Hajdina

Hajdina

Hajdina: táplálkozási tények és egészségügyi előnyök

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A hajdina az álgabonaféléknek nevezett élelmiszerek csoportjába tartozik. Az álgabonák olyan növények, amelyek magjait gabonafélékként fogyasztanak, de növényrendszertanilag nem tartoznak azok közé. Más gyakori álgabonák közé tartozik a quinoa és az amaránt.

A hajdina neve ellenére nem rokon a búzával, így gluténmentes.

A hajdinát teában használják, vagy darává, lisztté és tésztává dolgozzák fel. A rizshez hasonlóan használt dara számos hagyományos európai és ázsiai étel fő összetevője. A hajdina magas ásványi anyag- és antioxidáns-tartalma miatt népszerűvé vált, mint egészséges táplálék. Előnyei közé tartozhat a jobb vércukorszint-szabályozás.

A hajdina két fajtáját, a közönséges hajdinát (Fagopyrum esculentum) és a tatárföldi hajdinát (Fagopyrum tartaricum) termesztik leginkább élelmiszer céljára. A hajdinát főként az északi féltekén, különösen Oroszországban, Kazahsztánban, Kínában, valamint Közép- és Kelet-Európában takarítják be.

Táplálkozási tények

Hajdina Hajdina

A hajdina fő étrendi összetevője a szénhidrát. Fehérje, különböző ásványi anyagok és antioxidánsok is jelen vannak benne.

A hajdina tápértéke lényegesen magasabb, mint sok más gabonáé. A tápértékadatok 100 gramm nyers hajdina esetében a következők: energia 343 kalória, víz 10%, fehérje 13,3 g, szénhidrát 71,5 g, cukor 0 g, rost 10 g, zsír 3,4 g.

Szénhidrátok

A hajdina főleg szénhidrátokból áll, amelyek a főtt dara körülbelül 20 tömegszázalékát teszik ki. Ezek keményítő formájában vannak jelen, amely a növényekben a szénhidrátok elsődleges tárolási formája.

A hajdina a glikémiás indexen (GI) - amely azt méri, hogy egy étel milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet étkezés után - alacsony vagy közepes értéket ér el és nem okozhat egészségtelen kiugrásokat a vércukorszintben. A hajdinában található oldható szénhidrátok némelyike, mint például a fagopiritol és a D-chiro-inozitol, bizonyítottan segít mérsékelni a vércukorszint étkezés utáni emelkedését.

Rost

A hajdina tisztességes mennyiségű rostot tartalmaz, amelyet a szervezet nem tud megemészteni. Ez a tápanyag jót tesz a vastagbél egészségének.

A rost a főtt dara 2,7%-át teszi ki és főleg cellulózból és ligninből áll. A rostok a héjban koncentrálódnak, amely bevonja a darát. A héj a sötét hajdinalisztben marad meg, ami egyedi ízt ad neki. Ezenkívül a héj rezisztens keményítőt tartalmaz, amely ellenáll az emésztésnek, és így a rostok közé sorolható.

A rezisztens keményítőt a vastagbélben lévő bélbaktériumok erjesztik. Ezek a jótékony baktériumok rövid szénláncú zsírsavakat (SCFA), például butirátot termelnek. A butirát és más SCFA-k táplálékul szolgálnak a vastagbelét bélelő sejtek számára, javítják a bélrendszer egészségét és csökkentik a vastagbélrák kockázatát.

Fehérje

A hajdina kis mennyiségű fehérjét tartalmaz. A fehérje a főtt hajdinaliszt 3,4%-át teszi ki.

Kiegyensúlyozott aminosavprofilja miatt a hajdinában lévő fehérje nagyon jó minőségű. Különösen gazdag lizin és arginin aminosavakban.

E fehérjék emészthetősége azonban viszonylag alacsony az olyan antinutriensek miatt, mint a proteázgátlók és a tanninok.

Állatoknál a hajdinafehérje hatékonynak bizonyult a vér koleszterinszintjének csökkentésében, az epekőképződés elfojtásában és a vastagbélrák kockázatának csökkentésében.

Más álgabonákhoz hasonlóan a hajdina is gluténmentes, ezért gluténérzékenyek számára is alkalmas.

A hajdina főként szénhidrátokból áll. Jó mennyiségű rosttal és rezisztens keményítővel is büszkélkedhet, ami javíthatja a vastagbél egészségét. Ráadásul kis mennyiségben kiváló minőségű fehérjét is kínál.

Vitaminok és ásványi anyagok

A hajdina ásványi anyagokban gazdagabb, mint sok közönséges gabonaféle, például a rizs, a búza és a kukorica. A hajdina azonban nem túl magas vitamintartalmú.

A két fő fajta közül a tatáriai hajdina általában több tápanyagot tartalmaz, mint a közönséges hajdina. A közönséges hajdinában a legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyagok a következők:

  • Mangán: A teljes kiőrlésű gabonákban nagy mennyiségben megtalálható mangán elengedhetetlen az egészséges anyagcseréhez, a növekedéshez, a fejlődéshez és a szervezet antioxidáns védekezéséhez.
  • Réz: A nyugati étrendből gyakran hiányzik, a réz azonban alapvető fontosságú nyomelem, amely kis mennyiségben fogyasztva jótékony hatással lehet a szív egészségére.
  • Magnézium: Ha megfelelő mennyiségben van jelen az étrendben, ez az alapvető ásványi anyag csökkentheti a különböző krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.
  • Vas: Ennek a fontos ásványi anyagnak a hiánya vérszegénységhez vezet, egy olyan állapothoz, amelyet a vér csökkent oxigénszállító képessége jellemez.
  • Foszfor: Ez az ásványi anyag alapvető szerepet játszik a testszövetek növekedésében és fenntartásában.

Más gabonafélékkel összehasonlítva a főtt hajdinalisztben lévő ásványi anyagok különösen jól felszívódnak. Ennek oka, hogy a hajdina viszonylag kevés fitinsavat tartalmaz, ami az ásványi anyagok felszívódását gátló, gabonafélékben és magvakban gyakran előforduló gátló tényező.

A hajdina ásványi anyagokban gazdagabb, mint sok más álgabona és gabonaféle. Magas a mangán-, réz- és magnéziumtartalma, de a legtöbb vitaminból keveset tartalmaz.

Egyéb növényi vegyületek

A hajdina gazdag különböző növényi antioxidáns vegyületekben, amelyek számos egészségügyi előnyéért felelősek. Valójában több antioxidánst biztosít, mint sok más gabonaféle, például az árpa, a zab, a búza és a rozs. A tatárföldi hajdina magasabb antioxidáns-tartalommal rendelkezik, mint a közönséges hajdina. Íme a hajdina néhány fő növényi vegyülete:

  • • Rutin: A hajdina fő antioxidáns polifenolja, a rutin csökkentheti a rák kockázatát, javíthatja a gyulladást, a vérnyomást és a vérzsírprofilt.
  • • Quercetin: A számos növényi élelmiszerben megtalálható kvercetin egy antioxidáns, amely sokféle kedvező egészségügyi hatással bírhat, többek között csökkentheti a rák és a szívbetegségek kockázatát.
  • • Vitexin: Állatkísérletek szerint a vitexinnek számos egészségügyi előnye lehet. A túlzott bevitel azonban hozzájárulhat a pajzsmirigy megnagyobbodásához.
  • • D-chiro-inozitol: Ez egy egyedülálló típusú oldható szénhidrát, amely csökkenti a vércukorszintet és előnyös lehet a cukorbetegség kezelésében. A hajdina ennek a növényi vegyületnek a leggazdagabb táplálékforrása.

A hajdina gazdagabb antioxidánsokban, mint sok közönséges gabonaféle. Növényi vegyületei közé tartozik a rutin, a kvercetin, a vitexin és a D-chiro-inozitol.

A hajdina egészségügyi előnyei

A többi teljes kiőrlésű álgabonához hasonlóan a hajdina is számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik.

Javított vércukorszint-szabályozás

Idővel a magas vércukorszint különböző krónikus betegségekhez, például 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Ezért az étkezések utáni vércukorszint-emelkedés mérséklése fontos az egészség megőrzése szempontjából. Jó rostforrásként a hajdina alacsony vagy közepes GI-vel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő ember számára biztonságosan fogyasztható.

Sőt, a tanulmányok a hajdina fogyasztását a cukorbetegek alacsonyabb vércukorszintjével hozzák összefüggésbe. Ezt támasztja alá egy cukorbeteg patkányokon végzett vizsgálat, amelyben a hajdina koncentrátum 12-19%-kal csökkentette a vércukorszintet. Ez a hatás feltehetően az egyedülálló D-chiro-inozitol nevű vegyületnek köszönhető. A vizsgálatok szerint ez az oldható szénhidrát érzékenyebbé teszi a sejteket az inzulinra, arra a hormonra, amely a sejteket arra készteti, hogy cukrot vegyenek fel a vérből. Ezenkívül úgy tűnik, hogy a hajdina egyes összetevői megakadályozzák vagy késleltetik az asztali cukor emésztését.

Összességében ezek a tulajdonságok a hajdinát egészséges választássá teszik a 2-es típusú cukorbetegek vagy azok számára, akik javítani szeretnék vércukorszintjük egyensúlyát.

A szív egészsége

A hajdina a szív egészségét is elősegítheti. Számos szívbarát vegyülettel büszkélkedhet, például rutinnal, magnéziummal, rézzel, rostokkal és bizonyos fehérjékkel. A gabonafélék és álgabonák közül a hajdina a leggazdagabb forrása a rutinnak, egy antioxidánsnak, amelynek számos előnye lehet.

A rutin csökkentheti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy megakadályozza a vérrögök kialakulását, valamint csökkenti a gyulladást és a vérnyomást.

A hajdina javítja a vérzsírprofilját is. A rossz profil a szívbetegségek jól ismert kockázati tényezője.

Egy 850 kínai felnőtt bevonásával végzett vizsgálat a hajdina fogyasztását alacsonyabb vérnyomással és jobb vérzsírprofillal hozta összefüggésbe, beleértve az LDL (rossz) koleszterin alacsonyabb és a HDL (jó) koleszterin magasabb szintjét. Ezt a hatást feltehetően egy olyan fehérjetípus okozza, amely megköti a koleszterint az emésztőrendszerben, megakadályozva annak felszívódását a véráramba.

A hajdina mérsékelheti a vércukorszintet, így egészséges választás lehet a 2-es típusú cukorbetegek számára. Sőt, a vérnyomás és a vérzsírprofil javításával a szív egészségét is fokozhatja.

Potenciális hátrányok

Azon kívül, hogy egyeseknél allergiás reakciókat okoz, a hajdinának nincsenek ismert káros hatásai, ha mértékkel fogyasztják.

Hajdina allergia

A hajdinaallergia nagyobb valószínűséggel alakul ki azoknál, akik gyakran és nagy mennyiségben fogyasztanak hajdinát.

Az allergiás keresztreaktivitás néven ismert jelenség miatt ez az allergia gyakoribb azoknál, akik már allergiásak a latexre vagy a rizsre.

A tünetek közé tartozhatnak a bőrkiütések, duzzanatok, emésztési zavarok és - legrosszabb esetben - súlyos allergiás sokk.

A hajdina fogyasztása nem jár számottevő káros egészségügyi hatással. Egyesek azonban allergiásak lehetnek rá.

Összefoglaló

A hajdina egy álgabona, azaz egy olyan gabonatípus, amelyek magjait gabonafélékként fogyasztanak, de növényrendszertanilag nem tartoznak azok közé.

Gluténmentes, jó rostforrás, valamint ásványi anyagokban és különböző növényi vegyületekben, különösen rutinban gazdag.

Ennek eredményeképpen a hajdina fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, többek között a vércukorszint jobb szabályozásával és a szív egészségével.
Hajdina termékek

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: