Rhodiola rosea

Rhodiola rosea

A rhodiola rosea 7 tudományosan elfogadott egészségügyi előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A rhodiola rosea – más néven illatos varjúháj, vagy rózsás varjúháj ~ rózsagyökér – egy növény, amely Európa és Ázsia hideg, hegyvidéki területein honos.

Gyökerei adaptogénnek tekinthetők, ami azt jelenti, hogy a fogyasztása során segít a testnek a stresszhez való alkalmazkodásban.

A rhodiola sarki gyökér vagy aranygyökér néven is ismert. Tudományos neve rhodiola rosea.

A gyökér több mint 140 hatóanyagot tartalmaz, amelyek közül a két legfontosabb a rosavin és a salidroside. Az orosz és a skandináv országok lakói évszázadok óta használják szorongás, fáradtság és depresszió kezelésére. Manapság széles körben alkalmazzák étrend-kiegészítőként számos egészségügyi előnye miatt.

Akkor tehát lássuk a rhodiola rosea 7 tudományosan elfogadott egészségügyi előnyét.

1. Csökkentheti a stresszt

A rhodiola már régóta adaptogénként ismert, természetes anyag, amely nem specifikus módon növeli a test stresszállóságát.

Úgy gondolják, hogy az adaptogének fogyasztása segíthet kezelni a stresszes helyzeteket.

Az egyik tanulmány a rhodiola kivonat hatásait vizsgálta 101 magánéleti- és munkahelyi stresszben szenvedő embernél. A résztvevők napi 400 mg-ot kaptak négy héten keresztül. Mindössze három nap elteltével jelentős javulást jelentkezett a stressz tüneteiben, mint például a fáradtság, kimerültség és szorongás. Ez a jelenség a tanulmány egésze alatt folytatódott.

A rhodiola-ról kimutatták, hogy enyhíti a kiégés tüneteit, amelyek krónikus stressz esetén fordulhatnak elő.

Sőt, egy 118 – kiégés okozta stresszben szenvedő – betegen végzett tanulmány számos kapcsolódó tünetet enyhített, beleértve a stresszt és a depressziót.

Az adaptogének, mint például a rhodiola rosea, növelik a test ellenállóképességét, lehetővé téve a stresszel való könnyebb megbirkózást

2. Küzd a fáradtság ellen

Rhodiola rosea Rhodiola rosea

A stressz, a szorongás és az elégtelen alvás csak néhány tényező, amely hozzájárulhat a fáradékonysághoz, ami fizikai és mentális fáradtságot okozhat. Adaptogén tulajdonságai miatt úgy látják, hogy a rhodiola enyhíti a fáradtságot.

Az egyik négyhetes tanulmány 60, stressz okozta fáradtsággal küzdő embernél vizsgálta az életminőségre gyakorolt hatásokat, valamint a fáradtság, a depresszió és a figyelem összpontosítás tüneteit. A résztvevők napi 576 mg rhodiola vagy placebo tablettát kaptak. Megállapították, hogy – a placebo csoporthoz képest – a rhodiola pozitív hatással volt a fáradtság szintjére és a figyelemre.

Egy hasonló vizsgálatban 100 krónikus fáradtsággal küzdő személy nyolc héten át napi 400 mg rhodiola-t kapott. Jelentősen javultak a stressz tünetei, a fáradtság, az életminőség, a hangulat és a koncentráció. Ezt a javulást csak egy hét kezelés után figyelték meg, azonban ez a vizsgálat utolsó hetéig folyamatosan kitartott.

A rhodiola – adaptív képessége miatt – népszerű kiegészítő a fáradtság és a stressz más tüneteinek leküzdésére

3. Csökkentheti a depresszió tüneteit

A depresszió gyakori, de súlyos betegség, amely negatívan befolyásolja a közérzetet és viselkedést. Úgy gondolják, hogy ez akkor fordul elő, amikor az agyban a neurotranszmittereknek nevezett vegyi anyagok kiegyensúlyozatlanná válnak. Az egészségügyi szakemberek általában antidepresszánsokat írnak fel a kémiai egyensúly visszaállítására.

A rhodiola rosea bizonyítottan antidepresszáns tulajdonságokkal bír azáltal, hogy kiegyensúlyozza az agy neurotranszmittereit.

Az egyik hathetes kísérletben – amely a rhodiola-nak a depresszió tüneteivel kapcsolatos hatékonyságát vizsgálta – 89 enyhe vagy közepesen súlyos depresszióban szenvedő embernek véletlenszerűen 340 vagy 680 mg rhodiola, vagy placebo tablettát adtak naponta. Mindkét rhodiola-csoportban jelentősen enyhült az általános depresszió, az álmatlanság és javult az érzelmi stabilitás, míg a placebo csoport nem mutatott változást. Érdekesség, hogy csak a nagyobb adagot kapó csoportnál javult az önértékelés.

Egy másik tanulmány összehasonlította a rhodiola hatásait egy általánosan használt antidepresszánssal, a sertralinnal, amelyet Zoloft néven forgalmaznak. 57 depresszióval diagnosztizált, véletlenszerűen kiválasztott embernek adtak rhodiola, sertralin vagy placebo tablettát, 12 héten át.

A rhodiola és a sertralin csökkentették a depresszió tüneteit, ám a sertralin nagyobb hatást ért el. A rhodiola azonban kevesebb mellékhatást váltott ki, és jobban volt tolerálható.

A rhodiola-ról kimutatták, hogy javítja a depresszió számos tünetét, az antidepresszánsokhoz hasonlóan pozitívan befolyásolhatja a hangulatot és az érzelmeket befolyásoló neurotranszmittereket

4. Javítja az agy működését

A testmozgás, a megfelelő táplálkozás és a kielégítő éjszakai alvás biztos módja az agy egészséges működésének. Ebben egyes kiegészítők is segíthetnek, beleértve a rhodiola-t.

Egy tanulmány 56 éjszakai műszakban dolgozó orvosnál tesztelte annak hatását a mentális fáradtságra. Az orvosokat véletlenszerűen választották ki ahhoz, hogy két héten keresztül napi 170 mg rhodiola vagy placebo tablettát kapjanak. A rhodiola 20%-kal csökkentette a mentális fáradtságot és javította a munkával kapcsolatos feladatok teljesítményét a placebóhoz képest.

Egy másik tanulmány a rhodiola hatását vizsgálta az éjszakai feladatokat ellátó katonai kadétoknál. A kadétok napi 370 mg vagy 555 mg rhodiola-t fogyasztottak öt napon át, vagy a két mennyiség placebo változatát. Mindkét adag javította a kadétok mentális munkaképességét a placebóval összehasonlítva.

Egy további tanulmányban a hallgatóknál jelentősen csökkent a mentális fáradtság, javultak az alvási szokásaik és fokozódott a tanulási motivációjuk, miután 20 napon át rhodiola-kiegészítőket szedtek. Vizsgálati pontszámaik 8%-kal voltak magasabbak, mint a placebo csoportban.

Két áttekintő cikkben bizonyítékot találtak arra is, hogy a rhodiola enyhítheti a mentális fáradtságot, ám arra figyelmeztettek, hogy a kutatás korlátozott mennyisége és minősége nem teszi lehetővé szilárd következtetések levonását.

A rhodiola-ról kimutatták, hogy fokozza a mentális teljesítményt mentálisan stresszes és fizikailag fárasztó helyzetekben, ezen eredmények megerősítéséhez azonban további kutatásokra van szükség

5. Javíthatja az edzés teljesítményét

A rhodiola a testmozgás teljesítményének javítására is jó hatással lehet.

Egy vizsgálatban a résztvevőknek 200 mg rhodiola-t vagy placebót adtak, két órával egy kerékpáros teszt elvégzése előtt. A rhodiola-t kapók átlagosan 24 másodperccel hosszabb ideig voltak képesek edzeni, mint azok, akik placebót kaptak. Noha a 24 másodperc kevésnek tűnhet, egy verseny első és második helyezettje közötti különbség lehet, hogy csak milliszekundumokban mérhető.

Egy másik tanulmány a kitartás teljesítményére gyakorolt hatását vizsgálta. A résztvevők hat mérföldes szimulált kerékpár versenyen vettek részt, amelyet időre kellett teljesíteniük. Egy órával a verseny előtt a résztvevők vagy rhodiola vagy placebo tablettát kaptak, a testtömegüknek megfelelően 3 mg/kg-ot. A rhodiola-t kapók szignifikánsan gyorsabban fejezték be a versenyt, mint a placebo csoport.

Ezekben és más kutatásokban kimutatták, hogy a rhodiola javítja a testmozgás teljesítményét azáltal, hogy csökkenti az érzékelt erőfeszítést, vagy azt, hogy a résztvevők milyen hatékonynak érezték testük működését.

Az azonban valószínűtlen, hogy bármilyen hatással lenne az izomtömegre vagy az erőre.

A rhodiola csökkenti az érzékelt erőfeszítést, ami lehetővé teszi a hosszabb ideig tartó, keményebb edzést

6. Segíthet a cukorbetegség kezelésében

A cukorbetegség olyan betegség, amely akkor fordul elő, amikor a test inzulin hormon előállító képessége vagy az arra való reagálása csökken. Ez magas vércukorszintet eredményez. A cukorbetegeket általában inzulin injekcióval vagy gyógyszerekkel kezelik, amelyek növelik az inzulinérzékenységet a vércukorszint normalizálása érdekében.

Érdekes módon az állatokon végzett kutatások szerint a rhodiola javíthatja a cukorbetegség elleni küzdelmet.

Valójában kimutatták, hogy csökkenti a cukorbetegek vércukorszintjét azáltal, hogy növeli a vér glükózszállítóinak számát. Ezek a transzporterek csökkentik a vércukorszintet a glükóznak a sejtekbe történő szállításával.

Ezeket a vizsgálatokat egereken végezték el, így eredményeiket nem lehet általánosítani az emberekre. Ezek azonban meghatározó okok a rhodiola-nak az emberek vércukorszintjére gyakorolt hatásainak vizsgálatára.

Ha cukorbetegsége van és rhodiola-kiegészítőket szeretne szedni, először beszéljen dietetikusával vagy orvosával.

A rhodiola bizonyítottan csökkenti a rágcsálók vércukorszintjét, ami arra utal, hogy értékes kiegészítő lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben az embereknél is, azonban további kutatásokra van szükség az emberek esetében

7. Lehetnek rákellenes tulajdonságai

A salidroside-ot, a rhodiola hatékony alkotóelemét rákellenes tulajdonságainak szempontjából vizsgálták. Kémcsőben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy gátolja a hólyag-, vastagbél-, emlő- és májrákos sejtek növekedését.

Ennek eredményeként a kutatók azt sugallták, hogy a rhodiola hasznos lehet sokféle rák kezelésében.

Amíg az emberi vizsgálatok rendelkezésre nem állnak, továbbra sem ismert, hogy a rhodiola segíthet-e a rák kezelésében.

A kémcsőben végzett kísérletek kimutatták, hogy a rhodiola aktív összetevője, a salidroside, gátolja a rákos sejtek növekedését, ennek az emberre gyakorolt hatása azonban ismeretlen

Összefoglaló

A rhodiola-t évszázadok óta használják a hagyományos orvoslásban Oroszországban és a skandináv országokban.

Tanulmányok szerint a rhodiola hozzájárulhat a test fizikai stresszhatásokra történő reagálásához, például a testmozgás, a pszichológiai stresszhatások, mint például a fáradtság és a depresszió esetén.

Ezenkívül kémcsőben és állatokon végzett kutatások vizsgálták a szerepét a rák és a cukorbetegség kezelésében. Emberi kutatásra azonban szükség van még.

Összességében a rhodiola számos egészségügyi előnnyel jár és biztonságosnak tekinthető, továbbá a mellékhatásai alacsonyak, ha az ajánlott adagokban szedi.
Rhodiola rosea-t akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: