Zöld kávé

Zöld kávé

Mi az a zöld kávé? Minden, amit tudnod kell róla

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A zöld kávé egyre elterjedtebb az egészség és wellness közösségekben, ezért talán már hallhatott az egészséget támogató növényi vegyületeinek gazdag tárházáról. Ez a cikk alapos áttekintést nyújt a zöld kávéról, beleértve annak lehetséges előnyeit és kockázatait.

Mi az a zöld kávé?

Zöld kávé Zöld kávé

A zöld kávébab egyszerűen az a kávébab, amelyet nem pörköltek meg és így teljesen nyers maradt.

Kivonata étrend-kiegészítőként népszerű, de a zöld kávé egész bab formájában is hozzáférhető és forró ital készítéséhez használható, hasonlóan a pörkölt kávéhoz. Egy bögre ebből a világoszöld italból nem olyan lesz, mintha a megszokott pörkölt kávéból készült volna, mivel annál sokkal enyhébb ízű. Azt mondják, jobban hasonlít a gyógyteára, mint a kávéra. Ráadásul kémiai profilja egészen más, mint a pörkölt kávéé, bár eredete hasonló.

Bőséges mennyiségű klorogénsavval büszkélkedhet, ami erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású és számos egészségügyi előnnyel bír. A pörkölt kávékészítmények kis mennyiségben tartalmaznak klorogénsavat, de ennek is a legnagyobb része elvész a pörkölés során.

A zöld kávébab nyers, pörköletlen babkávé, nagy mennyiségben tartalmaz klorogénsavakat – az antioxidánsok egy fajtáját –, amelyekről úgy gondolják, hogy számos előnnyel bírnak

Segíthet a fogyásban?

Számos egészségügyi szakértő cáfolta azt a felfogást, hogy a zöld kávénak bármilyen jelentős hatása volna a testsúlyra. Ennek ellenére a zöld kávé kivonata továbbra is az egyik legnépszerűbb fogyókúrás kiegészítő a piacon.

Számos kis kísérletben kezeltek egereket zöldkávé-kivonattal és megállapították, hogy az jelentősen csökkentette a teljes testtömeget és a zsír felhalmozódását. Az emberen végzett vizsgálatok azonban sokkal kevésbé meggyőzőek. A zöld kávéval kapcsolatos legtöbb emberi kutatás nem volt meggyőző. Míg néhány résztvevő lefogyott, a vizsgálatokat rosszul tervezték, kis mintavétellel és rövid időtartammal.

Így egyetlen meggyőző bizonyíték sem támasztja alá, hogy a zöld kávé hatékony lenne a fogyás szempontjából. Nagyobb, jól megtervezett humán vizsgálatokra van szükség.

A zöld kávét súlycsökkentő adalékanyagként forgalmazzák, de a hatékonyságát alátámasztó tudományos bizonyítékok hiányoznak, további emberi kutatásokra van szükség

Csökkentheti egyes krónikus betegségek kockázatát

Zöldkávé-bab Zöldkávé-bab

A zöld kávénak a fogyáson kívül más egészségügyi előnyei is lehetnek. Valójában klorogénsavai csökkenthetik a krónikus betegségek, például a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.

Egy 8 hetes vizsgálat során 50 metabolikus szindrómában - a kockázati tényezők egy csoportja, beleértve a magas vérnyomást és a vércukorszintet, amelyek növelik a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát - szenvedő ember naponta kétszer 400 mg koffeinmentes zöldkávé-kivonatot fogyasztott. A kivonatot szedők jelentős javulást tapasztaltak az éhomi vércukorszintben, a vérnyomásban és a derék kerületében, összehasonlítva egy kontrollcsoporttal.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, további vizsgálatokra van szükség.

A zöld kávé csökkentheti a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, bár további kutatásokra van szükség

Lehetséges kockázatok és mellékhatások

A zöld kávé nagyrészt biztonságos, de számos lehetséges kockázattal járhat.

A koffeinfelesleg hatása

A pörkölt kávéhoz hasonlóan a zöld kávébab természetes módon tartalmaz koffeint.

Bár a mérsékelt koffeinbevitel valószínűleg biztonságos a legtöbb egészséges ember számára, a túl nagy mennyiség negatív tünetekhez vezethet, mint például a szorongás, alvászavarok és a megnövekedett vérnyomás.

Egy csésze fekete vagy zöld kávé nagyjából 100 mg koffeint tartalmaz a fajtától és az elkészítési módtól függően.

Mivel a pörkölés során kis mennyiségű koffein veszhet el, a zöld kávé valamivel több koffeint tartalmazhat, mint a fekete, de a különbség valószínűleg elhanyagolható.

Eközben a zöldkávé-kiegészítők általában kapszulánként 20–50 mg koffeint kínálnak, bár egyesek koffeinmentesek lesznek a feldolgozás során.

Ha bármilyen formában zöld kávét szed, érdemes mérsékelni a bevitelt a negatív hatások elkerülése érdekében.

Hatással lehet a csontok egészségére

Egy kéthónapos állatkísérlet kimutatta, hogy a naponta zöldkávé-kivonatot kapó egereknél jelentős kalciumhiány lép fel a csontszövetben.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a zöld kávé-kiegészítők hosszú távú bevitele károsíthatja a csontok egészségét.

Ennek ellenére humánkutatásra van szükség.

A zöld kávéban található koffein túlzott fogyasztása negatív tüneteket okozhat, ezenkívül az állatokon végzett korai kutatások azt sugallják, hogy károsíthatja a csontok egészségét, ezért további emberi vizsgálatokra van szükség

Javasolt adagolás

A zöld kávéról nincs elegendő adat az egyértelmű adagolási ajánlások megállapításához.

Ennek ellenére legalább egy vizsgálatban napi kétszer legfeljebb 400 mg zöld kávékivonat adagját alkalmazták, nem tapasztalva negatív hatásokat.

Ha fontolgatja a zöldkávé-kivonat használatát, konzultáljon orvosával annak biztosítása érdekében, hogy biztonságos mennyiséget fogyasszon.

A zöld kávé esetében nincs egyértelmű adagolási ajánlás, de néhány tanulmány biztonságosan használta a kivonat legfeljebb 400 mg-os adagját naponta két alkalommal.

Összefoglaló

A zöld kávé a kávé nyers babja.

Kivonatát súlycsökkentő kiegészítőként népszerűsítették, valamint elősegítheti az egészséges vércukor- és vérnyomásszint fenntartását, bár hatékonyságának kutatása korlátozott.

Kevés mellékhatást jeleztek, de koffeintartalma mellékhatásokat okozhat.

Ha fontolgatja a zöld kávé felvételét a napi rutinjába, forduljon orvosához, hogy megbizonyosodjon az ön számára való a biztonságosságáról.
Zöld kávét akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: