Bergamott-illóolaj

Bergamott

A bergamottolajról

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A bergamottolaj nyugtató illatú, fűszeres ízű, számos lehetséges felhasználási területtel és lehetséges előnnyel rendelkezik. Emellett gyakori kozmetikai összetevő és az Earl Gray teához hozzáadott ízesítőanyag.

A bergamottolajat a bergamottfán növekvő citrusféle (Citrus bergamia) héjából vonják ki. A bergamottfa valószínűleg Délkelet-Ázsiából származik. Elsőként a dél-olaszországi Bergamo városából vált ismertté, innen kapta a nevét is. Jelenleg a világ számos részén termesztik.

A bergamottolaj használata

Bergamott Bergamott

Kutatások azt sugallják, hogy az illóolajoknak vannak egészségügyi előnyei. Azonban fontos, hogy az illóolajok használatának megkezdése előtt beszéljen egészségügyi szakemberrel és mindig végezzen tapasz tesztet, mielőtt új illóolajat próbálna ki.

A bergamottolajat a bőrön való használathoz hordozóolajjal kell összekeverni, például olívaolajjal vagy kókuszolajjal. Mielőtt azonban nagy felületen használná, ne felejtse el először egy kis bőrfolton tesztelni, hogy ellenőrizze az allergiás reakciót. Ha reakció lép fel, ne használjon több olajat.

A bergamott jellegzetes citrusillatát gyakran megtalálhatja a testápolási termékekben, például parfümökben, kölnivizekben, piperecikkekben és kozmetikumokban. Az étkezési bergamottolaj étel- és italízesítőként is használható. Gyógyászati értéke is lehetséges. Tudjon meg többet az illóolajok használatáról.

Aromaterápia

A bergamott-illóolaj nyugtató aromaterápiás kezeléséről ismert. Íme néhány módszer, amellyel rendszeresen használhatja:

 • Keverjen össze 15-30 csepp bergamott-illóolajat hordozóolajjal (kókuszolaj, olívaolaj), ez testápolóként vagy masszázsként használható
 • Adjon 2-5 csepp bergamott-illóolajat olyan termékekhez, mint a testápoló, sampon vagy arcradír
 • Adjon bergamott-illóolajat a házi illatgyertyákhoz vagy légfrissítőkhöz, párologtatóba is teheti vagy potpourrihoz keverheti
 • Dörzsölje egy kendőre vagy zsebkendőre, hogy nyugtató illatot biztosítson útközben

Egy 2017-es tanulmány szerint a bergamottolaj használata az aromaterápia részeként hasznos lehet a mentális egészség kiegészítő terápiájaként. A tanulmány azonban megjegyzi, hogy további kutatásokra van szükség az olaj hatásának és biztonságosságának meghatározásához.

Bőr

A bergamottolajban található számos vegyület immunmoduláló, sebgyógyító és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Ezáltal a bergamottolaj hatékony foltkezelést jelenthet a bőrön található pattanások vagy más apró sebek kezelésére feltéve, ha nem érzékeny a bőre. A bergamott segíthet a pikkelysömör tüneteinek enyhítésében is.

A bergamottolaj használata pattanások vagy más kisebb bőrproblémák kezelésére:

 • Vigyen fel vivőolajjal hígított bergamottolajat közvetlenül a pattanásokra, cisztákra, apró vágásokra és mitesszerekre, majd hagyja hatni egy éjszakán át
 • Keverje el a hígított olajat vízben vagy kedvenc tisztítószerében, így arcöblítőként használhatja

Haj

A bergamottolaj szerelmesei (és azok, akik szeretik a puha, enyhén illatosított hajat) esküsznek arra, hogy ez az illóolaj puhítja és megszelídíti a fürtöket. Anekdotikus bizonyítékok arra utalnak, hogy a bergamottolaj az irritált fejbőrt is megnyugtatja.

Egyes bizonyítékok arra is utalnak, hogy az olaj használata a hajon elősegítheti a haj növekedését.

Használatához tegyen néhány cseppet a szokásos samponjába. Egy-két cseppet összekeverhet egy evőkanál hordozóolajjal is, és éjszakai kezelésként masszírozza be a fejbőrébe.

Más illóolajokkal keverve

Sok más illóolaj is hasonló előnyöket nyújthat. Kísérletezzen azokkal, amelyek tetszettek, és keverje őket egymással. Néhány más olaj, amit megpróbálhat a bergamott-illóolajhoz keverni:

 • Levendulaolaj: a levendula klasszikus aromaterápiás illat, gyakran használják bőr-, haj- és akne elleni termékekben és kezelésekben
 • Teafaolaj: az antibakteriális tulajdonságairól híres teafaolaj harcol a pattanások ellen és csillapítja a bőrgyulladást
 • Kamillaolaj: nyugtató hatású teaként vagy a bőrön a kamilla szintén hangulatjavító lehet

A keverékben lévő egyes olajok arányának meghatározásához vegye figyelembe, hogy a bergamottnak nagyon intenzív illata van, amely elnyomhatja a többi illatot, de ez az illat nem tart sokáig. Más olajos illatok kevésbé erősek, de hosszabb ideig megmaradnak. Ezek a tényezők segíthetnek meghatározni, hogy mely olajokat és milyen mennyiségben érdemes összekeverni.

Ne feledje, hogy mielőtt bármilyen új olajat kipróbálna, végezzen tesztet egy kis mennyiséggel egy kis bőrfolton. Ha nem alakul ki reakció, biztonságos lehet a használata. Ezenkívül ne felejtsen el hordozóolajat vagy más hígítást használni a bőr védelme érdekében.

Lenyelés biztonsága

Bár az illóolajoknak számos előnye lehet, csak külsőleg szabad használni őket. Az illóolaj lenyelése súlyos mérgezést okozhat, amely bizonyos esetekben életveszélyes is lehet. Különösen ügyeljen arra, hogy az illóolajokat gyermekektől tartsa távol.

A bergamottolaj előnyei

A bergamottolajjal kapcsolatos kutatások számos előnyt tártak fel:

Csökkentheti a stresszt

Egy 2015-ös japán nőkön végzett kis tanulmány megállapította, hogy a belélegzett bergamottolaj vízgőzzel keverve csökkentette a szorongás és a fáradtság érzését.

Egy 2017-es tanulmány alátámasztja ezt és a mentális egészséggel kapcsolatos más korábbi megállapításokat. A kutatók szerint, a mentális egészség kiegészítő terápiájaként is használható.

Harcolhat az ételmérgezés ellen

A bergamottban található vegyületek hatékonyan pusztítják el az élelmiszer-eredetű betegségekért felelős baktériumokat.

Régebbi kutatások azt találták, hogy a bergamottolaj segíthet az élelmiszer-eredetű betegségek leküzdésében, és jobb megoldást jelenthet az antibiotikumok és egyéb adalékanyagok használatánál, különösen most, amikor a baktériumok egyre inkább antibiotikum-rezisztenssé válnak.

Egy 2016-os tanulmány a különböző típusú bergamott-illóolajok hatását is tesztelte Listeria monocytogenes törzsekkel, a listeriózis fertőzést okozó baktériumokkal szemben. A kutatók különböző forrásokból, köztük halból és baromfiból származó listeria-mintákat használtak.

A bergamott különböző formái gyengén vagy erősen gátolták a különböző baktériumminták növekedését. Tekintettel a változatosságra, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy meg kell becsülni a bergamott-illóolaj élelmiszerbaktériumokkal szembeni hatékonyságát.

Egy 2017-es, a gyógynövényekről és az aspergillus gombáról szóló tanulmány azt is megállapította, hogy a bergamottolaj gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Az olaj tulajdonságai segíthetnek gátolni a gombák növekedését. Egy másik in vitro 2022-es vizsgálat szintén hasonló hatást talált a gyümölcsöket megfertőző gombák esetében.

Ez különösen hasznos lehet az élelmiszerek gombásodástól való megromlásának megakadályozásában, ami segíthet a mesterséges tartósítószerek használatának csökkentésében is. A bergamottolaj azonban nem oldódik könnyen vízben, és hamar lebomlik, ami akadálya lehet az e területen való felhasználásának.

Csökkentheti a koleszterinszintet

Számos tanulmány kimutatta, hogy a bergamottolaj csökkentheti a koleszterinszintet.

Egy 2016-os humán- és állatkísérlet-áttekintés azt is kimutatta, hogy a bergamottban található flavonoidok segíthetnek csökkenteni a lipidszintet. A tanulmány azonban rámutatott, hogy az eredményt előidéző pontos mechanizmust tisztázni kell.

Egy 2018-as állatkísérlet is megerősítette ezt a megállapítást. Azt is megállapították, hogy a bergamotban lévő polifenolok gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki az alkoholmentes zsírmájbetegségből felépülő patkányok májában.

Csökkentheti a fájdalmat és a gyulladást

A linalool és a karvakrol a bergamottolajban található vegyületek. A tanulmányok 2017-es áttekintése több illóolaj-vegyület hatását elemezte a fájdalomreakcióra és az emberek és állatok egyéb állapotaira.

Azt találta, hogy mind a linalool, mind a karvakrol fájdalomcsillapító, görcsoldó és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ha különféle módszerekben alkalmazták, beleértve a bőrre való felvitelt is.

A felülvizsgálat arra is rámutatott, hogy az illóolajok lehetséges toxikológiai hatásai az emberre további vizsgálatokat igényelnek. Egy másik, 2020-ban patkányokon végzett vizsgálat megerősítette a hasonló eredményeket.

Ugyanakkor ezekből a kutatásokból nem világos, hogy a bergamottolaj hogyan használható az embereknél ezeknek az előnyöknek az elérésére, illetve, hogy ez biztonságos-e.

A bergamottolaj használatának kockázatai

A bergamottolaj használata előtt figyelembe kell venni néhány kockázatot.

Allergiás reakció

A bergamott-illóolaj egyeseknél irritálhatja a bőrt, különösen, ha nem hígítják hordozóolajjal. Az illóolajok, köztük a bergamottolaj, néha allergiás dermatitiszt okozhatnak.

Az allergiás reakció vagy a bergamottolajjal szembeni érzékenység tünetei a következők lehetnek: bőrpír, csalánkiütés, égő érzés, hólyagok, fájdalom

Ha olyan tüneteket is tapasztal, mint a légzési nehézség, az ajkak vagy a nyelv duzzanata, vagy hányinger és hányás, akkor anafilaxiát, életveszélyes reakciót tapasztalhat. Az Ön közelében tartózkodó személy azonnal hívja a helyi segélyhívószámot.

Anafilaxia

Az anafilaxia súlyos reakció egy kiváltó okra, például az allergiára, és potenciálisan életveszélyes. A tünetek gyorsan jelentkezhetnek, és a következőket tartalmazhatják:

Ájulás vagy szédülés, légzési nehézség vagy sípoló légzés, gyors szívverés, zavartság, szorongás, nyirkos bőr, összeomlás vagy eszméletvesztés, csalánkiütés, duzzanat, gyomorfájdalom, hányinger vagy hányás.

Ha valakinél ezek a tünetek jelentkeznek, tegye a következőket:

 1. Ellenőrizze, hogy van-e valahol adrenalin, ha van, olvassa el és kövesse a gyógyszer használatára vonatkozó utasításokat
 2. Tárcsázza a helyi segélyhívó számot
 3. Fektesse le a beteget, hányás esetén az oldalára
 4. Maradjon vele, amíg a segélyszolgálat megérkezik

Lehetséges, hogy valakinek több adrenalininjekcióra van szüksége. Ha a tünetek 5 perc elteltével sem múlnak el, adjon be egy második injekciót, ha rendelkezésre áll.

Annak érdekében, hogy allergiás-e a bergamottolajra, érdemes tesztelni a bőrön. Dörzsölje be alkarjának egy centi nagyságú részét hordozóolajban hígított olajjal. Készítsen oldatot a használni kívánt koncentráció kétszeresével. Például, ha 3%-os bergamottolaj hordozóolajban készült oldatát szeretné használni, készítsen egy kis, 6%-os mintát ehhez a tapaszteszthez. Ha 24 órán belül nem észlel allergiás reakciót, biztonságosan használható.

Terhesség

A Holisztikus Aromaterápia Nemzeti Szövetsége (NAHA) szerint a bergamottolaj biztonságos a terhesség alatt.

Előfordulhat azonban, hogy alacsonyabb koncentrációt kell használnia. A terhesség alatti aromaterápia megkezdése előtt jó ötlet konzultálni orvosával.

Tudjon meg többet az illóolajokról és a terhességről.

Napfénynek való kitettség

Soha ne hagyjon bergamottolajat a bőrén napközben vagy napfényben, még akkor sem, ha hordozóolajjal vagy bőrápolóval hígította. Az olajban lévő egyes vegyületek fényérzékenységet okozhatnak, ami allergiás bőrreakcióhoz vezethet.

Ha aggódik bőrének napfényre való érzékenysége miatt, keresse a bergamottolaj bergapténmentes (FuroCoumarin Free - FCF) változatát. Ez különösen fontos, ha olyan gyógyszereket is szed, amelyek növelhetik a napfényérzékenységet, például bizonyos antibiotikumokat.

Interakciók

Soha ne nyelje le a bergamottolajat, amely mérgező lehet. Ezen túlmenően, még az illóolaj belélegzése vagy helyi használata is zavarhatja bizonyos gyógyszerek működését.

Használat előtt fontos ellenőrizni a bergamottolaj kölcsönhatásait más gyógyszerekkel. Ennek egyik módja, hogy beszéljen gyógyszerészével vagy orvosával azokról a gyógyszerekről, amelyeket szed, és amelyek befolyásolhatják az illóolajok működését.

Gyakran Ismételt Kérdések

Álmosít a bergamottolaj?

Az aromaterápiában való alkalmazásakor segíthet csökkenteni a szorongást, ami elősegítheti a jobb alvást. Azt tapasztalhatja, hogy ha lefekvés előtt aromaterápiaként használja, könnyebben fog elaludni.

Miért drága a bergamott-illóolaj?

A tiszta bergamottolaj költséges lehet. Ez valószínűleg a kis mennyiségű olaj előállításának hosszadalmas folyamata miatt van. Ez is egy ok, amiért ügyeljen arra, hogy elkerülje az olcsóbb, gyenge minőségű termékeket, amelyek más összetevőkkel keverhetők.

A bergamottolaj taszítja a szúnyogokat?

A bergamott illata természetes rovarriasztó hatású lehet. A kutatások szerint ez a hatás mérsékeltebb, mint néhány más illóolajé. Ennek ellenére használatához keverjen össze néhány cseppet vízzel, és tegye egy tiszta párologtató palackba. A permetet ezután a ruházatára vagy bőrének egyes területeire kenheti, hogy segítsen a szúnyogok vagy más rovarok távoltartásában.

Összefoglaló

A bergamott-illóolaj kellemes citrus illatú, és lehet, hogy már az Ön által használt kozmetikai termékekben is megtalálható. Illóolajként önállóan is kapható.

A kutatás rámutat a bergamott-illóolaj azon képességére, hogy csökkenti a gyulladást, csökkenti a koleszterinszintet és javítja a pozitív hangulatot.

Az olaj használatakor azonban ügyeljen arra, hogy hordozóolajjal vagy vízzel hígítsa fel. Néhány embernél bőrirritációt vagy allergiás reakciókat okozhat. Fényérzékenységet is eredményezhet, ezért nem szabad a napfénynek kitett bőrön hagyni, kivéve, ha bergapténmentes (FCF) illóolajat használunk. Soha ne nyeljen le bergamottot vagy más illóolajat.
Bergamott-illóolajat akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: