Borsmenta-illóolaj

Borsmenta

A borsmentaolaj felhasználása és előnyei

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A borsmentaolaj segíthet enyhíteni az irritábilis bél szindróma tüneteit és más, az emésztőrendszert érintő állapotokat. Különböző formái segíthetnek a fájdalom enyhítésében és jótékony hatással lehetnek a bőrre is.

Kutatások szerint vannak egészségügyi előnyei, azonban fontos, hogy beszéljen egészségügyi szakemberrel, mielőtt elkezd illóolajat használni, és mindenképpen ellenőrizze az egyes márkák termékeinek minőségét. Mindig végezzen tapaszpróbát, mielőtt kipróbál egy új illóolajat.

A borsmenta a mentafélék családjába tartozó aromás gyógynövény. Ez egy hibrid menta, amely a lándzsás menta és a vízimenta keresztezése. A természetben Észak-Amerikában és Európában található meg.

A borsmenta-illóolajat a borsmenta növény leveleiből lehet kinyerni, és számos célra használják. Éles illata hűsítő és frissítő, az íze is hasonló.

A borsmentaolaj fő kémiai összetevői a mentol és a menton. Azonban még sok mást is tartalmaz.

A borsmentaolaj a tudományos nevén Mentha x piperita növényből származik

A borsmentaolaj felhasználása

Borsmenta Borsmenta

A borsmentaolajnak sokféle felhasználási módja van, például:

  • különböző betegségek, többek között irritábilis bél szindróma (IBS), hányinger és egyéb emésztési problémák, valamint megfázás és fejfájás esetén
  • helyi alkalmazásként viszketés, izomfájdalom és fejfájás enyhítésére
  • ízesítőanyagként élelmiszerekben és más termékekben, például szájvizekben
  • friss, kellemes illatanyag szappanokhoz és kozmetikai termékekhez adva

A borsmentaolaj felhasználásának módjai

Az emberek sokféle módon használhatják a borsmentaolajat: helyileg (a bőrön), illóolaj formájában diffúzióval, szájon át tabletta vagy kapszula formájában, intranazálisan (az orrba cseppentve).

Fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy ne fogyasszunk borsmenta-illóolajat. A borsmentaolaj bármilyen formában történő fogyasztása vagy helyileg történő alkalmazása előtt mindig konzultáljon orvosával.

A borsmentaolaj előnyei

A menta gyógyászati felhasználásáról szóló feljegyzések egészen az ókori Egyiptom, Görögország és Róma idejéig nyúlnak vissza. Mit mondanak tehát a modern kutatások a borsmentaolaj előnyeiről?

Míg a borsmentaolaj lehetséges előnyeinek egy része személyes tapasztalatokon alapul, az egészségügyi előnyökkel kapcsolatos kutatások még folynak. Az alábbiakban néhány ilyen kutatást vizsgálunk meg.

IBS esetén

A borsmentaolaj előnyeivel kapcsolatos legkiterjedtebb kutatások közül néhány az IBS-re összpontosított. Az IBS egy krónikus (hosszú távú) gyomor-bélrendszeri (GI) állapot, amely a következőkkel járhat: hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés.

Egy 2019-es, 12 vizsgálatból álló áttekintés a borsmentaolaj-kapszulák hatékonyságát vizsgálta az IBS kezelésében, placebóval összehasonlítva. A kutatók megállapították, hogy a borsmentaolajjal történő kezelés csökkentette a hasi fájdalmat és az IBS egyéb tüneteit.

Az, hogy a borsmentaolaj konkrétan hogyan segít enyhíteni az IBS és más GI-állapotok tüneteit, nagyrészt ismeretlen. Néhány lehetséges hatás: ellazítja a tápcsatorna simaizmait, gyulladáscsökkentő hatású, befolyásolja a tápcsatornában természetes módon élő baktériumtípusokat, csökkenti a fájdalomérzetet a tápcsatornában.

A borsmentaolaj csökkentheti vagy enyhítheti az IBS tüneteit

Egyéb GI-állapotok esetén

A borsmentaolajat, illetve egyik fő kémiai összetevőjét, a mentolt köménymaggal kombinálva a funkcionális diszpepszia tüneteinek orvoslására használják. Ezt az állapotot puffadás, emésztési zavarok és fájdalom jellemzi a gyomor környékén.

Egy 2019-es áttekintés több, a borsmentával, mentollal és köménymaggal végzett vizsgálat eredményeit foglalta össze. Összességében ez a kombinált kezelés ígéretesnek tűnik a funkcionális diszpepsziával járó tünetek enyhítésében.

A gyermekek és serdülők esetében a gyomor- és bélrendszeri panaszok gyógynövényes gyógymódjaival kapcsolatos vizsgálatok egy másik áttekintése szerint a borsmentaolaj hatásos volt a hasi fájdalom időtartamának, gyakoriságának és súlyosságának csökkentésében a placebóval összehasonlítva.

A borsmentaolaj azonban nem volt hatékony a kólika kezelésében a szimetikon cseppekkel összehasonlítva.

A borsmentaolaj segíthet csökkenteni az emésztőrendszeri problémákból eredő hasi fájdalmat

Hányinger esetén

Az émelygésnek számos oka lehet, és gyakran előfordul műtét után. Egy 2016-os kis tanulmány az inhalált borsmentaolaj hatását vizsgálta a műtét utáni hányingerre. A kutatók azt találták, hogy a betegek a borsmentaolaj belélegzése után alacsonyabbnak értékelték a hányinger mértékét. Egy 2018-as tanulmányok áttekintése azonban az aromaterápia műtét utáni hányingerre gyakorolt hatását is vizsgálta. Az áttekintett tanulmányok közül négyben borsmentaolajat hasonlítottak össze placebóval. A kutatók megállapították, hogy a borsmentaolaj belélegzése alig vagy egyáltalán nem volt hatással a műtét utáni tünetként jelentkező hányinger súlyosságára.

Az olyan tünetek, mint a hányinger és a hányás a terhesség korai szakaszában is gyakran előfordulnak. Egy 2018-as tanulmány 56 terhes páciens bevonásával azt vizsgálta, hogy a borsmentaolajjal végzett aromaterápia hogyan hatott a hányingerre és a hányásra. Nem találtak jelentős különbséget a borsmentaolaj és a placebo között.

A kutatók azt is vizsgálták, hogy a borsmentaolaj hatással lehet-e a hányinger tüneteire a rákos betegeknél, akik kemoterápiás kezelésben részesülnek. Egy 2021-es, 80 beteg bevonásával végzett vizsgálatban azt vizsgálták, hogy milyen hatása van annak, ha a kemoterápiát követően 5 napon keresztül naponta háromszor egy csepp borsmentaolajat tesznek a felső ajak és az orr közé. A kutatók megállapították, hogy csökkentette a hányinger és a hányás súlyosságát és gyakoriságát.

A kisebb vizsgálatok eredményei vegyesek a borsmentaolajjal végzett aromaterápia hatékonyságát illetően a hányinger enyhítésére, egyes esetekben előnyös lehet, míg más esetekben nem meggyőzőek

Fájdalom esetén

A fajdbogyó (wintergreen) olajat és a mentolt a feszültség okozta fejfájás, a migrénes fejfájás és más okok miatti fájdalom orvoslására használják.

Egy 2019-es tanulmányban, amelyben összehasonlították a borsmentaolaj és a lidokain cseppek hatását migrénes rohamok esetén, a kutatók megállapították, hogy a fejfájás intenzitása a betegek 40%-ánál csökkent, akik bármelyik cseppet kapták. A borsmentaolaj cseppek az orr belsejében ferdén alkalmazva a lidokainhoz hasonlóan csökkentették a fejfájás gyakoriságát és intenzitását.

Egy másik tanulmány a borsmentaolaj-tabletták hatását vizsgálta nyelési nehézségekkel és nem szív eredetű mellkasi fájdalommal küzdő embereknél. A résztvevők több mint fele számolt be a tünetek javulásáról.

A borsmentaolaj vagy a mentol különböző formái segíthetnek a fejfájás és a migrénes rohamok okozta fájdalom orvoslásában, ha az orrban alkalmazzák, továbbá a borsmentaolaj tabletta formájában enyhítheti a nyelési nehézségekkel küzdő emberek kellemetlenségeit

Bőrre és hajra

A borsmentaolajat gyakran használják kozmetikai termékekben. A borsmenta bőrre és hajra alkalmazott lehetséges előnyeivel kapcsolatban azonban csak korlátozott számú kutatás létezik.

Egy 2016-os kis tanulmány a borsmentaolaj helyi alkalmazását és annak krónikus viszketésre gyakorolt hatását vizsgálta. A kutatók megállapították, hogy a borsmentaolaj 1 százalékos oldata javulást eredményezett a viszketés időtartamában és súlyosságában.

Egy 2014-es, egereken végzett vizsgálatban a borsmentaolajat hasonlították össze a minoxidillal és a kontrollvegyületekkel. A kutatók megállapították, hogy a borsmentaolaj 3 százalékos oldata 4 hetes kezelés után sűrű, hosszú haj növekedéséhez vezetett az egereknél, hasonlóan a minoxidil használatából származó eredményekhez.

Egy 2016-os tanulmányban, amely a helyileg alkalmazott mentol hatását vizsgálta. A kutatók megállapították, hogy a helyileg alkalmazott mentol növeli a bőr véráramlását. Ez szintén segíthet a hajnövekedésben, mivel a megnövekedett véráramlás stimulálhatja a fejbőrt.

A borsmentaolaj segíthet megnyugtatni a viszkető bőrt, további kutatásokra van szükség a borsmentaolaj hajnövekedést serkentő képességével kapcsolatban az embereknél

Baktériumok és élesztőgombák ellen

A borsmentaolaj enyhe antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik. Különböző tanulmányokat végeztek a különböző baktériumok és gombák elleni hatékonyságának meghatározására. Az eredmények vegyesek voltak.

Egy 2019-es tanulmány kiemelte a borsmentaolaj antibakteriális hatását különböző baktériumtörzsekre, többek között: Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumannii. Ez a kutatás megmutatta a borsmentaolaj potenciális lehetőségét, mint jövőbeli terápiás mód bizonyos fertőzésekre, bár további kutatásokra van szükség. Bár ez az eredmény ígéretes, a borsmentaolaj antimikrobiális hatása a baktériumfajtól függhet.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy bár a borsmentaolaj potenciális antimikrobiális aktivitást mutatott, a Streptococcus suis 20 különböző törzsével szemben kevésbé volt hatékony, mint más illóolajok.

Egy 2017-es tanulmány több illóolaj aktivitását vizsgálta a Candida élesztőgomba különböző törzseivel szemben kémcsőben. Bár a borsmentaolajnak volt némi gombaölő hatása, a vizsgált olajok közül ez volt a legalacsonyabb aktivitású.

A borsmentaolaj működhet néhány baktérium ellen, de a kutatások vegyesek, a Candida bizonyos törzseivel szemben enyhe gombaellenes tulajdonságokat mutatott

A biztonságról és a mellékhatásokról

Ajánlott az illóolajokat csak a gyártók iránymutatásai szerint használni.

Az illóolajokat nem szájon át történő bevitelre szánják. A borsmenta kivonat szájon át történő szedésének néhány lehetséges mellékhatása: gyomorégés, hányinger, hányás. Válasszon borsmenta kivonatot, ha borsmentaolajat ad az ételhez.

Az aromaterápia vagy a hígított borsmenta-illóolaj helyi alkalmazása jelentős előnyökkel járhat, kevés kockázat mellett. De vigyázzunk, hogy a borsmenta aromaterápia mérgező lehet a háziállatokra. Az aromaterápia alkalmazása előtt mindig vegye figyelembe a gyermekek, háziállatok, terhes emberek biztonságát.

Ha nagyon nagy dózisban fogyasztják, a borsmentaolaj mérgező lehet. Egy ismert mérgező vegyületet, pulegont tartalmaz. A borsmentaolaj kozmetikai készítményeinek legfeljebb 1 százalék pulegont kell tartalmazniuk, bár egyes esetekben ennél többet is tartalmazhatnak.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a borsmenta-illóolaj nagyon koncentrált és helyileg történő használat előtt mindig megfelelően fel kell hígítani. Csak 1-2 csepp illóolajra van szükség 10 gramm hordozóolajban való hígításhoz.

Egyes esetekben a bőrre felvitt borsmentaolaj irritációt vagy kiütést okozhat. Ha aggódik, hogy a borsmentaolajra bőrreakciót tapasztal, először tesztelje le egy kis bőrfelületen.

Lehetséges gyógyszerkölcsönhatások a borsmentaolajjal

Fontos, hogy bármilyen étrend-kiegészítő termék szedése előtt konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével, különösen akkor, ha éppen vényköteles vagy vény nélkül kapható gyógyszereket szed.

A borsmentaolaj hatással lehet a ciklosporin szervezet általi lebontásának sebességére, egy olyan gyógyszerre, amelyet általában a szervátültetési folyamat során adnak be, hogy megakadályozzák az új szerv kilökődését. A borsmentaolaj hatására a ciklosporin hosszabb ideig maradhat a véráramban, mint kellene.

A májenzimek által befolyásolt gyógyszerekre a borsmentaolaj is hatással lehet. Ezek a gyógyszerek a következők: ciklosporin, szimvasztatin, lovasztatin, ketokonazol.

Legyen óvatos, és beszéljen orvosával a borsmentaolaj fogyasztása előtt, különösen, ha gyomorsav-csökkentő gyógyszereket szed, mint például: savlekötők, H2-blokkolók, famotidin, protonpumpa-gátlók, omeprazol.

Ki ne használjon borsmentaolajat?

Azok az emberek, akiknek kerülniük kell a borsmentaolaj használatát, a következők:

  • G6PD-hiányban szenvedő személyek. A G6PD-hiánynak nevezett specifikus enzimhiányban szenvedő embereknek kerülniük kell a borsmenta kivonat vagy olaj aromaterápiában való használatát.
  • Bizonyos gyógyszereket szedő emberek. A borsmentaolaj aromaterápia gátolhatja a CYP3A4 nevű enzimet, amely számos gyógyszertípus lebontásáért felelős. Ha bármilyen vényköteles gyógyszert szed, beszéljen orvosával, mielőtt borsmentaolajat használna.
  • Gyermekek és csecsemők. Kerülje a borsmentaolaj alkalmazását csecsemők és kisgyermekek arcán vagy mellkasán. A borsmentaolajban lévő mentol belélegzése mellékhatásokat okozhat.

A borsmenta aromaterápia mérgező lehet a háziállatokra, például kutyákra és macskákra is.

Összefoglaló

A borsmentaolaj a borsmenta növényből származik. Sok mindenre használták már, például a következők enyhítésére: gyomor- és bélrendszeri panaszok, hányinger, fájdalom.

Bár a borsmentaolaj javasolt előnyeinek egy része anekdotikus bizonyítékokból származik, a kutatások szerint a borsmentaolaj jótékony hatással lehet az IBS és más emésztési panaszok, valamint a fájdalomcsillapítás szempontjából.

A borsmentaolaj általában biztonságos, de nagyon nagy dózisban fogyasztva mérgező lehet. Ezenkívül használat előtt mindig hígítsa fel a borsmenta-illóolajat.

Beszéljen orvosával, mielőtt borsmentaolajat használna.
Borsmenta-illóolajat akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: