Kurkuma

Kurkuma

A kurkuma és a kurkumin 10 bizonyított egészségügyi előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A kurkuma talán a létező leghatékonyabb táplálékkiegészítő.

Számos kiváló minőségű tanulmány szerint, a kurkuma jelentős előnyöket kínál a test és az agy számára.

Íme a kurkuma 10 legfontosabb – bizonyítékokon alapuló – egészségügyi előnye.

1. A kurkuma bioaktív vegyületeket tartalmaz, hatékony gyógyhatású tulajdonságokkal

A kurkuma az a fűszer, amely a curry sárga színét adja.

Indiában évezredek óta használják fűszerként és gyógynövényként.

A közelmúltban a tudomány kezdi felfedezni, amit az indiaiak már régóta tudtak – hogy valójában gyógyhatású összetevők keverékét tartalmazza.

Ezeket a vegyületeket kurkuminoidoknak nevezik, melyek közül a legfontosabb a kurkumin.

A kurkumin a kurkuma fő hatóanyaga. Erőteljes gyulladáscsökkentő hatású és nagyon erős antioxidáns.

A kurkuma kurkumin tartalma azonban nem olyan magas. Körülbelül 3 tömegszázalék.

A gyógynövényen végzett tanulmányok többsége kurkuma-kivonatot vizsgált, amely többnyire önmagában a kurkumint tartalmazta és a dózisok általában napi 1 gramm felettiek voltak.

Nagyon nehéz lenne elérni ezt a mennyiséget az ételek kurkumával való fűszerezésével.

Ezért, ha a teljes hatását szeretné megtapasztalni, étrend-kiegészítőt kell használnia, amely jelentős mennyiségű kurkumint tartalmaz.

Sajnos a kurkumin rosszul szívódik fel a véráramba. A felszívódást segíti a bors, amely piperint tartalmaz. Ez egy természetes anyag, amely a kurkumin felszívódását 2000%-kal megnöveli.

A legjobb curcumin-kiegészítők piperint tartalmaznak, ami jelentősen növeli hatékonyságukat.

A kurkumin zsírban oldódik, ezért hasznos, ha zsíros ételekkel fogyasztjuk.

A kurkuma kurkumint, egy erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságú anyagot tartalmaz. A legtöbb tanulmányban kurkuma-kivonatot alkalmaztak, amelyek meghatározóak a nagy mennyiségű kurkumin bevitelhez.

2. A kurkumin természetes gyulladásgátló összetevő

Kurkuma Kurkuma

A gyulladás hihetetlenül fontos.

Segíti a szervezetet a külső behatolók elleni küzdelemben és szerepet játszik a károk helyreállításában.

Gyulladás nélkül a kórokozók – mint például a baktériumok –, könnyen átvehetik az irányítást a tested felett és megölhetnek.

Habár az akut, rövid távú gyulladás előnyös, jelentős problémát okozhat, ha krónikus és – helytelenül – megtámadja a szervezet saját szöveteit.

A tudósok most úgy vélik, hogy a krónikus, alacsony szintű gyulladás fontos szerepet játszik szinte minden krónikus, nyugati betegségben. Ide tartoznak a szívbetegségek, a rák, a metabolikus szindróma, az Alzheimer-kór és a különböző degeneratív állapotok.

Ezért bármi, ami segíthet a krónikus gyulladás elleni küzdelemben, potenciálisan fontos lehet e betegségek megelőzésében és kezelésében.

A kurkumin erősen gyulladásgátló. Valójában olyan erős, hogy megfelel a gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatékonyságának, mellékhatások nélkül.

Ez blokkolja az NF-kB molekulát, amely a sejtek magjába utazik és bekapcsolja a gyulladással kapcsolatos géneket. Úgy vélik, hogy az NF-kB jelentős szerepet játszik számos krónikus betegségben.

A részletek taglalása nélkül (a gyulladás problémája rendkívül bonyolult) a lényeg az, hogy a kurkumin egy olyan bioaktív anyag, amely molekuláris szinten veszi fel a harcot gyulladással.

A krónikus gyulladás hozzájárul sok elterjedt nyugati betegséghez. A kurkumin számos molekulát blokkolhat, amelyek ismert szerepet játszanak a gyulladás kialakulásában.

3. A kurkuma drámai módon növeli a test antioxidáns kapacitását

Az oxidatív károsodás az öregedés és számos betegség mögött álló mechanizmusok egyikének tekinthető.

Szabad gyököket, erősen reaktív molekulákat tartalmaz páratlan elektronokkal.

A szabad gyökök fontos szerves anyagokkal, például zsírsavakkal, fehérjékkel vagy DNS-sel reagálnak.

Az antioxidánsok fő feladata nagyon előnyös: megvédik a testet a szabad gyököktől.

A kurkumin egy erős antioxidáns, amely kémiai szerkezetének köszönhetően semlegesíti a szabad gyököket.

Ezenkívül a kurkumin fokozza a szervezet saját antioxidáns enzimjeinek aktivitását.

Ily módon a kurkumin bevisz egy-két ütést a szabad gyököknek. Közvetlenül blokkolja őket, majd serkenti a szervezet saját antioxidáns védelmét.

A kurkumin erős antioxidáns hatással bír. Semlegesíti a szabad gyököket és stimulálja a szervezet saját antioxidáns enzimeit.

4. A kurkumin fokozza az agyi eredetű neurotróf faktort, amely a jobb agyi működéshez és az agybetegségek alacsonyabb kockázatához kötődik

A múltban úgy vélték, hogy a neuronok a korai gyermekkort követően már nem tudnak osztódni és szaporodni.

Most már tudjuk, hogy ez nem igaz.

A neuronok képesek új kapcsolatokat kialakítani és az agy bizonyos területein szaporodhatnak, számuk növekedhet.

Ennek a folyamatnak az egyik fő mozgatórugója az agyi eredetű neurotróf faktor (BDNF - Brain-Derived Neurotrophic Factor), amely egyfajta – az agyban működő ‐ növekedési hormon.

Számos gyakori agyi rendellenesség kapcsolódik a csökkent hormonszinthez, beleértve a depressziót és az Alzheimer-kórt.

Érdekes módon a kurkumin növelheti az agy BDNF szintjét.

Ezáltal hatékonyan késleltetheti vagy akár visszafordíthatja az agyi megbetegedéseket és az agyi funkciók csökkenését.

Javíthatja a memóriát és okosabbá tehet, ami logikusnak tűnik a BDNF-szintekre gyakorolt hatásai miatt. Ennek ellenőrzéséhez azonban embereken végzett, kontrollált vizsgálatokra van szükség.

A kurkumin fokozza az agyi BDNF hormon szintjét, ami elősegíti az új neuronok szaporodását és küzd a különböző degeneratív folyamatokkal az agyban

5. A kurkumin csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

Kurkuma Kurkuma

A szívbetegségek a világ első számú halálokai.

A kutatók több évtizede tanulmányozták és sokat megtudtak az okairól.

Nem meglepő, hogy a szívbetegségek hihetetlenül bonyolultak és különböző okok idézik elő.

A kurkumin segíthet visszafordítani a szívbetegségek kialakulását.

A kurkumin fő erénye a szívbetegségek esetében talán az endothelium (a véredények bélése) működésének javítása.

Jól ismert, hogy az endotheliális diszfunkció a szívbetegségek egyik fő mozgatórugója és magában foglalja az endotheliumnak a vérnyomást, a véralvadást és a különböző egyéb tényezőket szabályozó képességét.

Számos tanulmány utal arra, hogy a kurkumin az endotheliális funkció javulásához vezet. Az egyik tanulmány megállapította, hogy ez ugyanolyan hatékony, mint a testmozgás, míg egy másik azt mutatja, hogy úgy működik, mint az Atorvastatin gyógyszer.

Ezenkívül a kurkumin csökkenti a gyulladást és az oxidációt (amint azt a fentiekben tárgyaltuk), amelyek szerepet játszanak a szívbetegségek kialakulásában is.

Az egyik vizsgálatban véletlenszerűen 121 embert választottak ki, akik koronária artériás bypass műtéten estek át. A csoport tagjai a műtét előtt és után néhány napon át placebót vagy napi 4 gramm kurkumint kaptak.

A kurkumin csoportnál 65%-kal csökkent a kórházi szívroham kockázata.

A kurkumin jótékony hatással van a szívbetegségben szerepet játszó számos tényezőre. Javítja az endothelium működését, erős gyulladásgátló és antioxidáns.

6. A kurkuma segíthet megelőzni – és talán még kezelni is – a rákot

A rák szörnyű betegség, amelyet kontrollálatlan sejtnövekedés jellemez.

Számos különböző ráktípus létezik, amelyeknek sok közös vonása van. Úgy tűnik, hogy közülük néhányat befolyásolnak a kurkumin étrend-kiegészítők.

A kurkumint hasznos gyógynövényként tanulmányozták a rák kezelésében és megállapították, hogy molekuláris szinten befolyásolja a rák növekedését, fejlődését és terjedését.

Tanulmányok kimutatták, hogy hozzájárulhat a rákos sejtek pusztulásához és csökkentheti az angiogenezist (új vérerek növekedése a daganatokban) és a metasztázist (rák terjedése).

Több vizsgálat azt mutatja, hogy a kurkumin csökkentheti a rákos sejtek növekedését laboratóriumi körülmények között és gátolja a tumorok növekedését a kísérleti állatokban.

Meg kell még vizsgálni, hogy nagy dózisú kurkumin (lehetőleg olyan felszívódást fokozó anyaggal, mint a piperin) segít-e az emberi rák kezelésében.

Van azonban bizonyíték arra, hogy megakadályozhatja a rák előfordulását, különösen az emésztőrendszer rákos megbetegedéseit, például a vastagbélrákot.

Egy 30 napos, 44 férfin végzett vizsgálatban, akiknél elváltozások voltak a vastagbélben, amik néhol elrákosodtak, napi 4 gramm kurkumin 40%-kal csökkentette az elváltozások számát.

Lehet, hogy a kurkumint egy nap a hagyományos rákkezeléssel együtt fogják használni. Túl korai biztosat mondani, de ígéretesnek tűnik és intenzíven tanulmányozzák.

A kurkumin számos változást eredményez molekuláris szinten, amelyek elősegíthetik a rák megelőzését és akár kezelését is.

7. A kurkumin hasznos lehet az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében

Az Alzheimer-kór a világ leggyakoribb neurodegeneratív betegsége és a demencia egyik fő oka.

Sajnos az Alzheimer-kórra még nincs jó kezelés. Ezért rendkívül fontos a megelőzés.

Jó hírek lehetnek a láthatáron, mert a kurkumin átjutott a vér-agy gáton (az agyat védelmező nagy sűrűségű sejtréteg, amely megakadályozza a legtöbb jelenlegi rákellenes kezelés hatékonyságát).

Ismert, hogy a gyulladás és az oxidatív károsodás szerepet játszik az Alzheimer-kórban és a kurkumin mindkettőre kedvező hatással van.

Ezen túlmenően az Alzheimer-kór egyik legfontosabb jellemzője az amyloid plakkoknak nevezett proteincsomók felhalmozódása. A tanulmányok azt mutatják, hogy a kurkumin segít megtisztítani ezeket a plakkokat.

Jelenleg nem ismert, hogy a kurkumin valóban lelassíthatja-e vagy akár visszafordíthatja az Alzheimer-kór előrehaladását.

A kurkumin átjutott a vér-agy gáton és kimutatták, hogy különféle javuláshoz vezet az Alzheimer-kór folyamatában.

8. Az ízületi gyulladásban szenvedő betegek nagyon jól reagálnak a kurkumin kiegészítőkre

Kurkuma kapszula Kurkuma kapszula

Az arthritis a nyugati országokban gyakori probléma. Számos különböző típus létezik, amelyek többsége gyulladást okoz az ízületekben.

Tekintettel arra, hogy a kurkumin egy erős gyulladásgátló vegyület, segíthet az ízületi gyulladáson. Ezt számos tanulmány igazolja.

A rheumatoid arthritisben szenvedő betegeknél végzett vizsgálatban a kurkumin hatékonyabb volt, mint egy gyulladáscsökkentő gyógyszer.

Számos más tanulmány vizsgálta a kurkuminnak az artritiszre gyakorolt hatását és megfigyelte a különböző tünetek javulását.

Az arthritis egy gyakori betegség, amelyet ízületi gyulladás jellemez. Számos tanulmány azt mutatja, hogy a kurkumin segíthet az ízületi gyulladás tüneteinek kezelésében és bizonyos esetekben hatékonyabb, mint a gyulladásgátló szerek.

9. Tanulmányok azt mutatják, hogy a kurkuminnak komoly haszna van a depresszió kezelésében

A kurkumin hatásos lehet a depresszió kezelésében.

Egy ellenőrzött vizsgálatban 60 depresszióban szenvedő embert három véletlenszerű csoportba soroltak, az egyik csoport Prozac-ot, a másik egy gramm kurkumint, a harmadik Prozac-ot és kurkumint kapott. Hat hét után a kurkumin olyan javuláshoz vezetett, amely hasonló volt a Prozac-éhoz. Az a csoport javult leginkább, amely Prozac-ot és kurkumint is szedett. Ezek szerint a kurkumin hatékonyságában felveheti a versenyt egy antidepresszánssal.

A depresszió összefügg az agyi eredetű neurotróf faktorral (BDNF) és a csökkenő hippocampusszal. Ez az agyterület szerepet játszik a tanulásban és a memóriában. A kurkumin növeli a BDNF-szintet és esetleg visszafordíthatja ezen változások némelyikét.

Néhány bizonyíték szerint a kurkumin fokozhatja a szerotonin és a dopamin agyi neurotranszmittereit.

Hatvan depresszióban szenvedő beteg vizsgálata alapján a kurkumin ugyanolyan hatást ért el a depresszió tüneteinek enyhítésében, mint a Prozac.

10. A kurkumin segíthet a korral és az öregedéssel kapcsolatos krónikus betegségek késleltetésében

Ha a kurkumin valóban segít megelőzni a szívbetegségeket, a rákot és az Alzheimer-kórt, előnyös lehetne az élettartam meghosszabbításában is, ezért a kurkumin népszerű öregedésgátló kiegészítővé vált.

Mivel az oxidáció és a gyulladás feltételezhetően szerepet játszik az öregedésben, a kurkumin hatásai túlmutatnak a betegségek megelőzésén.

Sok pozitív egészségügyi hatásának köszönhetően – például a szívbetegségek, az Alzheimer-kór és a rák megelőzésének lehetősége – a kurkumin segíthet a hosszú élettartam elérésében.

Összefoglaló

A kurkuma és különösen leggyakoribb összetevője a kurkumin számos tudományosan bizonyított egészségügyi előnyt kínál, mint például a szívbetegségek, az Alzheimer-kór és a rák megelőzésének lehetősége.

Erős gyulladásgátló és antioxidáns, segíthet a depresszió és az ízületi gyulladás tüneteinek javításában is.
Kurkumát akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: