Cink

cink

A cink-táplálékkiegészítők előnyei, adagolása és mellékhatásai

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Sokan a cink étrend-kiegészítőkhöz nyúlnak, amikor rossz az időjárás, és ennek jó oka van.

A cink nemcsak az egyik leggyakrabban előforduló nyomelem a szervezetben, hanem az egészség szinte minden vonatkozásában kulcsszerepet játszik. Például a cinkre több, mint 300 különböző enzim kofaktoraként van szükség, vagyis elengedhetetlen a megfelelő működésükhöz.

Ráadásul, mivel a kutatások azt mutatják, hogy ez az ásványi anyag erősítheti az immunrendszer működését, stabilizálhatja a vércukorszintet és támogathatja a bőr, a szem és a szív egészségét, számos ok van arra, hogy biztosítsa a napi adagot.

Lehetséges felhasználások és előnyök

Pótolja a cinkhiányt

A cink-kiegészítőket gyakran használják a cinkhiány kezelésére és megelőzésére.

A cinkhiány nem túl gyakori jelenség. Ez az ásványi anyag esszenciális tápanyagnak számít, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes önállóan előállítani. A korlátozott étrendű, károsodott tápanyag-felszívódású vagy bizonyos egészségügyi állapotú emberek érzékenyebbek lehetnek a cinkhiányra.

A cinkhiány tünetei közé tartozik a csökkent immunitás, hajhullás, rossz étvágy, hasmenés és lassú sebgyógyulás. Számos tanulmány kimutatta, hogy a cink-kiegészítők alkalmazása hatékonyan növeli a vér cinkszintjét.

Egy áttekintés szerint a cinkhiány legtöbb esetben könnyen korrigálható étrend-kiegészítőkkel és étrend-módosításokkal, ami a hiány okozta tünetek gyors javulásához vezet. Például a hasmenés 24 órán belül javulhat, míg a bőrelváltozások általában 1-2 héten belül gyógyulnak azután, hogy az emberek elkezdik szedni a cink kiegészítőket.

Ha szervezet elegendő cinkhez jut az étrendből, előfordulhat, hogy nincs is szükség kiegészítőkre. Ha gyanítja, hogy hiányossága van, az orvos megvizsgálhatja a vérszintjét, hogy megállapítsa, hasznos lehet-e a kiegészítők szedése.

Javíthatja az immunrendszer működését

Számos vény nélkül kapható (OTC) gyógyszer és természetes gyógymód tartalmaz cinket, mivel az képes fokozni az immunrendszer működését és leküzdeni a gyulladást. Így potenciálisan segíthet bizonyos fertőzéstípusok kezelésében, ha a tünetek első megjelenésekor alkalmazzák. 7 tanulmány áttekintése kimutatta, hogy a 80-92 mg cinket tartalmazó cinktabletta akár 33%-kal is csökkentheti a megfázás időtartamát.

A cink antioxidánsként is működhet, csökkenti a gyulladást és megvéd a krónikus betegségektől, például a szívbetegségtől, a ráktól és a cukorbetegségtől. 28 tanulmány áttekintése szerint némely bizonyítékok arra utalnak, hogy a cink alkalmazása akár megelőzheti a tüneteket és lerövidítheti bizonyos légúti fertőzések időtartamát.

Elősegítheti a vércukorszint szabályozását

A cink jól ismert a vércukorszint szabályozásában és az inzulin kiválasztásában betöltött szerepéről. Az inzulin az a hormon, amely felelős a cukornak a véráramból a szövetekbe történő szállításáért.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a cink segíthet stabilan tartani a vércukorszintet és javíthatja a szervezet inzulinérzékenységét.

Egy áttekintés arról számolt be, hogy az alacsony cinkszint összefüggésbe hozható a csökkent vércukorszinttel és a 2-es típusú cukorbetegséggel.

Más kutatások azt mutatják, hogy a cink segíthet csökkenteni az inzulinrezisztenciát, ami javíthatja a szervezet azon képességét, hogy hatékonyan használja fel az inzulint a normál vércukorszint fenntartásához.

Segít a pattanások elleni harcban

A cink-kiegészítőket gyakran használják a bőr egészségének fenntartására és az olyan gyakori bőrbetegségek kezelésére, mint a pattanások. A cink egyik típusa az úgynevezett cink-szulfát különösen hasznosnak bizonyult az enyhe és közepesen súlyos akne tüneteinek csökkentésében.

Egy áttekintés szerint nemcsak az aknés emberek vérében volt alacsonyabb a cink szintje, mint azoknál, akiknek nincs aknéja, hanem a cink-kiegészítők képesek voltak csökkenteni az állapot által okozott gyulladásos dudorok átlagos mennyiségét is.

A cink-kiegészítőket gyakran előnyben részesítik más kezelési módszerekkel szemben, mivel olcsók, hatékonyak és sokkal kevesebb mellékhatással járnak.

Javíthatja a szív egészségét

A szívbetegség súlyos egészségügyi állapot, világszerte a halálozások nagyjából 33%-áért felelős.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a cink szedése csökkentheti a szívbetegség számos kockázati tényezőjét. Még a triglicerid- és koleszterinszintet is mérsékelheti.

24 tanulmány áttekintése megállapította, hogy a cink-kiegészítők csökkentik az össz- és LDL (rossz) koleszterin és a vér trigliceridszintjét. Mint ilyenek, potenciálisan segíthetnek megelőzni a szívbetegségeket. 9 tanulmány elemzése pedig kimutatta, hogy a cink-kiegészítők csökkenthetik a szisztolés vérnyomásszintet, ami a felső vérnyomásérték.

A kiegészítők vérnyomásra gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatások azonban korlátozottak. Ezenkívül egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a szérum cink alacsony szintje összefüggésbe hozható a szívkoszorúér-betegség magasabb kockázatával, bár az eredmények továbbra sem meggyőzőek. Ezért további kutatások szükségesek.

Lassítja a makuladegenerációt

A makuladegeneráció gyakori szembetegség és a látásvesztés egyik vezető oka a világon. A cink-kiegészítőket gyakran használják az időskori makuladegeneráció (AMD) progressziójának lassítására és ezek segítenek megvédeni a látásvesztést és a vakságot.

Egy 2014-es, 72 AMD-s beteg bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy napi 50 mg cink-szulfát 3 hónapon át történő szedése lelassította a betegség progresszióját. Más vélemények hasonlóképpen cink-kiegészítőket ajánlanak az AMD progressziójának lassítására, azt állítva, hogy javíthatja a tápanyagáramlást a retinában, hogy megvédje azt a betegségektől.

Míg más tanulmányok azt sugallják, hogy a cink-kiegészítők önmagukban nem javítják jelentősen a látást és alternatív kezelési lehetőségekkel kell párosítani az eredmények maximalizálása érdekében.

Ezért további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy többet megtudjunk a cink és a szem egészsége közötti kapcsolatról.

A cink csökkentheti a megfázás tüneteinek időtartamát, támogathatja a vércukorszint szabályozását, javíthatja a súlyos és gyulladásos aknét, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát és lassíthatja a makuladegeneráció előrehaladását

A cink-kiegészítők típusai

A cink-kiegészítő kiválasztásakor valószínűleg észre fogja venni, hogy sokféle típus áll rendelkezésre. A cink különféle formái különböző módon hatnak az egészségre. Íme néhány típus, amelyek megtalálhatók a piacon:

  • Cink-glükonát: az egyik leggyakoribb OTC formaként a cink-glükonátot gyakran használják megfázás elleni gyógyszerekben, például cukorkákban és orrsprayben
  • Cink-acetát: a cink-glükonáthoz hasonlóan a cink-acetátot is gyakran adják cukorkákhoz a tünetek csökkentése és a gyógyulás felgyorsítása érdekében
  • Cink-szulfát: amellett, hogy segít megelőzni a cinkhiányt, a cink-szulfátról kimutatták, hogy csökkenti a pattanások súlyosságát
  • Cink-pikolinát: egy régebbi tanulmány szerint a szervezetben jobban felszívódhat ezt a forma, mint más típusú cink, beleértve a cink-glükonátot és a cink-citrátot
  • Cink-orotát: ez a forma egy orotsav néven ismert vegyülethez kötődik, ez az egyik leggyakoribb típusú cink-kiegészítő a piacon
  • Cink-citrát: egy 2014-es tanulmány kimutatta, hogy ez a fajta kiegészítő ugyanolyan jól felszívódik, mint a cink-glükonát, de kevésbé keserű, vonzóbb íze van

Kapszula és tabletta formájában is kapható, így rengeteg lehetőség áll rendelkezésre a napi cinkbevitelhez – a választott típustól függetlenül.

Ne feledje, hogy a cinket tartalmazó orrspray-ket összefüggésbe hozták a szagvesztéssel, ezért kerülni kell azt.

A cink-kiegészítőknek számos formája létezik, amelyek egyedülálló módon befolyásolják az egészséget. Általában kapszula és tabletta formájában kaphatók. Kerülje a cinktartalmú orrspray-ket, mert ezek befolyásolhatják a szaglást

Adagolás

Az, hogy mennyi cinket kell bevinnie naponta, az étrendi beviteltől és a választott étrend-kiegészítő típusától függ, mivel a kiegészítők különböző mennyiségű elemi cinket tartalmazhatnak.

Az elemi mennyiséget általában a táplálékkiegészítő címkéjén tüntetik fel, így könnyen meghatározható, mennyit kell bevenni a napi szükségletek kielégítésére. Felnőttek számára az ajánlott napi adag általában 10-30 mg elemi cink. Nagyobb dózisú cink kiegészítő alkalmazható olyan állapotok kezelésére, mint a pattanások, hasmenés és légúti fertőzések.

A túlzott cinkfogyasztással összefüggő lehetséges mellékhatások miatt azonban a legjobb, ha nem lépi túl a napi 40 mg-os felső határt – kivéve, ha orvosi irányítás és felügyelet mellett szedi.

A különböző cink-kiegészítők eltérő koncentrációban tartalmaznak elemi cinket, a napi étrend-kiegészítők ajánlott adagja 10-30 mg elemi cink

Biztonság és mellékhatások

Ha az utasításoknak megfelelően használják, a cink-kiegészítők biztonságos és hatékony módjai lehetnek a cinkbevitel növelésének és az egészség számos aspektusának javítására. Vannak azonban mellékhatások is, amelyeket figyelembe kell venni.

Az orális cink-kiegészítők mellékhatásai

A cink-kiegészítők általában jól tolerálhatók, bár néhány embernél olyan káros mellékhatásokkal járnak, mint a hányinger, hányás, hasmenés és gyomorfájdalom. Ráadásul a napi 40 mg elemi cink túllépése influenzaszerű tüneteket, például lázat, köhögést, fejfájást és fáradtságot okozhat.

A cink akadályozhatja a szervezet rézfelvételi képességét is, ami idővel ennek a kulcsfontosságú ásványi anyagnak a hiányához vezethet. Ezenkívül kimutatták, hogy a cink-kiegészítők befolyásolják bizonyos antibiotikumok felszívódását, csökkentve azok hatékonyságát, ha egyidejűleg szedik őket.

A mellékhatások kockázatának csökkentése érdekében tartsa be az ajánlott adagot, és ne lépje túl a napi 40 mg-os tolerálható felső határt, kivéve, ha orvosi felügyelet mellett szedi.

Ha bármilyen negatív mellékhatást tapasztal a cink-kiegészítők bevétele után, csökkentse az adagot. Fontolja meg, hogy konzultáljon egészségügyi szakemberrel, ha a tünetek továbbra is fennállnak.

A cink negatív mellékhatásokat okozhat, beleértve az emésztési problémákat és az influenzaszerű tüneteket, megzavarhatja a réz felszívódását és csökkentheti bizonyos antibiotikumok hatékonyságát

Összefoglaló

A cink egy esszenciális ásványi anyag, amely kulcsszerepet játszik az egészség számos területén.

Napi 10-30 mg elemi cink pótlása javíthatja az immunitást, a vércukorszintet, valamint a szem, a szív és a bőr egészségét.

Fontos azonban, hogy ne lépje túl a napi 40 mg-os felső határt, mivel a nagy mennyiség fogyasztása emésztési problémákat és influenzaszerű tüneteket okozhat, csökkenti a réz felszívódását és bizonyos antibiotikumok hatékonyságát.
Cinket akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: