A fahéj enyhítheti a szívbetegségek néhány kulcsfontosságú kockázati tényezőjét, ideértve a koleszterint, a triglicerideket és a vérnyomást

5. A fahéj javíthatja az inzulin hormon iránti érzékenységet

Az inzulin az egyik legfontosabb hormon, amely szabályozza az anyagcserét és az energiafelhasználást. Ez elengedhetetlen a vércukornak a véráramból a sejtekbe történő szállításához.

A probléma az, hogy sok ember ellenálló az inzulin hatásaival szemben. Ez az inzulinrezisztencia, a súlyos állapotok, mint például a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség jellemzője.

A jó hír az, hogy a fahéj drámaian csökkentheti az inzulinrezisztenciát, segítve ezt a fontos hormont a munkájában. Az inzulinérzékenység növelésével a fahéj csökkentheti a vércukorszintet, amint azt a következő fejezet tárgyalja.

A fahéjról kimutatták, hogy jelentősen növeli az inzulin hormon iránti érzékenységet

6. A fahéj csökkenti a vércukorszintet és erős antidiabetikus hatással bír

Fahéj Fahéj

A fahéj jól ismert vércukorszint-csökkentő tulajdonságairól. Az inzulinrezisztenciára gyakorolt kedvező hatások mellett a fahéj számos egyéb mechanizmus révén csökkentheti a vércukorszintet.

Először is: a fahéjról kimutatták, hogy csökkenti az étkezés után a véráramba bejutó glükóz mennyiségét. Ezt úgy hajtja végre, hogy számos emésztőenzimre hatással van, ami lassítja a szénhidrátok lebontását az emésztőrendszerben.

Másodszor: a fahéj egyik összetevője az inzulint utánozva képes hatni a sejtekre. Ez jelentősen javítja a sejtek glükózfelvételét, bár sokkal lassabban működik, mint maga az inzulin.

Számos emberekkel végzett tanulmány megerősítette a fahéj antidiabetikus hatásait, megmutatva, hogy az 10-29%-kal csökkenti az éhgyomri vércukorszintet.

A hatékony adag általában 1-6 gramm, azaz körülbelül 0,5-2 teáskanál fahéj naponta.

A fahéjról kimutatták, hogy csökkenti az éhgyomri vércukorszintet és naponta 1-6 gramm (0,5-2 teáskanál) erős antidiabetikus hatással bír

7. A fahéj jótékony hatással lehet a neurodegeneratív betegségekre

A neurodegeneratív betegségeket az agysejtek szerkezetének vagy funkciójának fokozatos elvesztése jellemzi. A két leggyakoribb típus az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Úgy tűnik, hogy a fahéjban található két összetevő gátolja a tau protein felhalmozódását az agyban, amely az Alzheimer-kór egyik jellemző jele.

Egy Parkinson-kóros egerekkel végzett vizsgálatban a fahéj segítette a neuronok védelmét, normalizálta a neurotranszmitter szintjét és javította a motoros funkciókat.

Ezeket a hatásokat még tovább kell vizsgálni embereken.

Állatokon végzett kísérletek során a fahéjról kimutatták, hogy javítja az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór tüneteit, a humán kutatások azonban hiányosak

8. A fahéj védelmet nyújthat a rák ellen

A rák súlyos betegség, amelyet kontrollálatlan sejtburjánzás jellemez. Széles körben tanulmányozták a fahéj lehetséges felhasználását a rák megelőzésében és kezelésében.

Összességében a bizonyítékok kémcső- és állatkísérletekre korlátozódnak, amelyek arra utalnak, hogy a fahéjkivonatok védelmet nyújthatnak a rák ellen.

Hatását úgy éri el, hogy a rákos sejtek növekedését és a véredények képződését csökkenti a daganatokban, továbbá toxikusnak tűnik a rákos sejtek számára, sejtpusztulást okozva.

Egy vastagbélrákos egereken végzett vizsgálat során kiderült, hogy a fahéj a vastagbélben alkalmazott méregtelenítő enzimek hatékony aktivátora, így gátolva a rák további növekedését.

Ezeket az eredményeket kémcsőben végzett kísérletek támasztják alá, amelyek kimutatták, hogy a fahéj aktiválja a védelmi antioxidáns válaszokat az emberi vastagbélsejtekben.

Állatokon és kémcsőben végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a fahéjnak védőhatása lehet a rák ellen

9. A fahéj segíti a bakteriális- és gombás fertőzések leküzdését

A fahéjaldehid a fahéj egyik fő aktív alkotóeleme, segíthet különféle típusú fertőzések leküzdésében.

A fahéj-olajról kimutatták, hogy hatékonyan kezeli a gombák által okozott légzőszervi fertőzéseket.

Gátolhatja bizonyos baktériumok, köztük a lisztéria és a szalmonella elszaporodását is.

A bizonyítékok azonban korlátozottak és eddig nem bizonyították, hogy a fahéj csökkenti a szervezet más részein a fertőzéseket.

A fahéj antimikrobiális hatása segíthet megakadályozni a fogszuvasodást és csökkentheti a rossz leheletet.

A fahéjaldehid gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal bír, amelyek gátolhatják a fertőzések kockázatát és segíthetnek a fogszuvasodás és a rossz lehelet leküzdésében

10. A fahéj segíthet a HIV-vírus elleni küzdelemben

A HIV olyan vírus, amely lassan építi le az immunrendszert és kezelés nélkül végül AIDS-hez vezethet. A kasszia fajtákból kivont fahéjról úgy vélik, hogy elősegíti a HIV-1 – a leggyakoribb emberi HIV-vírus törzs – elleni küzdelmet. Egy HIV-fertőzött sejteken végzett laboratóriumi vizsgálat során a 69 vizsgált gyógynövény közül a fahéjas kezelés volt a leghatékonyabb.

E hatások megerősítéséhez emberi vizsgálatokra van szükség.

Kémcsőben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a fahéj segíthet a HIV-1 elleni küzdelemben, amely az emberekben a HIV-vírus leggyakrabban előforduló típusa

Jobb a ceyloni – „igazi” fahéj – használata

Nem minden fahéj egyforma. A kasszia fajta jelentős mennyiségű kumarinnak nevezett összetevőt tartalmaz, amelyet nagy adagokban károsnak tartanak. Az összes fahéjnak vannak egészségügyi előnyei, ám a kasszia a kumarintartalom miatt nagy adagokban problémákat okozhat.

A ceyloni – az „igazi” fahéj – sokkal jobb ebben a tekintetben és a tanulmányok azt mutatják, hogy sokkal alacsonyabb a kumarinszintje, mint a kasszia fajtának.

Sajnos az élelmiszerboltokban kapható legtöbb fahéj olcsóbb kasszia fajta.

Összefoglaló

Végül is a fahéj a világ egyik legfinomabb és egészségesebb fűszere.

Csökkentheti a vércukorszintet, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát és rengeteg más lenyűgöző egészségügyi előnnyel jár.

A kasszia fajtát kis adagokban szedje vagy inkább használjon ceyloni fahéjat!
Ceyloni fahéjat akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: