MSM

MSM

Az MSM tudományosan megalapozott előnyei

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A metil-szulfonil-metán, közismertebb nevén MSM, egy népszerű étrend-kiegészítő, amelyet a tünetek és állapotok széles skálájának kezelésére használnak. Ez egy kéntartalmú vegyület, amely a növényekben, állatokban és emberekben természetes módon fordul elő. Laboratóriumban is előállítható.

Az MSM-et széles körben alkalmazzák az alternatív gyógyászat területén, továbbá azok is használják, akik az ízületi fájdalmak és a gyulladás csökkentésének, valamint az immunitás erősítésének természetes módját keresik. Ezen túlmenően kutatások támogatják az alkalmazását számos állapot kezelésére, az ízületi gyulladástól a rosaceáig.

Íme az MSM nyolc tudományosan támogatott egészségügyi előnye.

1. Csökkentheti az ízületi fájdalmat az életminőség javítása érdekében

Az MSM egyik legnépszerűbb felhasználási területe az ízületi vagy izomfájdalom csökkentése.

Kimutatták, hogy azok számára előnyös, akiknek ízületi elváltozásai vannak, ami a térd-, hát-, kéz- és csípőfájdalom gyakori okozója. Az ízületi degeneráció negatív hatással lehet az életminőségre azáltal, hogy korlátozza a mozgást és a mobilitást.

Tanulmányok kimutatták, hogy az MSM jelentősen csökkenti a gyulladást a testben. Ezenkívül gátolja a porc lebontását is, amely egy rugalmas szövet, ami a csontok végeit védi az ízületekben.

100 – 50 évesnél fiatalabb – emberen elvégzett vizsgálat azt mutatta, hogy az 1200 mg MSM-et tartalmazó kezelés 12 héten keresztül csökkentette az ízületek fájdalmát, merevségét és duzzanatát, szemben a placebóval. Az MSM kiegészítőt kapó csoport tagjai arról is beszámoltak, hogy javult az általános életminőségük, továbbá kevesebb nehézséget tapasztaltak a gyaloglás és az ágyból való kiszállás során.

Alsó hátfájásban szenvedő 32 embernél végzett másik vizsgálat alapján azt tapasztalták, hogy az MSM-et tartalmazó glükózamin-kiegészítő szedése jelentősen csökkentette az ágyéki merevséget és a mozgás közben jelentkező fájdalmat, valamint jelentősen javult az életminőség.>

Tanulmányok kimutatták, hogy az MSM hatékonyan csökkenti az ízületi fájdalmat, merevséget és duzzanatot, ezzel javítva életminőségét

2. Gyulladáscsökkentő hatásai vannak, növeli a glutationszintet

Az MSM gyulladásgátló tulajdonságait tudományos kutatások jól dokumentálják.

Úgy vélik, hogy az MSM gátolja az NF-kB funkcióit, ez egy fehérjekomplex, amely részt vesz a test gyulladásos reakcióiban. Csökkenti a citokinek termelését is, mint például a tumor nekrózis faktor alfa (TNF-ɑ) és az interleukin 6 (IL-6), amelyek jelzik a szisztémás gyulladáshoz kapcsolt fehérjéket. Ezenkívül az MSM növelheti a szervezet által termelt egyik erős antioxidáns – a glutation – szintjét.

Például az MSM jelentősen csökkentette a gyomorfekélyes egerek gyulladásait azáltal, hogy gátolta a gyulladásos citokinek felszabadulását, beleértve a TNF-ɑ-t és az IL-6-ot, valamint a glutationszint emelkedését.

Egy másik, 40 fizikailag aktív férfival végzett vizsgálat azt mutatta, hogy 3 gramm MSM szedése – a placebóval összehasonlítva – csökkentette a gyulladásos citokinek felszabadulását és megakadályozta az immunsejtek túlzott stresszét.

Az MSM csökkentheti a gyulladással összefüggő molekulák, például a TNF-ɑ és az IL-6 felszabadulását, valamint növelheti a glutationion nevű erős antioxidáns szintjét

3. Gyorsíthatja a regenerálódást az edzés után, az izomkárosodás és a stressz csökkentésével

A kimerítő testmozgás során izomkárosodás lép fel és fokozódik az oxidatív stressz. Ennek következtében a sportolók izomfájdalmat tapasztalnak, amely akadályozhatja a sportteljesítményt és az edzés hatékonyságát.

Az MSM természetes módon gyorsíthatja fel az izmok regenerálódását intenzív testmozgást követően, ezzel csökkentve a gyulladást és az oxidatív stresszt.

Egy 18 férfival végzett vizsgálat azt mutatta, hogy testtömeg-kilogrammonként 50 mg MSM-por 10 napon át történő szedése szignifikánsan csökkentette a testmozgás által kiváltott izomkárosodást és fokozta az antioxidáns aktivitást 14 km futást követően.

Hasznos lehet a fájdalom csökkentésében hosszabb edzés után.

Az egyik vizsgálatban 22 egészséges nő kapott napi 3 gramm MSM-et vagy placebót három héten át, egy félmaratont megelőzően. Az MSM csoport kevesebb izom- és ízületi fájdalmat tapasztalt, mint a placebo csoport.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy sportos férfiaknak, akik két héten keresztül napi 3 gramm MSM-et szedtek, alacsonyabb lett az IL-6 szintje és kevesebb izomfájdalma volt intenzív tűrőképességi gyakorlatok után.

Az MSM segíthet csökkenteni a fájdalmat, az izomkárosodást és az oxidatív stresszt intenzív testmozgást követően, ezzel segítve a gyorsabb regenerálódást

4. Segít enyhíteni az ízületi gyulladás tüneteit a fájdalom és a merevség csökkentésével

Az ízületi gyulladás (arthritis) gyakori gyulladásos állapot, amely fájdalmat, merevséget és csökkent mozgástartományt okoz az ízületekben.

Mivel az MSM erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, gyakran használják gyógyszerek természetes alternatívájaként, az artritisz okozta tünetek enyhítésére.

Egy térd osteoarthritisben szenvedő – 49 embernél végzett – vizsgálat azt mutatta, hogy a napi 3,4 gramm MSM 12 héten keresztül való szedése csökkentette a fájdalmat, a merevséget és javította a fizikai funkciókat, a placebo csoporthoz képest.

Ezenkívül fokozhatja más, az artritisz kezelésére alkalmazott egyéb általános kiegészítők hatékonyságát, mint például a glükózamin-szulfát, a kondroitin-szulfát és a boswellsav.

Egy tanulmány úgy találta, hogy a glükózaminnal és kondroitinnel kombinált MSM hatékonyabb volt a térd osteoarthritises betegek fájdalmának és merevségének csökkentésére, mint a glükózamin és a kondroitin önmagában.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy – térd osteoarthritises betegeknél – egy 5 g MSM-et és 7 g boswellsavat tartalmazó kiegészítő hatásosabb volt a glükozaminnál a fájdalom csökkentésében és a működés javításában. Sőt, azoknak az alanyoknak, akik MSM-et és a boswellsavat is kaptak, kevésbé volt szükségük gyulladáscsökkentő gyógyszerekre, mint a glükozamin csoportnak.

Az MSM-ről kimutatták, hogy elősegítik az artritiszben szenvedő emberek fájdalmának és merevségének csökkentését és segíthetnek a fizikai funkciók javításában is

5. Segíthet enyhíteni az allergia tüneteit, a gyulladás csökkentésével

Az allergiás rhinitis olyan allergiás reakció, amely olyan tüneteket okoz, mint például a vizenyős szemek, tüsszögés, viszketés, orrfolyás és orrdugulás. Az allergiás rhinitis gyakori kiváltó okai az állatszőr, a pollen és a penészgombák. Allergénnek való kitettség után sok gyulladásgátló anyag, például prosztaglandin és citokin szabadul fel, ami kellemetlen tünetekhez vezet.

A tanulmányok kimutatták, hogy az MSM hatékonyan csökkentheti az allergiás nátha tüneteit. Csökkentheti az allergiás reakciókat azáltal, hogy csökkenti a gyulladást, és gátolja a citokinek és prosztaglandinok felszabadulását.

Egy 50 allergiás rhinitiszben szenvedő embernél végzett vizsgálat azt mutatta, hogy 30 nap alatt, napi 2600 mg MSM csökkentette a tüneteket, beleértve a viszketést, vérbőséget, légszomjat, tüsszögést és köhögést. Ezenkívül a résztvevők 14 nap alatt az energiaszint jelentős növekedését tapasztalták.

Az MSM a gyulladás csökkentésével segíthet mérsékelni az allergiával kapcsolatos tüneteket, ideértve a köhögést, légszomjat, vérbőséget, tüsszögést és fáradtságot

6. Fokozhatja az immunitást és segíthet az egészség megőrzésében

Az immunrendszer a szövetek, sejtek és szervek speciális hálózata, amely megvédi a testet a betegségektől és fertőzésektől. Az immunrendszert gyengítheti a stressz, a betegségek, a nem megfelelő étrend vagy alvás, illetve az aktivitás hiánya. A kénvegyületek, mint például az MSM, fontos szerepet játszanak immunrendszer egészségében.

Az MSM például hatékonyan csökkentheti az immunitást gyengítő oxidatív stresszt és gyulladást. Mivel hatékonyan csökkenti a gyulladást okozó vegyületek, például az IL-6 és a TNF-ɑ szintjét, az MSM csökkentheti az immunrendszer stresszét. Ezenkívül szerepet játszik a glutation, a test fő antioxidánsának a létrehozásában. Segíthet e fontos összetevő szintjének növelésében. A megfelelő glutationszint elengedhetetlen az immunrendszer általános egészségéhez és működéséhez.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy az MSM hatékonyan helyreállította a glutationszintet és csökkentette a gyulladásos markereket egerek sejtjeiben, amelyeket HIV-fehérjékkel gyengítették.

Az MSM hozzájárulhat az immunrendszer felpörgetéséhez azáltal, hogy csökkenti a gyulladást és növeli a glutationszintet

7. Javíthatja a bőr egészségét a keratinszint növelésével

A keratin olyan fehérje, amely a haj, a bőr és a köröm fő szerkezeti alkotóeleme, magas kéntartalmú cisztein aminosavat tartalmaz, ezért van az égett hajnak jellegzetes kénes illata.

Az MSM pozitív hatással lehet a bőr egészségére, mivel kén-donorként hat a keratinra, ami hozzájárulhat e fontos fehérje megerősítéséhez.

Az MSM hozzájárul a gyulladás csökkentéséhez. A gyulladás károsíthatja a bőr sejtjeit és így meggyorsíthatja az öregedés jeleinek kialakulását, mint például a ráncok megjelenése. Továbbá enyhítheti bizonyos bőrproblémák, például a rosacea tüneteit, amelyek bőrpírt, irritációt és gyulladást okozhatnak.

Az egyik tanulmány kimutatta, hogy – rosacea-ban szenvedő embereknél – bőrre történő alkalmazáskor az MSM szignifikánsan javított számos tünetet, mint például a bőrpír, viszketés, gyulladás, hidratáció és bőrszín.

Az MSM javíthatja a bőr egészségét azáltal, hogy erősíti a keratint és csökkenti a gyulladást, továbbá segíthet bizonyos bőrbetegségek tüneteinek csökkentésében

8. Lehetnek hatásai a rák elleni küzdelemben

Az MSM-et érintő kutatások egyik legújabb területe a rákos sejtek leküzdésében való hatékonyságának vizsgálata. Bár a kutatás korlátozott, az eredmények eddig ígéretesek voltak.

Számos kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy az MSM gátolja a gyomor-, nyelőcső-, máj-, vastagbél-, bőr- és hólyagrákos sejtek növekedését. Úgy tűnik, hogy rongálja a rákos sejtek DNS-ét, így elősegíti azok pusztulását. Úgy tűnik, hogy az MSM megakadályozza a rákos sejtek elterjedését, más néven a metasztázist.

Egy májrákos egereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy az MSM-el injektált alanyoknál kevesebb volt a daganat, kisebb a daganatméret és kevesebb a májkárosodás, mint azoknál, amelyek nem részesültek a kezelésben.

Egy másik egérvizsgálat kimutatta, hogy az MSM gátolja az emberi mellrákos sejtek növekedését.

Noha ezek az eredmények biztatóak, további kutatásokra van szükség az MSM-nek a rák kezelésében történő alkalmazásának biztonságosságának és hatékonyságának meghatározásához.

Kémcsőben és állatokon végzett kutatások kimutatták, hogy az MSM rák elleni tulajdonságokat mutat, de további kutatásokra van szükség

MSM biztonság és mellékhatások

Az MSM biztonságosnak tekinthető, és általában jól tolerálható, minimális mellékhatásokkal.

Vannak, akiknél enyhe reakciók fordulhatnak elő, ha érzékenyek az MSM-re, például gyomorproblémák, mint émelygés, puffadás és hasmenés. A bőrre történő alkalmazás esetén enyhe bőr- vagy szemirritációt is okozhat.

Az MSM használata mellett alkohol fogyasztása nem javasolt, mivel más kéntartalmú gyógyszerek káros reakciókat okozhatnak, ha alkoholtartalmú italokkal keverik. Ezt a potenciálisan problematikus kombinációt azonban még nem vizsgálták.

Az MSM-kiegészítőket általában biztonságosnak tekintik, néhány embernél azonban enyhe mellékhatásokat, például émelygést, hasmenést és bőrreakciókat okozhat

Összefoglaló

Az MSM egy népszerű kiegészítő, sokféle felhasználással.

Kutatások azt mutatják, hogy hasznos lehet az ízületi fájdalom-, a gyulladás, az allergia tüneteinek csökkentésében, a bőr egészségének javításában és az edzés utáni regenerálódás felgyorsításában.

Ezenkívül néhány bizonyíték azt sugallja, hogy az MSM fokozhatja az immunrendszer működését és a rák elleni küzdelmet.

Az MSM biztonságosnak tűnik, a tanulmányok minimális mellékhatásokat mutatnak.
MSM-et akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: