Brahmi

Brahmi

A brahmi 7 jó tulajdonsága

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A brahmi (bacopa monnieri), más néven kislevelű bakopa, a hagyományos ájurvédikus gyógyászat alapvető növénye. A nedves, trópusi környezetet kedveli és a víz alatti virágzási képessége miatt akváriumi használata is népszerű.

A brahmit az ájurvédikus orvosok évszázadok óta használják különféle célokra, beleértve a memória javítását, a szorongás csökkentését és az epilepszia kezelését. Valójában a kutatások azt mutatják, hogy egyéb előnyök mellett serkentheti az agyműködést, valamint enyhítheti a szorongást és a stresszt. Úgy gondolják, hogy a brahmiban található bakozidoknak nevezett erős vegyületek egyik osztálya felelős ezekért az előnyökért.

1. Erőteljes antioxidánsokat tartalmaz

Brahmi Brahmi

Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek segítenek megvédeni a testet a sejtkárosodástól, amelyet a szabad gyököknek nevezett potenciálisan káros molekulák okoznak. A kutatások azt sugallják, hogy a szabad gyökök által okozott károk számos krónikus állapothoz kapcsolódnak, mint például a szívbetegség, a cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések.

A brahmi erős vegyületeket tartalmaz, amelyek antioxidáns hatásúak lehetnek. Például a bakozidokról, a brahmi fő hatóanyagairól kimutatták, hogy semlegesítik a szabad gyököket és megakadályozzák a zsírmolekulák szabad gyökökkel való reakcióját. Amikor a zsírmolekulák reakcióba lépnek a szabad gyökökkel, a lipidperoxidációnak nevezett folyamaton mennek keresztül. A lipidperoxidáció számos állapothoz kapcsolódik, mint például az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és más neurodegeneratív rendellenességek.

A brahmi segíthet megelőzni a folyamat által okozott károkat. Például egy tanulmány kimutatta, hogy a demenciában szenvedő patkányok brahmival történő kezelése csökkentette a szabad gyökök okozta károsodást és visszafordította a memóriazavar jeleit.

A brahmi bakozidoknak nevezett aktív vegyületeket tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy antioxidáns hatásúak, különösen az agyban

2. Csökkentheti a gyulladást

A gyulladás a szervezet természetes válasza a betegségek gyógyulására és leküzdésére. A krónikus, alacsony szintű gyulladást azonban számos krónikus állapothoz kötik, beleértve a rákot, a cukorbetegséget, valamint a szív- és vesebetegséget.

Kémcsöves vizsgálatok során úgy tűnt, hogy a brahmi elnyomja a gyulladásos immunválaszt stimuláló, gyulladást okozó citokin molekulák felszabadulását. Ezenkívül kémcsöves- és állatkísérletekben gátolta az olyan enzimek működését, mint a ciklooxigenázok, kaszpázok és lipoxigenázok, amelyek mindegyike kulcsszerepet játszik a gyulladásban és a fájdalomban. Sőt, állatkísérletekben a brahmi gyulladáscsökkentő hatásai hasonlóak voltak, mint a diklofenak és az indometacin, ami két nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer, amelyeket általában gyulladás kezelésére használnak.

Mindazonáltal további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy a brahmi csökkenti-e a gyulladást az emberben.

Kémcsöves és állatkísérletek azt mutatják, hogy a brahmi erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik és elnyomja a gyulladást elősegítő enzimeket és citokineket

3. Fokozza az agyműködést

A kutatások azt sugallják, hogy a brahmi javíthatja az agyműködést.

Például egy egereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy a brahmi étrend-kiegészítő javította a térbeli tanulást és az információmegőrző képességüket. Ugyanez a tanulmány azt is megállapította, hogy növelte a dendrit hosszát és elágazódását. A dendritek az agy idegsejtjeinek részei, amelyek szorosan kapcsolódnak a tanuláshoz és a memóriához.

Ezenkívül egy 12 hetes, 46 egészséges felnőtt bevonásával végzett vizsgálat azt figyelte meg, hogy napi 300 mg brahmi bevétele jelentősen javította a vizuális információk feldolgozásának sebességét, a tanulási sebességet és a memóriát a placebo-kezeléshez képest.

Egy másik 12 hetes, 60 idősebb felnőtt bevonásával végzett vizsgálat azt találta, hogy napi 300 mg vagy 600 mg brahmi-kivonat bevétele javította a memóriát, a figyelmet és az információfeldolgozási képességet a placebo-kezeléshez képest.

Állatokon és embereken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a brahmi javíthatja a memóriát, a figyelmet és a vizuális információk feldolgozásának képességét

4. Segíthet csökkenteni az ADHD tüneteit

A figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség (ADHD) egy idegrendszeri fejlődési rendellenesség, amelyet olyan tünetek jellemeznek, mint a hiperaktivitás, az impulzivitás és a figyelmetlenség.

Érdekes módon a kutatások kimutatták, hogy a brahmi segíthet csökkenteni az ADHD tüneteit.

Egy 31, 6–12 éves gyermek bevonásával végzett vizsgálat azt találta, hogy napi 225 mg brahmi-kivonat 6 hónapon át történő szedése a gyermekek 85%-ánál jelentősen csökkentette az ADHD tüneteit, mint például a nyugtalanság, a rossz önkontroll, a figyelmetlenség és az impulzivitás. Egy másik, 120 ADHD-s gyermek bevonásával végzett vizsgálat azt figyelte meg, hogy egy 125 mg brahmit tartalmazó gyógynövénykeverék alkalmazása javította a figyelmet, a megismerést és az impulzuskontrollt, a placebo csoporthoz képest.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, a brahmi ADHD-re gyakorolt hatását vizsgáló további nagyszabású tanulmányokra van szükség, mielőtt kezelésként javasolható lenne.

A brahmi segíthet csökkenteni az ADHD tüneteit, mint például a nyugtalanságot és az önuralomhiányt, de további nagyszabású humán vizsgálatokra van szükség

5. Megelőzheti a szorongást és a stresszt

A brahmi segíthet megelőzni a szorongást és a stresszt. Adaptogén gyógynövénynek számít, ami azt jelenti, hogy növeli a szervezet stresszel szembeni ellenálló képességét.

A kutatások azt sugallják, hogy a brahmi segít csökkenteni a stresszt és a szorongást azáltal, hogy javítja a hangulatot és csökkenti a stresszszinthez kapcsolódó kortizolhormon szintjét. Egy rágcsálókon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a brahmi a szorongás kezelésére használt vényköteles gyógyszer, a benzodiazepin szorongáscsökkentő hatásaihoz hasonlóan működik.

A brahmival és a szorongással kapcsolatos humán vizsgálatok azonban vegyes eredményeket mutatnak. Például két 12 hetes humán vizsgálat azt találta, hogy napi 300 mg brahmi bevétele jelentősen csökkentette a szorongásos és depressziós pontszámokat felnőtteknél a placebo-kezeléshez képest. Egy másik humán vizsgálat azonban azt találta, hogy a brahmi-kezelésnek nincs hatása a szorongásra.

További nagyszabású humán vizsgálatokra van szükség a brahmi stresszre és szorongásra gyakorolt hatásának megerősítéséhez.

A brahmi segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást azáltal, hogy javítja a hangulatot és csökkenti a kortizolszintet, az emberi vizsgálatok azonban vegyes eredményeket mutatnak

6. Segíthet csökkenteni a vérnyomást

A magas vérnyomás komoly egészségügyi probléma, mivel megterheli a szívet és az ereket. Ez gyengítheti a szívét és növelheti a szívbetegség kockázatát.

A kutatások azt sugallják, hogy a brahmi segíthet az egészséges tartományon belül tartani a vérnyomást. Egy állatkísérletben a brahmi csökkentette mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomásszintet. Ezt úgy érte el, hogy nitrogén-monoxidot termelt, amely elősegíti az erek tágítását, ez pedig javítja a véráramlást és csökkenti a vérnyomást. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a brahmi szignifikánsan csökkentette a vérnyomásszintet magas vérnyomásos patkányoknál, de nem volt hatása a normális vérnyomásúakra. Egy 12 hetes vizsgálatban 54 egészséges idős felnőttnél kiderült, hogy napi 300 mg brahmi bevétele nem befolyásolta a vérnyomást.

A jelenlegi eredmények alapján a brahmi csökkentheti a vérnyomást magas vérnyomású állatokban. Mindazonáltal több emberi kutatásra van szükség ezeknek a hatásoknak a megerősítéséhez.

A brahmi segíthet csökkenteni a vérnyomást magas vérnyomású állatoknál, az emberi kutatás azonban ezen a területen hiányzik

7. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet

Kémcsöves és állatkísérletek kimutatták, hogy a brahmi rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

A bakozidokról, a brahmi aktív vegyületcsoportjáról kémcsöves vizsgálatok kimutatták, hogy elpusztítják az agresszív agydaganat sejteket és gátolják a mell- és vastagbélráksejtek növekedését. Ezenkívül a brahmi bőr- és emlőrákos sejthalált idézett elő állatkísérletekben és kémcsöveken végzett vizsgálatokban.

A kutatások azt sugallják, hogy a brahmiban található antioxidánsok és vegyületek, például a bakozidok magas szintje felelős lehet a rákellenes tulajdonságaiért.

Ne feledje, hogy ezek az eredmények kémcsöveken és állatokon végzett vizsgálatokból származnak. Amíg nincs több humán tanulmány a brahmiról és a rákról, addig nem ajánlható kezelésként.

A brahmival kémcsövekben és állatokon végzett kísérletekben kimutatták, hogy gátolja a rákos sejtek növekedését és terjedését, de emberi kutatásra van szükség e hatások megerősítéséhez

A brahmi mellékhatásai

Bár a brahmi biztonságosnak tekinthető, néhány embernél mellékhatásokat, például emésztési tüneteket, hányingert, gyomorgörcsöt és hasmenést okozhat.

Ezenkívül a brahmi nem ajánlott terhes nők számára, mivel egyetlen tanulmány sem értékelte terhesség alatti alkalmazásának biztonságosságát.

Végül kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, beleértve az amitriptilint, a fájdalomcsillapításra használt gyógyszert.

Ha bármilyen gyógyszert szed, beszéljen egészségügyi szolgáltatójával a brahmi szedése előtt.

A brahmi általában biztonságos, de néhány ember hányingert, gyomorgörcsöt és hasmenést tapasztalhat, a terhes nőknek kerülniük kell ezt a gyógynövényt, míg a gyógyszert szedőknek beszélniük kell egészségügyi szolgáltatójukkal, mielőtt elkezdenék szedni

Hogyan kell szedni a brahmit?

A brahmi többféle formában kapható, beleértve a kapszulákat és a porokat is.

A brahmi-kivonat tipikus adagja humán vizsgálatokban 300-450 mg/nap. Az adagolási ajánlások azonban a vásárolt terméktől függően nagymértékben változhatnak. Ha kérdései vannak az adagolással kapcsolatban, beszéljen szakképzett egészségügyi szakemberrel biztonsága érdekében.

A porított formát forró vízhez adva nyugtató tea készíthető belőle. Ghee-vel – a tisztított vaj egy formájával – is keverhető, és meleg vízhez adva gyógynövényital készíthető vele.

Bár a brahmi a legtöbb ember számára biztonságosnak tekinthető, beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, mielőtt elkezdi szedni, hogy biztosítsa a biztonságát és a megfelelő használatát.

A brahmi többféle formában kapható, a tipikus adagok napi 300-450 mg között mozognak

Összefoglaló

A brahmi egy ősi ájurvédikus gyógynövény, amely számos betegség kezelésére szolgál.

Humán vizsgálatok azt mutatják, hogy elősegítheti az agyműködés fokozását, az ADHD tüneteinek kezelését, valamint a stressz és a szorongás csökkentését. Ezenkívül kémcsövekben és állatkísérletekben azt találták, hogy rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik és csökkenti a gyulladást és a vérnyomást. Bár ezek a potenciális egészségügyi előnyök ígéretesek, további kutatásokra van szükség a brahmival kapcsolatban, hogy megértsük annak teljes hatását az emberekre.
Brahmit akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: