Konjac glükomannán

Konjac Glükomannán

Mi az a konjac?

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A konjac egy gyökérzöldség, amely Ázsia egyes részein nő. Keményítőtartalmú gumójáról, a szár gumószerű részéről ismert, amely a föld alatt fejlődik. A gumóból az oldható élelmi rost gazdag forrását állítják elő, amely glükomannán néven ismert.

Az emberek a konjac-ot hagyományos gyógyszerként és élelmiszerforrásként használják tészták és rágcsálnivalók készítésére.

A nyugati világban élelmiszer-adalékanyagként és étrend-kiegészítőként használják a plazma koleszterinszintjének csökkentésére, a szénhidrát-anyagcsere javítására és a bélműködés elősegítésére.

Mostanában shirataki tésztaként találhatja meg az élelmiszerboltokban.

A konjac előnyei

A konjac virága A konjac virága

A konjac magas rosttartalma számos egészségügyi előnyt nyújt.

Az oldható rostok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet és a vércukorszintet. A magas rosttartalmú étrend segíthet a bélmozgás szabályozásában, az aranyér megelőzésében és a divertikuláris betegségek megelőzésében is.

A konjac és a székrekedés

Egy 2008-as tanulmány szerint a glükomannán segíthet megelőzni a székrekedést. A vizsgálat kimutatta, hogy a glükomannán hozzáadása az alacsony rosttartalmú étrendhez növelte a probiotikus baktériumok mennyiségét a székletben.

Emellett 30 százalékkal növelte a bélműködést.

A konjac és a fogyás

A rost laktató hatású. Rendszeres fogyasztása segít hosszabb ideig megőrizni a jóllakottság érzését, így kevésbé valószínű, hogy túl sokat eszik vagy nassol két étkezés között. A konjac a gyomorban kitágul, így segít jóllakottnak érezni magát.

Egy 2005-ös tanulmány szerint a glükomannán rost-kiegészítő hozzáadása egy kiegyensúlyozott, 1200 kalóriás étrendhez nagyobb súlycsökkenést eredményezett, mint egy 1200 kalóriás étrend plusz placebo. További rost-kiegészítő (guargumi vagy alginát) hozzáadása erre nem volt hatással.

A konjac és a koleszterin

Egy 2008-as szisztematikus áttekintés megállapította, hogy a konjac segíthet csökkenteni az összkoleszterin, az LDL („rossz”) koleszterin és a trigliceridek szintjét. A konjac csökkentette a testsúlyt és az éhgyomri vércukorszintet is.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a glükomannán kiegészítő terápia lehet a cukorbetegek és a magas koleszterinszintű betegek számára.

Egy későbbi tanulmány megállapította, hogy a konjac csökkentette az LDL-koleszterinszintet, és ajánlotta használatát a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére.

A konjac és a bőr egészsége

Egy 2013-as tanulmány szerint a konjac csökkentheti a pattanásokat és javíthatja a bőr egészségét. Úgy gondolják, hogy csökkenti az allergiás reakciót és javítja a sebgyógyulást.

Hogyan kell használni a konjac-ot

Használhatja a konjac-ot panírként a rántott ételekhez, valamint por formájában pékárukhoz és szószokhoz.

A konjac-kiegészítők online vagy a legtöbb természetes egészségügyi boltban kaphatók. A legjobb, ha csak jó hírű gyártóktól vásárol konjac-kiegészítőket.

A konjac-ot bő vízzel, lehetőleg étkezés előtt vegye be. A konjacnak nincs jóváhagyott, standardizált adagja. Az ajánlott adagok gyártónként és a konjac felhasználási céljától függően változnak.

Ügyeljen arra, hogy kövesse a gyártó adagolási utasításait, vagy tanácsért forduljon orvosához vagy egy képzett egészségügyi szakemberhez.

A konjac kockázatai, óvintézkedések és mellékhatások

A glükomannán általában jól tolerálható. Azonban, mint minden magas rosttartalmú termék, ez is okozhat emésztési problémákat, például puffadást, hasmenést vagy laza székletet, hasi fájdalmat, gázképződést, hányingert.

A konjac-kiegészítők a nyelőcsőben vagy a bélben is kitágulhatnak és elzáródást okozhatnak. A kockázat nagyobb, ha Ön konjac tablettát szed, konjac-ot bármilyen formában víz nélkül fogyaszt, idősebb, nyelési problémái vannak.

Több országban betiltották a konjac használatát a bél- vagy torokelzáródás magas előfordulási gyakorisága miatt. Gyermekek és terhes vagy szoptatós személyek nem szedhetnek konjac-kiegészítőket.

Hagyja abba a konjac szedését és kérjen orvosi segítséget, ha allergiás reakció tünetei jelentkeznek, mint például légzési nehézség, csalánkiütés vagy kiütés, viszkető bőr, szapora szívverés, duzzanat.

A konjacról kimutatták, hogy csökkenti a vércukorszintet. Lelassíthatja a cukor felszívódását, ezért a cukorbetegeknek fokozottan ellenőrizniük kell vércukorszintjüket. A konjac alkalmazása előtt konzultáljon orvosával, ha inzulint vagy más cukorbetegség elleni gyógyszert szed.

Összefoglaló

A konjac egy növény, amelyet évszázadok óta használnak Ázsiában élelmiszerként és a hagyományos orvoslásban. Kutatások kimutatták, hogy segíthet a székrekedés enyhítésében és a koleszterinszint csökkentésében.

A konjac támogathatja a fogyást is, de további vizsgálatokra van szükség. A fogyás legjobb formulája továbbra is az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás.
Glükomannán – hatékony fogyókúrás kiegészítő?

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A fogyás nem mindig könnyű, és a hosszú távú sikerhez elkötelezettség és kitartás szükséges. Számtalan étrend-kiegészítőt és diétás tervet hirdetnek hatékony súlycsökkentő stratégiaként, azt állítva, hogy azok megkönnyítik a dolgokat.

Az egyik ilyen a glükomannán, egy természetes élelmi rost, amelyet hatékony fogyókúrás kiegészítőként reklámoznak. Ez a cikk részletesen megvizsgálja a glükomannán mögött meghúzódó tudományt, és azt, hogy érdemes-e szednie.

Mi az a glükomannán?

A glükomannán egy természetes, vízben oldódó élelmi rost, amelyet az elefánt jamgyökér, más néven konjac gyökeréből vonnak ki.

Étrend-kiegészítőként, italkeverékekben kapható, és élelmiszerekhez, például tésztákhoz és lisztekhez is adják. Ez a shirataki tészta fő összetevője is.

A glükomannán az eredetileg Délkelet-Ázsiából származó elefánt jamgyökér száraz tömegének 40%-át teszi ki. Régóta használják gyógynövénykeverékekben és olyan hagyományos élelmiszerekben, mint a tofu, a tészta és a konjac- zselé.

Amellett, hogy étrend-kiegészítőként árulják, élelmiszer-adalékanyagként is használják - emulgeáló és sűrítő anyagként, amelyet az E425-ii E-számmal jelölnek.

A glükomannán kivételes vízfelvételi képességgel rendelkezik, így az egyik legviszkózusabb ismert élelmi rost.

Olyan sok folyadékot szív magába, hogy egy pohár vízhez adott kis mennyiségű glükomannán a teljes tartalmat géllé változtatja. Ezek az egyedülálló tulajdonságok vélhetően alátámasztják a fogyásra gyakorolt hatását.

A glükomannán egy vízben oldódó élelmi rost, amelyet az elefánt jamgyökér gyökeréből vonnak ki. Jelentős figyelmet kapott, mint fogyókúrás étrend-kiegészítő.

Hogyan segíti a glükomannán a fogyást?

A glükomannán egy vízben oldódó élelmi rost.

Más oldható rostokhoz hasonlóan, úgy gondolják, hogy többféleképpen is elősegíti a fogyást:

  • Nagyon alacsony a kalóriatartalma.
  • Kitölti a helyet a gyomorban és elősegíti a teltségérzetet, csökkentve a táplálékfelvételt a következő étkezéseknél.
  • Késlelteti a gyomor kiürülését, hozzájárulva a jóllakottság fokozásához.
  • Más oldható rostokhoz hasonlóan csökkenti a fehérje és a zsír felszívódását.

Emellett táplálja a bélben lévő barátságos baktériumokat, amelyek rövid szénláncú zsírsavakká, például butiráttá alakítják, ami egyes állatkísérletek szerint véd a zsírszaporodás ellen.

A bélbaktériumok táplálásának más előnyei is lehetnek. Egyes tanulmányok összefüggést mutattak ki a megváltozott bélbaktériumok és a testsúly között.

A glükomannán különbözik a legtöbb más oldható rosttól, mivel rendkívül viszkózus, ami különösen hatékonnyá teszi a fogyás szempontjából.

A többi oldható rosthoz hasonlóan a glükomannán is felszívja a gyomorban lévő vizet, és hozzájárul a teltségérzethez. Emellett más módon is elősegítheti a csökkentett kalóriabevitelt és a fogyást.

Ez tényleg működik?

Számos randomizált, kontrollált vizsgálatban vizsgálták a glükomannán hatását a fogyásra. Az ilyen típusú vizsgálatok az embereken végzett tudományos kutatások aranystandardját jelentik.

A legnagyobb vizsgálatban 176 egészséges, de túlsúlyos, kalóriaszegény diétán lévő embernek véletlenszerűen vagy glükomannán-kiegészítőt, vagy placebót adtak. Három különböző, változó dózisú glükomannán-kiegészítőt teszteltek. Némelyik más rostokat is tartalmazott.

A súlycsökkenés jelentősen nagyobb volt azoknál, akik glükomannánt kaptak. Több más tanulmány is egyetért ezekkel az eredményekkel. A glükomannán túlsúlyos és elhízott egyéneknél mérsékelt súlycsökkenést okozott, ha rendszeresen étkezés előtt fogyasztották.

Különösen hatásos, ha súlycsökkentő diétával kombinálják. Ugyanez vonatkozik minden súlycsökkentő módszerre – ezek kombinálva működnek a legjobban.

Étkezés előtt fogyasztva a glükomannán szerény súlycsökkenést eredményezhet túlsúlyos egyéneknél, elsősorban a teltségérzet megteremtése és a kalóriabevitel csökkentése révén.

Egyéb egészségügyi előnyök

A fogyás elősegítése mellett a glükomannán javíthatja a szívbetegségek egyes kockázati tényezőit.

Egy 14 tanulmányt tartalmazó szisztematikus áttekintés szerint a glükomannán csökkentheti az alábbiakat:

  • Az összkoleszterinszintet 19 mg/dl-lel (0,5 mmol/l)
  • A "rossz" LDL-koleszterint 16 mg/dl-lel (0,4 mmol/l)
  • A triglicerideket 11 mg/dl-lel (0,12 mmol/l)
  • Az éhgyomri vércukorszint 7,4 mg/dl (0,4 mmol/l)

Elsősorban a vér koleszterinszintjét csökkenti azáltal, hogy csökkenti a koleszterin felszívódását a bélben.

E kutatás szerint a glükomannán beillesztése az étrendbe potenciálisan csökkentheti a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Vízben oldódó rostként a glükomannánt sikeresen alkalmazzák székrekedés kezelésére is.

A glükomannán számos fontos szívbetegség kockázati tényezőt javíthat, beleértve az összkoleszterint, a "rossz" LDL-koleszterint, a triglicerideket és az éhgyomri vércukorszintet.

Adagolás és mellékhatások

A fogyáshoz elegendőnek tekinthető a napi 3-szor 1 grammos adagolás. Vízzel keverve a glükomannán kitágul, és súlyának akár 50-szeresét is képes felszívni. Ezért a glükomannán ajánlott adagja alacsonyabb más rost-kiegészítőkhöz képest.

A glükomannánnak nincs hatása a fogyásra, hacsak nem étkezés előtt vesszük be. Az időzítési ajánlások az étkezés előtt 15 perctől 1 óráig terjednek.

A glükomannán jól tolerálható és általában biztonságosnak tekinthető.

Ha azonban a glükomannán kitágul, mielőtt elérné a gyomrot, az fulladást vagy elzáródást okozhat a torokban és a nyelőcsőben. Ennek megelőzése érdekében minimum 2 pohár vízzel vagy más folyadékkal kell leöblíteni.

Egyeseknél előfordulhatnak enyhe mellékhatások, mint például puffadás, lágy széklet vagy hasmenés, de ezek a negatív hatások ritkák.

A glükomannán csökkentheti a szájon át szedhető gyógyszerek, például a szulfonilkarbamid, egy cukorbetegség elleni gyógyszer felszívódását is. Ez elkerülhető, ha a gyógyszert legalább négy órával a glükomannán bevétele után vagy egy órával azelőtt vesszük be.

A glükomannán általában biztonságosnak tekinthető. A javasolt adag 1 gramm, naponta háromszor vízzel bevéve. Ügyeljen arra, hogy étkezés előtt vegye be, mivel egyébként nincs hatása a fogyásra.

Összefoglaló

A bizonyítékok alapján a glükomannán hatékony fogyókúrás kiegészítő. De, mint minden súlycsökkentő stratégia, ez sem működik önmagában.

Az egyetlen ismert módja a hosszú távú fogyásnak, ha tartósan megváltoztatjuk az életmódunkat.

A glükomannán segíthet ezt megkönnyíteni, de önmagában nem fog csodát tenni.
Konjac Glükomannánt akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: