Glicin

Glicin

A glicin 9 legfontosabb előnye és felhasználása

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A glicin egy aminosav, amely segít a szövetek és a hormonok fenntartásához szükséges fehérjék felépítésében. A több glicin segíthet a szív és a máj egészségének támogatásában, az alvás javításában, a cukorbetegség kockázatának csökkentésében és az izomvesztés mérséklésében.

A glicint a szervezet természetes módon más aminosavakból állítja elő, de megtalálható a fehérjében gazdag élelmiszerekben is, és étrend-kiegészítőként is kapható. Amellett, hogy a glicin a fehérje alkotórésze, számos más lenyűgöző egészségügyi előnye is van.

Íme a glicin 9 legfontosabb egészségügyi előnye és felhasználási módja.

1. Erőteljes antioxidáns előállításához szükséges

A glicin egyike annak a három aminosavnak, amelyet a szervezet a glutation, egy erős antioxidáns előállításához használ, amely segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodástól, amelyről úgy gondolják, hogy számos betegség hátterében áll.

Elegendő glicin nélkül a szervezet kevesebb glutationt termel, ami negatívan befolyásolhatja, hogy a test idővel hogyan kezeli az oxidatív stresszt.

Ráadásul mivel a glutation szintje természetes módon csökken az életkor előrehaladtával, az idősebb korban elegendő glicin bevitelének biztosítása jótékony hatással lehet az egészségre.

A glicin segít a szervezetnek glutationt előállítani, amely fontos antioxidáns, és amely védi a szervezetet a sejtkárosodástól

2. A kreatin egyik összetevője

A glicin ezenkívül egyike annak a három aminosavnak, amelyeket a szervezet a kreatin nevű vegyület előállításához használ.

A kreatin biztosítja az izmok számára az energiát a gyors, rövid kitörésekkel járó tevékenységekhez, például a súlyemeléshez és a sprinteléshez. Ellenállóképességi edzéssel kombinálva a kreatin étrend-kiegészítő bizonyítottan növeli az izmok méretét, erejét és teljesítményét.

A csontok egészségére, az agyműködésre és a neurológiai állapotokra, például a Parkinson-kórra és az Alzheimer-kórra gyakorolt jótékony hatásait is tanulmányozták.

Míg a szervezet természetes módon termel kreatint, és az étrendeddel is hozzá lehet jutni, a túl kevés glicin bevitele csökkentheti a kreatin termelését.

A glicin a kreatin egyik összetevője, egy olyan vegyület, amely energiával látja el az izmokat, és más egészségügyi előnyökkel is összefüggésbe hozták, például a csontok egészségének és az agyműködésnek a javulásával

3. A fő aminosav a kollagénben

A kollagén egy olyan szerkezeti fehérje, amely nagy mennyiségű glicint tartalmaz. Valójában a kollagénben minden harmadik-negyedik aminosav glicin.

A kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje a szervezetben. Erőt biztosít az izmok, bőr, porcok, vér, csontok és szalagok számára. Kimutatták, hogy a kollagén kiegészítés javítja a bőr egészségét, enyhíti az ízületi fájdalmakat és megakadályozza a csontvesztést.

Ezért fontos, hogy elegendő glicint kapjon ahhoz, hogy támogassa szervezete kollagéntermelését.

A glicin a kollagénben leggyakrabban előforduló aminosav, egy szerkezeti fehérje, amely számos egészségügyi előnnyel jár, többek között a bőr, az ízületek és a csontok számára

4. Javíthatja az alvás minőségét

Sokan küzdenek azzal, hogy jól kipihenjék magukat, vagy azért, mert nehezen tudnak elaludni, vagy azért, mert rosszul alszanak.

Míg az alvás minőségének javítására számos módszer létezik, például, ha nem iszik koffeintartalmú italokat későn, vagy kerüli a képernyő fényét néhány órával lefekvés előtt, a glicin is segíthet.

Ez az aminosav nyugtató hatással van az agyra, és a testmaghőmérséklet csökkentésével segíthet az elalvásban és a pihentető alvásban.

Alvási problémákkal küzdő emberek körében végzett kutatások kimutatták, hogy 3 gramm glicin lefekvés előtti bevitele csökkenti az elalvás időtartamát, javítja az alvás minőségét és csökkenti a nappali álmosságot.

Emiatt a glicin jó alternatívája lehet a vényköteles altatóknak az éjszakai alvásminőségre és a nappali fáradtság csökkentésére.

A glicin elősegítheti az alvást és javíthatja az alvás minőségét az agyra gyakorolt nyugtató hatása és a testmaghőmérséklet csökkentésére való képessége révén

5. Megvédheti a májat az alkohol okozta károsodástól

A túl sok alkohol káros hatással lehet a szervezetre, különösen a májra. Az alkohol által kiváltott májkárosodásnak három fő típusa van:

  • Zsírmáj: zsír felhalmozódása a májban, ami növeli annak méretét
  • Alkoholos májgyulladás: hosszan tartó, túlzott alkoholfogyasztásból eredő májgyulladás
  • Alkoholos májzsugor: az alkoholos májbetegség végső fázisa, amikor a májsejtek károsodnak, és helyüket hegszövet veszi át

Érdekes módon a kutatások szerint a glicin a gyulladás megelőzésével csökkentheti az alkohol májra gyakorolt káros hatásait. Kimutatták, hogy csökkenti az alkohollal táplált patkányok vérében az alkohol koncentrációját azáltal, hogy a máj helyett a gyomorban serkenti az alkohol anyagcseréjét, ami megakadályozta a zsírmáj és az alkoholos májzsugor kialakulását.

Mi több, a glicin segíthet visszafordítani a túlzott alkoholfogyasztás okozta májkárosodást is az állatokban. Míg a mérsékelt alkoholfogyasztás okozta májkárosodás visszafordítható az alkoholtól való tartózkodással, a glicin javíthatja a felépülési folyamatot.

Egy alkohol által kiváltott májkárosodásban szenvedő patkányokon végzett vizsgálatban a májsejtek egészsége 30%-kal gyorsabban tért vissza a kiindulási értékre egy két hétig glicintartalmú étrenddel táplált csoportban, mint a kontrollcsoportban.

Az ígéretes eredmények ellenére a glicin alkohol okozta májkárosodásra gyakorolt hatásáról szóló tanulmányok csak állatokra korlátozódnak, és nem ültethetők át emberekre.

A glicint tartalmazó étrend fogyasztása csökkenti és visszafordítja az alkohol okozta májkárosodást patkányokban, de az emberekre gyakorolt hatása ismeretlen

6. Megvédheti a szívet

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a glicin védelmet nyújt a szívbetegségek ellen.

Megakadályozza egy olyan vegyület felhalmozódását, amely nagy mennyiségben összefüggésbe hozható az érelmeszesedéssel, az artériák megkeményedésével és szűkülésével.

Ez az aminosav javíthatja a szervezet nitrogén-monoxid felhasználási képességét is, egy fontos molekuláét, amely fokozza a véráramlást és csökkenti a vérnyomást.

Egy több mint 4100 mellkasi fájdalmakkal küzdő emberen végzett megfigyeléses vizsgálatban a magasabb glicinszint a szívbetegség és a szívroham alacsonyabb kockázatával járt együtt a 7,4 éves követés során.

A koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek figyelembevétele után a kutatók a magasabb glicinszintű embereknél kedvezőbb vérkoleszterin-profilt is megfigyeltek.

Mi több, a glicinről kiderült, hogy magas cukortartalmú étrenddel táplált patkányoknál csökkenti a szívbetegségek számos kockázati tényezőjét.

Túl sok hozzáadott cukor fogyasztása megemelheti a vérnyomást, növelheti a vér zsírszintjét, és veszélyes zsírgyarapodást idézhet elő a has körül – mindez szívbetegségeket okozhat.

Bár biztató, a glicin szívbetegségek kockázatára gyakorolt hatásáról embereken végzett klinikai vizsgálatokra van szükség, mielőtt a glicin ajánlható lenne.

A glicin csökkentheti a szívbetegségek kockázati tényezőit azáltal, hogy megakadályozza a szívbetegségekkel összefüggésbe hozott molekula felhalmozódását, és növeli a szervezet nitrogén-oxid-felhasználási képességét

7. Segíthet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek

A 2-es típusú cukorbetegség alacsony glicinszinthez vezethet. Ezt az állapotot az inzulinszekréció és -hatás károsodása jellemzi, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem termel elég inzulint, vagy nem reagál megfelelően az általa termelt inzulinra. Az inzulin csökkenti a vércukorszintet azáltal, hogy jelzi annak felvételét a sejtekbe energia vagy raktározás céljából.

Érdekes módon, mivel a glicinről kimutatták, hogy növeli az inzulinválaszt a cukorbetegségben nem szenvedő embereknél, azt feltételezik, hogy a glicin-kiegészítők javíthatják a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők károsodott inzulinválaszát.

A magasabb glicinszint a 2-es típusú cukorbetegség csökkent kockázatával jár együtt, még akkor is, ha figyelembe vesszük a betegséggel összefüggésbe hozható egyéb tényezőket, például az életmódot. Ezért a 2-es típusú cukorbetegek számára előnyös lehet a glicin pótlása, bár a kutatás túlságosan előzetes ahhoz, hogy konkrét ajánlásokat lehessen tenni.

Ha 2-es típusú cukorbetegségben szenved, az inzulinrezisztencia csökkentésének legjobb módja a diéta és a testmozgás révén történő fogyás.

A glicinnel történő kiegészítés javíthatja az inzulin hatásának károsodását, ami a 2-es típusú cukorbetegség egyik jellemzője, azonban a kutatás nem elegendő ahhoz, hogy konkrét ajánlásokat tegyen a betegségben szenvedő betegeknél történő alkalmazására.

8. Védelmet nyújthat az izomvesztés ellen

A glicin csökkentheti az izomsorvadást, amely állapot az öregedés, az alultápláltság és a szervezet stresszhelyzetében, például rák vagy súlyos égési sérülések esetén jelentkezik. Az izomsorvadás az izomtömeg és az izomerő káros csökkenéséhez vezet, ami csökkenti a funkcionális állapotot, és megnehezítheti más, potenciálisan jelenlévő betegségek kialakulását.

A leucin nevű aminosavat az izomsorvadás kezelésére tanulmányozták, mivel erősen gátolja az izomlebontást és fokozza az izomépítést. Az izomsorvadás során azonban a szervezetben bekövetkező számos változás rontja a leucin izomnövekedést serkentő hatékonyságát.

Érdekes módon az izomsorvadásos állapotú egereknél, például rákos megbetegedésben, a kutatások kimutatták, hogy a glicin képes volt serkenteni az izomnövekedést, míg a leucin nem.

Ezért a glicin ígéretes az egészség javítására azáltal, hogy megvédi az izmokat a sorvadástól különböző soványodási körülmények között. Még mindig több kutatásra van szükség embereken.

A glicin megőrizheti az izomtömeget a sorvadásos állapotokban, például rák, alultápláltság és égési sérülések esetén, bár további emberi kutatásokra van szükség

9. Könnyen hozzáadható az étrendhez

A glicin változó mennyiségben megtalálható a húsokban, különösen az olyan kemény fajtákban, mint a tokány vagy a szegy. A glicinhez juthat a zselatinból is, egyfajta kollagénből, amelyet különböző élelmiszerekhez adnak az állag javítása érdekében.

A glicinbevitel növelésének egyéb és praktikusabb módjai közé tartoznak:

Adja hozzá az ételekhez és italokhoz

A glicin könnyen elérhető étrend-kiegészítőként kapszula vagy por formájában. Ha nem szeret tablettákat szedni, a por alakú forma könnyen feloldódik vízben, és édes íze van.

Valójában a glicin név a görög "édes" szóból származik.

Édes íze miatt a glicinport könnyen beépítheti az étrendjébe, ha kávéhoz és teához, levesekhez, zabpehelyhez, fehérjeturmixokhoz, joghurthoz, pudinghoz adja.

Szedjen kollagén-kiegészítőket

A glicin a kollagén fő aminosava, a kötőszövetek, például a csontok, a bőr, a szalagok, az inak és a porcok fő szerkezeti fehérjéje.

Ennek megfelelően a glicinbevitelt növelheti kollagénfehérje-kiegészítők szedésével.

Ez valószínűleg hatékonyabb, mivel a glicin más aminosavakkal versenyez a felszívódásért, ezért önmagában kevésbé hatékonyan szívódik fel, mint amikor más aminosavakhoz kötődik, mint a kollagén esetében.

Biztonságos a glicin?

A glicinnel megfelelő mennyiségben való kiegészítés biztonságos.

Tanulmányok akár napi 90 gramm glicint is használtak több héten keresztül, komolyabb mellékhatások nélkül.

Összehasonlításképpen, a vizsgálatokban használt szokásos adag körülbelül 3-5 gramm naponta.

A glicinpor könnyen hozzáférhető, és könnyen hozzáadható kedvenc italaihoz és egyes élelmiszerekhez. A kollagén-kiegészítők szintén hatékony módja a glicinbevitel növelésének. Mindkét módszer biztonságos módja annak, hogy többet kapjunk ebből a fontos tápanyagból.

Összefoglaló

A glicin egy aminosav, amelynek számos lenyűgöző egészségügyi előnye van. A szervezetnek szüksége van a glicinre olyan fontos vegyületek előállításához, mint a glutation, a kreatin és a kollagén.

Ez az aminosav megvédheti a májat az alkohol okozta károsodástól, valamint javíthatja az alvás minőségét és a szív egészségét. Mi több, a glicin a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára is előnyös lehet, és védelmet nyújthat az izomsorvadás során fellépő izomvesztés ellen.

Ennek a fontos tápanyagnak a bevitelét növelheti, ha bizonyos húskészítményeket fogyaszt, ha italokhoz és ételekhez porított kiegészítő formában adja, vagy ha kollagénnel egészíti ki.
Glicint akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: