Shatavari

Shatavari

Mi az a shatavari és hogyan használják?

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A shatavari, más néven asparagus racemosus, egy spárgaféle adaptogén gyógynövény. Állítólag az adaptogén gyógynövények segítenek a szervezetnek megbirkózni a fizikai és érzelmi stresszel.

A shatavari-t általános, az életerő javítására szolgáló, élénkítő hatású gyógynövénynek tekintik, így az ájurvédikus orvostudomány alapvető összetevője.

1. Antioxidáns tulajdonságai vannak

Shatavari növény Shatavari növény

Az antioxidánsok segítenek megakadályozni a szabadgyökök által okozott sejtkárosodást. Harcolnak a betegségeket okozó az oxidatív stressz ellen is. A shatavari magas szaponin tartalommal rendelkezik. A szaponinok antioxidáns képességű vegyületek.

Egy 2004-es tanulmány a shatavari gyökerében egy új antioxidánst azonosított, a racemofuránt. Két ismert antioxidánst – aszparagamin A-t és racemozolt is – találtak benne.

2. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik

A shatavari-ban található racemofurán jelentős gyulladáscsökkentő képességgel rendelkezik. A racemofurán hasonlóan hat a szervezetre, mint a vényköteles gyulladáscsökkentők, amelyeket COX-2 inhibitorokként ismerünk. Az ilyen típusú gyógyszerekről úgy gondolják, hogy súlyos emésztési mellékhatások nélkül csökkentik a gyulladást.

3. Segíthet az immunrendszer erősítésében

A shatavari-t az ájurvéda immunerősítőként használja. Egy 2004-es tanulmány szerint a shatavari gyökérkivonatával kezelt állatokban – a kezeletlen állatokhoz képest – megnövekedett a szamárköhögés egy törzsével szemben védekező antitestek száma. A kezelt állatok gyorsabban gyógyultak és egészségi állapotuk javult. Ez javított immunválaszra utal.

4. Segíthet a köhögés enyhítésében

Shatavari-gyökér Shatavari-gyökér

Egy 2000-es egereken végzett tanulmány szerint a shatavari gyökérlé természetes köhögés elleni gyógyszer Indiában és Nyugat-Bengáliában. A kutatók megvizsgálták köhögéscsillapító képességeit köhögő egereknél. Megállapították, hogy a shatavarigyökér-kivonat megállította a köhögést, a vényköteles köhögés elleni gyógyszerhez, a kodein-foszfáthoz hasonlóan. További vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy a shatavari hogyan hat a köhögésre.

5. Segíthet a hasmenés kezelésében

A shatavari-t a hasmenés ellen népi gyógymódként is használják. A hasmenés súlyos problémákat okozhat, például dehidrációt és elektrolit-egyensúlyhiányt.

Egy 2005-ös tanulmány szerint, a shatavari segített megállítani a ricinusolaj okozta hasmenést patkányokban. További vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy a shatavari-nak vannak-e ehhez hasonló eredményei az embereknél.

6. Vízhajtóként működhet

A diuretikumok segítenek a szervezetnek megszabadulni a felesleges folyadéktól. Gyakran írják fel azoknak, akiknek pangásos szívelégtelenségük van, hogy eltávolítsák a felesleges folyadékot a szív körül. A vényköteles diuretikumok súlyos mellékhatásokat okozhatnak.

Egy 2010-es, patkányokon végzett vizsgálat szerint a shatavari-t vízhajtóként használják az ájurvéda során. A tanulmány megállapította, hogy 3200 mg shatavari-nak vízhajtó hatása volt anélkül, hogy akut mellékhatásokat okozott volna. További vizsgálatok szükségesek az emberek esetében, mielőtt a shatavari biztonságosan ajánlható lenne vízhajtóként.

7. Segíthet a fekélyek kezelésében

A fekélyek a gyomor, a vékonybél vagy a nyelőcső sebei. Nagyon fájdalmasak lehetnek és súlyos szövődményeket okozhatnak, például vérzést vagy perforációt. Egy patkányokon végzett 2005-ös tanulmány szerint a shatavari hatékonyan kezelte a gyógyszerek szedése által kiváltott gyomorfekélyt.

8. Segíthet a vesekövek kezelésében

A vesekövek kemény lerakódások, amelyek a vesében képződnek. A húgyúti traktuson áthaladva különösen nagy fájdalmat okozhatnak. A legtöbb vesekő oxalátokból áll. Az oxalátok olyan vegyületek, amelyek megtalálhatók egyes élelmiszerekben, például spenótban, céklában és sült krumpliban.

Egy 2005-ös tanulmány szerint, a shatavarigyökér-kivonat segített megakadályozni az oxalátkövek kialakulását patkányokban, emellett növelte a magnézium koncentrációját a vizeletben. Úgy gondolják, hogy a szervezet megfelelő magnéziumszintje megakadályozza a vizeletben a veseköveket képző kristályok kialakulását.

9. Segíthet fenntartani a vércukorszintet

A 2-es típusú cukorbetegek száma, valamint a biztonságosabb, hatékonyabb kezelések iránti igény folyamatosan növekszik. Egy 2007-es tanulmány szerint a shatavari segíthet a vércukorszint szabályozásában. Úgy gondolják, hogy a benne található vegyületek serkentik az inzulintermelést, bár nem világos, hogy pontosan hogyan.

10. Lehet, hogy gátolja az öregedést

A shatavari lehet a természet egyik legjobban őrzött öregedésgátló titka. Egy 2015-ös tanulmány szerint a shatavari-gyökérben lévő szaponinok segítettek csökkenteni a szabadgyökök bőrkárosító hatását, amely a ráncokat okozza. A shatavari a kollagének lebontásának megakadályozásában is segített. A kollagének segítenek fenntartani a bőr rugalmasságát.

Ezzel kapcsolatban további tanulmányokra van szükség, azonban egyes kutatók úgy vélik, hogy a shatavari a biztonságos öregedésgátló bőrápolás jövője lehet.

11. Segíthet a depresszió kezelésében

A súlyos depressziós rendellenesség évente többszáz millió felnőttet érint a világon, azonban sokan nem szedhetnek vényköteles depressziós gyógyszereket a negatív mellékhatásai miatt.

A shatavari-t az ájurvedában depresszió kezelésére is használják. Egy rágcsálókon végzett 2009-es tanulmány szerint a shatavari antioxidánsai erős antidepresszáns képességekkel bírnak. Hatással voltak az agy neurotranszmittereire is. A neurotranszmitterek információt közvetítenek az agyunkban. Néhányuk depressziót okoz.

Összefoglaló

A shatavari-t évszázadok óta használják az ájurvédikus orvoslásban, azonban nem végeztek elegendő tudományos vizsgálatot embereken annak érdekében, hogy bármilyen betegség esetén ajánlják. Ennek ellenére a kis mennyiségben történő fogyasztása biztonságos, és ez lehetővé teszi, hogy kihasználhassa antioxidáns és immunerősítő előnyeit.

Ha nagyobb adag shatavari-t szeretne bevenni, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt hozzáadná az étrendjéhez. Áttekinthetik az egyéni kockázatait és lehetséges előnyeit, valamint megvitathatják a felmerülő kérdéseket.
Shatavari-t akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: