Máriatövis

Máriatövis

A máriatövis 7 tudományosan megalapozott haszna

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A máriatövis (Silybum marianum) – angolul milk thistle vagyis tejbogáncs – egy gyógynövény. Ennek a tüskés növénynek jellegzetes lila virága és fehér levélerezete van, amely színt a hagyomány szerint Szűz Mária anyateje okozott, amikor az a leveleire hullott.

A máriatövis hatóanyaga a szilimarin néven ismert növényi vegyületcsoport. A máriatövis-kivonat nagy mennyiségű (65-80%) szilimarint tartalmaz. A máriatövisből kivont szilimarin antioxidáns, vírusellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

Hagyományosan máj- és epehólyag-betegségek kezelésére, az anyatejtermelés elősegítésére, a rák megelőzésére és kezelésére, sőt a máj kígyómarástól, alkoholtól és más környezeti mérgektől való védelmére is használják.

1. Máriatövis védi a májat

Máriatövis Máriatövis

A máriatövist gyakran népszerűsítik májvédő hatása miatt.

Rendszeresen használják kiegészítő terápiaként olyan betegeknél, akiknek májkárosodása van olyan állapotok miatt, mint például alkoholos májbetegség, nem alkoholos zsírmájbetegség, hepatitis vagy májrák.

Arra is használják, hogy megvédje a májat a méreganyagoktól, például az amatoxintól, amelyet a – halálos – halálsapkagomba termel.

Tanulmányok kimutatták, hogy javult a májműködés olyan májbetegségben szenvedőknél, akik máriatövis-kiegészítőt szedtek, ami arra utal, hogy segíthet csökkenteni a májgyulladást és a májkárosodást.

Bár további kutatásra van szükség a működésével kapcsolatban, a máriatövisről azt gondolják, hogy csökkenti a májban a szabad gyökök által okozott károsodást, amelyek akkor keletkeznek, amikor a máj mérgező anyagokat metabolizál.

Egy tanulmány azt is megállapította, hogy kismértékben meghosszabbíthatja az alkoholos májbetegség miatti májcirrózisban szenvedők várható élettartamát.

A vizsgálatok eredményei azonban vegyesek voltak, és nem mindenki tapasztalta a máriatövis-kivonat jótékony hatását a májbetegségekre. Ezért további vizsgálatokra van szükség annak meghatározásához, hogy milyen dózis és milyen hosszú kezelés szükséges adott májbetegségek esetén.

És bár a máriatövis-kivonatot általában májbetegségben szenvedők kiegészítő terápiájaként használják, jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy megakadályozhatja ezen állapotok kialakulását, különösen, ha egészségtelen életmódot folytat.

A máriatövis kivonat segíthet megvédeni a májat a betegségek vagy mérgezés okozta károsodásoktól, bár további kutatásokra van szükség

2. Segíthet megelőzni az agyműködés életkorral összefüggő hanyatlását

Máriatövismag Máriatövismag

A máriatövist több mint kétezer éve hagyományos gyógymódként használják olyan neurológiai állapotok kezelésére, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór.

Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai azt jelentik, hogy valószínűleg neuroprotektív, ezzel segíthet megelőzni az agyműködés öregedéssel tapasztalható hanyatlását. Laboratóriumi és állatkísérletekben kimutatták, hogy a szilimarin megakadályozza az agysejtek oxidatív károsodását, ami segíthet megelőzni a szellemi hanyatlást.

Ezek a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a máriatövis csökkentheti az amiloid plakkok számát az Alzheimer-kórban szenvedő állatok agyában. Az amiloid plakkok amiloid fehérjék ragadós csoportjai, amelyek az öregedés során felhalmozódhatnak az idegsejtek között. Ezek nagyon nagy számban fordulnak elő Alzheimer-kórban szenvedő emberek agyában. A máriatövis potenciálisan segíthet ennek a nehéz állapotnak a kezelésében.

Jelenleg azonban nincs olyan humán tanulmány, amely a máriatövis hatásait vizsgálná Alzheimer-kórban vagy más neurológiai betegségekben, például demenciában és Parkinson-kórban szenvedőknél.

Ezenkívül nem világos, hogy a máriatövis elég jól felszívódik-e az emberekben ahhoz, hogy megfelelő mennyiségben átjusson a vér-agy gáton. Az sem ismert, hogy milyen adagokat kell felírni ahhoz, hogy jótékony hatást fejtsen ki.

A kezdeti kémcsöveken végzett és állatkísérletek kimutatták, hogy a máriatövisnek van néhány ígéretes tulajdonsága, amelyek hasznossá tehetik az agyműködés védelmében. Jelenleg azonban nem világos, hogy ugyanolyan jótékony hatásai vannak-e az emberre

3. A máriatövis megvédheti a csontjait

Az oszteoporózis progresszív csontvesztés által okozott betegség. Általában lassan, több év alatt fejlődik ki és gyenge, törékeny csontokat eredményez, amelyek még kisebb esések után is könnyen eltörnek.

Labor- és állatkísérletekben kimutatták, hogy a máriatövis serkenti a csontok mineralizációját, és potenciálisan véd a csontvesztés ellen. Ennek eredményeként a kutatók azt sugallják, hogy a máriatövis hasznos terápia lehet a csontvesztés megelőzésére vagy késleltetésére posztmenopauzás nőknél.

Jelenleg azonban nincsenek humán vizsgálatok, így a hatékonysága továbbra is tisztázatlan.

Állatoknál kimutatták, hogy a máriatövis serkenti a csontok mineralizációját, jelenleg azonban nem ismert, hogy milyen hatással van az emberekre

4. Segítheti a rákkezelést

Feltételezték, hogy a szilimarin antioxidáns hatásai bizonyos rákellenes hatással bírhatnak, ami hasznos lehet a rákkezelésben részesülők számára. Néhány állatkísérlet kimutatta, hogy a máriatövis hasznos lehet a rákkezelések mellékhatásainak csökkentésében.

Ezenkívül bizonyos rákos megbetegedések ellen hatékonyabbá teheti a kemoterápiát, és bizonyos körülmények között a rákos sejteket is elpusztíthatja. Az embereken végzett vizsgálatok azonban nagyon korlátozottak és még nem mutattak ki jelentős klinikai hatását emberekre. Ennek az lehet az oka, hogy az emberekben nem tud annyi szilimarin felszívódni, hogy gyógyászati hatást érjen el.

További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy meg lehessen határozni, hogyan lehet a szilimarint a rákkezelés alatt álló emberek támogatására használni.

A máriatövis hatóanyagairól kimutatták, hogy állatokban javítják egyes rákkezelések hatását, az emberi vizsgálatok azonban korlátozottak és még nem mutattak ki jótékony hatást

5. Fokozza az anyatejtermelést

A máriatövis egyik leírt hatása az, hogy fokozhatja az anyatejtermelést szoptató anyáknál. Úgy gondolják, hogy segít többet előállítani a prolaktin tejtermelő hormonból.

Az adatok nagyon korlátozottak, de egy randomizált, kontrollos vizsgálat szerint azok az anyák, akik 63 napon keresztül 420 mg szilimarint szedtek, 64%-kal több tejet termeltek, mint azok, akik placebót kaptak.

Ez azonban az egyetlen elérhető klinikai vizsgálat. További kutatásokra van szükség ezen eredmények megerősítéséhez és a máriatövis szoptató anyák számára való biztonságosságának megerősítéséhez.

A máriatövis fokozhatja az anyatejtermelést szoptató nőknél, bár nagyon kevés kutatást végeztek a hatásának megerősítésére

6. Segíthet az akne kezelésében

Az akne egy krónikus gyulladásos bőrbetegség. Bár nem veszélyes, hegeket okozhat. Az emberek fájdalmasnak is találhatják és aggódhatnak a megjelenésükre gyakorolt hatása miatt. Feltételezik, hogy a szervezet oxidatív stressze szerepet játszhat az akne kialakulásában.

Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt a máriatövis hasznos kiegészítő lehet a pattanásokban szenvedőknek.

Érdekes módon egy tanulmány megállapította, hogy az aknés embereknél, akik 8 héten át napi 210 milligramm szilimarint vettek be, 53%-kal csökkentek az aknés elváltozások.

Mivel azonban ez az egyetlen tanulmány, több magas színvonalú kutatásra volna szükség.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a máriatövis-kiegészítőket szedőknél csökkent a pattanások száma a testen

7. A máriatövis csökkentheti a cukorbetegek vércukorszintjét

A máriatövis hasznos kiegészítő terápia lehet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében. Felfedezték, hogy a máriatövisben lévő egyik vegyület hasonlóan működhet, mint egyes diabetikus gyógyszerek, mivel javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a vércukorszintet.

Valójában egy közelmúltbeli áttekintés és elemzés megállapította, hogy a szilimarint rendszeresen szedő emberek éhomi vércukorszintje és a HbA1c, a vércukorszint szabályozásának mértéke jelentősen csökkent.

Ezenkívül a máriatövis antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai szintén hasznosak lehetnek a cukorbetegséggel összefüggő szövődmények, például a vesebetegség kialakulási kockázatának csökkentésében.

Ez az áttekintés azonban azt is megállapította, hogy a tanulmányok minősége nem volt túl magas, ezért további tanulmányokra van szükség, mielőtt határozott ajánlásokat lehetne tenni.

A máriatövis segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjét, bár több jó minőségű tanulmányra van szükség

Biztonságos a máriatövis?

A máriatövis szájon át szedve általában biztonságosnak tekinthető.

Valójában azokban a vizsgálatokban, ahol nagy dózisokat alkalmaztak hosszú ideig, az embereknek csak körülbelül 1%-a tapasztalt mellékhatásokat. A máriatövis mellékhatásaiként általában bélrendszeri zavarokat, például hasmenést, hányingert vagy puffadást jelentettek.

Néhány embernek óvatosnak kell lennie a máriatövis szedése során. Ezek az alábbiak:

  • Terhes nők: Nincs adat a biztonságosságáról terhes nőknél, ezért általában azt tanácsolják, hogy kerüljék ezt a kiegészítőt
  • A növényre allergiások: A máriatövis allergiás reakciót válthat ki az Asteraceae / Compositae növénycsaládra allergiás embereknél
  • Cukorbetegek: A máriatövis vércukorszint-csökkentő hatása miatt a cukorbetegeknél alacsony vércukorszintet idézhet elő
  • Bizonyos betegségekben szenvedők: A máriatövisnek ösztrogén hatása lehet, ami ronthatja a hormonérzékeny állapotokat, beleértve az emlőrák bizonyos típusait

A máriatövis általában biztonságosnak tekinthető, mindazonáltal a terhes nőknek, az Asteraceae növénycsaládra allergiásoknak, a cukorbetegeknek és az ösztrogénérzékeny betegeknek orvosi tanácsot kell kérniük, mielőtt szednék

Összefoglaló

A máriatövis biztonságos táplálékkiegészítő, amely különféle állapotok kiegészítő terápiájaként szolgál, beleértve a májbetegséget, a rákot és a cukorbetegséget.

Számos tanulmány azonban túl kicsi és módszertani hibái vannak, ami megnehezíti, hogy határozott útmutatást adjunk erről a kiegészítőről vagy megerősítsük a hatását.

Összességében több magas színvonalú kutatásra van szükség eme lenyűgöző gyógynövény adagolásának és klinikai hatásainak meghatározásához.
Máriatövist akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: