Burgonya

Édesburgonya

Mi a különbség az édesburgonya és a burgonya között?

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Mindkét burgonyafajta gazdag rostokban, szénhidrátokban, valamint B6- és C-vitaminban. A hagyományos burgonyának magasabb a káliumtartalma, míg az édesburgonya sokkal több A-vitamint tartalmaz.

Az édes- és a hagyományos burgonya egyaránt gumós gyökérzöldség, de megjelenésükben és ízükben különböznek.

Külön növénycsaládból származnak, más-más tápanyagokat tartalmaznak, és másképp hatnak a vércukorszintre.

Különböző növénycsaládok

Édesburgonya Édesburgonya

Az édes- és a hagyományos burgonya egyaránt gyökérzöldségnek számít, de csak távoli rokonságban állnak egymással.

Az édesburgonya a hajnalpírfélék (Convolvulaceae) családjába tartozik, a fehér burgonya pedig a nadragulyafélék (Solanaceae) családjába. E növények ehető részei a gyökerükön növő gumók.

Mindkét fajta Közép- és Dél-Amerika egyes részein őshonos, de ma már az egész világon fogyasztják.

Az édesburgonya jellemzően barna héjú és narancssárga húsú, de létezik lila, sárga és piros színű változata is. A hagyományos burgonya a barna, a sárga és a piros árnyalataiban kapható, és fehér vagy sárga húsú.

Az Egyesült Államokban és néhány más országban az édesburgonyát gyakran jamgyökérnek nevezik, pedig különböző fajokról van szó.

Az édes- és a hagyományos burgonya egyaránt gyökérzöldség, távoli rokonságban állnak, de különböző családokból származnak

Mindkettő nagyon tápláló

Burgonya Burgonya

Az édesburgonyát gyakran reklámozzák úgy, hogy egészségesebb, mint a fehér burgonya, de a valóságban mindkét típus rendkívül tápláló lehet.

Íme egy tápanyag-összehasonlítás 100 gramm héjas fehér és édesburgonya:

  Fehér burgonya Édesburgonya
Kalória 92 90
Fehérje 2 gramm 2 gramm
Zsír 0.15 gramm 0.15 gramm
Szénhidrát 21 gramm 21 gramm
Rost 2.1 gramm 3.3 gramm
A-vitamin A napi érték (DV) 0,1%-a A DV 107%-a
B6-vitamin A DV 12%-a A DV 17%-a
C-vitamin A DV 14%-a A DV 22%-a
Kálium A DV 17%-a A DV 10%-a
Kalcium A DV 1%-a A DV 3%-a
Magnézium A DV 6%-a A DV 6%-a

Míg a hagyományos és az édesburgonya kalória-, fehérje- és szénhidráttartalma hasonló, a fehér burgonya több káliumot tartalmaz, míg az édesburgonya hihetetlenül sok A-vitamint.

Mindkét burgonyafajta tartalmaz egyéb jótékony növényi vegyületeket is.

Az édesburgonya, beleértve a piros és lila fajtákat is, gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek a szervezetnek a szabad gyökök által okozott sejtkárosodás leküzdésében.

A hagyományos burgonya glikoalkaloidoknak nevezett vegyületeket tartalmaz, amelyekről kísérleti körülmények között végzett vizsgálatok kimutatták, hogy rákellenes és egyéb jótékony hatásaik lehetnek.

Mindkét burgonyafajta gazdag rostokban, szénhidrátokban, valamint B6- és C-vitaminban, a fehér burgonyának magasabb a káliumtartalma, míg az édesburgonya több A-vitamint tartalmaz

Különböző glikémiás indexek

A különböző burgonyafajták a glikémiás indexük (GI) tekintetében is különböznek. A GI azt méri, hogy egy adott élelmiszer hogyan hat a vércukorszintre.

A 70-es vagy magasabb GI-vel rendelkező élelmiszerek gyorsabb vércukorszint-emelkedést okoznak, mint a közepes, 56-69-es GI-vel rendelkező élelmiszerek vagy az alacsony, 55 vagy annál alacsonyabb GI-vel rendelkező élelmiszerek.

Az édesburgonya GI-je a fajtától és a főzési eljárástól függően 44-94 lehet. A sült édesburgonyának általában sokkal magasabb a GI-je, mint a főttnek, mivel a keményítő a főzés során zselésedik.

A hagyományos burgonya GI-értéke is változó. Például a főtt vörös burgonya GI-je 89, míg a sült ruszin burgonyáé 111.

A cukorbetegségben vagy egyéb vércukorproblémában szenvedő emberek számára előnyös lehet a magas GI-értékű élelmiszerek korlátozása. Így gyakran ajánlott az édesburgonyát választani a fehér burgonyával szemben, mivel az édes változatnak általában alacsonyabb a GI-je.

Az azonban, hogy a burgonya fogyasztása hogyan befolyásolja a vércukorszintet, nagyban függ a burgonya típusától, az adagok méretétől és a főzési módtól. Míg az édesburgonya egyes fajtáinak alacsonyabb a GI-je, mint a hagyományos burgonyáé, másoknak nem.

A burgonya fogyasztásának a vércukorszintre gyakorolt hatása, az úgynevezett GI, mind az édesburgonya, mind a hagyományos burgonya különböző fajtái között változik

Mindkettő belefér a kiegyensúlyozott étrendbe

Mind az édes-, mind a hagyományos burgonya rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és energizáló szénhidrátokat tartalmaz, és jól illeszkedik egy kiegyensúlyozott étrendbe, amely számos más egészséges élelmiszert is tartalmaz.

Hogyan készítsük el őket egészséges módon

Bár a burgonya rendkívül tápláló, gyakran egészségtelen módon készítik el.

A fehér burgonyából például sült krumplit lehet készíteni, vajjal és tejszínnel pürésíteni, vagy megsütni, és magas kalóriatartalmú összetevőkkel felturbózni.

Mi több, az édesburgonyát cukorral, pillecukorral vagy más kevésbé egészséges összetevőkkel kombinálhatják.

Az édes- vagy hagyományos burgonya egészséges elkészítéséhez próbálja meg főzni vagy sütni, a több rost érdekében hagyja rajta a héját, és sajt, vaj és só helyett friss fűszerekkel vagy fűszernövényekkel tálalja.

Ha aggódik e gyökérzöldségek vércukorszintre gyakorolt hatása miatt, válassza a főtt burgonyát a sült burgonya helyett.

Ha a burgonyát kevesebb szénhidrátot tartalmazó ételekkel, például sovány fehérjékkel és keményítőmentes zöldségekkel párosítja, szintén korlátozhatja a vércukorszintre gyakorolt hatását.

Az édes- és a hagyományos burgonya egyaránt része lehet a kiegyensúlyozott étrendnek, pároljuk vagy főzzük meg a burgonyát sütés helyett, és ragaszkodjunk a tápláló feltétekhez

Összefoglaló

Az édesburgonya megjelenésében, ízében és fogyaszásában is különbözik a többi burgonyafajtától.

Mind az édes-, mind a hagyományos burgonya számos tápanyagot tartalmaz, többek között szénhidrátot, rostot, C-vitamint és antioxidánsokat. Míg a fehér burgonya káliumban gazdagabb, az édesburgonya sokkal több A-vitamint tartalmaz.

A burgonya másképp is befolyásolhatja a vércukorszintet, bár ez függ a fajtától, az adag méretétől és más tényezőktől.

Összességében mind az édes-, mind a hagyományos burgonya beilleszthető az egészséges étrendbe, ha tápláló módon készítik el.
Burgonya termékek

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: