E-vitamin

E-vitamin

Az E-vitamin előnyei

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Az E-vitamin olyan tápanyag, amely antioxidánsként működik a szervezetben. Természetes módon fordul elő bizonyos élelmiszerekben. Nyolc kémiai formája létezik. Az alfa-tokoferol az a forma, amely a legjobban kielégíti az emberek táplálkozási igényeit. Az E-vitamin zsírban oldódik, a májban és a zsírszövetben raktározódik.

Csökkentheti az oxidatív stresszt

Valószínűleg látott már rozsdát kerékpáron vagy autón. Hasonló oxidációs folyamat és felgyorsult öregedés megy végbe a szervezetben, amikor a sejtek szabad gyököknek nevezett molekuláknak vannak kitéve.

A szabad gyökök gyengítik és lebontják az egészséges sejteket. Ezek a molekulák hozzájárulhatnak olyan krónikus egészségügyi problémákhoz is, mint a szívbetegség és a rák. Az oxidatív stressz akkor fordul elő, ha egyensúlyhiány áll fenn az antioxidáns védelem és a reaktív oxigénfajták vagy szabad gyökök között.

Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket, így védenek a sejtkárosodástól. Az E-vitamin antioxidánsként működik a szervezetben. A kutatók azt vizsgálják, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságai hogyan játszhatnak szerepet bizonyos krónikus betegségek enyhítésében vagy kezelésében, ha azt kiegészítőként szedik.

Enyhítheti az osteoarthritis tüneteit

Az osteoarthritis egy krónikus állapot, amely az ízületek degenerációjával jár, ami fájdalmat és merevséget eredményez. A kutatók az E-vitamin-kiegészítőket és az osteoarthritis tüneteit tanulmányozták és néhány ígéretes eredményt találtak, amelyeket további vizsgálatokkal még ellenőrizni kell.

Egy 2017-es kis tanulmány szerint késői stádiumú térdízületi gyulladásban szenvedő egyéneknél, akik 2 hónapon keresztül naponta egy alkalommal 400 NE (nemzetközi egység) E-vitamint kaptak, javultak a klinikai tünetek és csökkentek az oxidatív stressz okozta hatások.

Segíthet a cukorbetegség kezelésében

A cukorbetegség egy másik krónikus állapot, amely inzulinrezisztenciával jár és a szervezetben megnövekedett oxidatív stresszhez kapcsolódik.

Számos tanulmány foglalkozott az E-vitamin-pótlással és a cukorbetegséggel (1-es és 2-es típusú) és úgy tűnik, hogy bizonyíték van arra, hogy az E-vitamin segíthet késleltetni a betegség kialakulását és enyhíteni a tüneteket.

Egy 2018-as metaanalízis arra a következtetésre jutott, hogy az E-vitamin értékes stratégia lehet a cukorbetegség szövődményeinek leküzdésében, de további vizsgálatokat kell végezni, mielőtt bármit is véglegesen ki lehetne jelenteni.

Jótékony hatást gyakorol a bőrre

Az E-vitamin az érett bőr kozmetikumainak gyakori összetevője, továbbá gyakran használják sebgyógyításra készült termékekben.

Mivel az E-vitamin segít megvédeni a szervezetet az oxidatív stresszel szemben, segíthet megvédeni a bőrt a környezeti stresszhatásoktól is. Míg egyes tanulmányok kimutatták, hogy a helyileg alkalmazott E-vitamin fényvédő tulajdonságokkal rendelkezik (azaz segíthet megvédeni a bőrt a napfény okozta bőrkárosodástól), nincs megdönthetetlen bizonyíték a sebgyógyító hatására.

Az E-vitamin bőrre gyakorolt jótékony hatásaival kapcsolatos következtetések levonásához még jobban ellenőrzött vizsgálatokra van szükség, amelyek az orális adagolást és az indoklást javasolják a helyi alkalmazással szemben.

Egyéb kutatási területek

Sok más népszerű antioxidánshoz hasonlóan a kutatók az E-vitamin használatát vizsgálták különféle degeneratív betegségek kezelésére is, például:

Szívkoszorúér-betegség

Míg egyes kis tanulmányok összefüggést tapasztaltak a szívbetegségek csökkent aránya és a magasabb E-vitamin szint között, más klinikai vizsgálatok – főként középkorúak esetében – nem szolgáltattak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az E-vitamin-pótlás megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket, illetve csökkenti azok súlyosságát vagy a halálozási arányt.

Életkorral összefüggő szembetegségek

Az oxidatív stressz szerepet játszik a szembetegségekben, például a szürkehályogban , amelyek az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válhatnak. Míg néhány tanulmány az E-vitamin-kiegészítők és a szürkehályog kialakulásának csökkent esélye közötti lehetséges kapcsolatra utaltak, jelenleg nincs elegendő bizonyíték a végleges következtetések levonásához.

Kognitív hanyatlás

Idővel az agy idegsejtjeinek szabad gyökök által okozott károsodása hozzájárulhat a kognitív képességek hanyatlásához és a neurodegeneratív betegségekhez, ezért logikus, hogy a kutatók tudni szeretnék, hogy egy olyan antioxidáns, mint az E-vitamin, képes-e ezek ellen védelmet nyújtani.

A kutatás ezen a területen korlátozott. Vannak pozitív- és olyan eredmények is, amelyek azt sugallják, hogy az E-vitamin-kiegészítőknek nincs egyértelmű előnye a kognitív hanyatlásban, ezért további vizsgálatokra van szükség.

Rák

Ha a szervezetben lévő szabad gyököket nem kontrollálják, rákot okozhatnak. Ami az E-vitamin antioxidáns mivoltát illeti a rák megelőzésében, a bizonyítékok jelenleg egy kicsit túlságosan kétértelműek ahhoz, hogy alátámasszák az E-vitamin szedésének előnyeit a rák megelőzésére.

Ezenkívül kimutatták, hogy az E-vitamin-kiegészítők nagyobb adagjai növelik a prosztatarák kockázatát.

Az E-vitamin adagolása

Az E-vitamin hiánya egyébként egészséges egyéneknél nem olyan gyakori és a legtöbben az elfogyasztott élelmiszerekből elegendő mennyiséghez jutnak.

Az USA Országos Egészségügyi Intézetének (NIH) javaslata szerint 14 éves kor felett a legtöbb ember számára megfelelő napi E-vitamin mennyiség 15 mg, szoptató anyák esetében 19 mg.

A túl sok E-vitamin egészségügyi kockázata

Bár az élelmiszer-alapú E-vitamin túladagolása nem valószínű, a NIH jelentése szerint ennek a vitaminnak a nagy dózisban, kiegészítőként történő szedése súlyos mellékhatásokat okozhat. Az egyik súlyos mellékhatás a hemorrhagiás stroke fokozott kockázata. Egy másik vizsgált mellékhatás a prosztatarák lehetséges fokozott kockázata.

A szintetikus étrend-kiegészítőket használó legtöbb felnőtt esetében az adagok nem haladhatják meg a napi 1000 milligrammot.

Kölcsönhatások gyógyszerekkel

Az E-vitamin potenciálisan kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel. Bár az alábbiakban felsorolunk néhány példát, mindig fontos, hogy beszéljen orvosával az Ön által szedett étrend-kiegészítőkről, mielőtt elkezdené azok használatát.

Az E-vitamin negatív kölcsönhatásba léphet a véralvadás- és vérlemezke-gátló gyógyszerekkel, a Simvasztatinnal és niacinnal, valamint a kemo- és a sugárterápiával.

Összefoglaló

Az E-vitamin egy zsírban oldódó antioxidáns, amely segíthet megvédeni a szervezetet az oxidatív stressztől. Előnyös lehet a krónikus gyulladásos állapotok, például a cukorbetegség és az osteoarthritis tüneteinek megelőzésében vagy kezelésében. Mégis további kutatásra van szükség ahhoz, hogy bármilyen végleges következtetést lehessen levonni.

A helyi E-vitamin jótékony hatással lehet a bőrre, de ne higgyen el mindent, amit az öregedésgátló kozmetikumok vagy szérumok ígérnek, mert ehhez további kutatásokra van szükség.

A túl sok E-vitamin hosszabb időn át történő fogyasztásának lehetnek mellékhatásai, valamint az E-vitamin kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel.

Ha azt fontolgatja, hogy több E-vitamint adjon étrendjéhez, először beszéljen kezelőorvosával konkrét egészségügyi problémáiról.
E-vitamint akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: