Kömény

Kömény

A kömény 9 erőteljes egészségügyi előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A kömény a Cuminum cyminum növény magjából készült fűszer. Sokféle ételhez használnak köményt, különösen a Földközi-tenger és Délnyugat-Ázsia régióiból származó ételekhez. A kömény jellegzetes ízét használják chili-khez, tamalékhoz és különféle indiai curry-khez. Íze földes, diós, fűszeres és csípős.

Ráadásul a köményt régóta használják a hagyományos orvoslásban. A modern tanulmányok megerősítették, hogy a kömény hagyományosan ismert néhány jótékony egészségügyi hatásáról, többek között elősegítheti az emésztést és mérsékelheti az élelmiszer-fertőzéseket. A kutatások néhány új előnyt is feltártak, mint például a fogyás elősegítése, valamint a vércukor- és a koleszterinszint javítása.

1. Támogathatja az emésztést

Kömény Kömény

A köményt hagyományosan az emésztési zavarok kezelése használják a leggyakrabban.

Valójában a modern kutatások megerősítették, hogy a kömény segíthet felpörgetni a normál emésztést. Például növelheti az emésztőenzimek aktivitását, ami felgyorsíthatja az emésztést.

A kömény emellett fokozza az epe felszabadulását a májból. Az epe segít megemészteni a zsírokat és bizonyos tápanyagokat a bélben.

Egy vizsgálatban 57 irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő beteg számolt be a tünetek javulásáról, két hét kömény-kivonat fogyasztást követően.

A kömény elősegítheti az emésztést az emésztő fehérjék aktivitásának növelésével, és csökkentheti az irritábilis bél szindróma tüneteit is

2. Gazdag vasforrás

A köménymag természetes módon vasban gazdag. Egy teáskanál őrölt kömény 1,4 mg vasat tartalmaz, ami a felnőttek számára ajánlott napi adag 17,5%-a.

A vashiány az egyik leggyakoribb tápanyaghiány, amely a világ népességének akár 20%-át, a leggazdagabb országokban pedig 1%-ot érint. Különösen a gyermekeknek van szükségük vasra a növekedés támogatásához, a fiatal nőknek pedig a menstruáció során elvesztett vér pótlására.

Kevés étel olyan gazdag vasban, mint a kömény. Ez jó vasforrássá teszi, még akkor is, ha csak kis mennyiségben fűszerezésre használják.

Sok ember nem jut elég vashoz szerte a világon. A kömény vasban nagyon gazdag, egy teáskanál a napi vasszükséglet csaknem 20%-át biztosítja

3. Jótékony növényi vegyületeket tartalmaz

A kömény sok olyan növényi vegyületet tartalmaz, amelyek potenciális egészségügyi előnyökkel bírnak, beleértve a terpéneket, fenolokat, flavonoidokat és alkaloidokat.

Ezek közül több antioxidánsként működik, amelyek olyan vegyi anyagok, amik csökkentik a szervezetben a szabad gyökök által okozott károsodást. A szabad gyökök alapvetően magányos elektronok. Az elektronok szeretnek párban lenni, és amikor szétválnak, instabilok lesznek. Ezek a magányos vagy „szabad” elektronok magukhoz vonzzák a többi elektronpárt a testben lévő egyéb vegyi anyagokból. Ezt a folyamatot "oxidációnak" nevezik.

A zsírsavak oxidációja az artériákban az artériák eltömődéséhez és szívbetegségekhez vezet. Az oxidáció cukorbetegség esetén is gyulladáshoz vezet. A DNS oxidációja hozzájárulhat a rák kialakulásához.

Az olyan antioxidánsok, mint a köményben lévők, elektront adnak egy magányos szabadgyök-elektronnak, ami stabilabbá teszi azt. A kömény antioxidánsai valószínűleg megmagyarázzák bizonyos egészségügyi előnyeit.

A szabad gyökök magányos elektronok, amelyek gyulladást okoznak és károsítják a DNS-t. A kömény antioxidánsokat tartalmaz, amelyek stabilizálják a szabad gyököket

4. Segíthet cukorbetegség esetén

A kömény egyes összetevői ígéretesnek bizonyultak a cukorbetegség kezelésében. Egy klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a koncentrált kömény-kiegészítő javította a cukorbetegség korai mutatóit túlsúlyos egyéneknél a placebóhoz képest. A kömény olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek ellensúlyozzák a cukorbetegség néhány hosszú távú hatását.

Az egyik oka annak, hogy a cukorbetegség károsítja a szervezet sejtjeit, a fejlett glikációs végtermék, az AGE. Az AGE spontán termelődik a véráramban, amikor hosszú időn át magas a vércukorszint. Az AGE akkor jön létre, amikor a cukrok a fehérjékhez kapcsolódnak, és megzavarják azok normális működését. Cukorbetegség esetén valószínűleg az AGE felelős a szem, a vese, az idegek és a kis vérerek károsodásáért.

A kömény számos olyan összetevőt tartalmaz, amely csökkenti az AGE-t, legalábbis a kémcsövekben végzett vizsgálatok során.

Míg ezek a vizsgálatok a koncentrált köménykiegészítők hatását tesztelték, a kömény fűszerként való rendszeres használata segíthet a cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjének a szabályozásában. Egyelőre nem világos, hogy mi a felelős ezekért a hatásokért, vagy hogy mennyi köményre van szükség az előnyök eléréséhez.

A köménykiegészítők segíthetnek javítani a vércukorszint szabályozását, bár nem világos, hogy mi okozza ezt a hatást, vagy hogy ehhez mennyire van szükség

5. Javíthatja a vér koleszterinszintjét

Klinikai vizsgálatok során a kömény a vér koleszterinszintjét is javította.

Egy vizsgálatban nyolc héten keresztül naponta kétszer 75 mg kömény csökkentette az egészségtelen vér trigliceridszintjét. Egy másik tanulmányban az oxidált „rossz” LDL-koleszterin szintje közel 10%-kal csökkent azoknál a betegeknél, akik köménykivonatot szedtek másfél hónapon keresztül. Egy 88 nő bevonásával készült tanulmány azt vizsgálta, hogy a kömény befolyásolja-e a „jó” HDL-koleszterin szintjét. Azok, akik három hónapon keresztül napi kétszer 3 gramm köményt fogyasztottak joghurttal, magasabb volt a HDL-szint, mint azoknál, akik joghurtot ettek kömény nélkül.

Nem ismert, hogy az étrendben fűszerként használt kömény ugyanolyan jótékony hatással van-e a vér koleszterinszintjére, mint az ezekben a vizsgálatokban használt kiegészítők.

Ezenkívül nem minden tanulmány ért egyet ezzel a hatással. Egy tanulmány nem talált változást a vér koleszterinszintjében azoknál a résztvevőknél, akik köménykiegészítőt szedtek.

A köménykiegészítők több tanulmányban is javították a vér koleszterinszintjét, azonban nem világos, hogy a kömény ízesítőként, kis mennyiségben történő felhasználása ugyanazokkal az előnyökkel jár-e

6. Elősegítheti a fogyást és a zsírcsökkentést

A koncentrált köménykiegészítők néhány klinikai vizsgálat szerint elősegítették a fogyást.

Egy 88 túlsúlyos nő bevonásával végzett tanulmány azt találta, hogy a 3 gramm köményt tartalmazó joghurt elősegítette a fogyást, összehasonlítva a kömény nélküli joghurtot fogyasztókkal. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a napi 75 mg köménykiegészítőt szedő résztvevők 1,4 kg-mal többet fogytak, mint azok, akik placebót szedtek. Egy harmadik klinikai vizsgálatban koncentrált köménykiegészítő hatásait vizsgálták 78 felnőtt férfin és nőn. Azok, akik szedték a kiegészítőt, 1 kg-mal többet fogytak nyolc hét alatt, mint azok, akik nem szedték.

Azonban nem minden tanulmány ért egyet ezzel. Egy kisebb, napi 25 mg-os adagot alkalmazó vizsgálatban nem tapasztaltak változást a testtömegben a placebóhoz képest.

A koncentrált köménykiegészítők több tanulmány szerint is elősegítették a fogyást, azonban nem minden tanulmány igazolta ezt az előnyt, és nagyobb adagokra lehet szükség a fogyáshoz

7. Megelőzheti az élelmiszer-eredetű betegségeket

A kömény egyik hagyományos szerepe a fűszerezésben az élelmiszerbiztonság volt.

Számos fűszer, köztük a kömény, antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek csökkenthetik az élelmiszer-fertőzések kockázatát.

A kömény számos összetevője csökkenti az élelmiszer-eredetű baktériumok és bizonyos fertőző gombák szaporodását. Az emésztés során a kömény egy megalomicin nevű komponenst szabadít fel, amely antibiotikus tulajdonságokkal rendelkezik.

Ezenkívül egy kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy a kömény csökkenti bizonyos baktériumok gyógyszerrezisztenciáját.

A kömény fűszerként való hagyományos használata korlátozhatja a fertőző baktériumok és gombák szaporodását, ez csökkentheti az élelmiszer-eredetű betegségeket

8. Segítséget nyújthat a kábítószer-függőség ellen

A kábítószer-függőség nemzetközi szinten egyre nagyobb aggodalomra ad okot. Az opioid kábítószerek függőséget okoznak azáltal, hogy eltérítik az agyban a vágy és jutalom normális érzését. Ez folyamatos vagy fokozott használathoz vezet.

Egereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a kömény összetevői csökkentik a függőséget okozó viselkedést és az elvonási tüneteket. Azonban sokkal több kutatásra van szükség annak megállapítására, hogy ez a hatás hasznos lenne-e emberek esetében.

A következő lépések közé tartozik annak a konkrét összetevőnek a megtalálása, amely ezt a hatást okozta, és annak tesztelése, hogy az embereknél működik-e.

A köménykivonatok csökkentik a kábítószer-függőség jeleit egerekben, de egyelőre nem ismert, hogy hasonló hatással lesznek-e az emberekre

9. Küzdhet a gyulladás ellen

Kémcsöves vizsgálatok kimutatták, hogy a köménykivonatok gátolják a gyulladást.

A köménynek több összetevője is lehet gyulladáscsökkentő hatással, de a kutatók még nem tudják, melyek a legfontosabbak. Számos fűszerben található növényi vegyületről kimutatták, hogy csökkenti a kulcsfontosságú gyulladásjelző, az NF-kappaB szintjét.

Jelenleg nincs elegendő információ ahhoz, hogy megtudjuk, hogy az étrendben lévő kömény vagy a köménykiegészítők hasznosak-e a gyulladásos betegségek kezelésében.

A kömény többféle növényi vegyületet tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladást a kémcsövekben végzett vizsgálatok során, de nem világos, hogy használható-e az emberek gyulladásos betegségeinek kezelésében

A kömény szedése

A kömény néhány jótékony hatását már kis mennyiségben, az ételek fűszerezésével is élvezheti. Ezek a mennyiségek antioxidánsokat, vasat és potenciális előnyöket biztosítanak a vércukorszint szabályozásához.

Más, kísérleti jellegű előnyök – mint például a fogyás és a vér koleszterinszintjének javulása – nagyobb dózist igényelhetnek, valószínűleg étrend-kiegészítő formájában.

Több vizsgálatban is tesztelték a köményt akár 1 gramm (kb. 1 teáskanál) mennyiségben tartalmazó étrend-kiegészítőket anélkül, hogy a résztvevők problémákat jelentettek volna. Azonban súlyos allergiás reakciókról is beszámoltak a kömény esetében, de ezek nagyon ritkák.

Ennek ellenére óvatosnak kell lenni, ha olyan étrend-kiegészítőt szedünk, amely sokkal több köményt tartalmaz, mint amennyit az étellel elfogyaszthatunk.

Mint minden összetevő esetében, az Ön szervezete nem biztos, hogy fel van szerelve olyan dózisok feldolgozására, amelyeket normál esetben nem tartalmazna az étrendje.

Ha úgy dönt, hogy kipróbálja a táplálékkiegészítőket, tájékoztassa orvosát, hogy mit szed, és a táplálékkiegészítőket az orvosi kezelések kiegészítésére, nem pedig helyettesítésére használja.

A kömény számos előnyét élvezheti, ha kis mennyiségben használja fűszerként. Más előnyök csak kiegészítő dózisokban érhetőek el

Összefoglaló

A köménynek számos bizonyítékon alapuló egészségügyi előnye van. Ezek egy része ősidők óta ismert, míg másokat még csak most fedeznek fel.

A kömény fűszerként való használata növeli az antioxidánsok bevitelét, serkenti az emésztést, vasat biztosít, javíthatja a vércukorszint szabályozását és megvédhet az élelmiszer-eredetű betegségektől.

A nagyobb dózisok kiegészítés formájában történő bevétele a fogyáshoz és a vér koleszterinszintjének javulásához kapcsolódik, bár további kutatásokra van szükség.
Köményt akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: