Acerola

Acerola

Mi az acerola?

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Acerola cseresznye kiegészítő

Acerola Acerola

Az acerola cseresznye a nyugati félteke trópusi vidékein őshonos növény. Általában nyugat-indiai cseresznyének, barbadosi cseresznyének vagy egyszerűen „acerolának” is nevezik. Úgy tartják, hogy a cserjeszerű növény Dél-Mexikóból és a Karib-térségből származik.

Az acerola cseresznyeszerű bogyókat terem, de ez nem igazi cseresznye. Ezek a bogyók kellemes ízűek, a modern és a népi gyógyászatban is használatosak. A hagyományos felhasználási területek közé tartozik a májbetegségek, hasmenés, vérhas, köhögés és megfázás kezelése.

A közelmúltban megnőtt az érdeklődés az acerola C-vitamin tartalmának kiegészítőként történő felhasználása iránt. Számos egészségügyi és jólléti állítás született ezzel a kiegészítővel kapcsolatban, de nem mindegyiket támasztják alá kutatások.

Miért szednek az emberek az acerola cseresznyét?

Az acerola leginkább arról ismert, hogy rendkívül gazdag C-vitaminban, emiatt gyakran használják megfázás vagy influenza kezelésére, illetve megelőzésére. Antioxidáns tápanyagként is ismert. A C-vitaminnal együtt az acerola is szedhető az immunitás erősítésére.

A varázsmogyoróhoz hasonlóan az acerola cseresznye is összehúzó hatású. Ez hasznos lehet a bőrhibák kezelésében, elősegíti a bőr rugalmasságát és segíti az emésztési problémákat. Akár antimikrobiális szájvízként is használható.

Az acerola egyéb felhasználási területei a következők: antidepresszáns, gombaellenes, atlétikai állóképesség, hasmenés, vérhas, bőrösszehúzó (krém)

Hogyan kell szedni az acerola cseresznyét?

Fogyassza az acerola növény bogyós vagy gyümölcsös részét az egészségügyi előnyei miatt. Ízét általában édesnek, illatosnak és fanyarnak mondják. Nyersen vagy ételekbe főzve is könnyen fogyasztható.

A gyümölcs beszerzésének legjobb módja, ha saját magunk termesztjük, mert az acerola cseresznye gyorsan romlandó. A friss acerola cseresznyét tartósíthatja úgy, hogy a szedés után azonnal lefagyasztja.

A gyümölcs leggyakrabban kiegészítő formájában található. Ennek az az oka, hogy a bogyó a betakarítást követő öt napon belül lebomlik, és tápanyagának nagy részét elveszíti. Még a gyümölcslevek is könnyen megromlanak, hacsak nem adunk hozzá tartósítószert. Mégis, az acerola cseresznye bevételének legjobb módja a gyümölcs elfogyasztása.

Kiegészítőket többféle formában is forgalmaznak. A por-kiegészítők nagyon népszerűek. A dehidratált és porított acerola cseresznye léből készül, italokba, turmixokba, gyümölcslevekbe stb. keverhető. A fagyasztott bogyós gyümölcsökből turmixokat is készíthet.

Nincs klinikai kutatás az acerola biztonságos dózisának alátámasztására. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az acerola otthoni szedése során követheti a C-vitamin-pótlásra vonatkozó irányelveket. Ez azért van így, mert ez a vitamin járul hozzá leginkább az acerola tápanyagtartalmához.

Az ajánlások a vásárolt kiegészítő terméktől függően változhatnak. Kövesse a címkén található adagolási utasításokat, ha nem biztos abban, hogy mennyit kell bevenni.

Mik az acerola bizonyított előnyei?

Az acerola egészségre gyakorolt jótékony hatásai leginkább a C-vitaminban való gazdagságnak köszönhetők. Minél jobban megérik a gyümölcs, annál több C-vitamint veszít el – és az acerola nagyon gyorsan érik.

A különféle C-vitamin tartalmú gyümölcsök és azok relatív mennyiségének vizsgálata során az acerola minden mást felülmúlt, különösen biotermesztés esetén. A gyümölcs állítólag nagyobb mennyiségű C-vitamint tartalmaz, mint a narancs és az eper. Ezt csak a csipkebogyó szárnyalja túl. A bogyóról kiderült, hogy igen jelentős forrása az A-vitaminnak is.

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin és nélkülözhetetlen tápanyag. Nem raktározódik el a szervezetben, ezért naponta kell bevinni a vízben oldódó vitaminok forrását. Az A-vitamin mellett a C-vitamin egy ismert antioxidáns, amely segít megelőzni a szabad gyökök okozta károkat és bizonyos betegségeket. A legújabb tanulmányok megerősítik, hogy az acerola meglehetősen gazdag antioxidánsokban.

A C-vitamin emellett kollagént épít, védi a nyálkahártyát és megelőzi a skorbutot. A C-vitamin fontos az immunrendszer működésének fenntartásához és segít a szervezetnek a fertőzések, vírusok és még a rák elleni küzdelemben is. Bár további kutatásokra van szükség, egy tanulmány kimutatta, hogy laboratóriumi körülmények között a magas antioxidáns- és C-vitamin-tartalmú cseresznye képes segíteni a szervezetet a vastagbélrák növekedésének megállításában.

Az acerola cseresznyével kapcsolatos kutatások közül a C-vitaminra összpontosító tanulmányok a legalaposabbak. Ez megerősíti a helyét egy teljesen természetes C-vitamin-kiegészítőként, amely használható a megfázás és az influenza elleni küzdelemben. Ami egyéb egészségügyi előnyeit illeti, további kutatásokra van szükség.

Az acerola élelmiszerként fogyasztva megfelelő mennyiségben tartalmazza a következő tápanyagokat is: kalcium, vas, niacin (B-3-vitamin), foszfor, riboflavin (B-2-vitamin), tiamin (B-1-vitamin)

Vannak az acerola cseresznyének mellékhatásai?

Lehetséges, hogy túl sok acerola cseresznyét fogyasztunk. A C-vitamin-kiegészítőkhöz hasonlóan, ha túl sokat vesz be, emésztési zavarokat tapasztalhat. A problémák és kényelmetlenség elkerülése érdekében vegyen be milligrammos adag acerolát, ugyanúgy, mint bármely C-vitamin-kiegészítőből. Ha van bármilyen útmutatás a címkén, kövesse azokat. Ne feledje, hogy az élelmiszer- és gyógyszerhatóság nem ellenőrzi a kiegészítők minőségét, tisztaságát, csomagolását vagy adagolását. Mindig jó hírű gyártótól válasszon étrend-kiegészítőket.

Ne vegyen be nagy adagokat semmilyen C-vitamin készítményből és fokozatosan csökkentse a mennyiséget, ha eleinte mégis nagy adagokat szed. A visszatérő skorbut akkor fordulhat elő, ha a szervezet hozzászokott a nagyobb adagokhoz.

Ha túl sokat vesz be, a következőket tapasztalhatja: hasmenés, emésztési görcsök, szédülés vagy ájulás, kipirulás, gyakori vizelés, fejfájás (beleértve a migrént is), hányinger, hányás

Ezek a tünetek általában nem igényelnek orvosi ellátást és viszonylag ritkák. Egyszerűen csökkentse az adagot és a tünetek valószínűleg elmúlnak. Ha aggályai vannak, forduljon orvosához.

Nagyon nagy mennyiségű acerola cseresznye hosszú időn keresztül történő szedése vesekövet okozhat. Azonnal forduljon orvosához, ha oldal- vagy derékfájdalmat tapasztal.

Ha acerola cseresznye növényt termeszt, betakarításkor kontakt bőrgyulladás léphet fel. Ennek ellenére a bogyó nem mérgező és biztonságosan fogyasztható.

Összefoglaló

Az acerolát különféle betegségek otthoni gyógymódjaként használják. A C-vitamin-forrásként és természetes kiegészítőként alátámasztott kutatások erősek. Az acerola más fontos vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz és jelentős antioxidánsforrás.

Élelmiszerként vagy étrend-kiegészítőként történő fogyasztása segíthet kielégíteni a C-vitamin-szükségletet. Megfázás és influenza idején is nagy segítség lehet. Ami a többi állítólagos jótékony hatását illeti – például az emésztést segítő, antidepresszáns és az atlétikai állóképességet – még nem áll rendelkezésre kutatás és további tanulmányokra van szükség e felhasználások alátámasztására.
Acerolát akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: