Ganoderma

Ganoderma

A ganoderma gomba 6 előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A keleti orvoslás sokféle növényt és gombát alkalmaz, amelyek közül a ganoderma gomba különösen népszerű. Számos lehetséges egészségügyi előnye van, beleértve az immunrendszer erősítését és a rák elleni küzdelmet. Biztonságossága azonban nemrégiben kérdésessé vált.

Mi a ganoderma gomba?

Ganoderma gomba Ganoderma gomba

A ganoderma gomba (ganoderma lucidum) Ázsia különböző meleg és nedves területein tenyészik. Ez a gomba évek óta a keleti orvostudomány egyik alapvető összetevője.

A gombán belül számos olyan molekula található – köztük a triterpenoidok, a poliszacharidok és a peptidoglikánok –, amelyek felelősek lehetnek az egészségre gyakorolt hatásaiért.

Míg maga a gomba frissen is fogyasztható, az is jellemző, hogy porított formáit vagy kivonatait használják, amelyek ezeket a specifikus molekulákat tartalmazzák. Ezeket a különböző formákat sejt-, állat- és humán vizsgálatokban is tesztelték.

Az alábbiakban a ganoderma gomba 6 tudományosan tanulmányozott előnye található. Az első hármat szilárdabb bizonyítékok támasztják alá, míg a továbbiak támogatása kevésbé meggyőző.

1. Erősíti az immunrendszert

A ganoderma gomba egyik legfontosabb hatása, hogy erősítheti az immunrendszert. Bár egyes részletek még mindig kétségesek, a kémcsőben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a ganoderma befolyásolhatja a fehérvérsejtek génjeit, amelyek az immunrendszer kritikus elemei. Mi több, ezen kutatások eredményei alapján a ganoderma egyes formái hatással lehetnek a fehérvérsejteken belüli gyulladásos folyamatokra.

Daganatos betegeken végzett kutatások kimutatták, hogy a gombában található molekulák egy része növelheti a fehérvérsejtek természetes gyilkos aktivitását. A természetes gyilkos sejtek a szervezetben előforduló fertőzések és rák ellen küzdenek. Egy másik tanulmány megállapította, hogy a ganoderma növelheti egy másik fajta fehérvérsejt – a limfociták – számát a vastagbélrákban szenvedőknél.

Bár a ganoderma gomba legtöbb immunrendszeri előnyét betegeknél tapasztalták, néhány bizonyíték azt mutatja, hogy ez egészséges embereken is segíthet.

Egy tanulmányban a gomba javította a limfociták működését, ami segít a fertőzések és a rák elleni küzdelemben a stresszes állapotoknak kitett sportolóknál. Egészséges felnőtteken végzett egyéb kutatások azonban azt mutatták, hogy a ganoderma-kivonat 4 hetes szedése után nem javult az immunfunkció vagy a gyulladás.

Összességében egyértelmű, hogy a ganoderma befolyásolja a fehérvérsejteket és az immunfunkciókat. További kutatásokra van szükség az előnyök mértékének meghatározásához az egészségesekben és a betegekben egyaránt.

A ganoderma gomba a fehérvérsejtekre gyakorolt hatása révén fokozhatja az immunrendszer működését, ami segít a fertőzések és a rák elleni küzdelemben, ez elsősorban betegekre lehet igaz, mivel az egészségeseknél vegyesek a tapasztalatok

2. Rákellenes tulajdonságok

Ganoderma bonsai Ganoderma bonsai

Sokan fogyasztják a ganoderma gombát potenciális rákellenes tulajdonságai miatt.

Egy több mint 4000 emlőrákot túlélő emberen végzett tanulmány azt találta, hogy az alanyok körülbelül 59%-a fogyasztott ganoderma gombát. Ezenkívül számos kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy ez a rákos sejtek halálához vezethet. Ennek ellenére ezeknek a vizsgálatoknak az eredményei nem feltétlenül hatásosak állatokon vagy embereken.

Egyes kutatások azt vizsgálták, hogy a ganoderma előnyös lehet-e a prosztatarák ellen a tesztoszteron hormonra gyakorolt hatása miatt. Míg egy esettanulmány kimutatta, hogy az ebben a gombában található molekulák visszafordíthatják a prosztatarák fejlődését az emberekben, egy nagyobb utólagos tanulmány nem támasztotta alá ezeket a megállapításokat.

A ganoderma gombát a vastagbélrák megelőzésében vagy leküzdésében betöltött szerepére vonatkozóan is tanulmányozták. Egyes kutatások kimutatták, hogy ganoderma-kezelés egy éve alatt csökkent a vastagbélben található daganatok száma és mérete. Sőt, több tanulmány részletes jelentése azt mutatta, hogy a gomba kedvező hatással lehet a rákos betegekre. Ezek az előnyök magukban foglalták a test fehérvérsejt-aktivitásának fokozódását, ami segít a rák elleni küzdelemben és javítja a rákos betegek életminőségét. A kutatók azonban kijelentik, hogy a ganodermát a hagyományos kezeléssel kombinálva kell adni, nem pedig helyette.

Ráadásul a ganoderma gomba és a rák számos tanulmánya nem volt magas színvonalú, emiatt sokkal több kutatásra van szükség.

Bár úgy tűnik, hogy a ganoderma gomba ígéretes a rák megelőzése vagy kezelése esetén, további információkra van szükség, mielőtt a szokásos terápia részévé válna, bizonyos esetekben azonban megfelelő lehet a normál ellátás mellett történő alkalmazás

3. Harcolhat a fáradtság és a depresszió ellen

A ganoderma immunrendszerre gyakorolt hatását gyakran kiemelten hangsúlyozzák, de más lehetséges előnyei is vannak. Ezek közé tartozik a fáradtság és a depresszió csökkentése, valamint az életminőség javulása.

Egy tanulmány 132 neuraszténiában –fájdalommal, fáradtsággal, szédüléssel, fejfájással és ingerlékenységgel járó betegség –szenvedő embernél vizsgálta a hatását. A kutatók azt találták, hogy a kiegészítők 8 hetes szedése után csökkent a fáradtság és javult a közérzet.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy egy 48 emlődaganatot túlélő embert magában foglaló csoportban a ganoderma por bevétele után 4 hét után csökkent a fáradtság és javult az életminőség. Ráadásul a vizsgálatban résztvevők kevesebb szorongást és depressziót tapasztaltak.

Míg a ganoderma gomba ígéretes lehet bizonyos betegségekkel küzdő emberek számára, nem világos, hogy előnyös lenne-e azok számára, akik egyébként egészségesek.

Néhány előzetes tanulmány kimutatta, hogy a ganoderma gomba csökkentheti a szorongást és a depressziót, valamint javíthatja az életminőséget bizonyos betegségekben szenvedőknél

4-6. Egyéb lehetséges előnyök

Az immunrendszerre és az életminőségre gyakorolt hatása mellett a ganoderma gombát megvizsgálták az egészség más szempontjainak javítására irányuló képességei szempontjából is.

4. A szív egészsége

Egy 12 hetes, 26 emberen végzett tanulmány kimutatta, hogy a ganoderma gomba növelheti a „jó” HDL-koleszterinszintet és csökkentheti a trigliceridszintet. Egészséges felnőtteken végzett egyéb kutatások azonban nem mutattak javulást ezekben a – szívbetegségek kockázati tényezőiként számontartott – paraméterekben.

Ezenkívül egy nagy elemzés nem mutatott ki jótékony hatást a szív egészségére, miután elemzett öt, körülbelül 400 embert vizsgáló tanulmányt. A kutatók megállapították, hogy a ganoderma gomba legfeljebb 16 héten át történő fogyasztása nem javította a koleszterintet.

Összességében további kutatásokra van szükség a ganoderma gomba és a szív egészségének kapcsolatáról.

5. Vércukorszint-szabályozás

Számos tanulmány kimutatta, hogy a ganoderma gombában található molekulák csökkenthetik az állatok vércukorszintjét. Néhány emberen végzett előzetes kutatás hasonló eredményekről számolt be. A kutatások többsége azonban nem támasztotta alá ezt az előnyt. A résztvevők százainak kiértékelése után a kutatók nem találtak előnyöket az éhgyomri vércukorszintre vonatkozóan.

Vegyes eredményeket tapasztaltak az étkezés utáni vércukorszint elemzése során is. Bizonyos esetekben a ganoderma gomba csökkentette a vércukorszintet, más esetekben azonban az eredmény rosszabb volt, mint placebo esetén. Itt is több kutatásra van szükség.

6. Antioxidáns státusz

Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek segíthetnek megakadályozni a sejtek károsodását. E fontos funkció miatt jelentős az érdeklődés az olyan élelmiszerek és kiegészítők iránt, amelyek javíthatják a szervezet antioxidáns állapotát.

Sokan azt állítják, hogy a ganoderma gomba hatékony erre a célra.

Számos tanulmány azonban nem talált változást két fontos antioxidáns enzim szintjében a gomba 4-12 héten át tartó fogyasztása után.

Kevés kutatás kimutatta, hogy a ganoderma gomba javíthatja a jó koleszterint vagy a vércukorszintet, a kutatások többsége azonban azt jelzi, hogy nem javítja a szervezet koleszterin-, vércukor- vagy antioxidáns szintjét

Lehetséges mellékhatások és veszélyek

Népszerűsége ellenére vannak, akik megkérdőjelezték a ganoderma gomba biztonságosságát.

Egyes kutatások azt találták, hogy azoknál, akik 4 hónapig szedték a ganoderma gombát, csaknem kétszer nagyobb valószínűséggel jelentkeztek mellékhatások, mint a placebót szedőknél. Ezek a hatások azonban csekélyek voltak, és a gyomorrontás vagy az emésztési zavarok kissé megnövekedett kockázatát is magukban foglalták. A máj egészségére gyakorolt káros hatásairól nem számoltak be. Más kutatások azt is jelezték, hogy a ganoderma gomba-kivonat négy hetes szedése egészséges felnőtteknél nem okozott káros hatást a májra vagy a vesére nézve.

Ezekkel a jelentésekkel ellentétben két esettanulmányban jelentős májproblémákat tapasztaltak. Mindkét esettanulmányban korábban gond nélkül használták a ganoderma gombát, de káros hatásokat tapasztaltak a porszerű formára való áttérést követően. Ez megnehezíti annak biztos megismerését, hogy maga a gomba volt-e felelős a megfigyelt májkárosodásért, vagy a porított kivonattal voltak-e problémák.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a ganoderma gomba számos tanulmánya nem közölt biztonsági adatokat, ezért összességében korlátozott információ áll rendelkezésre. Ennek ellenére több olyan embercsoport létezik, akiknek valószínűleg kerülniük kell a ganodermát. Ide tartoznak azok, akik terhesek vagy szoptatnak, vérbetegek, műtéten esnek át, vagy alacsony a vérnyomásuk.

A ganoderma gomba egyes tanulmányai nem szolgáltattak biztonsági információkat, mások azonban arról számoltak be, hogy több hónapos szedése valószínűleg biztonságos, ennek ellenére számos súlyos májkárosodás hozható összefüggésbe a ganoderma kivonattal

Összefoglaló

A ganoderma gomba a keleti orvostudomány népszerű összetevője.

A fehérvérsejtekre gyakorolt hatása révén fokozhatja az immunrendszer működését, különösen betegeknél, például rákos embereknél.

Ez a gomba képes lehet csökkenteni a daganatok méretét és számát bizonyos ráktípusok esetén, valamint javíthatja egyes rákos betegek életminőségét.

A legtöbb emberi kutatás kimutatta, hogy nem javítja a koleszterin-, a vércukor- vagy az antioxidánsszintet, de bizonyos esetekben hatékony lehet a fáradtság vagy a depresszió csökkentésében.
Mi az a ganoderma kávé?

Régen a kínaiak a gomba őrleményéből teát készítettek, mivel azonban a ganoderma kifejezetten keserű, manapság kávéval is keverik, mert abban a keserű íz nem feltűnő, illetve ízesítéssel könnyebben fogyasztható. Az instant kávéhoz hasonlóan meleg vízben oldódik, így azok is könnyen beiktathatják mindennapjaikba, akik a kávézás élményéről sem szeretnének lemondani, ám a fekete kávé koffeinjét valami egészségesebbre szeretnék cserélni.
Ganodermát akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: