Yerba Mate

Yerba mate

A yerba mate 7 tudományosan alátámasztott egészségügyi előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A yerba mate antioxidánsokat, koffeint és számos tápanyagot tartalmaz. Egyes kutatások azt sugallják, hogy javíthatja a fizikai teljesítményt, növelheti az energiaszintet és támogathatja a testsúlyszabályozást.

A yerba mate egy hagyományos dél-amerikai ital, amely világszerte egyre népszerűbb. Állítólag megvan benne a kávé erőssége, a tea egészségügyi előnyei és a csokoládé öröme.

Mi az a yerba mate?

Yerba mate Yerba mate

A yerba mate egy gyógytea, amelyet az Ilex paraguariensis növény leveleiből és szárából készítenek.

A leveleket általában tűzön vagy napon szárítják, majd forró vízbe áztatják a tea elkészítéséhez.

A yerba mate-t hagyományosan töknek nevezett edényből fogyasztják, és egy fém szívószállal kortyolgatják, amelynek alsó végén szűrő van, hogy kiszűrje a levéldarabokat. A hagyományos tökből való kínálás a barátság és a kötődés jele.

A yerba mate egy teafajta, amelyet az Ilex paraguariensis növény szárított leveleiből és szárából készítenek

1. Gazdag antioxidánsokban és tápanyagokban

A yerba mate számos hasznos növényi vegyületet tartalmaz, többek között:

  • Xantinok: Ezek a vegyületek stimulánsként hatnak. Ezek közé tartozik a koffein és a teobromin, amelyek a teában, kávéban és csokoládéban is megtalálhatók.
  • Koffeoil-származékok: Ezek a vegyületek a teában található fő egészségjavító antioxidánsok.
  • Szaponinok: Ezek a keserű vegyületek bizonyos gyulladáscsökkentő és koleszterinszint-csökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.
  • Polifenolok: Ez az antioxidánsok nagy csoportja, amely számos betegség kockázatának csökkentéséhez kapcsolódik.

Érdekes módon egy régebbi tanulmány szerint a yerba mate tea antioxidáns ereje hasonló a zöld teáéhoz.

A yerba mate számos más fontos mikrotápanyagot is tartalmaz, köztük C-vitamint, tiamint, riboflavint és B6-vitamint. Ezenkívül tartalmaz némi káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, mangánt és vasat. A tea azonban nagyon kis mennyiségben tartalmazza ezeket a tápanyagokat, így nem valószínű, hogy önmagában nagymértékben hozzájárul az étrendhez.

A yerba mate egy antioxidáns erőmű, amely számos hasznos növényi vegyületet és tápanyagot tartalmaz

2. Növelheti az energiaszintet és javíthatja a mentális összpontosítást

Csészénként 80 milligramm koffeintartalommal a yerba mate körülbelül ugyanannyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé. Ezért, akárcsak bármely más koffeintartalmú étel vagy ital, ez is növelheti az energiaszintet és csökkenti a fáradtság érzetet.

A koffein befolyásolhatja bizonyos jelzőmolekulák szintjét az agyban, így különösen előnyös a mentális összpontosítás szempontjából. Egyes kutatások szerint a koffein javíthatja az éberséget, a figyelmet és a reakcióidőt azoknál a résztvevőknél, akik egyszeri, 40-300 mg koffeint tartalmazó adagot fogyasztottak.

Ezenkívül azok, akik rendszeresen fogyasztanak yerba mate-t, gyakran áradoznak arról, hogy a kávéhoz hasonlóan fokozza az éberséget, de ideges mellékhatások nélkül.

Ezeket az ajánlásokat azonban még nem igazolták tudományosan.

Koffeintartalmának köszönhetően a yerba mate segíthet az energiaszint növelésében és a szellemi összpontosításban

3. Növelheti a fizikai teljesítményt

Néhány régebbi tanulmány szerint a koffein javítja az izomösszehúzódásokat, csökkenti a fáradtságot és akár 5%-kal javítja a sportteljesítményt.

Mivel a yerba mate mérsékelt mennyiségű koffeint tartalmaz, az azt fogyasztók hasonló fizikai teljesítményre számíthatnak.

Valójában egy 2014-es tanulmányban azok, akik közvetlenül edzés előtt kaptak egy 1 grammos kapszulát őrölt yerba mate levelekből, 24%-kal több zsírt égettek el közepes intenzitású edzés során. Ha edzés közben nagyobb mértékben támaszkodik a zsírra, akkor megkíméli a szénhidrát-tartalékait a kritikus, nagy intenzitású pillanatokban, mint például a dombon való kerékpározás vagy a célvonal felé sprintelés esetén. Ez jobb sportteljesítményt jelenthet.

Az edzés előtt inni kívánt yerba mate optimális mennyisége azonban jelenleg nem ismert.

A yerba mate növeli a szervezet zsírtartalmát edzés közben, ezenkívül javíthatja az izomösszehúzódásokat és csökkentheti a fáradtságot, amelyek mindegyike hozzájárulhat a jobb fizikai teljesítményhez

4. Védelmet nyújthat a fertőzések ellen

A yerba mate segíthet megelőzni a baktériumok, paraziták és gombák által okozott fertőzéseket.

Néhány régebbi kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy a yerba mate-kivonat nagy dózisa deaktiválta az E. coli baktériumot, amely ételmérgezési tüneteket, például gyomorgörcsöt és hasmenést okoz.

A yerba mate vegyületei megakadályozhatják a Malassezia furfur, a pikkelyes bőrért, korpásodásért és bizonyos bőrkiütésekért felelős gombafajták növekedését is.

Ennek ellenére a legtöbb ilyen vizsgálatot izolált sejteken végezték. Jelenleg nem világos, hogy ezek az előnyök ugyanazok-e az emberek számára, ezért több jó minőségű, friss kutatásra van szükség.

A yerba mate antibakteriális, parazita- és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezhet, azonban újabb emberi kutatásokra van szükség

5. Segíthet a fogyásban és a hasi zsír csökkentésében

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a yerba mate segíthet a testsúly szabályozásában és hatékony lehet a testsúly, a hasi zsír és a testtömegindex csökkentésében.

Úgy tűnik, hogy csökkenti a zsírsejtek teljes számát és csökkenti a bennük lévő zsír mennyiségét. Humán kutatások azt sugallják, hogy növelheti az energiaként elégetett raktározott zsír mennyiségét is.

Ezen túlmenően egy 2015-ös, túlsúlyos embereken végzett vizsgálatban azok, akik napi 3 g yerba mate port kaptak, átlagosan 0,7 kilogrammot fogytak. Emellett 2%-kal csökkentett a derék-csípő arányuk, ami a hasi zsír elvesztését jelzi. Összehasonlításképpen, a placebót kapó résztvevők átlagosan 2,8 kg-ot híztak és 1%-kal növelték a derék-csípő arányukat ugyanezen 12 hetes időszak alatt.

A yerba mate fokozhatja az anyagcserét és növelheti az üzemanyagként elégetett zsír mennyiségét, ez pedig segíthet a fogyásban

6. Csökkenti a vércukorszintet

A yerba mate csökkentheti a vércukorszintet és a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődményeket.

Valójában egy állatkísérlet során azt tapasztalták, hogy még az inzulin jelátvitelét is javíthatja.

Csökkentheti az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE-k) képződését is, amelyek számos állapotban, köztük a cukorbetegség kialakulásában és rosszabbodásában is szerepet játszanak. Egy 2011-es tanulmányban a 2-es típusú cukorbetegek naponta háromszor 330 milliliter yerba mate-t fogyasztottak. 2 hónap elteltével szignifikánsan alacsonyabb volt az éhomi vércukorszintjük és az A1c hemoglobinszintjük, amely a hosszú távú vércukorszint-szabályozás markere.

Mégis több, jó minőségű kutatásra van szükség annak megértéséhez, hogy a yerba mate hogyan befolyásolhatja az emberek vércukorszintjét.

A yerba mate javíthatja az inzulin jelátvitelét és a vércukorszint szabályozását, azonban több emberi kutatásra van szükség

7. Csökkentheti a szívbetegség kockázatát

A yerba mate antioxidáns vegyületeket, például koffeoil-származékokat és polifenolokat tartalmaz, amelyek megvédhetnek a szívbetegségekkel szemben. Néhány állatkísérlet arról is beszámol, hogy a mate-kivonat védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen.

Úgy tűnik, hogy emberekben a yerba mate csökkenti a koleszterinszintet. Egy 119 túlsúllyal küzdő nővel végzett vizsgálat azt találta, hogy a yerba mate napi fogyasztása az össz- és az LDL (rossz) koleszterinszint csökkenéséhez vezetett 12 hét alatt. Sőt, a yerba mate a trigliceridszintet is jelentősen csökkentette, ha alacsony kalóriatartalmú étrenddel párosították.

Ennek ellenére több kutatásra van szükség ahhoz, hogy határozott következtetéseket lehessen levonni, mivel egyes tanulmányok kimutatták, hogy a yerba mate nincs jelentős hatással a koleszterinszintre.

A yerba mate antioxidáns, gyulladás- és koleszterinszint-csökkentő tulajdonságai segíthetnek megvédeni a szívbetegségektől

Hogyan készítsük el a yerba mate-t

A yerba mate-t hagyományosan töknek, más néven calabash-nak nevezett edényben szolgálják fel. Általában egy fém szívószálon keresztül szívják fel, amelynek alsó végén szűrő van, hogy kiszűrje a levéldarabokat.

A mate elkészítéséhez töltse meg a calabash alsó harmadát szárított vagy pirított mate levelekkel, mielőtt forró vizet adna hozzá. Ha nem rendelkezik calabash-al, elkészítheti french press kávéfőzőben is.

A teát gyakran égetett cukorral, citromlével vagy tejjel tálalják, többször felönthető forró vízzel, mielőtt új leveleket használna fel új adag elkészítéséhez.

Bár hagyományosan melegen fogyasztják, a yerba mate hidegen is tálalható, különösen meleg éghajlaton.

A yerba mate melegen és hidegen is fogyasztható és a többi laza teához hasonlóan készül, hagyományosan tökben vagy calabash-ben tálalják.

Biztonság és mellékhatások

A yerba mate valószínűleg nem okoz kárt az egészséges felnőtteknek, akik alkalmanként isszák. Azok azonban, akik rendszeresen isszák, több betegség kockázatának is ki lehetnek téve.

Rák

A tanulmányok azt mutatják, hogy a nagy mennyiségű yerba mate hosszú távú fogyasztása növelheti a felső légúti és emésztőrendszeri rák kockázatát.

Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a mate policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH) tartalmaz, amelyek ismert rákkeltő anyagok, amelyek a dohányfüstben és a grillezett húsban is megtalálhatók.

Gyakran nagyon meleg hőmérsékleten is fogyasztják. Ez károsíthatja a légzőrendszer és az emésztőrendszer nyálkahártyáját, növelve a rákos sejtek kialakulásának kockázatát.

Azonban egyes vegyületei védhetnek más típusú rák ellen.

Koffeinnel kapcsolatos mellékhatások

A yerba mate koffeint tartalmaz. A túl sok koffein fejfájást, migrént és magas vérnyomást okozhat egyes egyéneknél.

Terheseknek maximum napi 355 ml-re kell korlátozniuk a bevitelt. A túl sok koffein növelheti a vetélés és a koraszülés kockázatát.

Gyógyszerkölcsönhatások

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a yerba mate bizonyos vegyületei monoamin-oxidáz inhibitor (MAOI) aktivitással rendelkeznek. A MAOI-kat gyakran depresszió és Parkinson-kór kezelésére írják fel. Ezért a MAOI-t szedő személyeknek óvatosan kell alkalmazniuk a yerba mate-t.

Végül, koffeintartalma miatt, kölcsönhatásba léphet a bizonyos izomlazítókkal vagy antidepresszánssokkal is. Az ilyen a gyógyszereket szedő egyéneknek kerülniük kell a yerba mate-et, mivel az fokozhatja a gyógyszerek hatását.

A yerba mate gyakori fogyasztása növelheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát, a terhes és a koffeinre érzékeny vagy bizonyos felírt gyógyszereket szedő személyek mértékkel fogyasszák

Összefoglaló

Előfordulhat, hogy a yerba mate nem mindenki számára megfelelő, és a nagyon meleg hőmérsékleten történő rendszeres fogyasztás növelheti bizonyos rákbetegségek kockázatát.

Ez az ital azonban különféle jótékony vegyületeket is tartalmaz, amelyek lenyűgöző egészségügyi előnyökkel járnak.

Ha szeretné kipróbálni a yerba mate-t, kezdje lassan, és hagyja egy kicsit kihűlni, mielőtt meginná.
Yerba mate termékek

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: